Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

5 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

34 βιβλια εχω προτεινει εδω
http://celinathens.blogspot.com/2010/07/34.html
αλλα 5 εχω προτεινει εδω
http://celinathens.blogspot.com/2010/08/5.html

σειρα τωρα εχουν αυτες οι προτασεις.

1)ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ       ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Λιγοι Ελληνες ποιητες μου αρεσουν,ενας απο αυτους ειναι κ ο Σαχτουρης.Ποιηση sui generis,ποιηση διαχρονικη για αυτο κ μοντερνα..ποιηση που δε μοιαζει με ο,τιδηποτε αλλο εχετε διαβασει,ποιηση ζωντανη,προκλητικη,που σε αφηνει πανω στο βιβλιο για αρκετη ωρα να σκεφτεις τι θελει να πει ο ποιητης.Δε ξερω τι θελει να πει ο ποιητης,ξερω πως η ποιηση του Σχτουρη δεν ειναι ξενερωτη κ καμια σχεση δεν εχει με αυτα που διδαχτηκαμε στο σχολειο,με ολα αυτα τα ανουσια κ ξενερωτα ποιηματα που εκαναν τη πλειοψηφια απο εμας να αποστρεφεται τη ποιηση.
5-10 συμβολα που διαρκως ανακυκλωνονται κ διαρκως επανασημασιοδοτουνται.Μια χαρα!

2)ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ               ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ

Ξεκιναει σαν τον Ολιβερ Τουιστ,εμενα προσωπικα οι πρωτες 50 σελιδες με κουρασαν αλλα ευτυχως,η πλοκη μετα πυκνωνει ολο κ περισσοτερο.Μολονοτι δεν υπαρχει καποια στιγμη ιδιαιτερης εξαρσης κ αποκορυφωσης του δραματος,η ιστορια κλιμακωνεται ομορφα,κρατωντας το ενδιαφερον του αναγνωστη.Κατι μεταξυ Ντικενς,Ποε κ Στηβεν Κινγκ,περισσοτερο σκεφτειτε εναν Λατινο Στηβεν Κινγκ υψηλης ομως λογοτεχνικης αξιας,γιατι ο αυθεντικος Κινγκ,οσο κορυφαιος κ αν ειναι στη λογοτεχνια τρομου,αν τον κρινεις σαν γενικοτερη λογοτεχνικη αξια,δε λεει κ πολλα.
Ενας νεαρος συγγραφεας καλειται απο εναν μυστηριωδη τυπο να γραψει ενα βιβλιο για μια νεα θρησκεια..κ να συγγραψει αυτο το βιβλιο οχι τοσο σα μια Νεα Γραφη,αλλα σαν λογοτεχνικο εργο.
Συντομα,τα πραγματα μπερδευονται κ ο συγγραφεας μπλεκεται σε εναν λαβυρινθο απο τον οποιον δε ξερει αν μπορει(κ αν θελει),να βγει.(ο ηρωας ειναι συγγραφεας κ γενικοτερα,στο βιβλιο παιζει πολυ αυτοαναφορικοτητα της τεχνης,με Μπορχεσιανες βιβλιοθηκες κτλ)
ΠΡΟΣΟΧΗ:ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ!ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΦΑΝΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

3)ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΥ      ΚΛΕΜΑΝ ΡΟΣΕ

"Πραγματι,κατα βαθος,το θανασιμο λαθος του ναρκισσιστη δεν ειναι η επιθυμια του να αγαπαει υπερμετρα τον εαυτο του,αλλα αντιθετως,το οτι τη στιγμη που εχει να διαλεξει αναμεσα στονεαυτο του και το διπλο του,εκδηλωνει τη προτιμηση του για την εικονα,Ο ναρκισσιστης υποφερει επειδη δεν αγαπα τον εαυτο του.Αγαπα μονο την απεικονιση του"
Αποσπασμα απο το βιβλιο του Ροσε,το οποιο φιλοδοξει να ξεσκεπασει τις αδυναμιες κ τους θεατρινισμους της ανθρωπινης συνειδησης,η οποια ειναι επιρρεπης στην  αυταπατη.Και χρησιμοποιει συνεχως τον αναδιπλασιασμο,φτιαχνοντας αντιγραφα,αντανακλασεις,απαρνουμενη την αληθεια της ενικοτητας.Απο το βιβλιο παρελαζουν οι Χεγκελ,Λακαν,Μολιερος,Σοφοκλης,Λαφονταιν κ πολλοι αλλοι.Βιβλιο που θελει να σε ταρακουνησει κ να σε κανει να αποδεχτεις τη μια κ μονη πραγματικοτητα,η οποια ειναι βεβαια αυτη που ζουμε εδω κ τωρα.Αντιπλατωνιστης στο επακρο!

4)ΖΑΚ ΛΑΚΑΝ,ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ,ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
                                                             της   ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΡΟΥΝΤΙΝΕΣΚΟ

Υστερα απο τη βιογραφια του Σαρτρ που εχω προτεινει στο πρωτο μερος των βιβλιοπροτασεων,αυτη ειναι για μενα η καλυτερη βιβλιογραφια.Η οποια ειναι αυτο ακριβως που λεει ο τιτλος.Πως ηλθαν στο νου του Λακαν ολοι αυτοι οι παραξενοι οροι κ γιατι (πχ το ΟΝΟΜΑ/ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ)
Εννοειται βεβαια οτι αυτο το βιβλιο προτεινεται μονο σε οσους γνωριζουν ηδη τον Λακαν κ σε αυτους που θελουν να τον γνωρισουν.750 σελιδες ειναι αυτες,μονο στους φανατικους απευθυνομαι!
Τα παντα βρισκονται εδω.Και η ιστορια της ζωης του,κ στιγμες που τον σημαδεψαν,κ ολοι εκεινοι που τον επηρεασαν η διατελεσαν μαζι του σε (αμφισημες)φιλικες  σχεσεις,οπως οι Μπαταιγ,Χαιντεγκερ,Σαρτρ,Αλτουσερ.

5)Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ               ΛΕΑΝΔΡΟΣ

Η τελευταια μου προταση ειναι ενα κομικ!Η Χωματερη πρωτοδημοσιευτηκε το 2001 στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.Πριν λιγα χρονια,κυκλοφορησε ως ολοκληρωμενη κ αυτονομη δουλεια.Ειναι καταπληκτικη!Μαυρο καυστικο χιουμορ επιπεδου Αρκα,αν κ αρκετα διαφορετικου βεβαια στυλ.
Στη χωματερη παρελαζουν μυρμηγκια-ναζιστες,εξτρεμιστες-αναρχοαυτονομες κατσαριδες,ενα κρανιο-Ψυχαναλυτης,γλαροι πρωην αγωνιστες του Πουλιτεχνειου κ σοφα σκουληκια που ανρωτιουνται για το νοημα της ζωης με εναν ακραιο πεσσιμιστικο τροπο!
Δεν εχω ξαναδιαβασει κατι παρομοιο,ειναι 100% βεβαιο οτι θα το απολαυσετε,μολονοτι θα σας αφησει μια -οχι τοσο ανεπαισθητη-πικριλα στο στομα.

8 σχόλια:

  1. Είδα και τα προηγούμενα 34, Celin.
    Έίναι ότι καλύτερο μια συζήτηση για βιβλιοπροτάσεις.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση, τα σημειώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε μου celin

    Δεν τα εχω διαβασει,ομως, για να τα προτεινεις κατι θα ξερεις! ;) Στα υπ οψιν,λοιπον!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπιθα σε ευχαριστω,οποιος θελει να προτεινει κ δικα του βιβλια εδω,εξυπακουεται οτι μπορει να το κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου φιλη elva!
    Προσπαθω να ειμαι οσο μπορω πιο επεξηγηματικος στις περιγραφες μου για να παρουν μια ιδεα οι αναγνωστες για τα συγκεκριμενα βιβλια,γιατι ειναι βεβαιο οτι κανενος τα λογοτεχνικα γουστα δε συμπιπτουν επακριβως με του διπλανου του,οποτε,το ζητουμενο εδω ειναι περισσοτερο να προιδεασω για το τι βιβλια ειναι αυτα που προτεινω,παρα να τα προτεινω!
    Ελευθερα κ οι δικες σου προτασεις αν θελεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από αυτά που προτείνεις ένα έχω διαβάσει: Το παιχνίδι του Αγγέλου και είναι όντως εξαιρετικό λογοτεχνικό έργο. Ένα άλλο που προτείνω προσωπικά μου αρέσει είναι "ο Κενός Καθρέυτης" αρκετά καλό, αν και όχι κορυφαίο.

    Ωραίο μπλογκ φίλε σε πρόσθεσα στις αναγνώσεις. Από τον Ρο σε βρήκα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το "για να διαβάσετε" λέει πολλά!!!
    μου θυμίζεις εκείνα τα διακοσμητικά σαν μπακράουντ σε βιβλιοθήκες ή κάποιους που ψάχνουν έναν πίνακα 2*2,5 !!!
    τα σημείωσα κι αυτά κι άλλα, πολλά πάντως είναι κοινές μας αναγνώσεις! χαίρομαι γι αυτό...
    καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλως ορισες Αεροχειμαρρε!Μολις γραφτηκα κ εγω αναγνωστης σου,θα σκασω μυτη συντομα να διαβασω περισσοτερα
    (ωραια τα ειπες στον Ροιδη..συμφωνω χιλια τοις εκατο,ειμαστε πολλοι τελικα!)
    Ο ΚΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ειναι κ αυτος Καρλος Ρουιθ Θαφον;thanks για τη προταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κatabran,κ εγω χαιρομαι για τις κοινες αναγνωσεις!Τα δικα μου αγαπημενα ειναι στα 34,οποτε εχεις χρονο,κανε μου μια χαρη,ελα κ γραψε μου καποια δικα σου αγαπημενα βιβλια.Δε χρειαζεται να τα κριτικαρεις κ να σου παρει ωρα!Απλα ονομαστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή