Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΕΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ



Δεκα βιβλια για οποιον ενδιαφερεται να μαθει πεντε πραγματα, να σκεφτει αλλα τοσα, να υποβαλλει σε κριτικη και να διαφωνησει με πολλα απο αυτα που θα διαβασει,
 να αξιοποιησει εν τελει δημιουργικα τον χρονο του.

Αλλες βιβλιοπροτασεις, εδω
http://celinathens.blogspot.gr/search/label/%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3






                 1) ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ          ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ






                                                                                          





Εχω προτεινει παλαιοτερα κι αλλο ενα βιβλιο του Σταυρακακη, "Ο ΛΑΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ".
Ο Σταυρακακης ειναι θαυματοποιος: Εξηγει καλυτερα απο οποιονδηποτε αλλον, ψυχαναλυτη, φιλοσοφο, πολιτικο επιστημονα κλπ, τη διδασκαλια του Ζακ Λακαν. Θα τον προτεινα μονο και μονο για αυτο.
Αφιερωνει ενα ολοκληρο κεφαλαιο για να υπογραμμισει αντιφασεις και ρηγματα σε καποια απο τα γραπτα του Σλαβοι Ζιζεκ: Πολυ ενδιαφερον κεφαλαιο για οσους ψοφανε για κοντρες διανοουμενων:)
Θα ελεγα οτι και ο ιδιος ο Σταυρακακης θυμιζει καπως τον Ζιζεκ, στο πολυ πιο συγκροτημενο, στο πολυ πιο σαφες, στο λιγοτερο αυταρεσκο η ναρκισσιστικο, και στο λιγοτερο ευφυες: Ο,τι κι αν ειναι ο Ζιζεκ, επιδειξιομανης, πολιτικα επιπολαιος κι ο,τι να ναι,
(Οποιος βλεπει κατι ελπιδοφορο σε "κινηματα τυπου OCCUPY WALL STREET η στημενος ειναι η πολιτικα μωρος)
 και με μια αναμφιβολη ροπη τελευταια στην ασυναρτησια,
 παραμενει εν τουτοις ο,τι συναρπαστικοτερο εχω διαβασει ποτε.
Τελικα ποια ειναι η Λακανικη Αριστερα; Δε καταλαβα, για να ειμαι ειλικρινης,
 αυτη που βαζει τη διασταση της Αδυνατοτητας; Ειναι οντως η αναζητηση της Ουτοπιας, ματαιη, κι αν ναι, ειναι αραγε η ανατροπη του Καπιταλισμου κατι ουτοπικο; Και τι ειναι "ρεαλιστικο"; Η παραδοχη οτι οι κατεχοντες τον πλουτο θα μας ξεκωλιαζουν μεχρι να πεθανουμε;

Τελοσπαντων, Οποιος ενδιαφερεται για Ψυχαναλυση και Φιλοσοφια, το βιβλιο αυτο θα του κεντρισει το ενδιαφερον.
Οποιος ενδιαφερεται για πολιτικα συμπερασματα, παλι θα βρει εδω αρκετα,
 απλα υπαρχουν βιβλια πολυ πιο ξεκαθαρα και πολυ πιο χρησιμα στους δυσκολους καιρους που ζουμε.









2)  ΑΧΥΡΕΝΙΑ ΣΚΥΛΙΑ                           JOHN GRAY

                                           








Καταμαυρος, θεοσκοτεινος, αξιος επιγονος του Σοπεναουερ. Aποδομει ο,τι κινειται κι αναπνεει, και προτεινει ......τιποτα, η να το πω καλυτερα, τη παραιτηση.! 
Σαρκαστικος, καυστικος και πεσσιμιστης, ο Γκρευ ξεκινησε απο τη Βρετανικη (Ο Θεος να τη κανει) Αριστερα, εγινε Θατσερικος και τωρα, στον ελευθερο του χρονο, εξαπολυει πολεμικη εναντιον πασης φυσεως ιδεολογιας.
 Η πολυ μαυριλα κι αρνηση γενναει φασισμους και κοινωνιες τυπου CLOCKWORK ORANGE, 
απο την αλλη, για να αλλαξεις/ανατρεψεις κατι, πρωτα πρεπει να το συλλαβεις στις πραγματικες του διαστασεις. Η εθελοτυφλια απεναντι στην Ανθρωπινη Μαλακια και στον πλειοψηφουντα μικροαστικο φιλοτομαρισμο, ειναι επικινδυνη κι ενισχυτικη των παραπανω.
(Οχι, ο Γκρευ δε πιστευει οτι μπορει να αλλαξει τιποτα, μαλλον θεωρει κι επικινδυνη αυταπατη τη προσπαθεια αυτη)

Εδω, μια κανονικη κριτικη













3)  ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ       B. R. HERGEHAHN







Ενα οδοιπορικο στην ιστορια της Ψυχολογιας, ξεκινωντας απο τους αρχαιους Ελληνες φιλοσοφους, φτανοντας μεχρι συγχρονους φιλοσοφους και συγχρονα ρευματα της Ψυχολογιας, τυπου δομισμου, συμπεριφορισμου, γνωστικης ψυχολογιας, ανθρωπιστικης ψυχολογιας κλπ.
Οι αρχαιοι Ελληνες αναφερονται φυσικα σαν επιδρωντες πανω στα αναφερθεντα ρευματα και σαν διαμορφωτες αυτου που σημερα ονομαζουμε Ψυχολογια, ετσι αναφερονται και σπουδαιες μορφες της Επιστημης οπως ο Νευτωνας, ο Γαλιλαιος κλπ, οι οποιοι επηρεασαν στην εποχη τους οχι μονο τις θετικες επιστημες αλλα και τον τροπο που σκεφτονταν οι ανθρωποι απεναντι στον Κοσμο,
 τη κοσμοθεωρηση τους.
Προσοχη: Εδω μιλαμε για Ψυχολογια, βλεπε πειραματικες επαληθευσεις, εργαστηρια, βιολογια, σκυλια του Παβλοφ κλπ, ενα πολυ μικρο τμημα του βιβλιου αναφερεται στην Ψυχαναλυση.













4)   ΛΟΓΟΣ ΚΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ               HERBERT MARCUSE






   
Το βιβλιο αναλυει τη διδασκαλια του Χεγκελ και ειναι προφανες οτι το κανει απο τη μερια του αριστερου εγελιανισμου: υπαρχει και η αλλη οψη και κανεις δε μπορει να αρνηθει τον κατοπινο συντηρητισμο/καθεστωτικη στροφη του σπουδαιου Γερμανου Φιλοσοφου.
Εγω το προτεινω περισσοτερο για αυτον που θελει να μαθει πεντε πραγματα για τον δυσκολο Χεγκελ, απλα, εκλαικευμενα και κατανοητα: Εγω παντως απο εδω τα εμαθα.














5) ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ              TERRY EAGLETON               


         

Δε χρειαζεται καποιος να ειναι σταλινικος για να σκεφτει οτι η εξομοιωση του Σταλιν με τον Χιτλερ ειναι φυσει αντικομμουνιστικη και στηριζουσα, ακομα κι αν ο ιδιος ο πραττων το αγνοει, 
την υπαρχουσα -καπιταλιστικη και σαρκοβορα- ταξη πραγματων.
Ο Βρετανος φιλοσοφος Τερυ Ηγκλετον το πραττει, κι αυτο ειναι στα μειον του.
Απο την αλλη, αυτο το ευσυνοπτο, σπιρτοζικο και κατανοητο βιβλιο, φερνει τη μαρξιστικη διδασκαλια ενα βημα πιο κοντα στο νου εκεινου που την αγνοει και δε ξερει περι τινος προκειται.


















6) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ        Β. Ι. ΛΕΝΙΝ







Κειμενα του Λενιν που γραφτηκαν μεταξυ 1914 και 1917.
Σκορπια αποσπασματα ειχα διαβασει απο δω κι απο κει, αλλα δεν ειχα διαβασει ποτε ως τωρα ολοκληρα κειμενα του Λενιν (Τρομαρα μου, το παιζω κι αντικαπιταλιστης).
Εσυ που δεν εισαι κομμουνιστης ουτε το παιζεις, κανε μια χαρη στον εαυτο σου κι ελα σε επαφη με τη σκεψη της σπουδαιοτερης προσωπικοτητας του εικοστου αιωνα.
Δεν εχω να γραψω τιποτα παραπανω ουτε να σχολιασω,
απλα νιωθω λιγο βλακας που ολον αυτον τον καιρο διαβαζα ειτε ημιτελεις αποπειρες ερμηνειας του πολιτικο-οικονομικου στατους κβο αλα Ναομι Κλαιν ειτε εντυπωσιοθηρικες δηλωσεις ναρκισσιστικης ματαιοδοξιας αλα Ζιζεκ,
και δεν ειχα ασχοληθει με αυτον τον στιβαρο και παντα επικαιρο πολιτικο λογο.
Δε πειραζει, ποτε δεν ειναι αργα..













7) Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 13        ΧΟΣΕ ΚΑΡΛΟΣ ΣΟΜΟΘΑ





Η μοναδικη λογοτεχνικη προταση αυτης της δεκαδας.
Οχι, δεν ειναι κανα αριστουργημα, ουτε θα μεινει στο μυαλο σου για πολυ καιρο αφου το διαβασεις.
Απλα περναει ευχαριστα η ωρα, και εχει ολα τα χαρακτηριστικα των βιβλιων που "μοιαζουν με ταινια": Με καθε κεφαλαιο που τελειωνει, δυσκολα μπορεις να αντισταθεις να αρχισεις το επομενο.

















8) Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ                         ΟΣΒΑΛΝΤ ΣΠΕΝΓΚΛΕΡ



Για να καταλαβεις τι διαπραγματευεται αυτο το βιβλιο, ριξε μια ματια εδω
Μεταφερω ενα μικρο αποσπασμα
"Τι ισχυρίζεται ουσιαστικά ο Σπένγκλερ αξιοποιώντας αυτήν την έννοια, αυτό το ερμηνευτικό σχήμα; Ισχυρίζεται πως οι πολιτισμοί προσιδιάζουν σε μεγάλους οργανισμούς. Οι πολιτισμοί, ακριβώς όπως και οι οργανισμοί, γεννιούνται, περνούν την εφηβεία τους, ανδρώνονται, γερνάνε και παρακμάζουν. Στη θέση τους έρχονται άλλοι πολιτισμοί, σε μια διαδοχή δίχως συνέχεια.
Οι πολιτισμοί παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο, σύμφωνα με τον Σπένγκλερ. Δεν υπάρχει αυτό το συνεχές ανάμεσα στους πολιτισμούς. Κάθε πολιτισμός είναι ένας οργανισμός που διατηρεί σε κάποιο βαθμό μια σχέση με το εξωτερικό του περιβάλλον, παραμένοντας όμως πάντοτε αυτοτελής και ανεξάρτητος. Κάθε πολιτισμός είναι ένας αυτοτελής οργανισμός που διέπεται από τον δικό του νόμο κίνησης."




Εχω διαβασει τον πρωτο τομο κι ανυπομονω να πιασω και τον δευτερο. Οποιος εχει χρονο και χρημα,
(55 ευρω κοστιζουν οι δυο τομοι)
κι επιπλεον θελει να απολυμανει τη ψυχη του απο τη φτηνια και τη κακογουστια της εποχης, ας ασχοληθει και δε θα χασει. Οχι, η διανοητικη συλληψη του Σπενγκλερ δεν "αποδεικνυεται επιστημονικα", οχι, δεν υπαρχει εδω πολιτικος λογος κι αναλυση της οικονομιας.
Εδω μιλαει το Ανθρωπινο Πνευμα, που ξεδιπλωνεται ανα τους αιωνες, στη Γλυπτικη, τη Ζωγραφικη, την Αρχιτεκτονικη, την Τεχνη, τη Νοοτροπια,
εδω μιλαει η Ανθρωπινη Ιστορια κι οχι οι Στιγμες, η ατοφια Διανοηση κι οχι η θολοκουλτουρα.














9)   OFF SHORE, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ               ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΑΞΟΝ





Εκπληκτικο βιβλιο που χωνεται στα αδυτα των "επικρατειων εχεμυθειας"
Μαν και Τζερσευ, Κευμαν και Ντελαγουερ (Ναι, η Αμερικανικη Πολιτεια συγκαταλεγεται κι αυτη μες στις οφσορ)
Δε ξερω αν με διαβαζει και κανα στελεχος κομματος, αλλα ξεκινω με αυτο: Απαγορευεται να εισαι στελεχος κομματος της Αριστερας 
(Αντε να προσθεσουμε και περαν της Αριστερας κανα δεξιο που εχει αρχισει να τη ψιλοψαχνει με αυτο στο οποιο ορκιζοταν τοσα χρονια, δηλαδη την ελευθερη αγορα)
και να μην εχεις διαβασει αυτο το βιβλιο.
(Εννοειται οτι η ιδια απαγορευση ισχυει και για οποιονδηποτε θελει να μαθει πεντε πραγματα παραπανω για το πως εχει στηθει το παγκοσμιο παιχνιδι και πως τη βγαζουν παντα καθαροι κι αφορολογητοι οι μεγιστανες)
Ο Σαξον ξεβρακωνει κι απογυμνωνει στη κυριολεξια τις οφσορ, κατι που πολλοι εχουμε ακουστα αλλα ελαχιστοι ξερουμε πως λειτουργει, απο που ξεκινησε
-απο που αλλου; Απο την Αγγλια-
και το μεγεθος του πλουτου που εχει εκει συσσωρευτει
( Η Ελβετια μπροστα τους ειναι τσαντηρι, εδω μιλαμε για το 50% και βαλε του παγκοσμιου πλουτου και προσοχη: Δε μιλαμε για αερα κοπανιστο κι ομολογα, μιλαμε για πραγματικα λεφτα).
Καλα και σημαντικα ολα αυτα, αλλα πρεπει να πουμε και κατι στο Νικολας Σαξον, ο οποιος δηλωνει και κευνσιανος (Ειναι της μοδας, μεχρι κι ο Τραγκας κευνσιανος δηλωνει)
κι αυτο που πρεπει να πουμε ειναι οτι οι Οφσορ δεν ειναι παρεκκλιση απο τον ορθο καπιταλιστικο δρομο, ειναι απλα η συνεπεια του, δεν ειναι δηλαδη καποιου ειδους "νεοφιλελευθερη διαστρεβλωση" των Κευνσιανων οραματων, ειναι ενα καταφυγιο για τους πλουσιους,
 και να διαλυθει αυτο το καταφυγιο, θα βρουνε αλλο,
 και να μη διαλυθει κανενα καταφυγιο, παλι ο πλουτος θα παραμεινει στο σημαντικοτερο αν και φορολογημενο κομματι του, εκει, στους ιδιους,
ενω οι υπολοιποι θα αυτοκτονουν και θα εξαθλιωνονται ζητιανευοντας ψωμι και κατανοηση.














10)   ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ                     ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ





Ο αγαπητος σε ολους μας Σλαβοι Ζιζεκ (Just kidding) συνεισφερει με μια εξηντασελιδη εισαγωγη
(Οσοι εχουν ξεχασει να πεθανουν, ζουνε διχως να παραδιδονται στη ματαιοδοξια,
 καλυτερο δεν ειναι αυτο απο  το να πεθαινεις κοροιδευοντας τον εαυτο σου "αγωνιζομενος"
μεσα στα OCCUPY WALL STREET της πουτσ@ς, γιατι εχεις ξεχασει να ζεις, 
δηλαδη να αγωνιζεσαι πραγματικα;)

Οι λογοι του Ροβεσπιερου, πρωτα στην Συντακτικη Συνελευση, επειτα στη Συμβατικη.
Δε μιλαμε για καποια τεραστια πολιτικη αξια, ουτε θα ωφεληθεις ιδιαιτερα καταλαβαινοντας τι παιζεται σημερα, 
ομως ειναι ενας φλογερος, μαχητικος, ανα στιγμες και λυρικος λογος, 
που αρθρωνεται εναντια στο παλιο regime κι οχι μονο αρθρωνεται αλλα και το ξεριζωνει.
(Ο Λουδοβικος ψαχνει ακομα το κεφαλι του υστερα απο τον Λογο του Ροβεσπιερου εναντιον του)
Ζητω η Γαλλικη Επανασταση, η σημαντικοτερη αστικη επανασταση που σημειωθηκε ποτε,
ζητω και το 1793-1794, μακαρι να το ξαναδουμε, εστω κι αυτο,
 κι ας το ξαναπουν ¨Τρομοκρατια"..

8 σχόλια:

  1. Μονο το βιβλιο του Σομοθα εχω διαβασει (προσφατα κιολας). Καλο ηταν. Θα γινοταν καλη ταινια τρομου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις! Πάρα πολύ ενδιαφέρον μπλόγκ, keep up with the good work!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ηρθες cinefreak (κι εγω σινεφρικιο ειμαι!) και σε ευχαριστω.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ κι εγώ για τις προτάσεις, έχω διαβάσει αρκετά από τα βιβλία που έχεις προτείνει κατά καιρούς. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνεις, γιατί βοηθάει να διαλέξεις βιβλία μέσα από το χάος των εκδόσεων. Να προτείνω κι εγώ ένα βιβλίο που διαβάζω τώρα, το "Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας" της Alice Miller, πολύ γνωστό, κάπου θα έχετε πέσει πάνω του οι περισσότεροι εδω πέρα.

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλα Νικο, κριτικη για βιβλια οπως ειναι φανερο δε ξερω να γραφω, απλα προσπαθω να περιγραφω με σαφηνεια τη καθε μου βιβλιοπροταση ωστε να ξερει ο επιδοξος αναγνωστης περι τινος προκειται. Σε ευχαριστω και για τη δικη σου προταση

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστω πολυ για τις προτασεις celin .Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω διαβασει κανενα απ αυτα που προτεινεις.Σε πρωτη φαση με τραβηξαν το ενδιαφερον τα Νο2,8 και 10.Θα προσπαθησω να τ αγορασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλα Σανσαιν, θα σου προτεινα να ξεκινησεις απο το δευτερο, πουλιεται σε καλη τιμη και διαβαζεται πολυ ευκολα και ξεκουραστα, διχως να διαπραγματευεται ευκολα και ξεκουραστα ζητηματα.

      Διαγραφή