Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η "ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ" ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 2/3 ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. (ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ;)


Αργησα να ασχοληθω με το βιβλιο του Μπογιοπουλου. Ειμαι λιγο πριν τη μεση του, και προτρεπω οποιον δε το εχει διαβασει, να τρεξει να το αγορασει: Ειναι εργο ζωης και θα μνημονευεται για πολλες δεκαετιες ακομα. Ο εντυπωσιοθηρικος τιτλος της αναρτησης ειναι δικος μου: ο Μπογιοπουλος δεν εχει αναγκη τους εφετζιδικους τιτλους για να τραβηξει το ενδιαφερον του αναγνωστη.
 Αυτο το τραβαει η εμπεριστατωμενη και τεκμηριωμενη αναλυση
(σιγουρα σκληρη δουλεια πολλων ετων)
που κανει για την "ελευθερη αγορα" , η οποια κατασπαραζει ανθρωπους.
Μολονοτι εντυπωσιοθηρικος, δε παυει να ειναι αληθινος: Το οτι οι αρχοντες του πλανητη εχουν αποφασισει να εξοντωσουν ενα πολυ μεγαλο ποσοστο του πληθυσμου γιατι δεν τους ειναι πια χρησιμο, το εχω αναλυσει σε παλιοτερες αναρτησεις μου κι εγω.
2012, ΜΙΑ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
φυσικα διχως στιβαρη τεκμηριωση, διχως στοιχεια,μονο διαισθηση.
Το οτι θελουν να μας ξεπαστρεψουν βεβαια σημερα δε χρειαζεται ιδιαιτερη τεκμηριωση,
απλα να δεις τα νεα φαρμακα απο το Μπαγκλαντες,
απλα να δεις τις τιμες της ΔΕΗ,
απλα να δεις τις στατιστικες για οσους αυτοκτονουν, για οσους εξαθλιωνονται,
 για τα περιττα βαρη της νεοελληνικης κοινωνιας, οπως συνταξιουχοι, ανθρωποι με ειδικες αναγκες, αστεγοι κλπ,
για τα..νεα μετρα που ανακοινωσαν οτι θα παρουν τον Ιουνιο, οι γαλαζοπρασινοι δολοφονοι της χωρας,
φτανει.
Το ξερεις οτι ειναι αληθεια. Απλα δε το χωραει ακομα ο νους σου.
Πολυ φλυαρησα, ωρα για το πολυ σημαντικο αποσπασμα απο το βιβλιο του Μπογιοπουλου.
(Γραψε λαθος, ολα τα αποσπασματα του βιβλιου ειναι πολυ σημαντικα, και δεν υπερβαλλω καθολου)
(Στην τελικη ολα αυτα τα εχουν πει και οι ιδιοι οι απολογητες του Καπιταλισμου, τι αλλο σημαινει η περιφημη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του Σουμπετερ; Που και που, πρεπει να ψοφαμε για τα υπερκερδη τους)





"Η οικονομια ειναι τραυματισμενη, αστε τη να ψοφησει", ελεγε ενα απο τα συνθηματα του γαλλικου Μαη. Σημερα, περισσοτερο απο καθε αλλη φορα, μπορει να κατανοησει κανεις πως δεν ειναι η οικονομια που ψυχορραγει. Αυτοι που "ψοφουν" εξαιτιας του τροπου που ειναι δομημενη και λειτουργει η οικονομια ειναι τα δισεκατομμυρια των ανθρωπων. Οσο για το "παγκοσμιοποιημενο" καπιταλιστικο βαμπιρ, μεσα σ'αυτη την οικονομια ειναι που τρεφεται, ζει και βασιλευει.
Οι αρμοδιοι αξιωματουχοι των κυβερνησεων και των διεθνων οργανισμων, για να περιγραψουν τα "τραυματα" της οικονομιας, χρησιμοποιουν ειδικη ορολογια και προσκομιζουν αριθμους. Πασχιζουν να μας ευαισθητοποιησουν οτι τα πραγματα "δεν πανε καθολου καλα". Η απογοητευση τους ειναι εκδηλη: διευρυνεται το "ελλειμμα", ανεβαινει ο "πληθωρισμος" και ο "τιμαριθμος", 'στασιμοτητα", μειωμενη "ανταγωνιστικοτητα", "υφεση", "χρεος". Οι εκτιμησεις και οι υπολογισμοι των παγκοσμιων "ταγων" διατυπωνονται σε εκθεσεις, ανακοινωνονται με καθε επισημοτητα και παντα καταληγουν σε ενα δισυλλαβο κωδικο: "μετρα"! Αλλα τι μετρα; Προς οφελος ποιων και εναντιον ποιων; Απο την παλια στατιστικη που οδηγουσε στις αναλυσεις για τις λεγομενες "κοινωνιες των 2/3", με το υπολοιπο 1/3 να εχει θαφτει στο κοινωνικο περιθωριο, σημερα εχουμε πλεον περασει στις κοινωνιες του 1/3, με τα υπολοιπα 2/3, αν δεν εχουν ηδη πεταχτει σε καποια κοινωνικη "χωματερη", να φλερταρουν με το κοινωνικο ερεβος. Ολοι αυτοι ειναι οι ζωντανοι του κατω κοσμου, που προφανως δεν εχουν απολυτως τιποτα να συνεισφερουν για τη "διασωση" της παγκοσμιας οικονομιας-παρα μονο την ιδια τους τη ζωη. Και δεν προκειται για σχημα λογου.

Οι πραγματικοι κυβερνητες αυτου του κοσμου κατα καιρους εχουν προβληματιστει σοβαρα να βρουν τροπους για να "απαλλαξουν" τον πλανητη απο το "βαρος" αυτων που η ζωη τους θεωρειται "περιττη" και "ασυμφορη". Τον Οκτωβρη του 1979 μιλωντας στο "κλαμπ της Ρωμης", την ομαδα των 7 πλουσιοτερων χωρων που απαρτιζαν το G7, ο τοτε διευθυντης της Παγκοσμιας Τραπεζας και πρωην Υπουργος Αμυνας των ΗΠΑ επι Βιετναμ, ο Ρομπερτ Μακ Ναμαρα, διαπιστωνε:
"Υπαρχουν μονο δυο τροποι για να αποτρεψουμε τη δημιουργια ενος κοσμου 10 δισεκατομμυριων ανθρωπων. Ειτε προκειται να μειωθει ο ρυθμος των γεννησεων, ειτε να αυξηθει ο αριθμος των θανατων. Δεν υπαρχει αλλος τροπος. Υπαρχουν βεβαια πολλοι τροποι για την αυξηση του ρυθμου των θανατων. Στη θερμοπυρηνικη εποχη μας ενας πολεμος μπορει να επιλυσει αμεσα και αποτελεσματικα το θεμα.
Οι αρρωστιες και η πεινα επισης αποτελουν αρχαιες πρακτικες ελεγχου του μεγεθους του πληθυσμου.
Για να το πουμε απλα: η αυξηση του παγκοσμιου πληθυσμου ειναι η μεγαλυτερη απειλη για τα οικονομικα και κοινωνικα πλεονεκτηματα του αναπτυγμενου κοσμου."

Με οσα συμβαινουν γυρω μας, να υποθεσουμε οτι "ο κυβος ερριφθη"; Οτι η αποφαση για το "ξαλαφρωμα" του πλανητη απο την παρουσια αυτων που "περισσευουν" εχει ληφθει; Μηπως οσα βιωνουμε συνιστουν -ισως οχι με τον "αμεσο" και "θερμοπυρηνικο" τροπο του Μακ Ναμαρα, αλλα με εξισου "αποτελεσματικες" πρακτικες- την εκπληρωση της "προφητειας" του Αμερικανου Υπουργου;
Αντι αλλης απαντησης, ας θυμηθουμε: το 2008, λιγους μηνες πριν απο το κραχ στα χρηματιστηρια
και στο χρηματοπιστωτικο τομεα, παρακολολουθησαμε τις διαδηλωσεις των εκατομμυριων πεινασμενων και μελλοθανατων απο ασιτια. Σε περισσοτερες απο 25 χωρες, αναμεσα στις οποιες το Μεξικο, η Αιτη, το Μαροκο, η Αιγυπτος, η Σενεγαλη, η Ινδια, η Ινδονησια, οι ανθρωποι κατεβηκαν στους δρομους γιατι μεσα σε διαστημα λιγων εβδομαδων οι τιμες των βασικων τροφιμων διπλασιαστηκαν και τριπλασιαστηκαν. Συμφωνα με τις επισιτιστικες υπηρεσιες του ΟΗΕ, περισσοτεροι απο 100 εκατομμυρια ανθρωποι αδυνατουν πληρως να αντεπεξελθουν στο κοστος της διατροφης τους. Πεθαινουν- στην κυριολεξια- απο πεινα. Κι ομως: με βαση τα επιτευγματα της επιστημονικοτεχνικης επαναστασης υπαρχει η δυνατοτητα. αυτη τη στιγμη, ο παγκοσμιος πληθυσμος να τραφει οχι μια αλλα επτα φορες!

Πως αντιμετωπιζει ο "φιλευσπλαχνος" νικητης του Ψυχρου πολεμου το γεγονος οτι στον κοσμο που μας δημιουργησε, οι ανθρωποι πεινουν; Με τον μοναδικο  τροπο που ξερει: "Ταιζοντας" με περισσοτερα προνομια τους χορτατους. Για παραδειγμα, στις 26 Μαρτη του 2008, στη συναντηση του Μπους με τους Rick Wagoner, Alan Mulally, και Thomas LaSorda, τις κεφαλες της καταρρεουσας τοτε αμερικανικης αυτοκινητοβιομηχανιας (General Motors, Ford, Chrysler) ,περαν της χρηματοικονομικης τους ενισχυσης δημοσιοποιηθηκε επισης η αποφαση για καλυψη των αναγκων κινησης απο βιοκαυσιμα (καυσιμα απο γεωργικη παραγωγη) κατα ποσοστο 20% μεσα στα επομενα 10 χρονια.
Η πολιτικη για τα βιοκαυσιμα δε θεωρειται και σιγουρα δεν ειναι η πρωτη αιτια για την αυξηση της τιμης των τροφιμων. Ειναι ομως μια παραμετρος ενδεικτικη της καπιταλιστικης απανθρωπιας.
Με αλλα λογια: οταν δισεκατομμυρια ανθρωποι στερουνται στοιχειωδους διατροφης, αυτοι που με προσχημα την κριση επιδοτουνται με εκατονταδες δισεκατομμυρια δολλαρια ειναι οι αμερικανικες αυτοκινητοβιομηχανιες, οι οποιες διαμορφωνουν μια παγκοσμια πολιτικη που λεει οτι: η γη δε θα χρησιμοποιειται για να παραγει προιοντα που θα τρεφουν τους λιμοκτονουντες, αλλα για να παραγει "βενζινη" για τα ρεζερβουαρ των αυτοκινητων που κατασκευαζουν οι πολυεθνικες.

Η γη που εχει "υπεξαιρεθει" παγκοσμιως απο το 2006 για την παραγωγη βιοκαυσιμων υπολογιζεται σε 200 εκατομμυρια στρεμματα καλλιεργησιμου εδαφους, δηλαδη μια εκταση που αντιστοιχει σε ολοκληρη τη γαλλικη επικρατεια. Μονο το 2006, οι βιομηχανιες βιοκαυσιμων ελαβαν απο τις ΗΠΑ και την ΕΕ περι τα 13 δις δολαρια επιχορηγησεις για να επεκτεινουν τις δραστηριοτητες τους.
Στο μεταξυ, μολις λιγες μερες μετα τις αποφασεις Μπους-αυτοκινητοβιομηχανων, υπολογιστηκε τους
οτι η τιμη του ριζιου ειχε αυξηθει κατα 64% απο την αρχη του χρονου και 127% σε σχεση με τον περασμενο χρονο. Η τιμη του σιταριου κατα 130% σε ενα χρονο. Σε μια μερα, στο χρηματιστηριο
του Σικαγου αυξηθηκαν κατα 31% οι τιμες βασικων διατροφικων ειδων.

Φυσικα, δε φταινε για ολα οι αυτοκινητοβιομηχανιες. Συμπρωταγωνιστριες στο ιδιο εργο ειναι και οι "αδελφες" τους στον χωρο των τροφιμων. Προκειται για τις 5 πολυεθνικες που ελεγχουν το 75%
των γεωργικων σπορων παγκοσμιως και οι οποιες αποφασισαν το το 2008 να εκτιναξουν τις τιμες
κατα 30%-70%. Υπαρχουν επισης και οι εταιρικοι κολοσσοι που προωθουν τα μεταλλαγμενα.
Πολιτικη τους ειναι η αφαιρεση καλλιεργησιμων εκτασεων εις βαρος των μη γενετικα τροποποιημενων καλλιεργειων και υπερ της παραγωγης μεταλλαγμενων τροφιμων. Η εμμονη στα μεταλλαγμενα δεν ειναι καθολου ανεξηγητη. Τα μεταλλαγμενα εξασφαλιζουν στις πολυεθνικες
μια μειωση του κοστους για την παραγωγη τροφιμων τουλαχιστον κατα 20%.

Η "μποτα" των πολυεθνικων δεν περιοριζεται να ποδηγετει τη "Μανα Γη" στο εδαφος.
Το κεφαλαιο εχει τον τροπο να ελεχγει και τον αερα αυτου του πλανητη. Με αρκετη δοση "οικολογικης ευαισθησιας", φυσικα. Προκειται για ευλογη ευαισθησια, αν σκεφτει κανεις οτι πανω στο εμποριο ρυπων και στις αδειες εκπομπης ανθρακα εχει στηθει ενα φαραωνικο προγραμμα τοξικων αποβλητων εκ μερους του χρηματιστικου κεφαλαιου και των χρηματοπιστωτικων κολοσσων τυπου Goldman Sachs. Υπολογιζεται οτι μεχρι το 2020 θα τζιραρουν στην "πρασινη αναπτυξη" μεσω χρηματοπιστωτικων παραγωγων το μυθικο ποσο των 3 τρις δολαριων. Τι σημαινουν ολα αυτα για την "υγεια" του πλανητη και την "ευημερια" των κατοικων του, φαινεται απο το παραδειγμα της δανεζικης Vestas. Παραδειγμα που εξηγει πανω σε ποιο καπιταλιστικο εδαφος ερχεται να "μεγαλουργησει"
ο Φρανκεσταιν του χρηματοπιστωτικου τομεα: η δανεζικη Vestas μαζι με τη δημοσιευση του ισολογισμου της, εκτος απο την απιθανη κερδοφορια της, που το 2009 ξεπερασε τα 6 δις κορονες,
ανακοινωσε και το κλεισιμο 4 εργοστασιων της στη Δανια. Οι 3000 απολυσεις εργαζομενων για
το 2010 ερχονταν να προστεθουν στις 2000 απολυσεις που η εταιρεια ειχε πραγματοποιησει το 2009.
Ο διευθυντης της εταιρειας με τα 30 εργοστασια σε παγκοσμιο επιπεδο, η οποια θεωρειται απο τις
πρωτες στην κατασκευη ανεμογεννητριων, δηλωσε με απολυτη φυσικοτητα: " Η εταιρεια μας ποτε δεν πηγαινε τοσο καλα οσο τωρα και ποτε δεν ηταν τοσο ανταγωνιστικη προς τους ανταγωνιστες της. Το 2010 εχουμε πρωτοφανες ρεκορ παραγγελιων σε παγκοσμιο επιπεδο. Καλουμε την κυβερνηση
 να επιταχυνει τις διεργασιες για ενα ολοκληρωμενο πλανο προσαρμογης στην πρασινη ενεργεια
μεχρι το 2020. Αυτο βεβαια να ξεκαθαρισουμε οτι δε θα σημανει την επαναλειτουργια των εργοστασιων στη Δανια. Η παραγωγη πρεπει να γινεται στις χωρες που τα εξοδα της εταιρειας
ειναι οσο δυνατον χαμηλοτερα, οπως η Κινα"!
Το "λιγο πολυ κοντινο μελλον" στην Ευρωπη με τα κινεζικα μεροκαματα που ο Μαρξ το ειχε "προφητευσει" ηδη απο το 1867 (!) φαινεται να εφτασε. Και θα εχει "πρασινο φοντο".
Λογω "πρασινης αναπτυξης"...

Eκτος ομως απο τον αερα που αναπνεουμε, περα απο το καλλιεργησιμο εδαφος για να τρωμε, οι πολυεθνικες ελεγχουν και το νερο που πινουμε, δηλαδη το βασικοτερο στοιχειο της ιδιας της δομης της ανθρωπινης υπαρξης! Μια μικρη ομαδα ιδιωτικων επιχειρησεων μεσα στην πρωτη δεκαετια
του 21ου αιωνα εχει καταφερει να ελεγχει το 5% των παγκοσμιων υδατινων πορων και να τροφοδοτει περιπου 300 εκατομμυρια "πελατες". Οι αναλυτες προβλεπουν οτι στα επομενα 15 χρονια οι εταιρειες αυτες θα ελεγχουν το 65% εως 75% των δημοσιων υδατινων εργων. Με αλλα λογια, ο πιο ζωτικος φυσικος πορος της ανθρωποτητας, το νερο, περνα στα χερια μιας δρακας μονοπωλιων! Αναμεσα
στους "βαρωνους" του νερου βρισκονται οι γαλλικες πολυεθνικες SUEZ και VEOLIA Environment
, με την πρωτη να εχει βαλει χερι στις υπηρεσιες νερου σε 130 χωρες και τη δευτερη σε περισσοτερες απο 100 χωρες. Ενω τα κερδη των μονοπωλιων που δραστηριοποιουνται στους υδατινους πορους
καθε χρονο απογειωνονται- ενδεικτικο ειναι οτι το 2001 ο τζιρος τους ξεπερασε τα 150 δις δολαρια-
,την ιδια ωρα πανω απο 1 δις ανθρωποι στον κοσμο δεν εχουν προσβαση σε καθαρο ποσιμο νερο.

Καπως ετσι λειτουργει το.."αορατο" χερι της αγορας. Υπο την εποπτεια, φυσικα, της ΕΕ, του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου, του Παγκοσμιου Οργανισμου Εμποριου, και αλλων συναφων ευαγων ιδρυματων. Το αποτελεσμα: οι ποσοτητες προιοντων που προοριζονται για τη διατροφη μειωνονται,
οι τιμες τους εκτοξευονται σε δυσθεωρητα υψη, ο αερας, η τροφη, το νερο αποτελουν εμπορευματα,
οι πεινασμενοι και οι διψασμενοι πολλαπλασιαζονται. Τοσο απλα, τοσο καπιταλιστικα."





ΥΓ 1 Kαι μια που αναφερθηκε το ζητημα των υδατινων πορων, ριχτε και μια ματια εδω, να θυμηθουμε περιληπτικα τι τραβηξαν οι Βολιβιανοι απο τα καπιταλιστικα γουρουνια
EVEN THE RAIN

18 σχόλια:

  1. Cochabamba(Bolivia) Water Wars:
    http://www.democracynow.org/2010/4/19/the_cochabamba_water_wars_marcella_olivera

    και

    on Bechtel’s Privatization of Rainwater:
    http://www.democracynow.org/2006/10/5/bolivian_activist_oscar_olivera_on_bechtels

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Coal:
    http://www.boston.com/bigpicture/2012/01/coal.html
    εκτός από την δουλεία με παρελθόν και πολύ μέλλον, στη φωτό 13 έχει και λίγο βορειοαμερικάνικο γάργαρο νεράκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπογιόπουλος είναι εξαιρετική πένα... Ο τίλος είναι "κλεμμένος" από το Τζιζέκ που είχε ένα κεφάλαιο "είναι ο καπιταλισμός, κουτό"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το βιβλίο του Μπογιόπουλου φαίνεται καταπληκτικό ,θα το διαβάσω.Και βέβαια συμφωνώ με όσα γράφονται για τα σχέδια των καπιταλιστών να μας εξολοθρεύσουν.Ηδη αυτό που προωθούν με τα γενόσημα φάρμακα,είναι μόνο η αρχή.Τα βρωμερά μυαλά τους κάθε μέρα γεννούν νεες ιδέες για την εξολόθρευσή μας.Πως ομως θα αντιδράσουμε celin?Eνώ είναι τόσο μεγάλη η ΄δυναμή μας-γιατί είμαστε πολλοί-τελικά πάλι αυτοί κανονίζουν τις τύχες μας.Στην ιστορία της ανθρωπότητας έγιναν πολλές επαναστάσεις.Απειρες φορές ξεσηκώθηκαν οι εξαθλιωμένοι εναντίον των πλουσίων,και άπειρες φόρες πήραν την εξουσία στα χέρια τους.Ομως πάλι αντιστράφηκαν οι όροι,και πάλι το κεφάλαιο έχει το πάνω χέρι.Δεν ξέρω celin,αρχίζω να φοβάμαι οτι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας.Αυτοί είναι σαν τη λερναία ύδρα.Ενα κεφάλι κόβουμε και δέκα φυτρώνουν.Μήπως τελικά το χρήμα διαφθείρει τόσο πολύ που τελικά δεν υπάρχει γιατρειά ;Δες τα παιδιά του πολυτεχνείου σε τι κατάσταση μάς έφεραν,και βγάλε συμπέρασμα.Θα μου πεις πως αν χάνουμε το ηθικό μας και μένουμε άπραγοι,είναι το δυνατότερο όπλο που τους δίνουμε για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το βρώμικο παιχνίδι τους.Ομως και πάλι-δεν ξέρω-ειλικρινά δεν ξέρω,αν θα μπορέσουμε ποτέ να ζήσουμε σε μια κοινωνία που να κυριαρχει η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Enfant, σε ευχαριστω, αλλα μη πας μακρυα: Θυμησου στη Βοιωτια, τι γινοταν, μολυσμενο νερο με καρκινογονες ουσιες απο τοξικα αποβλητα εργοστασιων των Οινοφυτων και του Σχηματαριου πιναν οι ανθρωποι επι χρονια.

    Δε ξερω τι να πω. Περα απο το νερο, ερχεται στο νου και η συμπαθης ΜONSANTO. Πρεπει να γραψω και κατι για αυτην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχω γράψει αυτά για την MONSANTO:
      Ο κύριος J.-M. Barroso & τα μεταλλαγμένα:
      http://inconue.wordpress.com/2009/07/29/j-m-barroso-et-le-ogm/
      και
      Η σπορά του θανάτου: Monsanto και πάλι:
      http://inconue.wordpress.com/2008/11/22/seeds-of-suicide/

      αλλά σου έχω κάτι εντελώς φρέσκο:
      Bill Gates, Monsanto, and eugenics: How one of the world’s wealthiest men is actively promoting a corporate takeover of global agriculture:
      http://www.pakalertpress.com/2012/03/01/bill-gates-monsanto-and-eugenics-how-one-of-the-worlds-wealthiest-men-is-actively-promoting-a-corporate-takeover-of-global-agriculture/

      Διαγραφή
  6. Δειμε, δεν το ξερα! Μηπως θυμασαι απο ποιο βιβλιο του Ζιζεκ ειναι το κεφαλαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sunshine, και οι επισημνσεις σου, και οι φοβοι σου και ολα οσα λες, τα σκεφτομαι κι εγω. Δεν εχω απαντηση. Μονο να προχωρησουμε, οπως προχωραμε. Κι οπου βγαλει.
    Αρκει τουλαχιστον οταν κοιταμε τον εαυτο μας στον καθρεπτη, να παραμεινουμε περηφανοι για αυτο που βλεπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου celin,
    αν έχεις χρόνο μπορείς να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο:

    Arithmetic, Population, and Energy

    Εξηγεί με την απλή αριθμητική,
    γιατί η κοινωνία της συνεχούς ανάπτυξης, του συνεχούς κέρδους και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, δηλαδή η καπιταλιστική κοινωνία, οδηγεί τον κόσμο στην οικολογική καταστροφή και στην ανθρώπινη εξόντωση.

    Αν επιλέξουμε να μην κάνουμε τίποτα, τότε η "ίδια η ζωή" αποφασίζει για εμάς: ασθένειες, πόλεμοι, ύφεση. Το ίδιο το σύστημα και οι θεμελιώδεις νόμοι που το διέπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενφαν, τρομερα ενδιαφεροντα ειναι τα αρθρα σου ,
    -για Γκεητς δε διαβασα γιατι, μολονοτι τα Αγγλικα μου δεν ειναι ασχημα, με κουραζει να διαβαζω σε Αγγλικα-
    εγω για να ειμαι ειλικρινης, δε ξερω πολλα, σε κανα δυο ντοκυμανταιρ ακουσα για αυτους τους γενοκτονους κι εμεινα με ανοιχτο το στομα με οσα ειδα.
    Οταν λεω λοιπον οτι θελω να γραψω για να τη κανω γνωστη στους φιλους εδω, εννοω να αναδημοσιευσω κειμενα αλλων,
    γιατι εδω μιλαμε για απιστευτα πραγματα.

    (Νομιζω οτι το ενα ντοκυμανταιρ λεγοταν THE CORPORATION η καπως ετσι, εκπληκτικο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γαληνε, σε ευχαριστω πολυ για το λινκ και φαινεται πολυ αξιολογο αλλα υπαρχει ενα προβλημα: Διχως υποτιτλους-εστω αγγλικους υποτιτλους- δε μπορω να το παρακολουθησω.
    Συμφωνω με οσα γραφεις παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να πατήσεις το cc ("υπότιτλοι", το κόκκινο τετραγωνάκι- κοντά στο κουμπί που μετατρέπει την εικόνα σε πλήρη οθόνη).

      Από εκεί επιλέγεις μεταγραφή ήχου, περιμένεις λίγα sec και έχεις τους αγγλικούς υπότιτλους! (με ακρίβεια 99%!!!)


      Για το βίντεο τώρα, μιλάει κυρίως για την ανάγκη της ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (DE-GROWTH).

      Αυτό που μου έκανε εντύπωση και αγνοούσα είναι η αριθμητική των ποσοστών.

      Δηλαδή, αν κάποιος πει πως το έλλειμμα είναι 3% ετησίως, αυτό σημαίνει πως σε 70/3=23,33 χρόνια θα έχουμε το διπλάσιο χρέος (σε απόλυτο αριθμό). Ως ποσοστό του ΑΕΠ, θέλεις δηλαδή 3% και πάνω ανάπτυξη για να πετύχεις μη αύξηση χρεών!!!

      Άλλο παράδειγμα, μια ύφεση 7% ετησίως, σημαίνει πως σε 70/7=10 χρόνια, θα έχεις χάσει το μισό ΑΕΠ...

      Πάντα διαιρείς το 70 με το ποσοστό και βρίσκεις τα χρόνια που απαιτούνται να γίνει το μέγεθος που εκφράζει το ποσοστό διπλάσιο.(=χρόνος διπλασιασμού) Να αυξηθεί δηλαδή 100% (70 προκύπτει από το 100 επί του φυσικού λογάριθμου του 2).

      Αν σήμερα αυξάνονται οι ανάγκες σε πετρέλαιο κατά 7% το χρόνο παγκοσμίως, σημαίνει πως σε (70/7)= 10 χρόνια, θα έχουμε διπλάσιες ανάγκες από σήμερα. Σε μόλις 10 χρόνια....

      Όλοι μιλούν με ποσοστά, και πολλοί λίγοι (σ' αυτούς κι εγώ) αντιλαμβάνονται τη σημασία τους..

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω και κάτι άλλο σημαντικό:
      Όταν διαβάζουμε ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη 10-12 έτη θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτά τα 10-12 έτη θα είναι περίπου ίση με το σύνολο όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία της ηλεκτρικής βιομηχανίας σε αυτή τη χώρα!

      Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο να πιστέψουν ότι όταν ο ρυθμός κατανάλωσης αυξάνεται μόλις κατά 7% / έτος, η κατανάλωση σε μία δεκαετία, υπερβαίνει το σύνολο όλης της προηγούμενης κατανάλωσης, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

      Συγνώμη για τα σεντόνια...
      Αλλά όταν ακούμε για ανάπτυξη (π.χ. 7%) δε συνειδητοποιούμε το κόστος που αυτή συνεπάγεται και άρα την νομοτελειακά αναμενόμενη ύφεση (όπως μας λέει ο Μάρξ για συνεχείς κρίσεις του καπιταλισμού) ή την νομοτελειακά αναμενόμενη εξάντληση των φυσικών πόρων, τη φτώχεια, την πείνα και την εξόντωση των πληθυσμών.

      Βέβαια η απο-ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με τον κλασικό/ ορθόδοξο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό μιας κοινωνίας. (όπου προωθείται η παραγωγή και η αύξηση). Αλλά πιστεύω είναι απαραίτητη σε μια αταξική/κομμουνιστική κοινωνία..

      Συγνώμη και πάλι για τα σεντόνια....

      Διαγραφή
  11. O Μπογιόπουλος καλά τα λέει.

    Με την Παπαρήγα το ούφο τι θα γίνει.

    Στην ομιλία της στη Θεσ/νίκη τσουβάλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουβέλη και τη ΝΔ ΠΑΣΟΚ!

    "Ο λαός να έχει ανοιχτά τα μάτια για κάθε μεταμφίεση του πολιτικού συστήματος, είτε είναι κεντροσυριζέικο, είτε κεντροκουβελέικο, είτε κεντροαριστερό, είτε νεοδημοκρατικό κεντρώο..."

    "Αλλά εδώ έχεις και κόμματα τα οποία χρησιμοποιούν τη σημαία της αριστεράς και λένε: Το μνημόνιο ήταν η λάθος συνταγή. Το μνημόνιο ήταν λάθος, το μνημόνιο απέτυχε. Η κριτική δηλαδή που κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, Κουβέλης κλπ, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, είναι μία κριτική όπου ανάγει την κακοδαιμονία της Ελλάδας στα δύο κόμματα."


    Ε, έλεος, πας μη κουκουές βάρβαρος δηλαδή; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, ιδίως σε περιόδους τέτοιας κοινωνικής δυστυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ευχαριστω για το λινκ, Ενφαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γαληνε, σε ευχαριστω για τα πολυ σημαντικα που μας φερνεις εδω. Και να σε παρακαλεσω να μη ξαναπεις ποτε συγγνωμη-εστω κι απο ευγενεια- οταν προσφερεις τη γνωση σου.
    (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΣ!)

    By the way, συμφωνω και για την αποαναπτυξη 100%.
    Ειτε καπιταλιστικη ειτε κομμουνιστικη, η υπερβολικη "αναπτυξη", θα καταστρεψει τον πλανητη. Ειμαι μαζι σου σε αυτο, αλλα δε φτανουμε, δυστυχως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελεος και απο σενα ΚΚ, αμαν εκανα για να τελειωσουν εδω οι προστριβες, κι ερχεσαι εσυ που εισαι ψυχραιμη και φιτιλιαζεις;)

    Ουφο η Αλεκα; Και ποιος ειναι ο "γηινος"; Το 90% των Ελληνων, λογικα σε αυτους μεσα κι εσυ
    -εγω δυστυχως ναι!-
    που ψηφιζαμε ολα αυτα τα χρονια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΑΠΟΧΗ-ΛΕΥΚΟ,
    κι αρα ειμαστε συνενοχοι στην γενοκτονια των Ελληνων, εστω κι εξ αμελειας;
    Χιλια στραβα μπορει να εχει η Αλεκα και θα συμφωνησω κι εγω σε αρκετα μαζι σου,
    αλλα για να τη πουμε πρωτα ουφο, δε ριχνουμε πρωτα μια ματια στον καθρεπτη να κανουμε μια αυτοκριτικη;
    Δε μιλαω για εσενα, ειλικρινα, μιλαω γενικα, για ολους μας.
    Γιατι ακομα αυτοκριτικη δε βλεπω και πολυ, και ποια αυτοκριτικη εδω που τα λεμε, για αυτομαστιγωμα ειμαστε.

    ΥΓ Παρεμπιπτοντως, δεν ειναι η Αλεκα που ταυτιζει ΣΥΝ με ΔΗΜΑΡ.
    Πρωτος διδαξας ειναι ο ιδιος ο ...Τσιπρας,
    που μιλαει για συμπορευση στην Αριστερα,
    -μεχρι εδω καλα-
    και καλει την...ΔΗΜΑΡ μαζι με το ΚΚΕ.
    Μιλαμε για μεγιστο καραγκιοζιλικι, να καλεις τη καθεστωτικη εφεδρεια να συμπραξει μαζι σου για την ανατροπη του ..Καθεστωτος!

    Αλλα κανω τα στραβα ματια πολλες φορες στις μπουρδες που ακουω απο τον ΣΥΡΙΖΑ μονο και μονο γιατι συμφωνω οτι στη δυστυχια μας, ειναι αυτοκτονια να τα βαζουμε μεταξυ μας τα "πολιτικα ξαδερφια" και οι ταξικα κ κατ'ουσιαν,
    συμμαχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή