Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

50 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

"Σπαω" το δευτερο κομματι του αφιερωματος μου σε αλλα δυο,γιατι θελω να γραψω κ 2 λογια για τη καθε ερμηνεια κ δε πρεπει να βγει τεραστια η αναρτηση.Ιδου οι επομενες 12 αγαπημενες ερμηνειες μου.Θα ακολουθησει κ η τελευταια 12αδα..

13)ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ    στο   ΗΕΑΤ
http://www.imdb.com/title/tt0113277/
Τι να πεις για αυτη τη ταινια,τι να πεις για αυτη την ερμηνεια,πως να αποφυγεις το αφορητο κλισε "ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΝΤΕ ΝΙΡΟ Κ ΠΑΤΣΙΝΟ"..Κ εδω ο Ντε Νιρο παντως του κλεβει τη παρασταση.Κ ο Μαικλ Μαν αποδεικνυει τη σημαντικοτητα του καλου σκηνοθετη..λιγα χρονια μετα,οι 2 τους ψιλοπατωσαν στο righteous kill...

14)AΛ ΠΑΤΣΙΝΟ  στο  CARLITO'S WAY
http://www.imdb.com/title/tt0106519/
Εδω ο Πατσινο δεν εχει πλαι του ουτε Ντε Νιρο,ουτε Ντεπ.Εχει βεβαια εναν εκπληκτικο Σων Πεν,που στο τσακ δεν του τρωει τη θεση.Ερμηνεια ζωης του Πατσινο,ο οποιος αποδεικνυει ΚΑΙ εδω οτι,μετα το Ντε Νιρο,ειναι ο σπουδαιοτερος ηθοποιος ολων των εποχων.Αβανταδορικος μεν ρολος,αλλα κ παλι,ο Πατσινο δινει το κατι παραπανω

15)ΑΛΜΠΕΡΤ ΦΙΝΕΥ   στο    BIG FISH
http://www.imdb.com/title/tt0319061/
Μεσα στις 5-6 αγαπημενες μου ταινιες ολων των εποχων.Παντα βουρκωνω στο τελος.Αν ακουγα τη καρδια μου κ δεν υπακουγα καθoλου σε καποια εστω αμυδρα κριτηρια αντικειμενικοτητας(τα οποια κ αυτα ειναι αμφιβολα).θα ειχα την ερμηνεια του Φινευ ακομα ψηλοτερα.Μονο ανθρωποι που αδυνατουν να νιωσουν,θα παρεμεναν συγκινητοι μπροστα σε τετοια ερμηνεια.

16)ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ     στο    DOG DAY AFTERNOON
http://www.imdb.com/title/tt0072890/
Τη στιγμη που ο Πατσινο βγαινει στο πληθος που εχει μαζευτει παρακολουθωντας με αγωνια την εκβαση της ομηριας,να σηκωσει τα χερια του με ενθουσιασμο,εκεινη τη στιγμη οι θεατες της ταινιας συνειδητοποιησαν οτι οι προηγουμενες του ερμηνειες,μονο φωτοβολιδα δεν ηταν.Ενα αστερι ειχε γεννηθει.Σε εναν ρολο δυσκολο,καθολου αβανταδορικο,ο Πατσινο ζωγραφισε.

17)ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΝΟΡΤΟΝ   στο    25th HOUR
http://www.imdb.com/title/tt0307901/
K μια που πιασαμε τις στιγμες,να αλλη μια:μπροστα στον καθρεπτη: ο Νορτον δηλωνει οτι ειναι ο διαδοχος του μεγαλου Ντε Νιρο,με ενα παραληρημα που θυμιζει το Ντε Νιρο στον Ταξιτζη.
Κ κανεις δε προκειται να του φαει τη θεση.Μας χρωσταει ειναι η αληθεια πολλες ακομα συγκλονιστικες ερμηνειες για να ισχυριστει μετα βεβαιοτητας κατι τετοιο.
Αλλα η εσωτερικη,χαμηλοφωνη,υποβλητικη εδω ερμηνεια ειναι η υποσχεση για τα καλυτερα.Που,δε μπορει,θα (ξανα)ερθουν

18)TOMY ΛΗ ΤΖΟΟΥΝΣ     στο    THE 3 BURIALS OF MELQIADES ESTRADA
http://www.imdb.com/title/tt0419294/
Ξοδεψα πολυ γρηγορα μου φαινεται τον χαρακτηρισμο "εσωτερικη,χαμηλοφωνη ερμηνεια"..!Κ αντε μετα να τον ξαναχρησιμοποιησεις λιγες γραμμες παρακατω.Κ ομως πρεπει.Γιατι αυτη εδω η ερμηνεια ειναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ,ΧΑΜΗΛΟΦΩΝΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.Κ ηταν τοσο εκπληκτικη η ερμηνεια,που ο Τζοουνς την εκανε μανιερα,στις επομενες ταινιες του,στη ταινια των Κοεν κ στην αλλη που ψαχνει το γιο του(δε θυμαμαι τωρα ονομα)..Μια ελεγειακη ερμηνεια σε μια ελεγειακη αργοσυρτη ταινια που αποζημιωνει ΜΟΝΟ τον απαιτητικο θεατη

19)ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ   στο   DOGVILLE
http://www.imdb.com/title/tt0276919/
Συγκλονιστικη ερμηνεια σε μια ταινια εργο-τεχνης.Η μετατροπη της Γυναικας-Παναγιας σε Γυναικα-Εκδικητη κ Τιμωρο.Γιατι οι ανθρωποι ειναι αχαριστοι κ απληστοι:οση ψυχη τους δινεις,θελουν κ αλλο,δε χορταινουν..Κ η Αχαριστια ειναι το χειροτερο αμαρτημα..Κ τα αμαρτηματα τιμωρουνται...Σκεψεις ενος μισανθρωπου οπως ο Τριερ,ο οποιος,οπως ολοι οι μισανθρωποι,δεν ειναι τοσο μισανθρωπος οσο ανθρωποφοβικος...Τι να κανουμε,ειναι ο μεγαλυτερος συγχρονος σκηνοθετης κ ολα του συγχωρουνται..

20)ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΕΗΛ  στο  THE MACHINIST
O Nτε Νιρο πηρε 30 κιλα για να υποδυθει τον Αλ Καπονε.Τουτος εδω ο ψυχακιας τα εχασε για να υποδυθει τον κεντρικο ηρωα μιας ταινιας απιστευτα υποτιμημενης.Επιπλοκες στην υγεια του που παρολιγο να τον ζημιωσουν ανεπανορθωτα.Κι ομως,ο Μπεηλ δε μασησε.Αλλος ενας χαμαιλεοντας.Για μενα,ο διαδοχος του Γκαρυ Ολντμαν.Κ οι 2 ειναι ηθοποιαρες

21)ΕΜΜΑ ΓΟΥΟΤΣΟΝ  στο      BREAKING THE WAVES
http://www.imdb.com/title/tt0115751/
Αλλοτε η Γυναικα ως πλασμα δαιμονισμενο(ΣΑΡΛΟΤ ΓΚΕΝΣΜΠΟΥΡΓΚ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ)
Αλλοτε η Γυναικα ως πλασμα δαιμονας κ αγγελος μαζι  (ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ ΣΤΟ DOGVILLE)
Κ εδω η Γυναικα σαν Αγγελος.Σκετο.Η Γυναικα που μπορει να κανει τα παντα για τον αγαπημενο της.Η γυναικα-θυσια...Διαφορετικες εκδοχες της Γυναικας απο τον Τριερ..Αυτο που παραμενει αναλλοιωτο:η ποιοτητα των αριστουργηματων του

22)ΣΩΝ ΠΕΝ    στο   HURLYBURLY
http://www.imdb.com/title/tt0119336/
Οι περισσοτεροι θα απορησουν...ΜΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΤΑΙΝΙΑ;
Αυτη η ταινια ειναι το trainspotting των 40αρηδων μεσοαστων.Δε μπορω να βρω καλυτερο χαρακτηρισμο.Τα αδιεξοδα των γιαπηδων,που τελικα δε διαφερουν κ πολυ απο τα αδιεξοδα των πιτσιρικαδων Βρετανων..Απιστια,προδοσια,ματαιοδοξια,φιλιες που δοκιμαζονται,σε ενα εργο που μοιαζει με μοντερνο θεατρικο..Κ στο προσωπο του Πεν αντανακλαται τελεια το τσακισμα του ανθρωπου που πιστεψε οτι τα εχει ολα.Κ ομως.Πολλες φορες,ουτε οι φιλοι,ουτε μια ωραια γυναικα,ουτε τα φραγκα δε φτανουν.Για να γινεις ευτυχισμενος..(ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΕΗΣΥ)

23)ΡΟΜΠΙΝ ΟΥΙΛΙΑΜΣ    στο     THE FISHER KING
http://www.imdb.com/title/tt0101889/
Αλλο ενα αριστουργημα απο τον Γκιλιαμ.Αλλη μια εκπληκτικη ερμηνεια απο τον Ουιλιαμς που,εκεινη την εποχη,θεωρουταν ισως το πιο καυτο ονομα στο Χολυγουντ(dead poets society,good will hunting),συνδυαζοντας εμπορικοτητα ΚΑΙ καλλιτεχνικη αξια
Σπαρακτικη ερμηνεια στο ρολο ενος ανθρωπου διαταραγμενου απο τον αγριο θανατο της γυναικας του.Και πλαι του ο μεγαλος Μπριτζες,που ειναι βεβαιο οτι αδικειται απο την απουσια του εδω

24)ΤΖΕΗΚ ΓΚΙΛΕΝΧΑΛ    στο   DONNIE DARKO
http://www.imdb.com/title/tt0246578/
Ενα αριστουργημα της αντεργκραουντ αμερικανικης ποπ κουλτουρας.Ενας σκηνοθετης(ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΚΕΛΥ) με οραμα που δε χωραει σε στερεοτυπα. Και ο Γκιλενχαλ να κενταει σε σημειο ωστε να τον θεωρησω το μεγαλυτερο ανερχομενο ονομα της εποχης του.Μετα με διεψευσε βεβαια,αλλα ποτε δεν ειναι αργα για να επιβεβαιωθω.

44 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως ακόμα έχω ψυχολογικό τραύμα που έχεις τόσο κάτω τις 2 ερμηνειάρες του De Niro... :( Κι εδώ, δέχομαι πως (σχεδόν:p) όλες οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές (όσες έχω δει τέλος πάντων-το HURLYBURLY δεν το είχα καν ακουστά), αλλά ΓΙΑ ΜΕΝΑ όλες τους είναι κατώτερες από τις ερμηνείες του De Niro στο Raging Bull (από πολλούς θεωρείται ως η καλύτερη ερμηνεία όλων των εποχών) και στο Cape Fear. :)

    ΥΓ: Στο 3ο μέρος θα σου πω το προσωπικό μου top10... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tζακ,για να ειμαι ειλικρινης,οχι μονο για σενα ,αλλα οι περισσοτεροι σινεφιλ εχουν την ιδια αποψη με σενα!Ελαχιστοι θα συμφωνουσαν δηλαδη μαζι μου,οτι δηλαδη αυτες οι 2 ερμηνειες ανηκουν στη δευτερη 25αδα!
    Προς υπερασπιση μου θα χρησιμοποιησω τα δικα σου λογια,οτι στη Τεχνη δηλαδη δεν υπαρχουν αντικειμενικα κριτηρια
    κ οτι δε μετραει ουτε η γνωμη των "ειδικων" ουτε η γνωμη των πολλων αλλα μονο η δικια σου γνωμη!
    (Εχω σκοπο να αφιερωσω μια αναρτηση πανω αε αυτο το ζητημα)

    Ξερεις γιατι δεν εβαλα παραπανω την οντως απιστευτη ερμηνεια του ΝτεΝιρο ΣΤΟ RAGING BULL;
    Γιατι δε τρελαθηκα με τη ταινια.Αναγνωριζω την αξια της,απλα εμεναν δε με αγγιξε τοσο.
    (Απο τη στιγμη που υπαρχουν τα rocky,οποιαδηποτε αλλη ταινια με θεμα το μποξ,δε μπορει να με αγγιξει το ιδιο,οσο αριστουργημα κ αν ειναι!!!!Δεν αντεξα,το πα!Δεκτο καθε κραξιμο!!)

    Οσον αφορα το cape fear,περιμενε το τελευταιο μερος..εκει θα κανω μια αντιδιαστολη μεταξυ της (ενσαρκωσης του Κακου-Ντε Νιρο) κ (ενσαρκωσης του Κακο-..θα δεις)!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έλα ρε θα βάλεις τόσο ψηλά τον depp του libertine!:p όχι ότι διαφωνώ βεβαια!

    επίσης έγκλημα να είναι τόσο χαμηλά ο norton!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αλντο τον depp θα τον βαλω οντως παρα πολυ ψηλα!τα υπολοιπα,δε θα τα αποκαλυψω τωρα για να σε κρατησω σε αγωνια!
    θες ντεπ στο libertines εσυ,ε;μετα φταιω εγω να σε πω εκφυλο κ kinky??!!(oχι οτο τα θεωρω αυτα βρισιες,αντιθετως,ως επαινο τα λεω!)
    περιμενε κ για το norton,δε τελειωσαμε ακομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού με τάπωσες με τα λόγια μου, έχω απόλυτο δίκιο!!! Β) :p ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπέρα Celin...
    συζητούσα πριν λίγη ώρα για την Μπόνυ Πάρκερ με τον Μοοdy,άσχετο βέβαια με τα δυο τελευταία σου ποστ, αλλά ο κινηματογράφος είναι μεγάλο χτικιό για μένα και μου δίνεις αφορμή να ξαναδώ κάποιες ταινίες!το αν συμφωνώ με τις λίστες είναι επουσιώδες, τα μπεστ οφ ποτέ δε με ενθουσίασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. bauer,εμεις εχουμε παντα δικιο!κ περισσοτερο δικιο ακομα εχουμε,οταν εχουμε αδικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H μπονυ παρκερ ειναι απο το διδυμο μπονυ και κλαιντ;ενδιαφερουσα συζητηση μου φαινεται!Δεν εχω δει τη ταινια με τον Μπητυ κ τη Νταναγουει,θα ηθελα να τη δω,παραλειψη μου.
    Σου συνιστω να δεις (η να ξαναδεις) ολες τις ταινιες που βλεπεις εδω στα αφιερωματα μου,ειναι ολες μια κ μια!
    Τα μπεστ οφ εννοειται οτι ειναι λιγο ακυρα!Αλλα μπορουν να σταθουν καλη αφορμη για συζητηση!Εγω θα χαιρομουν αν καποιος μου ελεγε οτι δε συμφωνει καθολου με μια ερμηνεια που εχω τοποθετησει στις τοπ..συζητηση να γινεται δηλαδη..!
    Θα χαιρομουν βεβαια περισσοτερο αν καποιος συμφωνουσε μαζι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. aldo,you will see my friend,you will see....!!


    Mη μου λες ομως οτι ειναι χαμηλα η ερμηνεια του στη ταινιαρα 25th hour!
    δεκατη εβδομη αναμεσα στις εκατονταδες σουπερ ερμηνειες ανα καιρους,δεν ειναι κ λιγο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. nai alla eprepe na einai pio panw! eidika ama valeis 10da auto pou fantazomai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μη συνεχιζεις!
    first rule about......we don't talk about.....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Depp του Libertine είναι ο καλύτερος Depp! Όπως και η Νικόλ του Dogville είναιη καλύτερη Νικόλ...

    Πόσο τέλειος είναι ο Christian Bale :) Είμαι τόσο περίεργη για τη δεκάδα... Πόσους Μάρλον έχεις στριμώξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Annie,για ποιον marlon λες,για τον marlon wayans του scary movie;Αλλους Μαρλον εγω δε ξερω!
    (Σορι για το χιουμορ Σεφερλη!)
    Θα τη δεις συντομα τη τελευταια 12αδα!!Αν εχεις καμια παρομοια δικια σου λιστα με ερμηνειες,δωσε ενα λινκ να μπω να τη δω.

    Ημιθεος ο Μπεηλ στο machinist!
    Oσον αφορα τον Ντεπ του libertines..βλεπω οτι εσυ κ ο aldo του εχετε μεγαλη λατρεια!Δε διαφωνω καθολου.Αλλα δεν ειναι αυτη η ερμηνεια της ζωης του.Αντιθετως,ηταν ενας αβανταδορικος ρολος,που οποιοσδηποτε μεγαλος ηθοποιος θα μπορουσε να τον απογειωσει.
    Στη 12αδα θα μπουν ρολοι που κανεις εκτος του συγκεκριμενου ηθοποιου που τελικα ερμηνεψε,
    δε θα μπορουσε να ερμηνεψει καλυτερα!!

    Η Κιντμαν ειναι α-π-ι-σ-τ-ε-υ-τ-η στο dogville!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Celin!
    Σε επαναφερω στη..ταξη!! :)

    H συμπαθεια μου ομως ο Jake Gyllenhaal, γιατι δεν αναφερθηκε, στην φοβερη ταινια JARHEAD ;
    Αν δεν την εχεις δει, να τη δεις οπωσδηποτε και θ αλλαξεις γνωμη για τον Jake μας! :)
    (το παιδι ειναι Σουηδικης καταγωγης!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Elva,το χρειαζομαι να με επαναφερουν στη ταξη,αληθεια,ξεφευγω ευκολα!!!

    Κ εμενα ο Γκιλενχαλ ειναι συμπαθεια!Κ ακομα παραπανω,τον θεωρουσα ως το μεγαλυτερο ανερχομενο ταλεντο στην ερμηνευτικη!κ ακομα πιστευω οτι μπορει να αποδειχτει.Αλλα με κατι ταινιες οπως ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ(Δε θυμαμαι αγγλικο τιτλο) κτλ
    με απογοητευσε,οχι γιατι δεν ηταν καλος
    (μια χαρα επαιξε)
    αλλα επειδη ειχα απαιτησεις απο αυτον για το κατι παραπανω!

    Παντως στο jarhead ηταν πολυ καλος,συμφωνω μαζι σου!Αν η σκηνοθεσια ηταν -λιγο-καλυτερη,θα μιλουσαμε για αριστουργημα!ο Γκιλενχαλ παντως κεντησε!
    (Σουηδικης καταγωγης ε;ωραια!Κατι σα τη Λενα Ολιν,δηλαδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. apla o depp exei to talento na kanei olous tous rolous pou tou dinoun "avantadorikous".

    episis exo tin entiposi oti tha valis deadman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. aldo,εχεις δικιο για το Ντεπ,αλλα κ παλι,
    η εννοια "αβανταδορικος ρολος" δε βγηκε τυχαια,
    υπαρχουν ρολοι που ευκολα μπορει καποιος να τους απογειωσει,
    και ρολοι που δεν απογειωνονται με τιποτα ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ απο συγκεκριμενους.Ναι,ο Ντεπ,κανει ο,τι θελει,σε οποιον ρολο κ αν του κατσει,λογω του ταλεντου του.

    Και στην επομενη 12αδα θα δουμε αν η εντυπωση σου αποδειχτηκε σωστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαιρετώ celin!Πολύ ωραίο το αφιέρωμα,περιμένω τα υπόλοιπα!(πότε;;;)Προβλέπω Νοrton στο American History X,Θέλω να δω Joker στο the dark knight,DeNiro και Brando.Για τον Depp να πω ότι τον Jack Sparrow κανείς δεν θα τον ερμήνευε καλύτερα.Και μιλάμε για τεράστια,κατά τη γνώμη μου ερμηνεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλως ηλθες firefist aris!
    Πιστευω οτι ειδες κ τη προηγουμενη αναρτηση,ετσι;δε θα αφηνα το αβαταρ σου-κ την ερμηνεια του- παραπονεμενο!Βεβαια,πολλοι θα πουν οτι ο Μακ Νταουελ στο clockwork orange ηταν για πρωτη δεκαδα!
    Παντως δε τον ξεχασα,αλλωστε,οποια ερμηνεια βρισκεται στη 50αδα για μενα ειναι ερμηνεια ζωης,one of his kind!

    Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια,συντομα θα δεις τη γνωμη μου για τη τελικη 12αδα κ αν θα επιβεβαιωθεις!!
    Παντως,ισως θα ειναι η μεθεπομενη,οχι η επομενη,ετσι,για να σας κρατησω λιγο σε αγωνια!!!

    ΥΓ Εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ για τον Σπαροου.Κανενας ηθοποιος,εν ζωη η αποδημησας,δε θα ειχε την ερμηνευτικη ευφυια για να δημιουργησει τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ηρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλώς σας βρήκα!Ναι την είδα και την προηγούμενη ανάρτηση.Βέβαια για μένα ο Μακ Ντάουελ είναι στι τοπ-5 αλλά δε πειράζει!
    Έλα ρε,μην το αργείς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δυο μερουλες μονο,οχι παραπανω!Για σημερα εχω κατι αλλο,εξισου ενδιαφερον
    (αν κ ουτε κινηματογραφικο ουτε πολιτικο),
    αν τελικα προλαβω να το αναρτησω!
    Το τελικο αποτελεσμα παντως ελπιζω να σε αποζημιωσει για την υπομονη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ωπ, celin, τι αποκαλυψεις ειναι αυτες; :)

    Να υποψιαστω οτι σου αρεσει η (55χρονη) συμπατριωτισσα μας..Lena Olin? OK, γουστα ειναι αυτα! :)

    Παντως αν μιλαμε για κορυφαιες Σουηδεζες ηθοποιους θα σου Θυμισω τις Ιngrid Bergman,
    Bibi Andersson,Pernilla August, Liv Ullmann (αν και γεννημενη Noρβηγιδα) και τη νεοτερη Νοοmi Rapace.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Noomi_Rapace

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Να πω κι εγώ ότι περίμενα τον McDowell σε υψηλότερη θέση αξιολόγησης... όμως Celin, μας έχεις κάνει ζημιά και τελικά, αισθάνεται κανείς ότι αλλάζοντας τη σειρά, κάποιοι αυτομάτως θα "αδικηθούν".
    Δεν έχω δει όλες τις ταινίες -οπότε για κάποιες, κρατάω ένα ερωτηματικό στο μυαλό μου, μέχρις ότου βρεθεί ευκαιρία/τρόπος να τις παρακολουθήσω.

    Περιμένω τη 12άδα... για τον De Niro (!) [θα σου γράψω τότε, τι είχα στο μυαλό μου].

    Για το Heat... τι να πει κανείς;
    Να πω βέβαια ότι οποτεδήποτε παίζει De Niro ή Pacino, φροντίζω να μη χάσω την ταινία (αδυναμίες και οι δύο!)
    Τη συγκεκριμένη ταινία δεν ξέρω πόσες φορές την έχω δει και κάθε φορά, νομίζω, ανακαλύπτω κάτι καινούριο στις ερμηνείες.

    ΥΓ. Μου κάνει εντύπωση που ακόμη δεν έχω δει πουθενά, ερμηνεία της Hanna Schygulla.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Elva,μια ωραια γυναικα παραμενει ωραια γυναικα για παντα,ειτε στα 35,ειτε στα 55!Θυμαμαι την Ολιν στο romeo's bleeding,με τον Gary Oldman,αλλα κ σε πιο προσφατες ταινιες οπως το queen of the damned,εξακολουθει κ τωρα να ειναι μια ωραια γυναικα!
    Καλες οι λολιτες τυπου Μπριτ Εκλαντ(η γυναικα του Πητερ Σελερς,νομιζω ηταν κ αυτη η Σκανδιναβη)
    αλλα καθε γυναικειος τυπος εχει τη δικη του χαρη!

    Εχω δει κ τα 3 millenium,πολυ καλη η ηθοποιος Νοοmi Rapace!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να φταίει που δεν είμαι 40ρης μεσοαστός; Δεν ξέρω. Αλλά το Hurlyburly ούτε σαν ταινία μ'άρεσε ούτε οι ερμηνείες μου έκαναν κάτι. Με έβαλες σε σκέψεις πάντως.
    Όλες οι υπόλοιπες είναι όντως πολύ καλές έως και τέλειες ερμηνείες, αλλά θέλω να θέσω και έναν προβληματισμό σχετικά με το Machinist. Είναι αναμφίβολα πολύ καλή ερμηνεία αλλά μήπως δίνουμε περισσότερη αξία στην απώλεια βάρους από ότι της αξίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φιλη Ντρουσιλα,αυτη ειναι η μοιρα καθε λιστας,να αδικει αυτους που δε συμπεριλαμβανει!
    Εννοειται οτι αν με ξαναρωτησεις σε κανα χρονο,ολο κ καποιες μεταβολες θα υπαρξουν,ολο κ καποια ερμηνεια θα θυμηθω που δεν συμπεριελαβα εδω!

    Αν σου εχει κινησει τη περιεργεια καποια ταινια,ζητησε μου να στην αναλυσω,ειμεθα εδω κ για κινηματογραφικη κριτικη πλην της κοινωνικοπολιτικης!!

    Οσον αφορα τη Σιγκουλα,ντρεπομαι που το λεω,αλλα δεν εχω δει καμια ταινια του Φασμπιντερ.Ξερω ποσο μεγαλος σκηνοθετης ειναι,οποτε θα επανορθωσω,αν θυμαμαι καλα,η Σιγκουλα ηταν σχεδον μονιμη πρωταγωνιστρια στις ταινιες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κing ink,οι τυποι στο hurlyburly,δεν ηταν απλως 40αρηδες μεσοαστοι,ηταν 40αρηδες καμμενοι απτη κοκα μεσοαστοι,οποτε η αληθεια ειναι οτι δυσκολα μπορει καποιος να ταυτιστει μαζι τους η να τον αγγιξει η ταινια!
    Ουτε εγω ειμαι 40χρονος καμμενος μεσοαστος!Κ δε μπορω να προσδιορισω επακριβως γιατι συγκλονιστηκα τοσο απτη ταινια.
    Ισως γιατι,οταν τη παρακολουθουσα,μου φανηκε περισσοτερο ντοκυμανταιρ παρα μυθοπλασια,
    αν τη θυμασαι,
    ηταν αρκετα ρεαλιστικη,
    λες και οι τυποι παιζαν τους εαυτους τους,
    εγω υποπτευομαι οτι παιξαν κ πολλα αυτοβιογραφικα στοιχεια στη ταινια!

    Οταν την ειχα δει με ενα φιλο μου,καναμε πλακα λεγοντας οτι δεν υπαρχει σκηνοθετης Ντρεηζαν,
    ο Σων Πεν με τον Σπεησυ τη γυρισανε ενα απογευμα,οντας καμμενοι κ μην εχοντας τιποτα αλλο να κανουν!
    Κ αυτο ηταν η ταινια,απλα ενα απογευμα απο τη ζωη καποιων ματαιοδοξων σουπερ σταρ!

    Θυμησου ομως λιγο το προσωπο του Πεν στη ταινια.Πιο ρεαλιστικα τσακισμενο προσωπο σε ταινια,εγω πολυ λιγα θυμαμαι.


    Οσον αφορα το machinist,
    αναμφιβολα αυτο που λες εμπεριεχει δοση αληθειας.Σοκαριστηκαμε απο την απιστευτη μεταμορφωση του Μπεηλ,κ ενας βαθμος προσωπικης μας αβαντας, οφειλεται κ σε αυτο.
    Και παλι ομως δε νομιζω αυτο να μεταβαλλει ιδιαιτερα την αξια της ερμηνειας του,
    θυμασαι το βλεμμα του;τις κινησεις του σωματος του,το πως περπατουσε,το σεξ με τη Τζενιφερ Τζεησον Λη;
    δεν ηταν ανατριχιαστικα ολα αυτα;
    Εγω νομιζω πως ναι.
    Διχως αυτο βεβαια να καταρριπτει τον ισχυρισμο σου.Οντως,ενα μπονους,το πηρε μεσα μας απο την απωλεια κιλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ήταν όντως ο άτιμος ο Μπέιλι ανατριχιαστικός. Ίσως φταίω εγώ γιατί τέτοια ευρήματα τα θεωρώ απλά μέρος του τρόπου με τον οποίο ήθελε ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης να αποδώσουν τον ρόλο και μη θεωρώντας το κάτι που θα πρέπει να θεωρείται αβανταδόρικο τελικά καταλήγει μέσα στο μυαλό μου υποσυνείδητα να μειώνει λίγο την ερμηνεία.
    Για το Hurlyburly έχεις δίκιο σε αυτό που λες ότι έχει μια "ντοκυμαντερίστικη" αίσθηση. Απλά δεν μου έκανε τίποτα. Δεν μπορώ όμως να πω κάτι παραπάνω γιατί να πω την αλήθεια θυμάμαι μόνο στιγμές και την γενικότερη αίσθηση που μου άφησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. king,οχι μονο σε εσενα,αλλα και σε σχεδον κανεναν δεν εκανε τιποτα η ταινια!Για αυτο κ πηγε ψιλοαπατη κ τωρα παιζει να μη τη θυμουνται ουτε καν ο Πεν με τον Σπεησυ!Τη ψαχνω να βρω κ ουτε σε dvd δεν υπαρχει,νομιζω οτι την ειχα δει οταν βγηκε,σε βιντεοκασεττα.
    Απο κει κ περα,πολλες φορες ασυνειδητες παρεμβασεις μας καθοριζουν τη σταση απεναντι σε μια ταινια,τα ακριβη κριτηρια μας για να καταταξουμε μια ταινια σε αριστουργημα,νομιζω οτι δεν τα γνωριζουμε ουτε εμεις οι ιδιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Celin, γιατί να ντρέπεσαι;!
    Ναι, πράγματι ήταν σχεδόν μόνιμη πρωταγωνίστρια του Φασμπίντερ... :)

    Ελάχιστες φορές έχω γράψει κάτι, για ταινία... Κάποια στιγμή, θα ξεσκονίσω ένα κειμενάκι μου για τα "Ραγισμένα Φτερά"... και, αν την έχεις δει, πραγματικά θα με ενδιέφερε η γνώμη σου.

    ΥΓ. Θα σε ενημερώσω, σχετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εξαιρετικά συνεχίζεται το αφιέρωμα βλέπω!

    Παραδόξως, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν AMERICAN HISTORY X και FIGHT CLUB από ερμηνείες του τρομερού παιδιού Νόρτον, εγώ πάντα είχα μια παραπάνω αγάπη στο 25TH HOUR. Είναι ρόλος περιόδου ωριμότητας, με ελαφριά δόση θλίψης, μελαγχολίας, ειρωνικά δε είναι σαν να προαναγγέλει την "κάθοδο" του Νόρτον σε επιλογές.

    Καταπληκτικός ο Ντε Νίρο στο ΗΕΑΤ, μεγάλη υποτιμημένη ερμηνεία, σπουδαίος ρόλος. Αλλά και ο Γκίλενχαλ τρελή καλτ φιγούρα!

    Κι εδώ να επισημάνω πως η Κίντμαν έσκισε στο DOGVILLE, αλλά η Γουάτσον είναι ένα επίπεδο παραπέρα για εμένα... Σπαρακτική, αληθινή, εύθραυστη, από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες που έχω δει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φιλη Ντρουσιλα,τα Ραγισμενα φτερα υποθετω οτι ειναι ταινια,
    δε θυμαμαι να την εχω δει ,παντως δεν εχει σημασια,κ παλι,αν εχεις γραψει κατι,θα ηθελα να το διαβασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να σαι καλα W!!
    Δε θα σχολιασω κατι πανω σε οσα λες για το Νορτον.Κ ο λογος ειναι ευνοητος,για να μη χαλασω το σασπενς της τελευταιας αναρτησης!Παντως αυτο που λες εδω,

    "Είναι ρόλος περιόδου ωριμότητας, με ελαφριά δόση θλίψης, μελαγχολίας, ειρωνικά δε είναι σαν να προαναγγέλει την "κάθοδο" του Νόρτον σε επιλογές."

    ,ειναι πολυ πετυχημενο.Και δεν το λεω για να ανταποδωσω απλως τα καλα λογια,το χω σκεφτει κ εγω,ετσι ακριβως οπως το εγραψες.

    Επιτελους καποιος που εκτιμησε τη τρομερη καλτ φιγουρα του donnie darko,ειμαι αρρωστος με τη ταινια αυτη.

    Και οσον αφορα τη συγκριση που κανεις μεταξυ ερμηνειας Κιντμαν κ ερμηνειας Ουοτσων,
    βασικα εχεις δικιο.
    Στεγνα ερμηνευτικα,η ερμηνεια της Ουωτσον ειναι καλυτερη απο αυτη της Κιντμαν.
    Απλα εβαλα τη Κιντμαν ψηλοτερα γιατι γουσταρα παραπανω τον συγκεκριμενο ρολο της.τον ρολο του γυναικειου Αγγελου-Εκδικητη,δηλαδη
    (ειναι φισκα σε τετοιες μικρες "παρατυπιες" η λιστα,θα το δεις κ στο τελευταιο μερος που θα αναρτηθει συντομα!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλά,

    έχεις δώσει σε κάτι άκυρες ταινίες τον Πατσίνο και δεν έχεις βάλει "Σέρπικο" και "Άρωμα Γυναίκας"; Περίεργο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παυλο,θα ελεγα τωρα τιποτα για τα κινηματογραφικα σου κριτηρια αλλα μετα θα με ελεγες παλι οτι καθομαι μπροστα στον καθρεπτη κ ναρκισσευομαι με τα mp3 στα αυτια!!!
    Ειναι δυνατον να λες ακυρη ταινια τη ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΜΕΡΑ;η το ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΛΙΤΟ;;;;;
    Κοιτα,στον ΣΕΡΠΙΚΟ οντως ο Πατσινο ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ κ η ταινια ειναι μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ.

    Αλλα το αλλο που μου εβαλες,δεν ειναι τοσο καλη ταινια..ειναι ευκολη ταινια,απο αυτες που σου κανουν συναισθηματικο εκβιασμο,ασε που σκηνοθετικα ειναι επιπεδου τηλεταινιας.
    Δε λεω,ο Πατσινο μαγνητιζει εκει κ σιγουρα ειναι απο τις ταινιες που μπορεις να δεις πολλες φορες.
    Αλλα παραειναι πιασαρικη κ εμπορικη για να μπει στη λιστα!!

    Ιδια χαρακτηριστικα,για να ειμαι ειλικρινης,εχει αλλη μια ταινια της λιστας,το AS GOOD AS IT GETS.
    Αλλα,ειπαμε,οι λιστες ειναι γεματες απο αυθαιρεσιες κ μικρες παρατυπιες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Όχι η σκυλίσια μέρα, εντάξει μη .. δαγκώνεις.

    Αλλά γιατι όχι το Άρωμα Γυναίκας; Ξεχνιούνται ο χορός του ταγκό και η ομιλία κράξιμο του συνταγματάρχη στα κολλεγιόπεδα; Μακάρι να ήταν όλες οι εμπορικές ταινίες έτσι...

    Και κάτι άλλο. Με κράζεις με τέτοιου τύπου επιχειρήματα και ξηγιέσαι HEAT και Carlito's Way? Ένα μεγάλο μειονέκτημα των Πατσίνο και Ντε Νίρο είναι ότι ανάλωσαν μεγάλο μέρος των ρόλων τους σε τέτοιου τύπου ταινίες: Ο Γκάγκστερ, αμετανόητος ή μετανοημένος, τα βάζει με όλους και με όλα, η ταινία είναι από κωμική εώς splatter, κάπου υπάρχει και μια γκόμενα και εκεί τελειώνει η ιστορία.

    Γιαυτό προτιμώ τους πρώιμους ή ύστερους Ντε Νίρο και Πατσίνο, που δεν ήταν κριτήριο στις ταινίες που έπαιζαν καλα και ντε το πιστολίδι και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ, συγνώμη πιστολίδι ήθελα να πω...

    Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται ταινίες του στυλ HEAT, Carlito's Way, Ronin, κ.α. Και φυσικά έχει διαφορά να είναι γυρισμένη η ταινία με άλλα χαρίσματα και προσεγγίσεις, π.χ. τι έχεις να πεις για Συνήθεις Υποπτους, Το πέρασμα του Μίλλερ(θυμάσαι; των Κοέν) ή ακόμα και τις ταινίες τωου Ταραντίνο;

    Και ξέρεις κάτι Celin; Όταν μια ταινία έχει να δώσει πράγματα σου αφήνει εικόνες, αναμνήσεις και προβληματισμό. Όχι απλά μια αίσθηση, του καλά πέρασα για 2 ώρες...

    Θα μου πεις και "εγώ αυτά λέω". Ναι. Όμως όταν είδα τις συγκεκριμένες ταινίες που λέω, έτσι ένιωσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Παυλο,ετσι ρε φιλε,αυτο ειναι σχολιο!Αυτο ηθελα απτην αρχη,να μαθω τα γουστα του καθενος κ τη γνωμη του για τους ηθοποιους της λιστας.
    Διαφωνω στο οτι το ronin ειναι ισαξιο των υπολοιπων 2,οι ταινιες που αναφερω εδω ειναι κορυφη στο ειδος τους
    συμφωνω για Κοεν,Συνηθεις Υποπτους,Ταραντινο,μη κοιτας που δε συμπεριελαβα ερμηνειες απο κει,αλλωστε ολες οι λιστες αυθαιρετες ειναι!
    Παντως ο Μπερν στο ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΛΕΡ ηταν τελειος.

    ΥΓ Κ μη νομιζεις ρε συ οτι στο παιζω κουλτουρα εδω,εννοειται οτι κ εγω εχω δει το ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 3 φορες τουλαχιστον κ τον καραγουσταρω τον Πατσινο εκει!Κ οχι μονο το ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ,εχω δει ο,τι εχει κυκλοφορησει ο Σταλονε,ο Σβαρτσενεγκερ,ο Στεηθαμ κ ο Βαν Νταμ..τι νομιζεις,καθομαι ολη μερα κ βλεπω Ταρκοφσκυ κ Γκονταρ;;;!!!
    Ο,τι εμπορικο εχει κυκλοφορησει,το εχω δει.
    Ειμαι λατρης των ταινιων,ο,τι θελεις βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Σε πάω μεγάλε.

    Παρ'όλες τις σινεφίλ και κουλτουριάρικες αναλύσεις μας στο τέλος ξεμπροστιαζόμαστε!

    Προτείνω να βάλεις άμεσα ποστ σχετικό με σαβουροταινίες, που όμως γουστάρουμε να χαζεύουμε. Ένα τοπ -10...

    Να σε καταγγείλω για άλλη μια φορά όμως. Αναφέρεις Βαν Νταμ, Σταλονε(αρκετά αντιεξουσιαστικός στο "Πρώτο Αιμα" θα έλεγα) κ.α. και δεν αναφέρεις τον ατσαλάκωτο θεό της φάπας Στιβεν Σιγκάλ. Οποιος θαμώνας στην βραδυνή ζώνη του Σταρ ας με διαψεύσει για το απαράμιλλο ταλέντο του φαπερ με την γυαλιστερη κοτσίδα και το δερμάτινο μπουφάν!

    Celin, λες όπως ανέφερες σε προηγούμενη ανάρτηση για την λανθάνουσα ομοφιλοφυλία, να υπάρχει και κάτι αντίστοιχο με τις ταινίες. Αν, ναι πως θα λεγόταν; Σαβουρφιλμία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. k εγω σε παω!κ ασε μη ξεμπροστιαστουμε τελειως κ δειξω το πραγματικο μου προσωπο εδω μεσα,με τον Καρρα,τον Γονιδη,τον Σταθη Ψαλτη κ τον Ροκυ Μπαλμποα!
    πλακα πλακα,εχω σκεφτει για ενα ποστ με τις "ενοχες απολαυσεις"
    Την εκδικηση σε πρωτο χρονο του Σιγκαλ,την εχω δει απο πιτσιρικας ως σημερα τουλαχιστον 3 φορες.

    "Λανθανουσα σαβουροφιλμια" να το ονομασουμε!Σωστος ο ορος σου!
    κ για να δωσω ενα παραδειγμα,
    απο αυτη πασχει ο τυπος που γραφει για τη τελευταια ταινια του πχ Αντρει Ζβαγκιτσεφ,
    ενω εχει να παει κινηματογραφγο απο το 2007 που βγηκε το ροκυ μπαλμποα ν.6!!!


    παντως το ραμπο 1,ηταν οντως αντιεξουσιαστικη κ μια αρκετα καλη ταινια,αντικειμενικα να το δεις.
    Υποκειμενικα,το εχω δει καμια 15αρια φορες κ το γουσταρω με τα χιλια!
    Και τα υπολοιπα ραμπο τα γουσταρω,απλα,αντικειμενικα αν τα δεις ηταν και χαλια ταινιες και ρηγκανικη προπαγανδα.
    Το ραμπο 1 ομως ηταν κορυφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τελειώνοντας την σαβουροφιλμική κατάθεση ψυχής, ανακυρήσσω σαν καλύτερους τίτλους τέλους ταινίας αυτούς του Ράμπο 3.

    Είναι ο Τζον Ράμπο ζωσμένος με φισκλίκια με ένα μάτσο ξεδοντιάρηδες Μουτζαχεντίν με γαιδούρια και απέναντί τους τα πιο σύγχρονα όπλα της εποχής των Σοβιετικών (ελικόπτερα, άρματα, κ.α.): ο ήρωας σημαίνει με στραβομένο στόμα μια πνιχτή κραυγή "Lets Go Fuck Them". Και το έπος κλείνει ως εξής: "ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ" !!!!

    Έχει ο καιρός γυρίσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. xaxaxaxa,
    ταγματαρχης Κρεννα-ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ
    ραμπο -"Lets Go Fuck Them".!!!!
    Θεος!!!!!Αυτη ειναι κορυφαια σκηνη,
    οπως κ η αλλη,στο ροκυ 4,οταν ο Ροκυ γονατιζει τον Ιβαν Ντραγκο κ καταφερνει κ συμφιλιωνει τους λαους της Αμερικης κ της Ρωσιας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Είσαι ο άνθρωπός μου!

    Υποκλίνομαι! Respect στον Celin, μάγκες!

    Πρέπει οπωσδήποτε να σηκώσεις ένα ποστ να κάνουμε χαβαλέ! Θέμα συζήτησης "Τζον Ράμπο, Δύναμη Δέλτα, American Ninja και λοιπά ξεχασμένα διαμάντια της 7ης τέχνης".

    Να συμπληρώσω στο Ρόκυ 4 την αμέσως επόμενη σκηνή από αυτή που περιγράφεις: Το πλήθος ζητοκραυγάζει την μετα μπάτσων και κροσε συμφιλίωση των λαών. Αμήχανο το πολιτικό γραφείο παρακολουθεί ώσπου ο Γραμματέας με την κουτσουλιά στην καράφλα αρχίζει και χειροκροτεί, και στη συνέχεια ένα ένα τα μέλη του Bureau ακολουθούν τον ηγέτη κοιτάζοντας τον (για να είναι εντός γραμμής πάντα) και χειροκροτούν και αυτοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. χαχαχχαχα,κ εγω θυμαμαι τον ιμιτασιον Γκορμπατσωφ!
    Θα σκεφτω πως θα το οργανωσω αυτο που λες,την ιδεα παντως την εριξες,πρεπει να εχει σχεση με ΕΝΟΧΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ η κατι τετοιο!Θα δανειστω λοιπον τον ορο σου λανθανουσα σαβουροφιλμια,αλλα θα πρεπει να το επεκτεινουμε κ σε μουσικες κτλ!

    υγ που τον θυμηθηκες τον Μαικλ Νταντικωφ στο αμερικαν νιντζα;;;!!!respect κ σε σενα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή