Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

MOVING ZEITGEIST FORWARD:ΔΥΟΜΙΣΗ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙΣ.



ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΕΚΕΙ
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w&feature=player_embedded


                                      



To τριτο μερος του ZEITGEIST .
Δεν εχω δει το πρωτο ουτε και το δευτερο μερος,ειδα ομως αυτο εδω.
Δε γνωριζω πολλα για αυτη τη (κινηση;) (κινημα;) (πρωτοβουλια;),ουτε μπορω να πω πως δεχομαι ολα αυτα που ειδα,θα πρεπει να ενημερωθω περισσοτερο κ να διαβασω περισσοτερα για να αποκρυσταλλωσω αποψη.
Αυτο που μπορω να πω με βεβαιοτητα ειναι οτι αξιζει να ξοδεψει καποιος 2μιση ωρες απτη ζωη του,για να δει αυτο το βιντεο.Σιγουρα θα τον κανει να προβληματιστει και να σκεφτει για ορισμενα πραγματα.
Μια φορα το ειδα και δε μπορω να το παρουσιασω,ποσο μαλλον να το αναλυσω.

Στην αρχη,μιλαει για τη Γενετικη και τη Βιολογια.Εναντιωνεται σε ολους εκεινους που λενε οτι τα παντα ειναι ζητημα γονιδιων.πχ οτι καπνιζουμε γιατι εχουμε το "γονιδιο του καπνιστη",οτι κανουμε καταχρησεις γιατι εχουμε το γονιδιο του ναρκομανη,οτι σκοτωνουμε κ ειμαστε κακοι γιατι εχουμε το αναλογο γονιδιο.
Τα γονιδια αυτα ειναι οντως υπαρκτα,αλλα αυτο δε σημαινει οτι θα βρισκουν παντα εναν τροπο για να εκδηλωνονται.
Πχ εγω μπορει να εχω γεννηθει φυσει επιθετικος και βιαιος(υπαρχει γονιδιο κ για αυτο!)
ομως,αν το περιβαλλον στο οποιο μεγαλωσω κ ανατραφω,μου προσφερει την αγαπη κ την ασφαλεια που καθε ανθρωπος εχει αναγκη,τοτε αυτο το γονιδιο δε θα εκδηλωθει ποτε!

Με λιγα λογια,το ZEITGEIST στεκεται εναντιον της αιτιοκρατιας(ντετερμινισμος),και προβαλλει την αποψη πως η ανθρωπινη συνειδηση ειναι αποτελεσμα της κοινωνιας κ του περιβαλλοντος στα οποια αναπτυσσεται.
Καποιος ας πουμε που μεγαλωνει στην Αμερικανικη κοινωνια,η οποια ειναι ισως η πιο ατομοκεντρικη κ προαγουσα τον ανταγωνισμο,που εχει υπαρξει ποτε,ειναι μοιραιο να μετατρεπει σε εναν ανθρωπο που εχει προτυπο τον καρχαρια χρηματιστη της wall street,ο οποιος αφανιζει κοσμο στη προσπαθεια του να αναρριχηθει!
Και συνεχιζει,ισχυριζομενο οτι,βασει μελετων,σε κοινωνιες οπου υπαρχει η αισθηση της ισοτητας και οπου τα αγαθα διανεμονται οσο δυνατον πιο ισομερως εν συγκρισει με αλλες οπου βασιλευουν οι ανισοτητες,
εχουμε λιγοτερη εγκληματικοτητα,λιγοτερη καταθλιψη,λιγοτερη αποξενωση,λιγοτερη τεμπελια κλπ.

Ενω,σε κοινωνιες οπου δε παρουσιαζονται ιδιαιτερως διευρυμενες ανισοτητες,ο ανθρωπος εχει κινητρο να δρα,να βελτιωνεται,να μοχθει και να δημιουργει.
Το οικονομικο καθοριζει το πολιτικο,αλλα και το κοινωνικο,
δε πρωτοτυπει ιδιαιτερα εδω,τα εχει πει κ ο Μαρξ,αλλα εχει ενδιαφερον ο τροπος που τα αναπτυσσει.

Παρακατω,αποδεικνυει τη σαθροτητα του monetary-market system,του νομισματικου συστηματος.Πως δηλαδη λειτουργουν οι τραπεζες και γενικοτερα το χρηματοπιστωτικο συστημα,πως δημιουργουν χρεη για τους λαους και τον καθενα μας ξεχωριστα,χρεη ανυπαρκτα,χρεη που στοχο εχουν να κανουν το 99% του πληθυσμου,σκλαβο του 1%.
Ενα παρα πολυ απλο παραδειγμα:αν εισαι πλουσιος κ εχεις κεφαλαιο 1 εκατομμυριο δολλαρια,μεσα σε ενα χρονο θα εχεις κερδος 40.000 δολλαρια.
Απο που θα προκυψουν αυτα;
Απο τον..φτωχο κ μικρομεσαιο.Που θα παρει πχ ενα στεγαστικο δανειο η καποιο αλλο δανειο για να καλυψει τις αναγκες της οικογενειας του,και θα αποπληρωνει αυτο το δανειο,ουσιαστικα για λογαρισμο του..πλουσιου,εκει δηλαδη θα πανε οι τοκοι που θα πληρωνει στη τραπεζα εξαιτιας του δανειου που εχει παρει!!

Το Zeitgeist,μας παρουσιαζει και τον αγαπητο σε ολους μας Μιλτον Φριντμαν.
Οποιος εχει διαβασει ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ,ξερει τι εστι Φριντμαν.
Ο,τι ηταν ο Γκεμπελς για τον Χιτλερ,ηταν κ αυτος ο αθλιος καριολης για το Κεφαλαιο.


Το zeitgeist,δε μενει εκει,αλλα κανει κ προτασεις.Αν καταλαβα καλα,μιλαει για καταργηση ολοκληρου του μονεταρισμου,του χρηματος δηλαδη.Κανει λογο για ενα VENUS PROJECT,το οποιο και να ηθελα,δε μπορω να παρουσιασω,εμπλεκει Αρχιτεκτονικη κ Οικονομια,τεχνολογια,μαρξισμο και ρομποτ που θα φταιχνουν ακομα κ ολοκληρες πολεις,με τρισδιαστατη τεχνολογια.
Ολα αυτα υπαρχουν,ακομα κ ενα σπιτι ολοκληρο μπορει να χτιστει,χωρις να εμπλακει κ να συμμετεχει καθολου ο ανθρωπινος παραγοντας.
Δε μπορω να τα εξηγησω καλυτερα,θα πρεπει να το δειτε για να καταλαβετε που το πανε.

Επισης,κατι που ξεχωρισα ειναι η οικολογικη διασταση του Zeitgeist.Πρεπει η μελλοντικη κοινωνια να χτιστει και να δομηθει πανω στη διαχειριση των εναπομειναντων πορων (resources)
Aνατριχιαζεις με ολα αυτα που βλεπεις γιατι συνειδητοποιεις οτι προκειται να επελθει το τελος του κοσμου οπως τον ξεραμε.Το υπαρχον μοντελο που βασιζεται στο λιθανθρακα βαινει προς το τελος του.Με αποτελεσμα να πρεπει επειγοντως να αλλαξουμε πλευση.
Αυτο που καταλαβα ειναι οτι ρουφηξαμε τη ζωη του πλανητη Γη.Τον στεγνωσαμε στη κυριολεξια.
Και οτι δεν υπαρχει μελλον,αν δε στραφουμε στις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας.
Μιλαμε δηλαδη για θεμελιωδεις αλλαγες στο μοντελο ζωης που ξεραμε μεχρι σημερα.
Κι αυτες οι αλλαγες ειναι επιβεβλημενες.

Προχειρη κ ασαφης η αναρτηση μου,θα πρεπει να το δειτε για να καταλαβετε περισσοτερα.
Εγω παντως λεω να δω και το πρωτο μερος.Στεκομαι επιφυλακτικα απεναντι του γιατι δε γνωριζω πολλα για αυτο το κινημα.
Σιγουρα αξιζει να το δεις,κι αν 2.30 ωρες ειναι πολλες,μπορεις και να το "σπασεις",σε περισσοτερες θεασεις.Αλλωστε,χωριζεται και σε κεφαλαια.
Δε νομιζω οτι θα βαρεθει κανεις,παρακολουθωντας το.





UPDATE!!!

Σοβαρες επιφυλαξεις αλλα και απορριψη συνολικα της κινησης zeitgeist,εκφραστηκαν στο μπλογκ του Ομαντεον,απο τον Ομαντεον και τον Αντωνη του Radical Desire,των οποιων ρωτησα τη γνωμη τους.

Απο τον Omadeon

"Celin,
Το Zeitgeist… (δεν ξέρω ΑΝ ξέρεις ότι) είναι έργο μιας και μοναδικής αμερικανικής οργάνωσης – “cult” που ιδρύθηκε από κάποιον Jacques Fresco (καινοτόμο – επιχειρηματία, κλπ.) και μπορείς να βρεις τα πάντα γι αυτόν μέσω της…. Βίκυ
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Fresco
Το θεωρώ καλό για ΚΑΠΟΙΑ πληροφόρηση αλλά με κινδύνους να πιστέψει κανείς στις “μαγικές λύσεις” που προτείνει (αργότερα μέσα σε κάθε βίντεο). Για ανθρώπους που θέλουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πληροφόρηση δεν είναι πολύ καλό, θέλει προσοχή, ή αλλιώς… ακόμη και αποφυγή."

Kαι απο τον Αντωνη

"Celin, είδα μόνο τμήμα του πρώτου μέρους του zeitgeist, μέχρι το σημείο εκείνο που τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν και να γίνονται γελοία, με τα ουτοπικά οράματα του Jacques Fresco (Venus Project), τα οποία ΟΚ, βρωμοκοπάνε cult-new age καταστάσεις. Αισθάνθηκα αρκετά εξαπατημένος, διότι ένα ντοκιμαντέρ που ξεκινάει ως αρκετά ενδιαφέρουσα κριτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέληγε να προωθεί την προσωπική αντζέντα κάποιου γκουρού.
Δεν πιστεύω στους γκουρού και δεν με ενδιαφέρουν οι προσωπικές αντζέντες αλλά τα πολιτικά κινήματα. Δεν με ενδιαφέρει επίσης η “φώτιση” ως προσωπικό/νοητικό/ατομικό φαινόμενο αλλά η συλλογική δράση απλών ανθρώπων. Απορρίπτω κάθε ιδέα “νοητικής επανάστασης”. Η επανάσταση δεν γίνεται ποτέ απλώς στο μυαλό και κανένας πολιτικός μετασχηματισμός της πραγματικότητας δεν μπορεί να προέλθει από την ευφυία ή την μόρφωση. Αυτά είναι απλώς εργαλεία στον αγώνα που διεξάγουν οι άνθρωποι στον δρόμο και στόχος τους είναι να τους φανούν χρήσιμα καθώς επεξεργάζονται τα πράγματα για τον εαυτό τους και όχι να τους καθοδηγήσουν στη “λύση.”
Συνεπώς, το Zeitgeist δεν εκπροσωπεί κάτι με το οποίο επιθυμώ να αναμιχθώ."


O Aντωνης εχει δει το δευτερο μερος του Ζeitgeist.

Θεωρησα σωστο να καταγραψω και τη γνωμη τους για πληρεστερη ενημερωση.
Παντως,ακομα κ να διαφωνουμε στα περισσοτερα με το ο,τιδηποτε που βλεπουμε η διαβαζουμε,τιποτα δε μας εμποδιζει να κρατησουμε καποια απο οσα κρινουμε εμεις θετικα του σημεια.

8 σχόλια:

  1. Πρωτα, πρωτα..Δυο λογια για τα γονιδια...
    Οπως, οταν πρωτοβγηκαν οι υπολογιστες...καπιοι αδιστακτοι...Κυκλοφορησαν το συνδρομο...Οτι πολυ συντομα, ο υπολογιστης θα...σκεφτεται...Και θα γινουμε ΔΟΥΛΟΙ των μηχανων...[αργοτερα, οταν πετυχαν αυτα που ηθελαν..Αναθεωρησαν...Μια και"αποκαλυφτηκε" οτι ο υπολογιστης...ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα σκεφθει...Κατι...Χωρις προηγουμενως να το εχει σκεφθει ο κατασκευαστης του...]
    Ετσι και τωρα...με τα γονιδια...
    Δεν υπαρχει γονιδιο, που ειναι υπευθυνο για...οποιαδηποτε λειτουργια...Αυτο εχει ανακοινωθει...Ολα ειναι ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ γονιδιων...
    τον μηχανισμο του οποιου ΑΓΝΟΟΥΜΕ...[ακομα και αυτη η ανακοινωμενη..φραση μου ειναι υποθεση..]
    Οποτε...υποθεση της υποθεσεως...Ειναι και η ...αιτιοκρατια...
    Ακομα και αν στο μελλον...Αποδειχθουν οι υποθεσεις αυτες...ΣΩΣΤΕΣ ΟΛΕΣ...Θα ισχυει ΦΥΣΙΚΑ...και αυτο που λες...Που κανεις δεν το λεει...[ανατροπη γονιδιακης αιτιολογιας λογω..συνθηκων...] που ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ...
    Δηλαδη...
    Ενα παιδι..[ΠΧ] που θα εγγραφει στο γονιδιωμα του...ΨΗΛΟΣ...και θα γεννηθει στο...Νταρφουρ..
    Η στον συνοικισμο των "γυφτων στα Λιοσια"...
    Στο τελος θα καταληξει ΚΟΝΤΥΤΕΡΟΣ...Απο ενα αλλο παιδι, που θα εγγραφει..ΜΕΤΡΙΟΣ..Και θα γεννηθει στην Φιλοθεη, στο Μαρουσι...Η στο Μπελ Αιρ...
    Αυτα ειναι γνωστα...Ακομα και σε παιδια, του λυκειου, της Ελλαδας...
    Μονο οι ΝΑΖΙ υποστηριζαν το αντιθετο...
    ΟΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε Μαχαιρη,σε ευχαριστω που με διαφωτιζεις για πραγματα που δε πολυ-γνωριζω,
    (Μαθηματικα,Βιολογια,Γενετικη,Μηχανικη,Φυσικη,Χημεια,ειναι για μενα σχεδον αγνωστες λεξεις,αν κ τα μαθηματικα παντα μου αρεσαν κ ημουν κ καλος,απλα το εριξα στις θεωρητικουρες και στις φιλολογιες,με αποτελεσμα να ατροφησει λιγο η πρακτικη πλευρα!)

    Συμφωνω κ εγω παντως με ολα οσα λες.
    Δε τα λενε μονο οι παλιοι ναζι,τα λενε κ οι συγχρονοι ναζι,ο νεοφιλελευθερος φασισμος δηλαδη,οι τραπεζιτες και οι ελιτ,που καταδικαζουν λαους ολοκληρους στη φτωχεια
    και ξεσκιζουν τον τριτο κοσμο οπως στην αποικιοκρατια,προβαλλοντας το αρρητο σαθρο επιχειρημα,οτι δεν τους αξιζει κ κατι καλυτερο,
    κοινωνικος δαρβινισμος,αιτιοκρατια,
    ο καθενας παιρνει αυτο που του αξιζει,
    μονο ο καλυτερος επιβιωνει,
    μονο ο καλυτερος πρεπει να επιβιωνει,
    και λοιπες κρυπτοναζιστικες αηδιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχολιο του ομαντεον,εδω
    http://omadeon.wordpress.com/2009/10/30/jstreet-and-the-blooodless-jewish-revolution/#comment-47709

    "Περί ZeitGeist…
    έχω δει όλα τα ντοκυμαντέρ κι επίσης τα σχολίασα στο μπλογκ του Julien Chalieu.
    (αν και άλλαξα σημαντικά την άποψή μου γι’ αυτά, τις μέρες που ακολούθησαν)

    Σημαντικό σχόλιο ίσως ήταν αυτό:

    http://eagainst.com/articles/zeitgeist-%e2%80%9c%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%e2%80%9d/#comment-1081

    January 31, 2011 / 00:43 Link

    Πάντως… ένας φίλος, πολύ ψαγμένος, μου είπε σήμερα τα εξής (που τα κοπιάρω)… σαν μία “άλλη όψη” -και αντίθετη άποψη- για το ZeitGeist:

    Το ντοκυμαντέρ τα λέει πολύ καλά μέχρι το 1.50 (1 ώρα και 50 λεπτά) και μετά παραμιλάει.
    Αναρωτιέμαι αυτή τελικά είναι η κοινωνία που οι πλουτοκράτες ονειρεύονται για το μέλλον αν ναι λοιπόν οι τύποι ειναι πιό μάγκες απο ότι περίμεναμε γιατί το έχουν πιάσει το νόημα. Τι να το κάνουν το 80% του πληθυσμού; ‘Αχρηστο, αφού θα έχουν αυτοματοποιήσει τα πάντα, και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που δημιούργησε την πληθυσμιακή έκρηξη θα τελειώνει.
    Και τι πρόβλημα θα έχουν να φτιάξουν τις τυπωμένες πόλεις τους αφού θα είναι μόνο 10 η 20.
    Όλα αυτά για υψηλό επίπεδο ζωής για όλον τον πληθυσμό είναι μπούρδες, καμία μορφή ενέργειας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το πετρέλαιο (το φυσικό αέριο θα πικάρει αμέσως μετά το πετρέλαιο, και τότε πως θα δουλέυουν τις υδροπονικές μονάδες τους χωρίς το άζωτο (τροφή να σου πετύχει)?). Η μόνη “ελπίδα”, πορεία για το μέλλον είναι η κοινωνική εξέγερση, η σφαγή της πλουτοκρατίας, η ανακατανομή του πλούτου και της γής και ένας τρόπος ζωής πολύ “χαμηλός” σε σχέση με τώρα, η μείωση του πληθυσμού είναι μονόδρομος έτσι η αλλιώς και σε αυτές τις συνθήκες και οι μόνοι που θα έχουν μία μικρή ελπίδα να επιβιώσουν θα είναι οι απομονωμένες ομάδες σε στυλ Αμις, με αρχές permaculture και μπόλικα όπλα.

    Υπάρχει δηλαδή κι η εκδοχή ότι ο στόχος είναι ένα όραμα που ταιριάζει στις ανώτερες κάστες, αν επιζήσουν, ενώ για τους πολλούς προβλέπεται… depopulation.

    Ειλικρινά δεν ξέρω ΤΙ ακριβώς συμβαίνει κι έτσι -ως ΜΗ-οπαδός- απλώς παίρνω όσα στοιχεία μου αρέσουν προς το παρόν, αφήνοντας απ’ έξω όσα φαίνονται παραμυθένια.
    Π.χ. τους… υπόγειους πυκνωτές συσσώρευσης ηλεκτρικής ενέργειας. (ε, καλά, εδώ γελάμe…)

    και επίσης αυτό το σχόλιο:
    http://eagainst.com/articles/zeitgeist-%e2%80%9c%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%e2%80%9d/#comment-1087

    Η ανάλυση του φίλου σου που έβαλες πιο κάτω δεν νομίζω να στέκει, μιας και το ντοκιμαντέρ μιλάει για ανανεώσιμες πηγές, όχι για φυσικό αέριο.

    Δυστυχως όμως εκείνο που δεν στέκει είναι ΑΚΡΙΒΩΣ οι “ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.
    Για την ακρίβεια… ΔΕΝ φτάνουν με τίποτα. Η ενεργειακή εξίσωση είναι λάθος, δεν στέκέι.
    Αυτό ήταν γνώμη του φίλου μου του “Πήγασου” (που μελετάει το peak oil, ΟΛΕΣ τις εναλλακτικές πηγες ενέργειας ΚΑΙ το “permaculture” εδώ και πολλά χρόνια).

    (Συνεχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (Συνεχεια)

    "Επίσης είναι παραμύθι οι “πυκνωτές κάτω από τη γή” που υποτίθεται ότι συσσωρεύουν ενέργεια.

    Το θέμα δεν είναι η τυχόν συνομωσία, αλλά ότι οι ιδέες του Φρέσκο μπορούν να εφαρμοστούν (όπως τις περιγράφει) μόνο από μια σχετικά μικρή μειοψηφία, που να έχει και τον απαραίτητο πλούτο για να φτιάξει αυτές τις “ιδανικές πόλεις” του. Με τις ΗΔΗ υπάρχουσες πόλεις ΤΙ θα κανουμε? πουθενά δεν το εξηγεί. Μετά το 1.50 λεπτό, το βίντεο ουσιαστικά δεχεται ως δεδομένο (αν και δεν το λέει φανερά) ότι πάρα πολύς κόσμος ΔΕΝ θα επιζήσει (πάγια θεση και ενός ομιλητή άλλωστε, του Michael Ruppert).
    Επομένως, ακόμη και με τις καλύτερες (αρχικές) προθέσεις του κ. Φρέσκο, όσα λέει καθίστανται ελκυστικά ΑΚΡΙΒΩΣ για τις “ανοιχτόμυαλες” πλούσιες κάστες του κόσμου.

    Ο “Πήγασος” αρνήθηκε να σχολιάσει διότι.. βαριέται, έχει πολλή δουλειά κι έχει φάει φόρουμ με το κουτάλι. Ομως μου τα εξήγησε εκτενώς και στα μετέφερα….
    (και φυσικά διαβάζει τη συζήτηση, όποτε μπορέσει)

    Στα διαστήματα μεταξύ μερικών σχολίων είχα κάνει κάποια πρόσθετη έρευνα για το θέμα. Οπότε… η αρχικά ΚΑΠΩΣ θετική στάση μου μετριάστηκε, και μετά από λίγες μέρες μειώθηκε ακόμη περισσότερο.

    Το πρώτο μου σχόλιο ήταν αυτό.
    http://eagainst.com/articles/zeitgeist-%e2%80%9c%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%e2%80%9d/#comment-1077
    (ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ θετικό -τότε…)

    Επίσης,
    http://eagainst.com/articles/zeitgeist-%e2%80%9c%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%e2%80%9d/#comment-1088 "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το βίντεο δεν πρόλαβα να το δω (λόγω ελλείψεως ελεύθερου χρόνου),όμως θέλω να πω την άποψη μου για τα γονίδια και το περιβάλλον.
    Εγώ πιστεύω οτι παίζουν όλα ρόλο.Και τα γονίδια και το περιβάλλον.Σίγουρα όταν το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδι είναι γεμάτο αγάπη και ενδιαφέρον απ τους γονείς του,τότε το παιδί θα μεγαλώσει ήρεμα και σωστά.Καί όντως τα "κακά" γονίδια μπορεί να μην εκδηλωθούν.Μπορεί όμως και να εκδηλωθούν....
    Εχουν όμως παρατηρηθεί και περιπτώσεις π.χ υιοθεσιών ,όπου το παιδί μεγάλωνε σε πολύ καλό περιβάλλον με αγάπη και φροντίδα,και λόγω των "κακών" γονιδίων του εκδήλωσε προβληματική συμπεριφορα.
    Επίσης πιστεύω ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου είναι έμφυτα.Πχ εγωισμος,ζηλια,επιθετικότητα,κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sunshine,κ εγω το προτεινω με τις επιφυλαξεις που μετεφερα 2 ανθρωπων που εκτιμαω τη γνωμη τους.
    Προσωπικα,προσπαθω να ειμαι ανοιχτος απεναντι σε οποιαδηποτε πηγη,να ακουω απο πολλους και να συνθετω.
    Στο ερωτημα ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ Η ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ,διχως να μπορω να ισχυριστω τιποτα με σιγουρια γιατι δεν το κατεχω,νομιζω οτι ισχυουν και τα δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το είχα ψάξει λίγο πέρσι.

    Έχω δει το δεύτερο ντοκιμαντέρ τους.
    Μέχρι ενός σημείου είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικό!
    Μιλάει για το τι είναι χρήμα, ξεμπροστιάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους υπάρχοντες θεσμούς του. Μετά μιλά για τους οικονομικούς εκτελεστές(έχει ασχοληθεί και ο Κούλογλου).Τελειώνει με την "venus project' και την κοινωνία που θα ήθελαν. Εδώ, ο καθένας κρατά τις απόψεις του..

    Λίγα γενικά: Οι ίδιοι δέχονται πως είναι κίνημα κοινωνικό και όχι πολιτικό. Πιστεύουν στη δύναμη της τεχνολογίας. Αρνούνται τα σύνορα και την στράτευση. Αρνούνται την ψήφο συγκεκριμένων κομμάτων (όλους τους θεωρούν υπηρέτες του παλιού). Πιστέυουν πως ειρηνικά πρέπει να αλλάξουμε(...), μέσα από τον δρόμο της συλλογικής συνειδητότητας. Θέλουν μια παγκόσμια διακυβέρνηση, για το καλό όλων των ανθρώπων.

    Στα θετικά: η καίραια ανάλυση του χρήματος, των τραπεζών και του κανόνα: χρήμα=χρέος και χρέος=χρήμα, βασισμένη σε ντοκουμέντα τραπεζών, στη λειτουργία της FED και σε δικαστικές αποφάσεις. Η ανάδειξη των νόμων της αγοράς. Γιατί για παράδειγμα δε φορολογείται/πωλείται ο αέρας(απ, επειδή είναι άφθονος). Αυτό θέλουν: αφθονία υλικών και βασικών αγαθών και δέχονται πως υπάρχει η τεχνολογία για να το πετύχουμε.

    Στα αρνητικά: οι θεωρίες συνωμοσίας, η απουσία πολιτικών στόχων, ο μη ρεαλισμός και η υπερβολική επιμονή τους στη δύναμη της τεχνολογίας και της γνώσης.Και για πολλούς, η παγκόσμια διακυβέρνηση.

    Η βασική τους ιδέα είναι πως μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τα τρόφιμα-ενέργεια-ρούχα κλπ, δηλαδή τις βασικές ανάγκες, άφθονα και άρα μη εμπορεύσιμα.(το παράδειγμα με τον αέρα..).

    Αυτό με απλά λόγια επιδιώκει το venus project-οικονομία διαχείρισης πόρων. Και φυσικά, θεωρούν πως το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα, βάζει εμπόδια στην εξέλιξη της τεχνολογίας-επιστήμης κοινωνίας.

    Χρόνια πολλά στο blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γαληνε,σε ευχαριστω και για τις ευχες σου και για τη διεξοδικη-διαφωτιστικη αναλυση σου για το zeitgeist!
    Σου συνιστω να δεις και το τριτο μερος,με οσα λες σιγουρευομαι οτι θα σε ενδιαφερει.Και εγω το αντιμετωπιζω με σχετικη αμφιθυμια,παντως υπαρχουν πολλα θετικα σημεια οπως τα αναδεικνυεις,και συμφωνω με αυτα που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή