Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΑΚΟΜΑ 10 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.



                     1) ΛΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ                     ΚΡΙΣ ΧΑΡΜΑΝ



                                   





Η ιστορια της Ανθρωποτητας υπο το πρισμα των ταξικων συγκρουσεων. Ενα επιβλητικο και κολοσσιαιο εργο του Βρετανου Ιστορικου, Κρις Χαρμαν. Για πρωτη φορα βλεπουμε εδω τις πραγματικες αιτιες πισω απο τους πολεμους και τις συγκρουσεις αναμεσα στους λαους,
 και κυριως, αναμεσα στις ταξεις. Απο τον σπουδαιο Σπαρτακο μεχρι τη Γαλλικη Επανασταση,
απο τις αλλεπαλληλες συγκρουσεις των Κινεζικων Αυτοκρατοριων μεχρι το Βυζαντιο, απο τον Κρομγουελ μεχρι τις σφαγες που εκαναν οι Καθολικοι στη Γαλλια, απο τον Βελγο Πριγκηπα Λεοπολδο και τις φρικαλεοτητες στο Κονγκο μεχρι τον Τσιανγκ Και Σεκ. Ξεχαστε την Ιστορια που ξερετε και τις "ηρωικες" αφηγησεις πισω απο τους πολεμους: Εδω μιλαει η πραγματικοτητα, εδω μιλαει το χρημα και ο "ζωτικος χωρος" για τον οποιον πολεμησαν και πολεμουν οι Μεγαλες Δυναμεις της εκαστοτε εποχης.
(Διχως αυτο να σημαινει βεβαια οτι πρεπει να αποδεχομαστε ακριτα ο,τι διαβαζουμε: Ολοι κρινονται και τα τελικα συμπερασματα πρεπει να τα εξαγουμε εμεις, οχι ο συγγραφεας).
Μια κανονικη βιβλιοπαρουσιαση, διχως ερασιτεχνισμους, εδω
http://akrielassonas.blogspot.gr/2012/05/blog-post_25.html







2)                 Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ                 ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ




 


Για τον Βαρουφακη, δε χρειαζεται να γραψω πολλα: Οποιος συμφωνει πανω κατω με τις παρεμβασεις του, οφειλει να το διαβασει, οποιος διαφωνει απο λιγο εως πολυ, παλι οφειλει να το διαβασει για να καταλαβει μεσες ακρες πως λειτουργησε απο το τελος του Β Παγκοσμιου Πολεμου μεχρι σημερα, ο παγκοσμιος Καπιταλισμος
(Γιατι στηριχτηκαν η Γερμανια και η Ιαπωνια απο τις ΗΠΑ τοτε ως δευτερευοντες πυλωνες της παγκοσμιας οικονομιας, γιατι η Ευρωζωνη ηταν καταδικασμενη απο την αρχη, διχως εναν μηχανισμο ανακυκλωσης πλεονασματων αλα ΗΠΑ, πως οι ΗΠΑ ξανα,  συνεβαλλαν  στην "αρχη του τελους" της Ιαπωνιας μετα τη συμφωνια στη Πλαζα το 1985 και την ανατιμηση του Γεν σε συνδυασμο με την υποτιμηση του δολαριου, κλπ κλπ. )
Μη περιμενει κανεις βεβαια σε αυτο το βιβλιο να θιγουν τα θεμελια του προβληματος, που δεν ειναι παρα η συσσωρευση πλουτου και συνεπαγομενης δυναμης στα χερια των καπιταλιστων,
 ομως κι ενας συνεπης κομμουνιστης εχει να κερδισει πολλα απο το βιβλιο του Βαρουφακη
(Με την ιδια λογικη πχ που ειναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ για οποιονδηποτε ανθρωπο, ειτε δεξιο ειτε αριστερο,
 με πολιτικη συνειδηση, να δει ντοκυμανταιρ τυπου ΙNSIDE JOB)



   




3) ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ      ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ



                               


  Μολις τωρα συνειδητοποιησα οτι τις περισσοτερες αναδημοσιευσεις στο ιστολογιο τις εχει ο Πανος Παναγιωτου, περισσοτερες κι απο τις αντιστοιχες της Ναομι Κλαιν (Της οποιας η λαμψη εχει σχετικα ξεθωριασει μεσα μου, αλλα ακομα της χρωσταω πολλα στη διαμορφωση της πολιτικης μου συνειδησης )
Γιατι λοιπον Παναγιωτου;
Μια απο τα ιδια με τον Βαρουφακη: Δε χρειαζεται να συμφωνεις σε ολα, ουτε καν  να περιμενεις γλαφυρες περιγραφες και "λογοτεχνικες" εκλαμψεις οπως παραπανω, ελκυστικη στρωτη γραφη κλπ κλπ. Ο ανθρωπος μιλαει τη "στεγνη" και τεχνικη γλωσσα των αγορων, κι επειδη τις γνωριζει ως -μεταξυ αλλων- χρηματιστηριακος τεχνικος αναλυτης, σου ανοιγει λιγο το πορτακι να δεις τι παιζεται πισω στα παρασκηνια. Απλα να μη ξεχασεις ποτε οτι κοιταζεις πισω απο ενα πορτακι: Για να ανοιξει η πορτα διαπλατα, ψαξου κι αλλου..
(Στα μεγαλα συν του Παναγιωτου: Μιλησε πρωτος για τις καταστροφικες συνεπειες της υπαγωγης στο Αγγλικο Δικαιο.)
             http://celinathens.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%A3%20%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A5




 


                       
                             4) Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ             ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ


                   





Ισως το ομορφοτερο λογοτεχνικο βιβλιο που εχω διαβασει την τελευταια τριετια.
Δε νομιζω οτι θα βρεθουν πολλοι λατρεις της λογοτεχνιας που θα το βρουν αδιαφορο η κακο.
Ενα εξαιρετικο παραμυθι για μεγαλα παιδια, που μας ταξιδευει οχι μονο στη Βαρκελωνη του Μεσοπολεμου αλλα και στα παθη της Ανθρωπινης Ψυχης. Παραβλεψτε τη θλιβερη κι ανεμπνευστη κοινοτοπια της εδω παρουσιασης και δωστε του μια ευκαιρια:)






5) Η ΑΠΑΤΗΛΗ ΣΑΓΗΝΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΒΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ    ΘΑΝΟΣ ΛΙΠΟΒΑΤΣ


                               



Να το ξεκαθαρισω απο την αρχη: Το βιβλιο ανηκει στη κατηγορια "Πιο κουλτουρα, πεθαινεις"!
Δευτερον: Οι σκορπιες πολιτικες νυξεις του συγγραφεα κανουν τον Βαγγελη Βενιζελο να μοιαζει με τη Ροζα Λουξεμπουργκ.
Για ενα ειδικο κοινο επομενως, με την επισημανση ομως οτι αυτο το ειδικο κοινο, θα το απολαυσει: Ψυχαναλυση (Λακανικη αλλα και Υπαρξιστικη) και Φιλοσοφια (Πολυς Κιρκεγκωρ αλλα και Καντ)
ανακατευονται γλυκα και πετυχημενα, και το Κακο παρουσιαζεται μεσα απο τη πενα εκπροσωπων των παραπανω: Απο τον Αγιο Αυγουστινο, τους Γνωστικος και τον Θωμα Ακινατη, μεχρι τον Φρουντ και τον Λακαν. Το βιβλιο δε μιλαει φυσικα μονο για το Κακο, ουτε μιλαει τη γλωσσα που μπορει να καταλαβει καποιος που δεν εχει εντρυφησει στα παραπανω, ουτε αποφευγει τις επαναληψεις , την ηθικολογια και τον διδακτισμο: Ομως, το προαναφερθεν κοινο θα το εκτιμησει, γιατι αν μη τι αλλο, αυτο που προσπαθει να επιτευχθει εδω ειναι τρομερα δυσκολο. Δε ξερω αν το πετυχαινει, δεν εχω και τη μορφωση η τις γνωσεις για να το κρινω αυτο, παντως σιγουρα δεν αποτυχαινει.







                           

                           6) ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ              ΣΑΡΛ ΠΕΠΑΝ

Ο Φρουντ ψυχαναλυει τον Σαρτρ, τον Πλατωνα και τον Καντ!! Και 10.000 σελιδες να ταν το βιβλιο, παλι σε μια εβδομαδα θα το διαβαζα! Προτεινεται ανεπιφυλακτα σε ολους, ακομα και σε αυτους που δεν εχουν ασχοληθει καθολου με Ψυχαναλυση η Φιλοσοφια (Αρκει να εχουν τη βουληση για αυτο, να παρουν δηλαδη μια γευση απο αυτον τον κοσμο)
Εδω, μια αναρτηση που σχολιαζω ενα αποσπασμα του βιβλιου: Εχω σημειωσει κι αλλα αποσπασματα που θα θελα να ανεβασω και να σχολιασω, θα δουμε)

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠ ΜΟΝΤΕΛΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

                           

                                     








   

      7) ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΦΥΣΗ (ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ)   ΛΑΙΑΛ ΟΥΑΤΣΟΝ

                                                   




                                                   


Δευτερη "ανακαλυψη": Εχω ηδη αναδημοσιευσει δυο φορες αποσπασματα απο το βιβλιο αυτο, διχως καν να το θυμαμαι, ενω και οι δυο αναρτησεις αυτες βρισκονται στη διπλανη σειρα με τις προτεινομενες αναρτησεις. Θα ξεχαστηκα φαινεται και θα πιστεψα οτι οι συγκεκριμενες αναρτησεις ειναι ολοτελα δικες μου, ενω δεν ειναι παρα σχολια πανω στο βιβλιο του Ουατσον!
Τελοσπαντων, μη φλυαρω, παρακατω οι αναρτησεις, οποιος θελει να παρει μια μικρη γευση απο το βιβλιο, ιδου
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ
Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑ ΤΗΣ
 
(Απο Καρλ Γιουνγκ μεχρι Αξελροντ..το βιβλιο καταπιανεται με πολλα πραγματα, εξισου πετυχημενα και συναρπαστικα καθε φορα)




           




                        8) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ     ΣΙΛΒΙΑ ΒΕΓΚΕΤΙ ΦΙΝΖΙ


                     

Τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο απο τον τιτλο του: Μια συνοπτικη παρουσιαση της Ψυχαλυσης, απο τον Φρουντ μεχρι τον Γιουνγκ, απο τον Ραιχ μεχρι τον Φρομ και τη Χορνευ, κι απο τον Ρανκ μεχρι την Αννα Φρουντ και τη Ψυχολογια του Εγω. Με εξαιρεση τη φρουδικη διδασκαλια, η οποια πιανει -και δικαιολογημενα - εκατο και πλεον σελιδες, οι υπολοιποι παρουσιαζονται συνοπτικα, διχως πολλη λεπτομερεια κι εμβαθυνση. Κι αυτο ακριβως ειναι που κανει το βιβλιο ελκυστικο, μια γρηγορη ματια σε πολλες θεωριες, που δεν κουραζει καθολου τον ενδιαφερομενο αναγνωστη .









                                               
                                                   9) Η ΑΝΤΙΖΩΗ            ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ





                                     



Απο Φιλιπ Ροθ, δεν εχω διαβασει παρα μονο ο,τι εχει γραψει ασχολουμενος με το λογοτεχνικο alter ego του, τον Νεηθαν Ζουκερμαν (Αντε να βαλεις μεσα και τη μεθοδο του Πορτνου)
Τον ειχα χαρακτηρισει παλαιοτερα μια μειξη Γουντυ Αλεν και Ντοστογιεφσκυ, οκ, ουτε αυτο μη το παρεις στα σοβαρα, ειδικα αν αναλογιστεις οτι απο Ντοστογεφσκυ εχω διαβασει ακομα λιγοτερα, συγκεκριμενα τον ΣΩΣΙΑ και το υπεραριστουργημα ΥΠΟΓΕΙΟ.
Παντως το βιβλιο αυτο δε προκειται να απογοητευσει κανεναν λατρη της λογοτεχνιας, για την ακριβεια νομιζω οτι δε θα απογοητευσει κανεναν που ενδιαφερεται να διαβασει ενα σπουδαιο βιβλιο, το οποιο απευθυνεται σε ολους, κι οχι μονο στους θολοκουλτουραιους:))








10) ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ- ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ
                                                                      του ΜΠΡΟΥΣ ΦΙΝΚ




                               
               

Στο οπισθοφυλλο διαβαζουμε:
" Το βιβλιο απευθυνεται σε οσους αναγνωστες ενδιαφερονται για την κλινικη πλευρα της αναλυσης, απο τον τυπικα καταρτισμενο ψυχαναλυτη μεχρι τον ανειδικευτο ο οποιος κανει θεραπεια η ενδιαφερεται για αυτην, θα φανει ιδιαιτερα χρησιμο σε εκπαιδευομενους αναλυτες και μεταπτυχιακους φοιτητες της ψυχολογιας κι αλλων γνωστικων αντικειμενων. Δεν απαιτειται προηγουμενη επαφη με τη σκεψη του Lacan"
                              William Richardson, Boston College

Οποιος εχει διαβασει τις παλαιοτερες μου βιβλιοπροτασεις

http://celinathens.blogspot.gr/search/label/%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3          

καταλαβαινει, οτι μονο και μονο η τελευταια προταση του Ριτσαρντσον περι Λακαν, φανταζει αρκετη για να μπει αυτο το βιβλιο σε λιστα μου. Οντως δεν απαιτειται προηγουμενη επαφη με τη σκεψη του Λακαν, αν ενδιαφερεσαι για αυτην, εδω εισαι: Και δε χρειαζεται να εισαι ψυχολογος η ψυχαναλυτης για να καταλαβεις τι γραφει ο Φινκ, η να τα βρεις αυτα ενδιαφεροντα.
Εχω μια αποψη, που ειναι η εξης, αν καταφερεις να μαθεις καλα τον εαυτο σου, μονο τοτε εισαι σε θεση να καταλαβεις και τους αλλους. Για αυτο και οι αναλυτες περνανε πρωτα απο το "ντιβανι".

Δε θα εισαι σε θεση με ενα μαγικο τροπο να εξερευνησεις τα αδυτα του εαυτου σου με αυτο εδω το βιβλιο, παντως ειναι σιγουρα μια καλη αρχη. Ολα βεβαια υπο τη προυποθεση οτι σε ενδιαφερει μεχρι ενα βαθμο η Ψυχαναλυση, αν οχι, τον εαυτο μας τον βρισκουμε αν θελουμε και μακρυα απο τα βιβλια του Φρουντ και τον Λακαν, αρκει βεβαια να μη κολωσουμε στη πρωτη ασχημια η (νομιζομενη) ¨"ασχημια" ,που θα συναντησουμε...

8 σχόλια:

  1. ενδιαφεροντα φαινονται, ειδικα του roth που μου αρεσει (ειναι τοσο συμπλεγματικος)

    αλλα καλοκαιρι ειναι, μαλλον θα κρατω παραμασχαλα το pride and prejudice with zombies
    : ]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορισμένοι τίτλοι είναι ενδιαφέροντες. Εγώ πάντως ήδη παρέλαβα τα παρακάτω και ετοιμάζομαι να τα φάω:
    "Μανιφέστο των ανήσυχων οικονομολόγων", εκδ.Πόλις,
    "Debtocracy", εκδ.Λιβάνη,
    "Αγανακτήστε!", εκδ.Πατάκη,
    "Περί νεοφιλελευθερισμού", εκδ.ΚΨΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω για την προταση celin.Eιναι καλοκαιρι και ελπιζω να βρω χρονο να διαβάσω μερικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανυ, κι εγω μια απο τα ιδια, οπου βλεπω συμπλεγματα, τρεχω να τα διαβασω:)

    ΥΓ pride and prejudice with zombies
    : ]]]
    Τι ειναι αυτο;;!Υπαρχει στα αληθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγω Δειμε
    μιας που λες για Μανιφεστα ανησυχουντων οικονομολογων,
    να σου πω οτι ξεκινησα ξανα τον Στιγκλιτς, τον Θριαμβο της Απληστιας,
    αν ειναι το ιδιο καλο και μετεπειτα οσο ειναι στις πρωτες εκατο σελιδες, θα τον προτεινω στην επομενη λιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σανσαιν, αν βρεις χρονο, να σε περιορισω στις εξης επιλογες απο εδω, το 10 του Χαρμαν και το 7 του Ουατσον, σε αυτα πονταρω περισσοτερο για εσενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιμένω να μου πεις... Ήδη προχωράω στα υπόλοιπα... Σε λίγες μέρες θα τα τελειώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δειμε εφτασα μεχρι τη 350η σελιδα, εχει καμια εκατοστη ακομα.
    Ακτινογραφει αριστα το χρηματοπιστωτικο κραχ στην Αμερικη, αλλα αυτο ειναι και το ελαττωμα του: Τουλαχιστον μεχρι εδω που εφτασα, ασχολειται σχεδον αποκλειστικα με την Αμερικη, και γινεται λιγο κουραστικο. Τωρα εδω που ειμαι, αρχισε να μιλαει για τη Κινα και ξαναγινε ενδιαφερον. Τι να πω, δε ξερω αν στο προτεινω, αναλογως και τη διαθεση σου. Ριξτου ενα καλο ξεφυλλισμα πρωτα για να μη σε παρω στον λαιμο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή