Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

20 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΡΙΛΕΡ-ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ TWIST (ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ)
Άφησα απέξω κάποιες καλές ταινίες που δε μπήκαν σε προηγούμενα αφιερώματα,
 όπως the exorcism of emily rose, 1408, a l'interieur, identity, occulus κλπ
 για να μπούνε εδώ λιγότερο γνωστές ταινίες του είδους. Όχι ότι οι ταινίες εδώ ανήκουν στο ίδιο είδος, πέρα από τα ψυχολογικά θρίλερ υπάρχουν και σπλάτερ,  found footage, space horror, sci-fi κλπ. Τα περισσότερα πάντως είναι της τελευταίας πενταετίας και όχι ιδιαιτέρως γνωστά. Αριστουργήματα δεν τα λες, απλά σου κρατάνε το ενδιαφέρον. Aρκετα έχουν από καλές μέχρι αρκετά καλές ανατροπές (twist).


20)                       THE COLLECTOR                MARCUS DUNSTAN

                              http://www.imdb.com/title/tt0844479/?ref_=nv_sr_1                           Σπλάτερ, αγωνία, βία. Γυρίστηκε και σήκουελ. Κάτι σαν Μόνος στο Σπίτι, αλλά με τις παγίδες να ακρωτηριάζουν:)19)                    THE SIGNAL                          DAVID BRUCKNER- DAN BUSH

   
                                     http://www.imdb.com/title/tt0780607/?ref_=nv_sr_2


                                 


Πρωτότυπο και απρόβλεπτο, χωρίζεται σε τρία σκέλη. Το δεύτερο σκέλος είναι..κωμωδία και μάλιστα απολαυστική! Μετά ξαναγυρίζει στο δράμα και στην ένταση. Δεν το έχω ξαναδεί πουθενά αυτό και μόνο σαν παράδοξο, αξίζει.


18)               AFFLICTED                                 DEREK LEE- CLIF PROWSE


                               http://www.imdb.com/title/tt2309961/?ref_=tt_rec_tt
               

                             
Κι αυτό είναι μία φρέσκια ματιά στο είδος. Found footage με δύο φίλους σε διακοπές εκ των οποίων ο ένας μεταμορφώνεται σιγα σιγά σε κάτι.


17)               THE DEN                                       ZACHARY DONOCHUE

                                http://www.imdb.com/title/tt2503154/?ref_=tt_rec_tt

                                         


Μέσα από κάμερα υπολογιστή το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας. Έχει την αγωνία του.


16)               THE INKEEPERS                      TI WEST

                             Κυλάει αργά αλλά όχι μονότονα. Στην αρχή μοιάζει με παιδική ταινία, ένα ξενοδοχείο όπου αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Ατμοσφαιρικό και όχι τρομακτικό, περισσότερο στοχεύει να αφηγηθεί μία ιστορία παρά να σε τρομάξει με απότομα "μπου".15)             ENTER NOWHERE                        JACK HELLER                     


Ακόμα περισσότερο πρωτότυπο από τα προηγούμενα, με ενδιαφέρουσες ανατροπές, κινείται περισσότερο στο sci-fi παρά στο horror. Ούτε εδώ θα τρομάξεις, δεν είναι ο σκοπός της ταινίας αυτός.
14)    RESOLUTION                          JUSTIN BENSON, AARON MOORHEAD

                           http://www.imdb.com/title/tt1977895/?ref_=tt_rec_tt
                                               Κι εδώ ο ορισμός της πρωτοτυπίας με αποτέλεσμα να μη μπορείς να κατατάξεις αυτή τη ταινία πουθενά. Ένας τύπος δένει σε ένα απομονωμένο οίκημα έναν φίλο του, με σκοπό να αποτοξινωθεί από τα ναρκωτικά. Παράξενα πράγματα συμβαίνουν, δεν εξηγούνται όλα, η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο αλλόκοτη κι ανατριχιαστική παρά τρομακτική. Ένα μεταμοντέρνο horror που παίζει να σε αφήσει στο τέλος με σκέψεις τύπου "Τί βλακεία ήταν αυτή;". Εμένα μου άρεσε, όπως και η εξήγηση που δόθηκε στο IMDB από φανς της ταινίας για το τέλος.

13)              OPEN GRAVE                                  GONZALO LOPEZ-GALLEGO

                                     http://www.imdb.com/title/tt2071550/?ref_=nv_sr_1


                                   
\                                  Επιστροφή σε πιο συμβατικές φόρμες. Ένας τύπος, ο γνωστός από το district 9 Κοπλίτο, ξυπνάει σε έναν λάκκο γεμάτο από πτώματα και προσπαθεί να καταλάβει τί διάολο συμβαίνει. Ενδιαφέρον και με καλές, αληθοφανείς ανατροπές, αγωνία παρά τρόμος.

12)                            THE ENEMY                       DEJAN ZECEVIC


                                http://www.imdb.com/title/tt1517225/?ref_=nv_sr_4                               Από Σερβία η επόμενη πρόταση. Ίσως η "καλλιτεχνικότερη" της λίστας, η πιο σινεφίλ. Στρατιώτες και Μεταφυσική, τρόμος και παράνοια.


11)          THE   4TH KIND                    OLATUNDE OSUNSAMI


                      http://www.imdb.com/title/tt1220198/?ref_=fn_al_tt_2


                     


Εδώ έχουμε να κάνουμε με εξωγήινους. Παρεμβάλλονται σκηνές από πραγματικά ντοκυμανταιρ, με αφηγήσεις ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι ήλθαν σε επαφή, με αποτέλεσμα η ταινία να αποκτά σιγά σιγά μία τρομακτική αληθοφάνεια και να σε πείθει ότι κάτι φρικιαστικό συμβαίνει εδώ. Αν δε πιστεύεις σε ET και abductions, προσπέρνα. Ούτε εγώ πιστεύω ούτε ασχολούμαι με αυτά, πάντως εδώ φοβήθηκα!

10)                   SURVEILLANCE                               JENNIFER LYNCH


                            http://www.imdb.com/title/tt0409345/?ref_=nv_sr_1                     Για μένα, η κόρη του Ντέηβιντ Λυντς είναι ταλαντούχα. Aυτό εδώ είναι ένα αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ, υποβλητική ατμόσφαιρα, με δυνατή ανατροπή που σε αφήνει λίγο κάπως.

9)               EL HABITANTE INCIERTO         GUILLEM MORALES

                          http://www.imdb.com/title/tt0436374/?ref_=nv_sr_1                               


Ισπανία. Ξεκινάει συμβατικά και μετά ξεσαλώνει. Η ατμόσφαιρα χτίζεται σταδιακά και κορυφώνεται με την τελευταία σχεδόν συγκλονιστική σκηνή. Σχεδόν σουρεαλιστικό στο δεύτερο μέρος, στο τέλος εξηγούνται όλα, οκ, όχι ιδιαίτερα αληθοφανώς. Δε θα τρομάξεις, είναι σα να διαβάζεις ένα αλλόκοτο βιβλίο.8)                 SLEEP TIGHT    (MIENTRAS DUERMES)            JAUME BALAGUERO


                               http://www.imdb.com/title/tt1437358/?ref_=nv_sr_1  


               
                             Ισπανία κι εδώ. Ψυχολογικό θρίλερ, πρωτότυπο και για να χρησιμοποιήσω μία αγγλική λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στο είδος, disturbing. Καμία σχέση με τον συμβατικό-μεταφυσικό τρόμο, αλλά ίσως περισσότερο τρομακτική μιας και ασχολείται με το καθημερινό και απαντώμενο σε πολλόυς συνάνθρωπους μας σκοτάδι που φωλιάζει μέσα τους δίχως να μπορούμε να το δούμε. Μια κατάβαση στα έγκατα της διαστροφής.


7)                    PANDORUM                          CHRISTIAN ALVART


                                 http://www.imdb.com/title/tt1188729/?ref_=nv_sr_1


                     Ίσως το καλύτερο space horror μετά τα Alien και το Event horizon.
6)                               EXAM                      STUART HAZELDINE

                           http://www.imdb.com/title/tt1258197/?ref_=nv_sr_1                   
 


Ψυχολογικό θρίλερ δωματίου με μία ντουζίνα αγνώστους που διεκδικούν μία θέση εργασίας. Οι εξελίξεις είναι απρόσμενες.5)          LA CASA DEL FIN DE LOS TIEMPOS             ALEJANDRO HIDALGO


                             http://www.imdb.com/title/tt2640474/?ref_=nv_sr_2                               


Βενεζουέλα εδώ. Δεν είχα ξαναδεί ταινία από αυτή τη χώρα. Απροσδόκητα καλό και πρωτότυπο, μιας και δε νομίζω ότι οι σύντροφοι εκεί έχουν κάποια ιστορία στο είδος αυτό:)
Τί έχουμε εδώ; Αρχικά, φαίνεται σαν ένα σκοτεινό παραμύθι, κάτι σαν disney-family "horror" και εν συνεχεία, οι ανατροπές είναι σχεδόν συγκλονιστικές. Μη περιμένεις να τρομάξεις, περισσότερο με καλή λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας μοιάζει που θα σε συγκινήσει στο τέλος  η ταινία παρά με ταινία τρόμου. Το μπάτζετ δεν είναι παραπάνω από πέντε πιτόγυρα-'η καλύτερα τάκος, δε ξέρω και τί τρώνε εκεί- αλλά η φινέτσα, οι ερμηνείες και η φωτογραφία, εξαιρετικά.

4)                     EXHIBIT A                  DOM ROTHEROE

                     http://www.imdb.com/title/tt0972555/?ref_=nv_sr_3            


Found footage εδώ, καμία σχέση όμως με τα άλλα, ούτε φαντάσματα ούτε δαίμονες ούτε μάγισσες ή πνεύματα. Παρά μία τυπική Βρετανική οικογένεια και τα καθημερινά προβλήματα της, τα οποία βεβαίως κλιμακώνονται επικίνδυνα. Ρεαλιστικό και ψυχοβγαλτικό, αξίζει μία ματιά.
3)                  ALEXANDRA'S PROJECT                   ROLF DE HEER


                         http://www.imdb.com/title/tt0338706/?ref_=nv_sr_1


              
Τελειώνει η ταινία και δε καταλαβαίνεις αν είδες μία femi-nazi αποθέωση ή μία καταγγελία της σκοτεινής πλευράς της γυναικείας φύσης. Πρωτότυπο, αγωνιώδες, με την ένταση να κλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά, κάργα ρεαλιστικές και φυσικές ερμηνείες αν και η πλοκή, ιδιαίτερα το τέλος,  δεν είναι και ο κολοφώνας του ρεαλισμού, 
θα σε καθηλώσει και θα σε κάνει να το σκεφτείς λίγο το πράγμα όταν πέσουν οι τίτλοι του τέλους.


2)              HOME MOVIE             CHRISTOPHER DENHAM

                
Μάλλον η τρομακτικότερη ταινία της λίστας αλλά κι αυτό παίζεται γιατί κάποιοι μπορεί να μη θεωρούν τρομακτικές τέτοιου είδους ταινίες, που δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες, που ο τρόμος είναι υποβλητικός και όχι in your face, που ξεκάθαρες απαντήσεις δε δίδονται, που οι "κακοί" είναι δύο "άκακα" παιδιά, και πάει λέγοντας. Found footage κι εδώ. Μία οικογένεια που όσο περνάει η ταινία φαίνεται όλο και πιο δυσλειτουργική. Αυτά που υπονοούνται κι όχι τα ευδιάκριτα, είναι αυτά που θα σε τρομάξουν. 'Αν..


1)        PALABRAS ENCADENADAS                      LAURA MANA

                                Γουστάρεις ταινίες με δύο ηθοποιους σε κλειστούς χώρους να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι και καθώς προχωρά η ταινία, οι απαντήσεις να δημιουργούν περισσότερες ερωτήσεις;
Σου αρέσουν τα Ισπανικά ψυχολογικά θρίλερ; Αυτά που η διαστροφή κάνει πάρτη με έναν αλλόκοτα οικείο τρόπο(διαφορετικό πχ από την αντίστοιχη Κορεάτικη που όσο να ναι, εμάς τους Δυτικούς μας κάνει λίγο εξωτική και ανοίκεια); Ε, εδώ είσαι. Καλή τύχη βέβαια μέχρι να τη βρεις στο διαδίκτυο γιατί δεν είναι κι ό,τι ευκολότερο.ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΘΡΙΛΕΡ, ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ

ΚΙ ΕΔΩ ΑΛΛΑ 15 ΤΡΟΜΟΥ

3 σχόλια:

 1. Πολυ καλες οι περισσοτερες ταινιες celin,πολλες απ αυτες τις εχω δει.
  Μ ενθουσιασε το νουμερο 8 που ειναι πραγματικα μια ιδιαιτερη ταινια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου αρέσουν, όντως το 8 είναι πολύ ξεχωριστό, με έναν απτους πιο ιδιαίτερους αντιήρωες που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν έχεις δει το 1 και το 3, κατέβασε τα, είναι κι αυτά πολύ ξεχωριστά και αλλόκοτα-με τη καλή έννοια-έργα.

   Διαγραφή
 2. Καποιες απο αυτες εχω δει και προκειται πραγματι για ενδιαφερουσες ταινιες!!! Προκειται για πολυ ωραια λιστα και εχω ψηθει να παρακολοθησω καποιες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή