Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΑΚΟΜΑ 5 ΒΙΒΛΙΑ Κ 15 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ Κ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Yστερα απο αυτες τις προτασεις,
http://celinathens.blogspot.com/2010/04/15-15.html
http://celinathens.blogspot.com/2010/05/15-15.html
προτεινω κ τα εξης βιβλια-ταινιες..

                                   ΒΙΒΛΙΑ

1)Ο ΛΑΚΑΝ Κ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ    Γιαννης Σταυρακακης
2)Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΠΑΣ        Ερμαν Εσσε
3)ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ                             Πωλ Βαλερυ
4)ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΥΛΙ           Χαρουκι Μουρακαμι
5)ΣΥΣΣΗΜΟΝ                               Νικος Παναγιωτοπουλος



                            
                                    ΤΑΙΝΙΕΣ

1)DRACULA                          Φρανσις Φορντ Κοπολα

2)ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟ ΜΑΡΙΕΝΜΠΑΝΤ    Αλαν Ρενε

3)ΑΝΟΙΞΗ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,ΧΕΙΜΩΝΑΣ
                                              Κιμ Κι Ντουκ

4)ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ[RECONSTRUCTION]     Κριστοφερ Μποε

5)ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ [ABRE LOS OJOS]   Αλεχαντρο Αμεναμπαρ

6)STAR WARS [REVENGE OF THE SITH]
                                      Tζορτζ  Λουκας

7)TO ΣKOTEINO ΠΟΤΑΜΙ       Κλιντ Ηστγουντ

8)HEAT                             Mαικλ Μαν

9)THE BOURNE ULTIMATUM   Πωλ Γκρηνγκρας

10)TA KAΛΑ ΠΑΙΔΙΑ           Μαρτιν Σκορτσεζε

11)PULP FICTION           Κουεντιν Ταραντινο

12)Ο ΕΝΟΙΚΟΣ                Ρομαν Πολανσκι

13)ΤΟ ΠΑΡΤΥ                 Μπλεηκ Εντουαρντς

14)OLD BOY                   Παρκ Τσαν Γου

15)LOVE ACTUALLY       Ριτσαρντ Κερτις



Οσον αφορα τα βιβλια,ο Σταυρακακης καταφερνει να κοινωνησει τη διδασκαλια του Ζακ Λακαν,με τον πιο ευληπτο κ κατανοητο τροπο,ειναι ισως το καλυτερο βιβλιο που εχει γραφτει για τον Γαλλο ψυχαναλυτη κ το προτεινω ανεπιφυλακτα σε οποιον θα ηθελε να ασχοληθει με τον Λακαν.
Τελος,το ΣΥΣΣΗΜΟΝ του Παναγιωτοπουλου,ΜΟΝΟ για αυτους που αγαπουν τη ποιηση,ειναι ενα ογκωδες βιβλιο 500 κ πλεον σελιδων το οποιο αν προσπαθησω να το περιγραψω,θα το αδικησω.
Οι βιβλιοπροτασεις δεν ειναι πια 15 γιατι προτεινω βιβλια που εχω διαβασει-οχι βιβλια που εχω απλα ακουσει οτι ειναι καλα-κ ο αριθμος των βιβλιων που εχω διαβασει ειναι πεπερασμενος,κ δε θα προτεινα ΟΛΑ τα βιβλια που εχω διαβασει γιατι δεν ειναι ολα το ιδιο σπουδαια.

Οσον αφορα τις ταινιες,κ οι 45+1 που εχω προτεινει ως τωρα,περα απο αγαπημενες,ειναι ειτε ψυχαγωγικες,ειτε τροφη για σκεψη ειτε κ τα 2 μαζι.

Κ για τον  κυνικο που θα σπευσει να ρωτησει αν ισχυει το ιδιο κ  για το love actually..ναι φιλε/φιλη,χρειαζονται κ αυτες οι ταινιες!!!Κ ετσι για να στη σπασω παραπανω,να σου πω οτι το χω δει κ 5-6 φορες!!!!!!
Ακομα,προτεινω ολοκληρη τη τριλογια με τον Τζεησον Μπορν,απλα εβαλα το τριτο μερος της τριλογιας γιατι ειναι το καλυτερο.
Κ ολοκληρωνοντας,να πω οτι συνολικα η εξαλογια των star wars ειναι εξαιρετικη,αλλα κοντρα στη θεληση των φανατικων της σειρας που θα διαλεγαν ως καλυτερη ταινια απο τις 6,
καποια απο τις 2 πρωτες,
εγω προτεινω την εκδικηση των Σιθ,που γυριστηκε πιο προσφατα.Με διαφορα η πιο ολοκληρωμενη,συνθετη,σκοτεινη κ "ενηλικη" απο τις 6.

26 σχόλια:

  1. Καλές οι προτάσεις, βάζε και λινκ για να τις τσεκαρει κάποιος που ενδιαφέρεται. Το ξέρεις το www.imdb.com ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. den antekses kai to evales to Love actually!! ante kai sto epomeno post vale kai Bridget jones!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλεξανδρε,καλως ηρθες.
    Εχεις δικιο,η απουσια των λινκς διπλα στις ταινιες κανει την αναρτηση λειψη,αλλα,για να ειμαι ειλικρινης,βαριεμαι να το ψαξω.
    Παντως,για οποιον ενδιαφερεται να μαθει λεπτομερειες,ειμαι διατεθειμενος να του παραθεσω πληροφοριες κ κριτικη οποιασδηποτε ταινιας του φανει ενδιαφερουσα,
    αλλωστε για αυτο τις προτεινω,
    για να προκληθει συζητηση.
    Αν θες ριξε μια ματια κ στις προηγουμενες προτασεις μου,
    κ αν ζητας μια πιο "εξειδικευμενη ματια",δες στη λιστα των ιστολογιων μου,εχω καποια αμιγως κινηματογραφικα μπλογκς,οπως το cine-tv world,το royal with cheese,το noone ever leaves a star κ το singapore sling[αν κ το το τελευταιο εχει γινει "μουντιαλικο"τελευταια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψηλε,μπορουσα να μην το βαλω?αφου με επρηξες με τα υπονοουμενα σου για "δηθεν" "κ καλα" προτασεις,ειπα να ελαφρυνω λιγο το κλιμα!αντε κ στις επομενες προτασεις θα βαλω κ καμια ταινια με τον Σουπιαδη η με τον Στηβ Ντουζο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενδιαφέρουσες προτάσεις. Θα επιχειρήσω το ΣΥΣΣΗΜΟΝ
    και θα επαναλάβω για άλλη μια φορά τις 1, 6, 7, 11, και 15 δαγκωτό!!!
    Φιλιά
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Den nomizw oti theleis na ksekatiniastoume dimosia giati an thumamai kala esy eleges gia ton Pano Soupiadi einai oti enas apo tous pio upotimimenous ellines ithopoious!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λενα σε ευχαριστω για την στηριξη στο 15!Χαιρομαι που σου αρεσει κ το dracula,το ειχε προχθες κ ενα καναλι επαναληψη,love never dies!Aπο το love always dies,χιλιες φορες προτιμοτερο να πιστευεις το πρωτο.

    Οσον αφορα το ΣΥΣΣΗΜΟΝ,συγκαταλεγεται στις κορυφαιες δημιουργιες της Ελληνικης Γραμματειας.20 χρονια το εγραφε ο Παναγιωτοπουλος,τον οποιον για να ειμαι ειλικρινης δε γνωριζα,
    αλλα στους λογοτεχνικους κυκλους ηταν γνωστος.
    Μνημειωδες.Μια απο τις καλυτερες περιγραφες της ανθρωπινης πραγματικοτητας.
    Κ απο τη στιγμη που σου αρεσει η ποιηση,σου προτεινω κ τον κορυφαιο για μενα ποιητη,λεγεται Τομας Ελιοτ κ τα λογια ειναι περιττα κ ανικανα εδω να αποτυπωσουν το μεγαλειο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ψηλε,εισαι εγκαθετος κ συκοφαντης,ποτε δε τον ειπα απλως υποτιμημενο Ελληνα ηθοποιο,
    τον ειπα υποτιμημενο παγκοσμιο κ universal ηθοποιο!Χρωσταμε πολλα στον Σουπιαδη κ το οτι δεν εχει αναγνωριστει/καταξιωθει,φανερωνει το μεγεθος της αχαριστιας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρεσει πάρα πολύ να μαθαινω τι βλέπουν και τι διαβαζουν οι φίλοι. Νομιζω ότι ιδαιετερα το να περιγραφεις βιβλία που σε γοητευσαν ειναι ...εξομολογηση για ότι πιο προσωπικό του καθενός. Πραγματική ...κλειδαροτρυπα που βλέπει ο άλλος το πως σκεφτεται το μυαλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα φιλη Κατερινα!
    Κ εγω το πιστευω αυτο.Πες μου τι βιβλια διαβαζεις να σου πω ποιος εισαι![Περισσοτερο ισχυει για τα βιβλια παρα για τους φιλους]
    Αν θες,ριξε κ μια ματια στις υπολοιπες προτασεις.Αν θυμαμαι καλα,σε μια προηγουμενη,
    νομιζω αυτη,
    http://celinathens.blogspot.com/2010/05/15-15.html
    προτεινω κ τον Μυθο του Σισσυφου,του ερωτα σου,του Καμυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aha, access στα βιβλιo-γουστα και στις ταινιες του φιλου celin! ;)
    Δεν εχω δει ολες αυτες τις ταινιες,εκτος απο το ''Goodfellas'' που ειναι εξαιρετικο, οπως το Mystic River, το ΗΕΑΤ, to Bourne Identity που για μενα ειναι το καλυτερο της τριλογιας,το Dracula, αλλα μου αρεσουν τοσες που αν καθησω και γραψω για τη καθε μια θα..ξενυχτισω! ;)
    Το 'Love actually' συγγνωμη αλλα δε μου λεει τιποτα. Αυτα ομως ειναι γουστα,οποτε παω...
    passo! Aν σε ενδιαφερουν κι αλλες καλες ταινιες δες το ''Ghost dog'' του Jarmusch και το ''Thin red line'' του Terrence Malick (παιζει μαλιστα και ο δικος μας Κοτεας σ αυτο) και τα ξαναλεμε γιατι επεσες σε μεγαλη σινεφιλ!

    Καλο σου βραδυ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. A, ξεχασα και τη ταινια 'Smoke' (1995) απο τις TOP 10 αγαπημενες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου elva!
    Στοιχηματιζω οτι θα σου αρεσει κ το pulp fiction,κ το Ισπανικο "ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ".Το τελευταιο εγινε remake απο τον Τομ Κρουζ,ονομαστηκε vanilla sky,σκηνοθετης Καμερον Κροου,δεν ειναι ασχημο αλλα το original,ειναι πολυ καλυτερο!
    Επειδη κ εγω εχω αρρωστια με τις ταινιες,οποτε δεις καμια ταινια κ θες να τη συζητησεις,ελα κ γραψε ο,τι θες,ακομα κ αν η αναρτηση ειναι ασχετου περιεχομενου,για λογοτεχνια,σινεμα κ μουσικη δε κουραζομαι ποτε να συζητω!

    Εχω δει κ τις δυο προτασεις σου.Κορυφαιες ταινιες κ οι 2,το ghost dog για μενα ειναι το καλυτερο φιλμ του Τζαρμους[εκπληκτικος ο Γουιτακερ με τη sui generis ερμηνεια του,στην οποια αποδιδει με παραδοξο/πρωτοτυπο/εμπνευσμενο τροπο τον επαγγελματια δολοφονο]
    κ οσον αφορα τη ταινια του Μαλικ,
    δεν εχω λογια,
    υποκλινομαι στο ταλεντο αυτου του ανθρωπου.
    Δε γυριζονται καθε μερα αντιπολεμικες ταινιες δοσμενες τοσο ποιητικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. smoke?TOY γουεην γουανγκ,ετσι?πολυ καλη ταινια κ αυτη!Σεναριογραφος ειναι ο καλος συγγραφεας Πωλ Οστερ!Νομιζω παιζει κ ο Χαρβει Καιτελ.Ναι μου αρεσε πολυ,
    ενω δε τρελαθηκα για τη συνεχεια του smoke,το "ΛΙΓΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΑΚΟΜΑ",ελληνικος τιτλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟK,σου εχω επισης μια που ειδα προχθες, λεγεται ''Welcome''(2009) και τη δανειστηκα απο τη βιβλιοθηκη της περιοχης μου, που εχει πολλα καινουργια φιλμς σκετα διαμαντακια! Eξαιρετικη!

    http://www.youtube.com/watch?v=JWf9vcxD254&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε ευχαριστω elva,για τη προταση,ενδιαφερομαι πολυ για low budget ανεξαρτητα φιλμακια που αποδεικνυονται εμπνευσμενα,εριξα κ μια ματια στο imdb για το welcome,τα καλυτερα λενε κ εκει!
    Ειδα κ εγω μια εφιαλτικα υπεροχη ταινια προσφατα αλλα δε θυμαμαι ρε γαμωτο τιτλο,Δανεζικο ειναι,o τιτλος πρεπει να ειναι this ain't a love story,η καπως ετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To Love Actually είναι μία από τις τρεις ταινίες που ενώ αρέσουν σε πολύ κόσμο κι έχουν φανατικό κοινό εγώ δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω! Από όσα προτείνεις εννοείται λατρεύω το Pulp και το Goodfellas ενώ το λυρικό, μαγευτικό, γαλήνιο Άνοιξη, Καλοκαίρι, κ.λπ. πραγματικά το αγαπάω πολύ!

    Ο Ένοικος είναι η αγαπημένη μου ταινία αλλά δεν την βλέπω συχνά από φόβο μήπως τη συνηθίσω και δεν μου προκαλεί το ίδιο έντονα συναισθήματα(σε αντίθεση με Pulp και Goodfellas που τα έχω ξεσκίσει). Το Oldboy είναι υπέροχα σοκαριστικό αλλά προτιμώ το πρώτο της τριλογίας ως πιο απλό.

    Έχω ξαναπεί ότι το Dracula είναι για μένα η πιο ρομαντική ταινία που έχω δει(τι κλάμα κάθε φορά) ενώ το Πάρτυ είναι λατρεία :)

    Πολύ ωραίες επιλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Annie,χαιρομαι που σου αρεσουν οι προτασεις μου!
    Θυμομουν οτι εχεις σε μεγαλη εκτιμηση τον Πολανσκυ,
    ειναι οντως πολυ μεγαλος σκηνοθετης κ η συγκεκριμενη ταινια α το magnum opus του,τετοια καταβυθιση στη παρανοια μονο στην ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ εχω ξαναδει,που ειναι κ παλι δικια του ταινια!

    Για τον Κιμ Κι Ντουκ,τα χουμε ξαναπει,εννοειται οτι στη πρωτη δεκαπενταδα ειχα το αξεπεραστο 3iron,ακολουθει με ελαχιστη διαφορα η συγκεκριμενη επιλογη.
    Συμφωνω απολυτως οτι το dracula ειναι η πιο ρομαντικη ταινια που εχει γυριστει,

    κ στη περιπτωση που δεν το εχεις δει,σου προτεινω κ εσενα,οπως στην elva,το Ισπανικο φιλμ του Αμεναμπαρ.

    ΥΓ Σε πολλους δεν αρεσει το love actually!Eγω το θεωρω την απολυτη feel good ταινια!
    Φυσικα κ ειναι γλυκαναλατο,φυσικα κ δεν ειναι ρεαλιστικο,φυσικα κ ειναι ελαφρυ κ ευπεπτο,
    κ ουτε διεκδικει κινηματογραφικες δαφνες.
    Αλλα στο ειδος του ειναι για μενα κορυφαιο.
    Κ καθε φορα που το εχω παρακολουθησει,με αφηνει παντα με μια γλυκια γευση!
    Εσυ που εχεις δει κ τα friends,
    θυμασαι τη Ρεητσελ κ τη Μονικα που προτειναν στον Τσαντλερ σε περιοδο καταθλιψης το σπεσιαλ αντικαταθλιπτικο-παγωτο?
    Κατι παρομοιο ειναι κ το love actually.Aσε που δε παχαινει κιολας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α. Δεν έχω δει:

    1. LAST YEAR AT MARIENBAD

    2. ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    3. LOVE ACTUALLY

    Β. Το OLD BOY κατά τη γνώμη μου είναι μία από τις πιο υπερτιμημένες ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας. Πολύ καλό, αλλά μέχρι εκεί... όχι και αριστούργημα!!! Προτιμώ την Εκδίκηση μιας Κυρίας...

    Γ. Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Η σειρά που μου αρέσουν (από την καλύτερη ταινία προς την "χειρότερη"): DRACULA, TA KAΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, HEAT, PULP FICTION, Ο ΕΝΟΙΚΟΣ, TO ΣKOTEINO ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΟΙΞΗ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΤΟ ΠΑΡΤΥ, STAR WARS, THE BOURNE ULTIMATUM, OLD BOY και ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

    ΥΓ: Όταν βγει η ταινία 24 δεν θα υπάρχει ούτε ο Bourne, ούτε και ο Bond... Βασικά ήδη τους έχει ξεγράψει ο Jack εδώ και χρόνια... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου bauer!!
    A)Το Μαριενμπαντ ειναι Γαλλικο,πρωιμη νουβελ βαγκ κ δεν στο προτεινω,αφου ξερω οτι δεν τους πολυγουσταρεις!Ισως σου αρεσει η υποβλητικη ατμοσφαιρα της Ερωτικης Αναπαραστασης.

    Β)Θεωρω κ την ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ,αριστουργημα,ελαχιστα πιο κατω-μιση μοναδα-απο το old boy.

    Γ)Παλι στα περισσοτερα συμφωνουμε,οπως φυσικα κ..

    ΥΓ ..στο οτι ηδη οι 2 J.B τρωνε τη σκονη του Θεου!!Παρεμπιπτοντως,ειμαι 8 επεισοδια πριν το τελος του κυκλου.Μου εγραψε κ ο elpsiloss εδω επιτελους ton ογδοο κυκλο,οποτε καταλαβαινεις,το καλοκαιρι θα εχει πολυ 24!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΥΓ1: Και ήθελα να σε ρωτήσω σε ποιο επεισόδιο είσαι... Λογικά δεν πρέπει να σου αρέσει και πολύ (έχεις τόσο καιρό να σχολιάσεις)...

    ΥΓ2: Η 7η σεζόν έχει κυκλοφορήσει στα βιντεοκλάμπ φαντάζομαι... Πάντως μη ξεχάσεις να δεις την τηλεταινία 24: Redemption πρώτα...

    ΥΓ3: Ωραία που έχεις και την τελευταία σεζόν... Μετά να δούμε τι θα κάνεις... :p (μάλλον θα είναι καιρός για το The Shield ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΥΓ 1 Οχι,μου αρεσει παρα πολυ!η βαθμολογια μου εχει μεινει αναλλοιωτη,μη σου πω οτι εχει τσιμπησει κ μισο βαθμο κ εχει παει στο 9,5/10!!Απλα περιμενω να τα δω ολα κ να ρθω να κανω συνολικη κριτικη!!κ εχω λιγο χρονο τελευταια,για αυτο κ δεν βλεπω σχεδον καθολου τηλεοραση-dvd!

    2 ναι,υπαρχει στα βιντεοκλαμπ!εχω ωραιες μερες μπροστα μου!κ εννοειται οτι θα ακολουθησω τη συμβουλη σου κ μετα θα αρχισω το the shield,
    αλλωστε η πρωτη συμβουλη σου ηταν απο τις καλυτερες που μου εχει δωσει ποτε ανθρωπος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "αλλωστε η πρωτη συμβουλη σου ηταν απο τις καλυτερες που μου εχει δωσει ποτε ανθρωπος!!"

    :)) :p ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ειδικά όταν με συμφέρει, να επαναλαμβάνεται κιόλας... Β) :p ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή