Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΚΙ ΑΛΛΕΣ 15 ΣΙΝΕΦΙΛ ΤΑΙΝΙΕΣ ("ΒΑΡΙΑ" ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ))

Το πρωτο μερος του αφιερωματος για σινεφιλ ταινιες που αξιζει να δει ο καθενας διχως να βαριεται που ζει, εχει αυτη τη στιγμη 2.800 views,
εκατονταδες χρηστες του ιντερνετ "επεσαν" πανω στη σελιδα μου, οποτε σκεφτηκα να ανεβασω κι ενα δευτερο μερος με παρομοιου υφους ταινιες..
Πιστευω οτι δεν ειναι λιγες οι σινεφιλ ταινιες που δε βλεπονται με τιποτα, ακομα και γνωστων δημιουργων. Στο αφιερωμα αυτο, αν οχι ολες, παντως οι περισσοτερες, αξιζουν 2 ωρες απο τον χρονο σας.

update
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ








15) ΠΑΡΙΣΙ ΤΕΞΑΣ                ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ

         http://www.imdb.com/title/tt0087884/











14)  Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ      ΛΟΥΙ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ

http://www.imdb.com/title/tt0068361/






Ενα αναρχοσουρεαλιστικο αριστουργημα! Οποιος αντιπαθει τον σουρεαλισμο και θελει να υπαρχει παντα μια λογικη σε αυτο που βλεπει, ας το αποφυγει. Κατα πολυ ελαφρυτερο του ANGEL EXTERMINATOR η της ΒΙΡΙΔΙΑΝΝΑ, η ταινια αυτη αποδομει με βαμβακι κ ξυραφι την αστικη ταξη,
διχως να σου προσφερει ευκολα μηνυματα στο πιατο.









13)Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΥΝ ΒΑΡΓΚΑ     ΠΗΤΕΡ ΣΤΡΙΚΛΑΝΤ

http://www.imdb.com/title/tt1360875/





Η προπερσινη κινηματογραφικη εκπληξη μας ηρθε απο τη Ρουμανια
(μολονοτι ο σκηνοθετης ειναι Αγγλος)
Μια δυσπεπτη ελεγεια, μια λιτη ιστορια και μια σκηνοθετικη ματια που δε χανεται τοσο στα λιβαδεια της Ρουμανιας οσο στο αινιγματικο βλεμμα της ηρωιδας. Οποιος προτιμα να βλεπει την Εκδικηση στο σινεμα στυλιζαρισμενη αλα Νοτια Κορεα, δε θα ικανοποιηθει με αυτον τον αργοσυρτο θρηνο.
Εγω τη προτιμω αλα Κορεα, αλλα δε μπορω παρα να εκτιμησω και τουτη εδω τη διαφορετικη προταση.










12)ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ          ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ

http://www.imdb.com/title/tt0069467/





Aμφιταλαντευομουν μεταξυ αυτης της ταινιας και του ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ.
Επελεξα αυτην γιατι ειναι μια πραγματικη γροθια στο στομαχι.
Καμια ελπιδα, καμια αγαπη, καμια λυτρωση ουτε καν στον θανατο..ο Θεος δε μενει πια εδω.
Θα την ελεγα πολυ τολμηρη για την εποχη της, αλλα οταν εχει προυπαρξει το ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΠΤΗ, η περιγραφη αυτη ειναι λιγοτερο ευστοχη.










11)      COLD FISH         ΣΙΟΝ ΣΟΝΟ

http://www.imdb.com/title/tt1632547/




Αν εχεις ευαισθητο στομαχι, μακρυα απο αυτη τη ταινια.
Κι εδω αμφιταλαντευομουν, ειναι δεδομενο οτι οι 9 στις 10 που θα τη δουν, ειτε θα φυγουν απο τη μεση, ειτε θα επηρεαστουν βαθυτατα ειτε θα ριχνουν μπινελικια σε εκεινον που τους τη προτεινε.
Και δε προκειται να τους κατηγορησω για αυτο, η ζωη ειναι ηδη αρκετα θλιβερη και σκληρη απο μονη της, μου φαινεται λογικο οτι οι περισσοτεροι δε θα γουσταραν να δουν αυτη τη πτυχη της αντανακλασης της στον Κινηματογραφο.
Δεν εχω ξαναδει οδυνηροτερη σινεφιλ μαυριλα. Ισως η μαυριλα του Μπεργκμαν ως περισσοτερο υπαρξιακη και λιγοτερο εντυπωσιοθηρικη, να ειναι ακομα σκληροτερη.
Αλλα και παλι, εμενα τουλαχιστον, δε με πονεσε τοσο οσο αυτη εδω.
Εμπεριεχει και σκηνες σπλατερ, κομμενα ανθρωπινα σωματα, σωματα σφαγμενα
ψυχες θρυμματισμενες απο την αβυσσο.
Κι αν στον Μπεργκμαν, υπαρχει μια χαραμαδα φωτος, εδω επικρατει το απολυτο σκοταδι.

Προχωρα με δικη σου ευθυνη.













10)  ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ        ΜΠΕΝΤ ΧΑΜΕΡ

http://www.imdb.com/title/tt0323872/




Κι επειδη παραβαρυνε το κλιμα, ωρα να το ελαφρυνουμε.
Απο τις γλυκυτερες, ημισουρεαλιστικες ταινιες που εχω δει ποτε.
Οταν οι Βικινγκς ξεδιπλωνουν την ευαισθησια τους, δυσκολα μπορεις να παραμεινεις ασυγκινητος.
Ενα τρυφερο δωρο απο τη Νορβηγια.









9) LADY VENGEANCE     ΠΑΡΚ ΤΣΑΝ ΓΟΥ

http://www.imdb.com/title/tt0451094/




Εκδικηση αλα Κορεα. Δοσμενη ποιητικα, εντονα, σχεδον ονειρικα. Οπως δηλαδη ξεκιναει ενας δυνατος εφιαλτης. Το τελευταιο μερος της τριλογιας του Παρκ Τσαν Γου, λιγα χρονια υστερα απο την υπερταινια OLD BOY.









8)CONFESSIONS          ΤΕΤΣΟΥΑ ΝΑΚΑΣΙΜΑ

http://www.imdb.com/title/tt1590089/




Επιστροφη στους ημιτρελους Γιαπωνεζους(;)
Καμια σχεση με το COLD FISH σε μηδενισμο και πεσσιμισμο, αλλα και παλι, μη νομιζετε οτι εχουμε να κανουμε με ενα toy story εδω. Η ταινια αλλωστε αφορα μια δασκαλα του Γυμνασιου και την εκδικηση που παιρνει οταν δυο μαθητες της (!) δολοφονουν "ετσι για πλακα" την εξαχρονη κορη της, ριχνοντας τη μεσα σε μια πισινα.
Παρολα αυτα, η ταινια ειναι λιγοτερο βαρυτερη απο οτι ακουγεται, περισσοτερο νοσηρα διασκεδαστικη παρα επωδυνη. Δε ξερω γιατι αλλα μου θυμισε το DONNY DARKO, περισσοτερο σαν σκηνοθετικη αποψη παρα σε οποιαδηποτε σεναριακη ομοιοτητα.










7)THE STRAIGHT STORY           ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΛΥΝΤΣ

http://www.imdb.com/title/tt0166896/




Η λιγοτερο γνωστη ταινια του Λυντς και η πιο υποτιμημενη. Λογικο κι επομενο, καθως δεν εχει καμια σχεση με το υπολοιπο εργο του. Εδω ενας συμπαθεστατος ηλικιωμενος, καβαλαει αυτο το μινι τρακτερ του και παει να συναντησει τον αδερφο του που εχει χρονια να τον δει.
Δε γινεται να μη δακρυσεις με αυτη την ερμηνεια, ειδικα αν σκεφτεις οτι ο Φαρνσγουορθ απεβιωσε, λιγους μηνες μετα την ολοκληρωση της ταινιας.
Απλη, λιτη κι ανθρωπινη.











6) ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ      ΟΣΚΑΡ ΡΕΛΕΡ

http://www.imdb.com/title/tt0430051/




Και μαπα να ηταν η ταινια, μονο και μονο που βασιζεται σε βιβλιο του Μισελ Ουελμπεκ, παλι θα την εβλεπα. Εννοειται οτι η αναγνωση του βιβλιου εχει προτεραιοτητα.
Γενικα, διαβαζοντας το εργο του Ουελμπεκ, σου ερχεται στο νου η περιφημη φραση του Ελιοτ για τον κοσμο που δε θα τελειωσει με ενα παταγο αλλα με ενα λυγμο. Ισως ο λυγμος εδω να γινεται νευρικο γελιο, ισως να γινεται σιωπη και απογνωση, ισως δεν ημασταν αρκετοι απο την αρχη, ισως η αχαριστια για το δωρο της ζωης να ειναι εγγεγραμμενη στο ιδιο μας το dna.
Στις τελευταιες μερες της Πομπηιας αυτος που θα το διασκεδασει περισσοτερο μαλλον θα ειναι αυτος που θα αυτοκαταστρεφεται γρηγοροτερα απο τους υπολοιπους.









5)ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ     ΧΙΡΟΣΙ ΤΕΣΙΓΚΑΧΑΡΑ


http://www.imdb.com/title/tt0061065/




Μια ακομα συνεργασια του Τεσιγκαχαρα με τον συγγραφεα Κομπο Αμπε.
Υπαρξιακο θριλερ, μεταμοντερνα φρικη, σκηνοθετικη πρωτοπορια.
Καθε λεπτο που περναει, η ταινια "ξεφευγει" και περισσοτερο.
Παραξενη φυλη αυτοι οι Ιαπωνες..











4)ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ       ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΝΜΠΕΡΓΚ

http://www.imdb.com/title/tt0399146/






Μαλον η καλυτερη ταινια του Κρονενμπεργκ, μαλλον η καλυτερη ερμηνεια του Μορτενσεν.
Η βια, οι προεκτασεις της, και το παρελθον που δε σε αφηνει ποτε να ξεφυγεις απο αυτο.
Μια διατριβη πανω στη βια δοσμενη μεσα απο μια απλη σχετικα ιστορια.
Απο τις πιο "ευπεπτες" ταινιες της λιστας, διχως ομως να υστερει συγκριτικα με οποιαδηποτε απο αυτες.










3)  SHRINK       ΤΖΟΝΑΣ ΠΑΤΕ


http://www.imdb.com/title/tt1247692/





Oποιος εχει παρακολουθησει την Αμερικανικη σειρα IN TREATMENT,
θα αντιληφθει αμεσως τις ομοιοτητες. Ο Σπεησυ πιανει το ερμηνευτικο νημα απο εκει που το ειχε αφησει στο AMERICAN BEAUTY, κατα καποιο τροπο αυτη η ταινια ειναι μια συνεχεια του A.B
Εδω τα υπαρξιακα αδιεξοδα ειναι πιο κοινοτυπα δοσμενα, πιο "κινηματογραφικα", οι περισσοτερες ταινιες της λιστας δεν ειναι παρα μια βουτια στην ανθρωπινη αβυσσο, διχως λυτρωση.
Εδω, υπαρχει λυτρωση, η κλασικη Αμερικανικη αισιοδοξια, η αυταπατη της επιλογης,
ισως και οι χολυγουντιανες συμβασεις,
δε θα μπορουσαν να αφησουν τον θεατη μετεωρο.
Παρολα αυτα, η ταινια αυτη ειναι μια πολυ εντονη και δυνατη ταινια. Και οπως αφησα να εννοηθει προηγουμενως, ειναι και ενα ερμηνευτικο come back του Σπεησυ, ο οποιος δε ξερω γιατι, αλλα υστερα απο το AMERICAN BEAUTY, περισσοτερο τον Παυλο Χαικαλη θυμιζει παρα τον μεγαλο ερμηνευτη που μαθαμε απο το SEVEN.











2)CHUNGKING EXPRESS         ΓΟΥΟΝΚ ΚΑΡ ΒΑΙ


http://www.imdb.com/title/tt0109424/




Δε θυμαμαι ουτε κι εγω ποσες φορες εχω προτεινει αυτη τη ταινια. Δε πειραζει, ας τη προτεινω μια φορα ακομα. Ειναι αριστουργημα. Και κανεις δε προκειται να παθει καταθλιψη εδω!









1)TEMPTATION OF ST TONY      BEIKO ΟΝΠΟΥ

http://www.imdb.com/title/tt1247696/




Δεν υπαρχουν λογια για αυτο το αριστουργημα.
Κοιτας χωρα καταγωγης, βλεπεις Εσθονια, διαολε, μπροστα σε αυτους εμεις ακομα και τωρα ειμαστε οικονομικη υπερδυναμη, πως ειναι δυνατον να γυριζεται αυτη η ταινια, διχως μπατζετ, διχως υποστηριξη απο χολυγουντιανους παραγωγους; Μια ταινια που καλλιτεχνικα εξομοιωνεται με το συνολο των Ελληνικων ταινιων που εχουν γυριστει και θα γυριστουν ακομα και τα επομενα 500 χρονια. Οση ειναι η αξια της, ειναι η αξια ολων των δικων μας, ακομα και ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ που ειναι η καλυτερη Ελληνικη ταινια των τελευταιων ετων, μπροστα της, ειναι επεισοδιο απο τη ΚΑΝΤΥ ΚΑΝΤΥ.
Τι ειναι αυτη η ταινια; Πρεπει να τη δεις για να καταλαβεις.
Θα χρησιμοποιησω τα παρακατω λογια, γραμμενα στα Αγγλικα, για να τη περιγραψω.

"Ι have no doubt that this movie will be recognized as one of the most important movies of the 21th century.Mark my words, even if you think that i am exaggerating, and then, watch this amazing movie. You will agree with me if you like the cinema of Roy Anderson, Kubrick, Buñuel and tarkofsky.I just saw this movie and i feel a little strange, it is a deeply touching film which put you in deep thoughts about mankind's tomorrow, about the brutality of the powerful people that rule the planet. Of course, this is an anti-capitalist movie, but ,additionally, it is much more than this. The absence of God, the absence of love.. It is starting as a sarcastic,black humored film but it ends very strongfully with scenes that haunt your mind.."

58 σχόλια:

  1. Έλεος!!!!
    Δεν μας φτάνουν οι σουρεαλμαλάκες που σουρεαλίζουν τη ζωή μας , οι καταθλίψεις που μας πλάκωσαν, τόσα δυσάρεστα που συνεπέστατα συμβαίνουν καθημερινά 2 χρόνια τώρα;
    Δεν μπορούσες να προτείνεις κάτι σε γέλιο;
    Χαμόγελοοοοοοοοοοοοοοο....πριν ξεχάσουμε πως είναι! :-)

    mbiker

    υ.γ. Μια ταινία θάθελα να ξαναδώ, δεν υπάρχει στα ντιβιντάδικα.
    "Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο" λέγεται και καλό θάταν να την δούν, όλοι όσοι ζούν την νιρβάνα της καπιταλιστικής μαλακίας και του καλού εργοδότη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα εγω δεν ειμαι εδω για να σας διασκεδαζω, εγω ειμαι εδω για να σας προβληματιζω και να σας ταλαιπωρω πνευματικα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέσα στην όμορφη λίστα σου, έχεις μία από τις 5 πιο αγαπημένες μου ταινίες: το "Κραυγές και Ψίθυροι". Ίσως γιατί στα τελευταία λόγια που διαβάζονται μέσα από το ημερολόγιο, δίνεται ένας ορισμός της ευτυχίας, που με στοίχειωσε από τη στιγμή που το πρωτοείδα. Της ευτυχίας, σε μία ταινία που σφύζει από θάνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!
    Έχεις ένα... κόλλημα με τον Απωανατολικό κινηματογράφο ή λάθος νομίζω;
    Εμένα με κουράζει.

    Από τη λίστα θα πρότεινα ανεπιφύλακτα την Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας.
    Τις υπόλοιπες δεν τις έχω δει. Αν και νομίζω ότι το Κραυγές και Ψίθυροι παίζει να το χω δει. Ένα καιρό έβλεπα πολύ Μπέργκμαν και δεν είμαι σίγουρος αν το έχω δει.

    Το γαλλικό κινηματογράφο δεν τον εκτιμάς;

    Επίσης θα πρότεινα από Λαρς Φον Τρίερ "Δαμάζοντας τα κύματα" για βαριές κουλτούρες και το "Europa" για πολιτικό προβληματισμό.
    Και φυσικά (το χα ξαναγράψει και σε παλιότερο TOP που είχες κάνει με ταινίες) προτείνω σε όλους τους αναγνώστες ανεξαιρέτως τις σπουδαιότερες ταινίες που έχω δει: "Περιφρόνηση" του Γκοντάρ και "Ο άνθρωπος ελέφαντας" του Λυντς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ καλη Celin
    ειδικα τα 14-15 : ]]]]

    @mbiker: κοιτα, λιγο "black adder" μπορει να σου φτιαξει τη διαθεση. Πιανει. Οπως επισης και κανα βιβλιο του Pratchett, αν σ αρεσει το fantasy. Πιανει επισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεξιός Προβοκάτορας20 Ιουλίου 2011 στις 3:45 μ.μ.

    Είπα και εγώ να μπω σε ένα ΚΚΕδικο blog να τα χώσω και τι να δω!!!
    ΚΑΙ ΚΚΕδες ΚΑΙ κουλτουριάρηδες.
    Δέστε ρε ταινίες που βγάζει ο καπιταλισμός:

    Andrey Rublyov/Αντρεϊ Ρουμπλιοφ 1969
    (ΟΠΑΑΑ αυτό μου ξέφυγε)
    La Battaglia di Algeri/Η Μάχη της Αλγερίας 1966
    (Πατρίς)
    Au hasard Balthazar/Στην τύχη ο Mπαλταζάρ 1966
    (Θρησκεία)
    Festen/Οικογενειακή Γιορτή 1998
    (Οικογένεια)
    Sunset Blvd./Η Λεωφόρος της Δύσεως 1950
    (Ανήκομεν εις την δύση)
    Sin Nombre/Χωρίς Όνομα 2009
    (Μήπως σε λένε...)
    Lilja 4-ever/Λίλια Για Πάντα 2002
    (Το Ξανθό Γένος)
    Grbavica/Σεράγεβο σ`Αγαπώ 2006
    (Ιστορίες για αρκούδες (χρυσές))
    O Homem Que Copiava/Ο άνθρωπος που έκανε φωτοτυπίες 2003
    (Τα φωτοτυπικά δεν βγάζουν μόνο φωτοτυπίες)
    Letyat zhuravli/Οταν πετούν οι Γερανοί 1957
    (ΟΠΑΑΑ αυτό μου ξέφυγε (ΞΑΝΑ))

    Και για να γελάσει και το χειλάκι όσων θέλουν (διότι στα από πάνω πολύ η μαυρίλα).
    Divorzio all'italiana/Διαζύγιο αλά Ιταλικά 1961
    (Σαν το παλιό καλό κρασί)
    Life of Brian/Ενας Προφήτης μα τι Προφήτης 1979
    (Again and again and again)

    ΥΓ Καλώς σας βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. dps
    xαιρομαι που σου αρεσε η λιστα!Αν θες, γραψε και τις υπολοιπες 4 αγαπημενες σου. Και στη πρωτη λιστα σινεφιλ ταινιων (αν σε ενδιαφερει, τη βρισκεις οπως κοιταζεις στο μπλογκ πανω δεξια, στη κορυφη των δημοφιλων αναρτησεων)
    εχω Μπεργκμαν, πως θα μπορουσε αλλωστε να υπαρξει λιστα σινεφιλ ταινιων διχως εργα του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαζεστιξ, ναι, το χω αυτο το κολλημα.
    Γιατι σε κουραζουν; Λογω της γλωσσας τους;λογω των διαφορετικων ερμηνειων και των σκηνοθετικων ρυθμων;
    Κι εγω οταν πρωτοξεκινησα τους εβρισκα λιγο κουραστικους, μια συνηθεια ειναι:)

    Τον Γαλλικο κινηματογραφο τον εκτιμαω παρα πολυ, στη πρωτη λιστα σινεφιλ ταινιων ειχα Γκονταρ, πολυ αγαπημενος ο Γκονταρ και σπουδαια ταινια η ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ.
    Ερχεται στις Ελληνικες αιθουσες οπου να ναι κ το νεο φιλμ του, το FILM SOCIALISM
    καταλαβαινεις ποσο ανυπομονος ειμαι για μια ταινια με τετοιο τιτλο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μανυ, οπου βρεις το ν1 της λιστας, δες το οπωσδηποτε!
    Εχω δει και επεισοδια απο το blackadder, μου αρεσε αρκετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωχ, τι βλεπω εδω, εκανε αποβαση στο μπλογκ μου η Δεξια;)
    Μακαρι βεβαια να ηταν ολοι οι προβοκατορες σαν εσενα, τουλαχιστον πριν αρχιζαν οι προβοκατσιες, θα λεγαμε και καμια κουβεντα ρε αδερφε, ετσι to know us better!
    Καλως ηρθες λοιπον, περιμενω το χωσιμο στην επομενη πολιτικη αναρτηση, ελπιζω τουλαχιστον να ανηκεις στη λαικη δεξια για να εχουμε σημεια επαφης, γιατι αν ανηκεις στη νεοφιλελευθερη πτερυγα, βλεπω πολλες προβοκατσιες εκατερωθεν!

    Απο τις ταινιες σου εχω δει το αριστουργημα FESTEN και το πολυ καλο LIFE OF BRYAN
    Θα εχω στα υποψη μου τα υπολοιπα, αυτο βεβαια που εχω πρωτο ειναι το sunset boulevard, εχω ακουσει οτι ειναι μια απο τις καλυτερες ταινιες ολων των εποχων, με τη καλυτερη ισως ερμηνεια ολων των εποχων, αυτην της Γκλορια Σουανσον.

    ΥΓ Μια μικρη επισημανση, το μπλογκ δεν ειναι ΚΚΕ, αλλα φιλο-ΚΚΕ, δεν εκφραζω το ΚΚΕ, η μοναδικη σχεση που εχω μαζι του ειναι η ψηφος που του εδωσα στις Δημοτικες του 2010.
    Ασχετα αν οι ιδεολογικοι δεσμοι ειναι ηδη σχεδον τσιμενταρισμενοι, εχω χιλιους τροπους να αποδειξω οτι για ολα τα δεινα του πλανητη υπευθυνο ειναι το Κεφαλαιο.
    Καλα να μαστε να τα λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι, ναι! Τώρα ξαναδιαβασα το παλιό ΤΟΠ και είδα το Νο1, το Alphaville, που ήσουν σίγουρος ότι θα μου αρέσει.
    Και στο μεταξύ το είδα και πραγματικά έπαθα πλάκα. Ταινιάρα!
    Και φαντάσου, δε μου αρέσουν καθόλου οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ή όπως αλλιώς μπορεί να κατηγοριοποιηθεί η συγκεκριμένη.
    Πραγματικά μεγάλη η σύλληψη για άλλη μια φορά του Γκοντάρ!
    Βγάζει ταινία ο Γκοντάρ; Δεν το ήξερα!
    Ε με τέτοιο τίτλο, αν δε την έβλεπες θα ήσουνα... ρίψασπις! :-)
    Θα περιμένω πώς και πώς να βγει η ταινία!

    Είδες πέρυσι το λόγο του Γκοντάρ για την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Καννών; Φοβερός!

    Όσο για τις Απωανατολικές ταινίες, με κουράζει ο ρυθμός τους, η σκηνοθεσία τους, η γλώσσα τους και πολλές φορές η θεματολογία τους.
    Επίσης δε μου αρέσει η οπτική τους.
    Γενικως δε συμπαθώ την απωανατολική κουλτούρα, με τα λίγα που ξέρω γι αυτήν. Δε μου κολλάει...
    Λες κι εγώ να τους συνηθισω σιγά-σιγά;
    Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες!
    Μόνο το "Ανοιξη, χειμωνας, καλοκαιρι, φθνιοπωρο ακι παλι άνοιξη" μου άρεσε. Όλες οι άλλες...

    Και ναι, ομολογώ ότι μόλις τώρα είδα στα σχόλια του προηγούμεου ΤΟΠ ότι είχα πει να δω το "Η δολοφονία του Τζέσσε Τζαίημς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ" που είχες προτείνει. Θα φροντίσω να το δω σύντομα.

    Καλά, το Life Of Brian, που ανέφερε και ο φίλος προβοκάτορας (σχήμα οξύμωρο,ε;) από πάνω το θεωρώ την καλυτερη κωμωδία που έχω δει.
    Τόσο κωμική και τόσο πολιτική ταινία!
    Από τις καλύτερες στιγμές του παγκόσμιου σινεμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Celin,

    δεν έχω δει...ούτε μια απο αυτές που προτείνεις! Και αποσα διαβάζω στα σχολιακια ούτε και πρόκειται, εκτός απο την τελευταία με το Νο1!

    Και γω είμαι ρε παιδί μου του ποιοτικού, αλλά όχι και έτσι! Έίμαι με την "ελαφρια" σινεφιλοκουλτούρα και φαντάζομαι όπως και πολλοί άλλοι φίλοι λέμε όχι στα βαριά ποτά! Κρασάκι Celin! Κρασάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεξιός Προβοκάτορας21 Ιουλίου 2011 στις 1:32 π.μ.

    Πόσο απρόσεχτος είμαι...
    Έπρεπε να ερευνήσω πιο εμπεριστατωμένα το blog...
    To Festen περιέχεται σε προηγούμενη λίστα. Δεν πειράζει του αξίζουν πολλές αναφορές.
    Οπότε έχουμε 12 ταινίες από την προηγούμενη και 6 από αυτή που έχω δει, σύνολο 18.
    30-18 = 12 νέες ταινίες στα υπόψη.
    Φίλε Μαλεστίξ θα σου έλεγα να επιμείνεις με το σινεμά της Άπω Ανατολής. Μήπως ατύχησες; Για πες μερικές από τις άλλες ταινίες που έχεις δει.
    Και μια και είμαστε Ασία μεριά.
    Celin ο Νακασίμα δεν είναι ημίτρελλος. Θεότρελος είναι: Memories of Matsuko (Kiraware Matsuko no Issho) 2006 :)
    ΥΓ Άτιμο πράγμα ο καύσωνας ούτε να κοιμηθείς δεν μπορείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπορώ να σου πω κάποιες αγαπημένες, χωρίς σειρά αξιολόγησης:
    Cries and Whispers (1972)
    L'Année Dernière à Marienbad (1961)
    The Saragossa Manuscript (1965)
    Sunset Blvd. (1950)
    Bad Timing (1980)
    The Sweet Hereafter (1997)
    My Dinner With Andre (1981)
    Johnny Guitar (1954)
    The Tales of Hoffmann (1951)
    La vie rêvée des anges (1998)
    3 Women (1977)
    Naked (1993)
    Stroszek (1977)
    Imitation of Life (1959)
    The Thin Blue Line (1988)
    Before the Rain (1994)
    Belle de jour (1967)
    The piano (1993)
    Week End (1967)
    Sous Le Sable (2000)
    Andrey Rublyov (1966)
    Les choses de la vie (1970)
    The Misfits (1961)
    Vredens dag (1943)
    Der Himmel über Berlin (1987)
    Ran (1985)
    Ugetsu monogatari (1953)
    The Ballad of Narayama (1983)
    The Tree Of Wooden Clogs (1978)
    Days of Heaven (1978)
    και άλλες πολλές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γειά σου, Celin
    ωραία η λίστα σου, να προσθέσω και την "γυναίκα της άμμου" (1964)του Κόμπο Αμπέ σε σκηνοθεσία του Χιρόσι Τεσιγκαχάρα.
    κι αυτή με ευθύνη του θεατή!
    καλό καλοκαίρι,
    λ.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε "Προβοκάτορα", ειλικρινά δε θυμάμαι ονομασίες των απωανατολικών ταινιών που δεν μου άρεσαν.
    Αλλά ήταν σίγουρα από τις "καλές", διότι τις επέλεξε η πολύ σινεφίλ παρέα μου, που συμπεριλαμβάνει και ανθρώπους που έχουν σχέση με τον κινηματογράφο και συνήθως επιλέγουν καλές ταινίες.
    Θα κάνω άλλες μια-δυο προσπάθειες με τέτοιου είδους ταινίες, κι αν δεν ευοδώσουν και αυτές, τότε... παραιτούμαι οριστικά από τη συγκεκριμένη κινηματογραφική "σχολή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. celin χαίρομαι για άλλη μια φορά για τη λίστα σου,γιατί όπως σου έχω πει μαθαίνω απ αυτές .Κι αυτό γιατί κάποιες ταινίες τις έχω δει και συ μφωνώ με την κατάταξη στη λίστα,και κάποιες θα σπεύσω να τις δω.Ξέρεις celin την τηλεόραση την έχω καταργήσει εντελώς.Και όταν έχω ελεύθερο χρόνο επιλέγω να βλέπω καλές ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαζεστιξ, οχι απλως διαβασα για τον λογο του Γκονταρ υπερ Ελλαδας, αλλα και μεχρι ποιημα του αφιερωσα, ποιημα που εγραψα βλεποντας το ΑΛΦΑΒΙΛ!
    http://celinathens.blogspot.com/2010/05/blog-post_234.html

    οΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις απωανατολιτικες ταινιες, καταλαβαινω γιατι μπορει να σου τη σπαει οχι μονο η κινηματογραφικη τους κουλτουρα αλλα και γενικοτερα, ουτε εγω την ασπαζομαι. Απλα το βλεπω σαν ενα εξωτικο θεαμα το οποιο συχνα με εκινευριζει, συχνα με απωθει, ομως θαυμαζω τη τολμη τους να σκαλιζουν την επιφανεια των πραγματων και να παραδιδονται στο Τιποτα και στο Κενο.
    Ειδικα οι Ιαπωνες..τετοιο σαδομαζοχισμο, πεσσιμισμο, ψυχαναγκασμο, πειθαρχια και εμμονη στις τελετουργικες λεπτομερειες..μου ειναι ολα αυτα κατι ανοικειο. Οι ανθρωποι ειναι τελειως Νιτσεικοι, πολυ περισσοτερο απο τον ιδιο το Νιτσε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου Παυλο!
    Δεν ειναι τοσο του ποιοτικου οι ταινιες της λιστες, θα τις χαρακτηριζα περισσοτερο ακραιες!
    Ο ορισμος του σινεφιλ περισσοτερο μπορει να αποδοθει στον dead poets society η στον Δεξιο προβοκατορα, αυτο φανερωνουν οι δικες τους προτεινομενες ταινιες.
    Εγω, οπως λες, ειμαι των ακρων περισσοτερο, υπαρχουν και δυο ταινιες στη λιστα, που βρισκονται στο αλλο ακρο, του λυρισμου, του λιτου, του "ανθρωπινου", το 7 και το 10,
    αυτες στις συστηνω ανεπιφυλακτα, δε θα με κραζεις αν τις δεις:)

    Τι να σε κανω που ακομα και στα ποτα διαφερουμε!
    Εγω αν πιω κρασι, χαλαει το στομαχι μου και νυσταζω! Οταν βγαινω εξω, μονο λευκα ποτα, κατα προτιμηση χοσε κουερβο ,λευκη τεκιλα φιλε, δεν υπαρχει αλλο ποτο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προβοκατορα, με συγκινεις, ξερεις το Νακασιμα;)
    Παω στοιχημα οτι διαβαζεις και λογοτεχνια απο Τζαπαν. Για να ξερεις το Νακασιμα, δεν υπαρχει περιπτωση να μην εχεις διαβασει Μισιμα, Αμπε η Καβαμπατα! (Τον Μπουρακαμι δε τον αναφερω, αυτος ειναι "Δυτικος")

    Για να ειμαι ειλικρινης, δε ξερω και τοσα πολλα απο Γιαπωνεζικο σινεμα, εχω ενα φιλο που σιγουρα θα το εχει δει το memories of...
    τυχαια το βρηκα το confessions

    Αν δεις καποια απο τις 12, ελα σε οποιαδηποτε αναρτηση να μου πεις τη γνωμη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. dps
    απο τις ταινιες σου εχω δει μονο την ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, πολυ καλη.
    Η αγνοια των υπολοιπων υποδηλωνει οτι δεν ειμαι και τοσο σινεφιλ οσο ο τιτλος υποδηλωνει:) Αυτη ειναι μια πραγματικη λιστα σινεφιλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου λ.κ,
    καιρο ειχαμε να τα πουμε!
    Ταινιαρα η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ, την εχω προτεινει εδω
    http://celinathens.blogspot.com/2011/01/top-15.html
    εχω διαβασει και το βιβλιο του Αμπε!
    Καλο καλοκαιρι και σε σενα, να ερχεσαι οποτε μπορεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου sunshine! Πολυ καλα κανεις με την τηλεοραση, εγω ημουν βαρια τηλεορασοπληκτος, αλλα εδω και λιγα χρονια, την ανοιγω μονο για ειδησεις, για ταινιες αντε και για κανα πολιτικο τοκ σοου.
    Χιλιες φορες να βλεπεις μια ποιοτικη ταινια, ειναι σα να διαβαζεις ενα ποιοτικο βιβλιο.

    Να πω εδω οτι εχω δει εκατονταδες χαζοταινιες, πολυ περισσοτερες απο τις ποιοτικες, το θεωρω απαραιτητο για να ξεφευγει το μυαλο απο τα αγχη.

    Τωρα που στο σκεφτομαι, μια λιστα απο κωμωδιες πρεπει να ειναι η επομενη κινηματογραφικη λιστα. Να προειδοποιησω ομως απο τωρα οτι ειμαι φαν περισσοτερο των "καμμενων" κωμωδιων, παρα των ευφυων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Celin,
    μπορεί να μη μιλάω, αλλά έρχομαι πολύ τακτικά.
    είναι καλά εδώ :-)
    λ.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. λ.κ
    πολυ χαιρομαι!Το οτι με διαβαζεις, μου φτανει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεξιός Προβοκάτορας22 Ιουλίου 2011 στις 2:22 π.μ.

    ΑΑΑΑ Celin, προβοκάτσια στον προβοκάτορα;
    Άκουσε εκεί σινεφίλ. Ένα απλό λαϊκό παιδί της δεξιάς είμαι.
    Όσο για λογοτεχνία, όχι Τζαπαν αλλά άστα να παν. Δεν εδώ και αρκετά χρόνια.
    @dead posts society
    Φίλε dps πολύ καλές οι ταινίες που αναφέρεις (όσες έχω δει τουλάχιστον). Αλλά πολύ ακαδημαϊκές επιλογές βρε παιδί μου. Με το συμπάθιο δηλαδή.
    Celin με κριτήριο αυτές που ξέρω, αξίζουν όλες εκτός φυσικά από το Before the Rain το οποίο απερίγραπτα υπερεκτιμημένο. Πάντως για να ξεχωρίσω μια θα διαλέξω το Vredens dag του Dreyer γυρισμένο το 1943 στην κατεχόμενη από τους ναζί Δανία.
    Όσο για την λίστα με τις καμένες κωμωδίες το βρίσκω πολύ καλή ιδέα.Judd Apatow και Σλαβόϊ Ζίζεκ στη ίδια σελίδα . ΤΕΛΕΙΟ. Με την ανάλογη κοινωνικοοικονομικοπολιτικοφιλοσοφική ανάλυση από κομουνιστική σκοπιά φυσικά ("Η ταινία τα σπάει" κτλ κτλ).Σου έχω και υποψήφια. Το αγαπημένο Kick-Ass. Όχι τελείως κωμωδία, αλλά ποοοοοολύ καμένο. Καληνύχτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΔΠ
    Δε θελω να σε αποπαρω αλλα τα "λαικα παιδια της δεξιας" ,αν τα ρωτησεις τι ειναι ο Ντραγιερ, θα σου πουνε ειτε Γερμανικο τυρι ειτε μαρκα πορτατιφ.
    Τωρα που το σκεφτομαι, οποιον και να ρωτησεις τι ειναι ο Ντραγερ, ανεξαρτητως πολιτικης τοποθετησης, παλι θα σου πει Γερμανικο τυρι η μαρκα πορτατιφ.
    Επομενως σε χριζω με το καλημερα ανταξιο του ψευδωνυμου σου διοτι αν υπηρχε σινεφιλομετρο, εγω ειμαι καποια χιλιομετρα πισω απο σενα, αλλωστε για τον μεγιστο -απο οτι μου εχουν πει-Ντραγερ, εγω δε ξερω ουτε το μικρο του ονομα, οχι ταινια δεν εχω δει!

    Μονο και μονο που βαζεις τον Απατοου,το Κικ ας και τον Ζιζεκ στην ιδια προταση, με κανεις να πιστευω οτι ειτε γνωριζομαστε ειτε εχεις διαβασει αρκετες αναρτησεις μου, δεν εξηγειται αλλιως, θεωρουσα οτι μονο εγω μπορω να τους συμπεριλαβω στην ιδια προταση,
    αγαπημενα ολα!

    Ο αρχικαμμενος Κεητζ εχει ξεχασει εδω και πολλα χρονια οτι καποτε ηταν ενας καλος ηθοποιος. Σε 2 ταινιες τον ξεχωρισα απο τον συρφετο, στο KICK ASS και στο BAD LIETENAUT, του Χερτζογκ
    (πολυ καλο)
    Αντε και λιγο στο Lord of war.

    ΥΓ Θα τη φτιαξω τη λιστα και θα εχει πολυ Γουιλ Φερελ μεσα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεξιός Προβοκάτορας22 Ιουλίου 2011 στις 11:08 μ.μ.

    Βασικά εγώ έχω το κασκολόμετρο (από το γνωστό αξεσουάρ των κουλτουριαρέων του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Με βαθμολογία από 1 έως 5 κασκόλ. Παραδείγματος χάρη:
    - Tropic Thunder 0 κασκόλ (μα τη υποκουλτούρα είναι αυτή)
    - Slumdog Millionaire 2 κασκόλ (πολύ εμπορικό για το γούστο μου)
    - Katalin Varga 4 κασκόλ (φλέβα κουλτούρας υψηλής καθαρότητας)
    - Satantango 6 (5+1) κασκόλ (η υπερκουλτούρα των 5 ηπείρων)

    Αναρτήσεις στο blog σου έχω διαβάσει πολλές .... Εεεεε βασικά 2 αλλά είδα και τους τίτλους των ταινιών από το παλιό post!!! Αλλά θα το παλέψω καινούριος είμαι ακόμα.
    Αυτό το Bad Lieutenant δεν το έχω δει αλλά έχω δει το παλιό με τον Harvey Keitel.
    Τα βιντεάκια που έχει κάνει ο Ferrell για το to FunnyorDie τα έχεις δει? Αν όχι, να τα δεις. Όπως και του Galifianakis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εισαι πολυ μεγαλος που εχεις δει τα funny or die!

    "- Tropic Thunder 0 κασκόλ (μα τη υποκουλτούρα είναι αυτή)"

    Nαι, αλλα αυτος ο Ρομπερτ Νταουνυ ειχε τρελο γελιο!


    Δες και το ρημεηκ με τον Κεητζ, θα σου αρεσει σιγουρα. Κι εγω θελω να δω το πρωτοτυπο του Φεραρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Από αυτές που προτείνεις έχω δει (με τη σειρά που μου αρέσουν):

    1. Lady Vengeance (γαμάτη σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ιστορία - η αγαπημένη μου ταινία της τριλογίας)

    2. A History of Violence (καλό ήταν, αλλά προσωπικά προτιμώ το Eastern Promises)

    3. Katalin Varga (καλούτσικο - περίμενα περισσότερα - αρκετά αργό, αλλά και ενδιαφέρον)

    4. Confessions (σοβαροφανές και υπερστυλιζαρισμένο)

    5. The Face of Another (γεμάτο αμπελοφιλοσοφία:p - προτιμώ το Woman in the Dunes)

    Από τα υπόλοιπα περισσότερο θέλω να δω το The Temptation of St. Tony (δεν βρίσκω υπότιτλους) και ΚΥΡΙΩΣ το Cold Fish (το ίδιο)... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου μπαουερ!
    Oπως σου ξαναεγραψα στο μπλογκ σου, το cold fish ειναι παρα πολυ βαρυ και πιστευω οτι θα σου αρεσει!
    Το Κονφεσιονς σοβαροφανες; Εγω αντιθετως, το βρηκα με ενα υποδοριο αυτοσαρκασμο, νοσηρα διασκεδαστικο κ καθολου δηθετουπε!
    Συμφωνω με το υπερστυλιζαρισμα, αυτο βεβαια εμενα μου αρεσει, τρελαινομαι για απωανατολιτικο στυλιζαρισμα!

    Κι εγω προτιμω τη Γυναικα της Αμμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σου και σένα! :P :D
    Μου κίνησες την περιέργεια για το Cold Fish...
    Ναι μωρέ, παρουσίαζε τα παιδάκια ως στυγνούς δολοφόνους, τα κίνητρά τους ήταν γελοία και δεν είχε καθόλου πλάκα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Celin,συγχαρητήρια για τη λιστα σου!
    Η ταινία "The temptation of St. Tony" είναι κάτι παραπάνω από αριστούργημα!
    Πραγματικα δεν έχω λογια..

    Τέλειο και το Confessions.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 254
    να σαι καλα! Πρεπει να δουνε οσοι περισσοτεροι γινεται αυτη τη ταινια, η λεξη αριστουργημα ωχρια.
    Esthonia rules:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. εξαιρετική η λίστα σου, όσες από αυτές έχω δει συμφωνώ απολύτως. Βιάζομαι να δω και τις υπόλοιπες. Να προτείνω και το Amores Perros (ιναρίτου), το Ολομόναχοι Μαζί (Κιμ Κι Ντουκ), Κληρονομιά (Περ Φλι, και γενικά την τριλογία του), Κούκλες (Κιτάνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλως ηρθες, σε ευχαριστω.
      Ριξε αν σε ενδιαφερει και μια ματια εδω, ειναι το πρωτο μερος της σινεφιλ λιστας
      http://celinathens.blogspot.gr/2011/01/top-15.html
      Περιμενω τις εντυπωσεις σου απο τις ταινιες που θα δεις

      Το amores perros ειναι συγκλονιστικη ταινια, οσον αφορα το Ολομοναχοι μαζι, τι να πω, χαιρομαι για αυτο που λες, ανηκει στις 5 με 10 αγαπημενες μου ταινιες ολων των εποχων.

      Στο αμεσο μελλον προκειται να δω και τις Κουκλες, το εχω.
      Τον Περ Φλι πρωτη φορα τον ακουω, θα μπω τωρα στο imdb να δω περι τινος προκειται, θα εχω και τις δικες του ταινιες απο δω και περα στα υποψη.

      Διαγραφή
    2. Per Fli: Δανός, όχι Δόγμα. Τριλογία (ταξική): Το Παγκάκι - Ανθρωποκτονία - Η Κληρονομιά. Νομίζω ότι το IMDB τις θάβει, δεν μπορώ να το καταλάβω. Επίσης άλλη μια εξαιρετική ταινία που θυμήθηκα είναι Η Επίσκεψη της Μπάντας (Ισραήλ), πολύ ωραίο και το Sin Nombre,η Πόλη του Θεού και βέβαια η Ερωτική Επιθυμία (Wong kar-Wai)
      Lina

      Διαγραφή
  38. Λινα, κι εγω δεν εχω καμια τυφλη εμπιστοσυνη στο IMDB, απλα μπαινω εκει για να παρω μια ιδεα για την εκαστοτε ταινια. Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ,ενα πραγματικο αριστουργημα. Δεν εχω δει την Ισραηλιτικη που λες.
    Στα υποψη κι αυτη.

    Α,να και μια "διαφωνια" μας! Επιχειρησα να δω πριν χρονια την ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ αλλα δεν τα καταφερα, ισως φταει το οτι την ειδα με παρεα, αν την εβλεπα μονος, ισως την εκτιμουσα περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φοβερές οι προτάσεις σου γενικά! Μπράβο!!
    Έχω δει αρκετές από αυτές και είναι από τις αγαπημένες μου και πολλές ακόμα τις είχα στη watchlist μου οπότε πιστεύω θα μου αρέσουν πολύ και οι υπόλοιπες!
    Είδα χθες το Cold Fish! Tι αρρωστημένο θεέ μου! Αλλά δε μπορώ να πω πως σοκαρίστηκα... μετά την τριλογία της εκδίκησης του Chan-wook Park πιστεύω είμαι έτοιμη για όλα...
    Σήμερα θα δω το Temptation of St. Tony!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλως ηρθες, Μαρινα, να σαι καλα.
    Αφου ειδες το cold fish και δε με βριζεις, παλι καλα, νιωθω οτι με παιρνει να σου προτεινω κι αλλες ταινιες!
    Δες το temptation, στην αρχη μπορει να μη σου πολυαρεσει, οσο περνα η ωρα ομως γινεται και συγκλονιστικοτερο.

    Μπες αν θες να δεις κι αλλες προτασεις εδω
    http://celinathens.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A3
    βρισκονται μαζεμενες ολες οι αναρτησεις που αφορουν τον κινηματογραφο.

    Εχω σκοπο να ανεβασω συντομα κι αλλη αναρτηση σινεφιλ προτασεων, αναμεινατε στην οθονη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΑΑΑΑΑΑ ευχαριστώ... είχα δει μόνο τα 2 ποστ για "βαριά κουλτούρα" :P
    Είναι τόσες πολλές... να δω τι θα πρωτοδώ!
    Temptation??? IMDB link ? βγάζει διάφορα περίεργα το IMDB και δε μπορώ να καταλάβω ποιο εννοείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν εννοω καποιο αλλο, στο temptation of st tony αναφερομουν! Δες το, πες μου τη γνωμη σου κι εδω ειμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Λοιπόν.. το είδα το temptation of st. tony....
    Μου άρεσε πολύ σαν αισθητική και σαν σκηνοθεσία, αλλά το στόρυ κάπου το έχασα και με έχασε. Δε μου κράτησε το ενδιαφέρον όσο περίμενα από την αρχή (η οποία μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα... αλλά όσο προχωρούσε μπερδευόμουν!)
    ίσως να μη το κατάλαβα από ένα σημείο και μετά!
    Συγκλονιστικές όντως σαν σκηνές...
    Αριστούργημα δε θα το έλεγα. Ενδιαφέρουσα σαν θέαμα και διαφορετική/ξεχωριστή ταινία σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια, χαιρομαι που δεν αισθανθηκες οτι εχασες τον χρονο σου!
      Οντως, περισσοτερο βασιζεται στις συγκλονιστικες σκηνες και στις εικονες παρα στην Ιστορια-Σεναριο, το οποιο ειναι λιγο αφαιρετικο κι ελλειπτικο. Δε πιστευω οτι υπαρχει καποια συγκεκριμενη ερμηνεια του, ο καθενας δινει τη δικη του, εγω πιστευω οτι ανακοινωνει τον θανατο του Πνευματος, και κατεπεκταση, του Ανθρωπου, αλλα κι αυτο που λεω, παλι ανοιχτο σε ερμηνειες ειναι.

      Τα λεμε, αν δεις οποιαδηποτε ταινια που θεωρησεις αξια αναφορας, εδω θα 'μαστε!!

      Διαγραφή
    2. Δε ξέρω αν πρόλαβες να τη δεις ήδη.. αλλά αν όχι... δες το Pieta την καινούργια ταινία του Ki-duk Kim!

      Διαγραφή
  44. Γεια σου Μαρινα, καλη χρονια να εχεις.
    Την ειδα τη ταινια (σιγα μη την εχανα!)
    Εκπληκτικη, πολυ δυνατο comeback απο τη σκηνοθεταρα μου (μας).
    Σιγουρα μεσα στις 5 καλυτερες ταινιες του 12. Ακομα καλυτερη κι απο το ψυχοφθορο αριστουργημα του Χανεκε, το amour
    (Mαζι τα ειδα αυτα, δε το συνιστω παντως:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Χαχα το Amour δε το είδα ακόμη... αλλά υπάρχει στη λίστα!
    Ανησυχώ μερικές φορές που με συναρπάζει αυτή η ασιατική διαστροφή, αλλά τι να κάνεις;
    Καλή Χρονιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω οτι η πραγματικη διαστροφη θα ηταν αν συζητουσαμε για τουρκικα σηριαλ η για ο,τιδηποτε αλλο κακογουστο!

      Μην το παιζω κι εγω τωρα ψαγμενος και κουλτουρα υμπερ αλες, οι μισες ταινιες και βαλε που εχω δει ειναι της πλακας και καθαρα για χαζοδιασκεδαση. Απλα πιστευω οτι οι ασιατικες ταινιες για τις οποιες λεμε τωρα, δεν ειναι απλως διαστροφικες και αλλοκοτες, διακρινω πισω απο την επιφανεια απιστευτη ευαισθησια πλην της ποιοτητας, και πιστευω οτι χανουν οσοι τις σνομπαρουν, ειτε λογω γλωσσας ειτε λογω των εξτρημ τους σεναριων

      υγ το Χιτσκοκ ειδα σημερα, καλο ηταν ενδιαφερον, τιποτα ιδιαιτερο ομως.

      Διαγραφή
    2. Ε κοίτα... μπορεί σε εμάς να φαίνονται διαστροφικά γιατί έχουμε άλλη κουλτούρα. Στους Κορεάτες παίζει πολύ η εκδίκηση... και τα πράγματα ξεφεύγουν από τη λογική μερικές φορές!
      Γενικά βλέποντας ταινίες από διαφορετικές μεριές του κόσμου μπαίνεις στο κλίμα και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε λαού και αυτή είναι η μαγεία...! Πολλές φορές όταν βλέπω μία ταινία σκέφτομαι ασυναίσθητα "αν ήταν κορεάτικη τώρα θα γινόταν αυτό, αν ήταν σουηδική τώρα θα γινόταν αυτό κτλ".
      Τις προάλλες είχα πάει στο Jagten και άκουγες τους άλλους στο σινεμά... "μα καλά και έγινε αυτό και αυτός δεν είπε τίποτα ή δεν έκανε αυτό ή δεν έκανε το άλλο?" Δε μπορούσαν να αντιληφθούν ίσως ότι πρόκειται για Δανούς και όχι Έλληνες... και πως οι βόρειοι αντιμετωπίζουν με περισσότερη στωικότητα τη ζωή και τα γεγονότα της... Όταν βλέπεις μία ταινία πρέπει να χάνεις τη δική σου λογική για να μπορείς να αφεθείς να μαγευτείς...

      Όσο για την κουλτούρα που λες... όλοι έχουμε ανάγκη από χαλάρωση και διασκέδαση και δεν είναι κακό να παρακολουθείς τα πάντα (αν έχεις χρόνο). Το θέμα είναι τι συναισθήματα σου προκαλεί η κάθε ταινία και τι σημασία έχουν αυτά για σένα...

      Διαγραφή
  46. φιλε celin καλημερα,πολυ ωραιες οι λιστες των ταινων,θα τις τιμησω οσες δεν εχω δει!
    με ποιο τροπο μπορουμε να επικοινωνησουμε μεσο mail?δεν θα σε κουρασω,μια ερωτηση ειναι σε κατι που ισως σε ενδιαφερει,θα ξαναμπω εδω στους σχολιασμους να δω την απαντηση σου κ να δωσω επειτα το mail μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλε Διατανε, να σαι καλα.
      Γραψε αν θες εδω το email σου και θα επικοινωνησω, συγχωρεσε με που αργησα να σου απαντησω αλλα ειχα καιρο να μπω στο μπλογκ.

      Διαγραφή
  47. Η απουσία τού θεού; ποιού θεού; αυτό μάς λείπει; και η παρουσία του ταλιμπανικά τι καλό έκανε;αλλά τι περιμένεις από μια πρώην "σοσιαλιστική" χώρα; καλλιτεχνικό,λεπτεπίλεπτο ταλιμπανισμό! εννοείται ότι εσείς οι νεώτεροι διέπεστε εμμέσως ή αμέσως από κάτι τέτοιο.Ποτισμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοειται οτι ειμαστε Χριστιανοταλιμπαν, εγω να σου πω την αληθεια τη βρισκω να κυκλοφορω με ρασα και πετραχηλια διδασκοντας τον λογο του Κυριου, Jesus rules απιστοι!

      Διαγραφή
  48. καλησπερ φιλε σελιν(αν μου επιτρεπεις να σε αποκαλω φιλο) :)

    Αρχικα να αναφερω πως ειναι η πρωτη φορα που αφηνω σχολιο σε μπλογκ που γινεται κουβεντα για ταινιες.Αφορμη λοιπον σταθηκε η προβολη της ταινια Temptation of St.Tony σε ενα φιλικο σπιτι..Ειναι ισως η 1η φορα που δεν εχω λογια να γραψω για μια ταινια,πραγματικα πρωτογνωρο συναισθημα...Ισως η αποδοτικοτερη πεσιμιστικη εικονα της Ζωης του Ανθρωπου.Μεχρι χθες πιστευα οτι το μονο σιγουρο στην ζωη ειναι ο θανατος,απο σημερα συγκαταλεγω και το απολυτο κακο που βασιλευει στις ψυχες των ανθρωπων.ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, ουτε ο Μπεργκμαν δεν θα μπορουσε να αποδοσει τετοια ακριβη εικονα του ξεπεσμου της ανθρωπινης υπαρξης...να σαι καλα που μου εδωσες την ευκαιρια να δω αυτο το "μαυρο" διαμαντι,να σαι καλα


    Υ.Γ θα με ενδιεφερε πολυ να ακουσω(ή καλυτερα να διαβασω) την δικια σου εκδοχη για την ταινια καθως πιστευω δεν μιλαμε για απλα για μια ταινια αλλα για μια βαθια σκιαγραφηση της ανθρωπινης ψυχης απο την σκοτεινη της πλευρα ομως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπερα φιλε, αυτονοητο οτι χαιρομαι που με αποκαλεις κι εσυ ετσι.Χαιρομαι ακομα περισσοτερο που σας αρεσε αυτη η ταινια, θεωρω χρεος του οποιουδηποτε θεατη να "διαφημιζει" ενα τετοιο αριστουργημα οταν τυχαια πεφτει πανω του. Σειρα σου τωρα:)

      Οσον αφορα την αναρτηση, το χω σκεφτει κι εγω, αλλα επειδη θα ειναι ιδιαιτερα οδυνηρη για μενα μιας που θα πρεπει να ξαναδω αυτη τη ταινια,διαρκως το αναβαλλω. Θα δουμε. Να σαι καλα. Συμφωνω με ολα οσα λες, ειδικοτερα για τη σκιαγραφηση της ανθρωπινης ψυχης απο τη σκοτεινη πλευρα, υπαρχει κ η φωτεινη και δεν ειναι κατασκευασμα παρηγορητικο.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα υπάρχουν και άλλες ταινίες που είναι πολύ καλές όπως
    El Secreto De Sus Ojos πολύ δυνατή ταινία για μένα είναι αριστούργημα,
    Die welle /The wave
    Dead poets society
    Ο λαβύρινθος του Πάνα
    Into the wild
    Casablanca
    Paris, je t'aime (2006)

    ΑπάντησηΔιαγραφή