Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΩΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΝΟΤΟΥ (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)


Ενα εκπληκτικο και πολυ σημαντικο αρθρο του Πανου Παναγιωτου, απο το νεο βιβλιο του "ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ". Ειμαι στη μεση του βιβλιου και πιστευω οτι αξιζει να διαβαστει, αξιζει τον χρονο και το χρημα. Ο Παναγιωτου ειναι χρηματιστηριακος τεχνικος αναλυτης.
Ανθρωπος των αγορων, καποιος που απο οτι φαινεται, γνωριζει καλα το αντικειμενο του.
Εδω το πρωτο μερος του αρθρου, αυριο ακολουθει το δευτερο.
Ο τιτλος της αναρτησης, οπως και οι υπογραμμισεις, δικες μου. Ο τιτλος του κεφαλαιου απο τον Παναγιωτου ειναι ο εξης: ΕΥΡΩ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ: ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥ.




Συμφωνα με την ερευνα της Κεντρικης Τραπεζας του Σαν Φραντσισκο που ειδαμε νωριτερα, σε περιπτωση που μια χωρα, ενω βρισκεται εν μεσω ενος κυκλου πιστωτικης επεκτασης, βιωσει επιπλεον και αυξηση στην εισροη κεφαλαιων απο το εξωτερικο, οι τιμες κατοικιας (και αλλων περιουσιακων στοιχειων) παρουσιαζουν ακομα μεγαλυτερη ανατιμηση. Αυτο συμβαινει διοτι η εισροη κεφαλαιων πιεζει τα επιτοκια χαμηλοτερα, διευκολυνοντας το δανεισμο και κανοντας το χρημα φτηνοτερο και περισσοτερο.
  Αυτο ακριβως συνεβη και στην περιπτωση της Ελλαδας, της Πορτογαλλιας, της Ισπανιας,
 της Ιταλιας και της Ιρλανδιας, οι οποιες, υιοθετωντας το Ευρω, εγιναν αποδεκτες εισροης κεφαλαιων απο γερμανικες κι αλλες ευρωπαικες τραπεζες.
  Μετα το σπασιμο της χρηματιστηριακης φουσκας στις μετοχες τεχνολογιας και τηλεπικοινωνιων στη Γερμανια, οι τραπεζες και η οικονομια της χωρας αντιμετωπισαν μια δυσκολη οικονομικη συγκυρια. Οι τραπεζες, στην προσπαθεια τους να την ξεπερασουν και να αυξησουν την κερδοφορια τους, στραφηκαν στα ομολογα των νεων κρατων της Ευρωζωνης, και κυριως του Νοτου, για τα οποια θεωρησαν πως πλεον ειχαν απαλλαγει απο το νομισματικο ρισκο και απο το ρισκο του πληθωρισμου.

Μεχρι την υιοθετηση του Ευρω, τα ομολογα των κρατων αυτων εκδιδονταν πρωτευοντως σε τοπικο νομισμα και δευτερευοντως σε δολαριο, γεγονος που συνεπαγοταν οτι οι επενδυτες αποδεχονταν την αναληψη του συνδεομενων με τα νομισματα ρισκου, το οποιο στην περιπτωση των τοπικων νομισματων ηταν ιδιαιτερα μεγαλο. Για παραδειγμα, σε ολη τη διαρκεια της δεκαετιας του '80 και του '90 η χρηματιστηριακη ισοτιμια της δραχμης εναντι του δολαριου και των κυριοτερων διεθνων νομισματων μειωθηκε θεαματικα, καθως οι κυβερνησεις της Ελλαδας επετρεπαν τη χρηματιστηριακη υποτιμηση της αξιας της δραχμης προκειμενου να καλυψουν την αποτυχια τους να δημιουργησουν ανταγωνιστικοτητα και να μειωσουν τα ελλειμματα.
  Οι κατοχοι ελληνικων ομολογων επομενως εβλεπαν την αξια της επενδυσης τους να μειωνεται αναλογα με τη μειωση της αγοραστικης δυναμης της δραχμης. Προκειμενου, λοιπον, να δανεισουν στην Ελλαδα, ζητουσαν επιπλεον επιτοκιο ως αντισταθμισμα του νομισματικου ρισκου που αναλαμβαναν, και οι κυβερνησεις δεν ειχαν κανενα προβλημα να το καταβαλουν, αφου αντισταθμιζαν το κοστος με την υποτιμηση της αξιας της δραχμης.

Με τον ιδιο τροπο, καθως ο πληθωρισμος στο διαστημα αυτο ηταν ιδιαιτερα υψηλος, οι αγοραστες ελληνικων ομολογων ζητουσαν την προσθηκη ενος ποσοστου στο επιτοκιο των ομολογων που αγοραζαν ως αντισταθμισμα στον προκυπτοντα απο τον πληθωρισμο κινδυνο. Οι ελληνικες κυβερνησεις για ακομα μια φορα δεν ειχαν προβλημα να καταβαλουν αυτο το ποσοστο, αφου ο αυξημενος πληθωρισμος αντισταθμιζε το επιπλεον κοστος.
  Με την υιοθετηση ομως του Ευρω ολα τα παραπανω αλλαξαν, και λαμβανοντας ως παραδειγμα την Ελλαδα, το παλιο χρεος της μετατραπηκε σε ευρω, ενω το νεο χρεος που εξεδιδε ηταν επισης στο νεο ευρωπαικο νομισμα. Αυτο σημαινε πως οι τραπεζες, και κυριως οι ευρωπαικες, ξαφνικα απαλλαχτηκαν απο το νομισματικο ρισκο αλλα και απο το ρισκο του υψηλου πληθωρισμου. Ωστοσο,
τα επιτοκια δε μειωθηκαν ταυτοχρονα με την εξαλειψη αυτων των ρισκων, με αποτελεσμα οι γερμανικες, γαλλικες, ελβετικες και αλλες τραπεζες να εχουνν την πρωτοφανη δυνατοτητα να αγορασουν ομολογα χωρις ρισκο αλλα με πολυ υψηλο επιτοκιο, ακομα και 400% μεγαλυτερο απο αυτο που μπορουσαν να βρουν στη Γερμανια, τη Γαλλια η τις ΗΠΑ.

Η ξεφρενη κερδοσκοπια ωστοσο ξεκινησε την περιοδο λιγο απο πριν την υιοθετηση του ευρω, καθως οι μεγαλες τραπεζες μπορουσαν να αγορασουν ομολογα στην φτηνη δραχμη (και σε αλλα εθνικα νομισματα), γνωριζοντας πως θα πληρωθουν στο ακριβο και σκληρο ευρω, αφου η Ελλαδα (και αλλες χωρες) θα εντασσονταν σε λιγα χρονια στην Ευρωζωνη. Απο τη στιγμη που η Ελλαδα αποφασισε την ενταξη της στηνν Ευρωζωνη και που η Ευρωπη φερεται να της εδωσε το πρασινο φως μεχρι τη στιγμη που η Ελλαδα πραγματι υιοθετησε το ευρω, περασαν περισσοτερα απο πεντε χρονια. Στο διαστημα αυτο, οι μεγαλες ευρωπαικες τραπεζες ειχαν την ευκαιρια για την κερδοσκοπικη επενδυση της ζωης τους: να αγορασουν ομολογα σε δραχμη με πολυ υψηλα επιτοκια και να πληρωθουν σε ευρω.
   Στην πραγματικοτητα, παρα το γεγονος πως ο δανεισμος γινοταν σε δραχμη, εφοσον στο μελλον θα ακολουθουσε η μετατροπη των δανειων σε ευρω, η Ελλαδα ηταν σα να δανειζοταν κατα ενα ποσοστο σε συναλλαγμα, ακριβως οπως συμβαινει με τις υπο αναπτυξη χωρες της Λατινικης Αμερικης,
τις οποιες οι δανειστες δεν εμπιστευονται να δανεισουν στο εθνικο τους νομισμα, και τους δανειζουν σε δολαριο. Ετσι, ανεξαρτητα απο την κακη οικονομικη κατασταση στην οποια βρισκοταν η Ελλαδα το δευτερο μισο της δεκαετιας του '90, παρα τα υψηλα ελλειμματα και το πανω απο 100% ως ποσοστο του ΑΕΠ κρατικο χρεος και παρα τα οσα διαχρονικα και διαρθρωτικα προβληματα της χωρας,
οι ευρωπαικες τραπεζες γινονταν ολο και πιο προθυμες να της δανεισουν χρηματα, αφου θα τα λαμβαναν πισω σε ευρω με εξαιρετικα ευνοικα επιτοκια.

Αυτο που οι ελληνικες κυβερνησεις δεν κατανοησαν η αν κατανοησαν, παρεβλεψαν να το εξηγησουν και στους Ελληνες πολιτες ειναι οτι το ευρω "υιοθετηθηκε" μεν απο την Ελλαδα, αλλα δε δημιουργηθηκε απο αυτη, και ετσι δεν προκειται για ελληνικο νομισμα αλλα για νομισμα της Γερμανιας και της Γαλλιας, το οποιο αντικατεστησε κατα κυριο λογο το μαρκο και επιτραπηκε να χρησιμοποιησει και η Ελλαδα. Το ευρω υπηρχε πριν απο την υιοθετηση του απο την Ελλαδα.
Για την ακριβεια, ευρωπαικες νομισματικες ενωσεις υπηρχαν απο τα τελη της δεκαετιας του '70, χωρις τη συμμετοχη της Ελλαδας σε καμια απο αυτες, αλλα παντα με τη συμμετοχη της Γαλλιας και, φυσικα, της Γερμανιας στον κεντρικο ρολο.

    Η προοπτικη υιοθετησης του Ευρω και η πολιτικη δεσμευση των ελληνικων κυβερνησεων για εισοδο της χωρας στην Ευρωζωνη παση θυσια ανοιξαν την πορτα στην κερδοσκοπικη πρακτικη των ευρωπαικων τραπεζων χρονια πριν απο την καταργηση της δραχμης. Κατα καποιο τροπο, οι ελληνικες κυβερνησεις εδωσαν στους κερδοσκοπους και στις κερδοσκοπικα λειτουργουσες ευρωπαικες τραπεζες το υπερτατο δωρο, τη γνωση του μελλοντος, η οποια τους εξασφαλισε μεγαλα και σιγουρα κερδη. Σε ανταλλαγμα, οι ελληνικες κυβερνησεις εξασφαλισαν εισροες κεφαλαιων
 και τη δυνατοτητα να αντλουν οσα δανεικα χρηματα επιθυμουσαν χωρις κανεις να ενδιαφερεται για τη βιωσιμοτητα η μη του ελληνικου χρεους. Το τιμημα ηταν απλο: η χωρα επρεπε οπωδηποτε να υιοθετησει το ευρω, παραχωρωντας ολα τα νομισματικα οπλα της, ανεξαρτητως του αν ειχε προετοιμαστει η οχι καταλληλα για μια τετοια ιστορικη αλλαγη.

Eτσι, χωρες οπως η Ελλαδα βρεθηκαν να χανουν οχι μονο τον ελεγχο επι της νομισματικης πολιτικης τους αλλα και τον ελεγχο στα ελλειμματα και το χρεος τους, εξασφαλιζοντας ωστοσο αστειρευτη δανειοληψια. Παραλληλα, οι τραπεζες βρηκαν εναν επενδυτικο παραδεισο τον οποιο εσπευσαν να εκμεταλλευτουν, μεταφεροντας κεφαλαια απο το κεντρο της Ευρωπαικης Ενωσης, οπου δεν ηταν χαμηλο μονο το επενδυτικο ρισκο στα κρατικα ομολογα αλλα και τα επιτοκια τους,
στην ευρωπαικη περιφερεια, οπου ενω το επενδυτικο ρισκο μειωνοταν, τα επιτοκια ομως παρεμειναν πολυ υψηλα.
  Η μεταφορα ωστοσο δανεικων κεφαλαιων απο το ευρωπαικο κεντρο προς την ευρωπαικη περιφερεια τροφοδοτησε τη φουσκα των περιουσιακων στοιχειων και της αγορας κατοικιας σε πολλα κρατη και προκαλεσε αυξηση των ελλειμματων και του χρεους, οπως εξηγει η μελετη της Κεντρικης Τραπεζας του Σαν Φραντσισκο. Η κατασταση αυτη συνεχιστηκε για πολλα χρονια με τις γερμανικες τραπεζες να καταγραφουν ευκολα και μεγαλα κερδη. αγοραζοντας υψηλοτοκα ομολογα της ευρωπαικης περιφερειας σε μια περιοδο που τα κρατη αυτα οχι μονο δεν ειχαν αναγκη απο επιπλεον δανειακη ρευστοτητα, αλλα κανονικα επρεπε να λαβουν μετρα να τη περιορισουν.

Ελλειψει θαραλλεας πολιτικης αντιμετωπισης αυτης της καταστασης στην Ελλαδα και τις υπολοιπες ευρωπαικες χωρες του Νοτου, επιτραπηκε στις γερμανικες (και τις γαλλικες, ελβετικες κλπ)
τραπεζες να κερδοσκοπησουν με τα ελληνικα, ιρλανδικα, πορτογαλλικα, ισπανικα και ιταλικα ομολογα, εξωθωντας την αυξηση των τιμων των περιουσιακων στοιχειων στις χωρες αυτες στα ακρα.
Η θεαματικη αυξηση της ρευστοτητας συντομα ελαβε πανευρωπαικες διαστασεις και η ζωνη του ευρω αρχισε να βιωνει μια κατασταση φουσκας, απο την οποια επηρεαστηκαν ολα τα κρατη, με τη Γερμανια να αποτελει τη μεγαλυτερη εξαιρεση.

12 σχόλια:

  1. Και να φανταστείς ότι για χρόνια ψήφιζα ΣΥΝ για τον φιλοευρωπαϊκό του προσανατολισμό.
    Και να φανταστείς ότι δεν ψήφιζα ΚΚΕ για τον αντιευρωπαισμό του.

    Και να λοιπόν που τώρα δικαιώνομαι.
    Αισθάνομαι τόσο μα τόσο δικαιωμένη από την πολύ σοφή επιλογή μου.

    Ε ! μα τόσα χρόνια προπαγάνδα στο πολιτικό της νομικής είχε κάνει καλή δουλειά.

    LOLA

    αν διασταυρωθώ με καθηγητή μου όπως τον ΠΚ Ιωακειμίδη, θα τον φτύσω..... θα του ξεριζώσω τα μουστάκια... ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Ναι, σοφή επιλογή...

      Μόνο που ο Πάνος Παναγιώτου, τυγχάνει ΔΕΞΙΟΣ.

      ΟΧΙ βέβαια... "κακός δεξιός", αλλά... 'καλός δεξιός'
      (και δεν το λέω ειρωνικά καθόλου...)

      Οι αναλύσεις του Πάνου Παναγιώτου είναι ΠΟΛΥ αξιόλογες,
      αν και μπορεί κανείς να διαφωνεί σε κάποιες λεπτομέρειες,
      ή με ορισμένες ΠΤΥΧΕΣ των προτάσεων που κάνει,
      οι οποίες όμως (σαν σύνολο) τείνουν να είναι ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ
      και ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι ένα ΠΟΛΥ ΕΥΡΥ ΜΕΤΩΠΟ κατά του Μνημονίου
      ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ, σε πείσμα της Αριστεράς...
      (ή ορισμένων της, ας μην επεκταθώ)
      που προβάλλουν απαιτήσεις όπως την ανατροπή του καπιταλισμού, και άλλα τινα, προκειμένου να συνεργαστούν.

      Επίσης πολύ αξιόλογος (σαν τον Παναγιώτου) είναι και ο (επίσης μετριοπαθής ανεξάρτητος κεντροδεξιός) Βασίλης Βιλιάρδος.
      Αυτοί οι δύο μαζί φτάνουν με το παραπάνω
      (και τα ίδια ΠΕΡΙΠΟΥ λέει ΚΑΙ ο Καζάκης, αλλά επικεντρώνεται σε άλλες πτυχές).

      Η Ελλάδα έπρεπε να ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ από αυτούς τους ανθρώπους.
      ΕΙΔΙΚΑ αυτή την περίοδο που έπεσε θύμα 'ληστείας'.
      Γιατί... κι εμένα αν μου κλέψουν το πορτοφόλι
      ΔΕΝ ΘΑ απαιτήσω σαν πρώτη ανάγκη τον... κομμουνισμό
      αλλά την εύρεση του... πορτοφολιού (και του δράστη).

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΘΑ απαιτήσω σαν πρώτη ανάγκη τον... κομμουνισμό
      αλλά την εύρεση του... πορτοφολιού (και του δράστη).

      Για αυτό θα πρέπει να ψηφίσεις ΚΚΕ μονοκούκι.
      Θα χεστούν πάνω τους και θα σου δώσουν πάλι το πορτοφόλι σου.
      Άμα είσαι καλό παιδί θα σου δώσουν κανέναν που αγκαλιαζόταν με τον Καντάφι να τον φας.

      Άμα τώρα δούνε ότι οι επενδύσεις τους δεν κινδυνεύουν από σένα, μετά το πορτοφόλι θα σου πάρουν και τις κάλτσες.

      Ψήφισε όποιον θες εκτός από τον εχθρό τους που είναι το μίασμα και θέλουν να το εξοβελίσουν από την Ευρώπη. Τι χρώμα κάλτσες φοράς;

      Οπορτουνιστής

      Διαγραφή
    3. Μαύρο, γιατί... δεν έβρισκα κόκκινες.

      Διαγραφή
  2. Παραβλέπεται ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα βοηθούσε την αστική τάξη να κινείται καλύτερα και να εξάγει εύκολα χωρίς εγγυητικές σε δραχμές κλπ, επειδή το ευρώ ήταν σκληρό νόμισμα. Η Ελλάδα δεν έχασε από το ευρώ αν και η βόρεια Ευρώπη κέρδισε περισσότερα. Δομικά κι οικονομικά προβλήματα ήδη από την αρχή των συζητήσεων προ υιοθεσίας τόνιζαν τις αδυναμίες της ευρωμεσογειακής οικονομίας και ότι σταδιακά το νέο νόμισμα (ουσιαστικά η αδυναμία σύγκλισης των οικονομιών Βορρά-Νότου και οι εξαγωγές/επικράτηση στον ανταγωνισμό του Βορρά) θα οδηγούσε σε αύξηση ανεργίας και μαρασμό των νότιοευρωπαϊκών οικονομιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια και... κατηγορήθηκα ως "αντι-ΚΚΕ" (και χέστηκα απάνω μου, πάω για εξομολόηση στον... παπά -χαχα) ας δώσω τώρα και μερικά στοιχεία κατά του... ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από το χρέος και το Ευρώ:

    http://aristeroblog.gr/node/619

    "''Aλαλούμ'' και ''άλλ΄ αντ' άλλων'' οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ευρώ και χρέος"
    (της Αριάδνης Αλαβάνου)

    Το καλυτερότερο είναι στο τέλος (για τα πανηγύρια δηλαδή):

    Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι το πιο σημαντικό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρημα υπέρ του ευρώ, δεν είναι ούτε η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας ούτε η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ούτε αναζωογόνηση των πληττόμενων μικρομεσαίων, ούτε οι εξαγωγές – εισαγωγές, ούτε η αγροτική οικονομία, αλλά το μέγεθος του χρέους, το οποίο υποτίθεται ότι πρόκειται να διαγράψει στο μεγαλύτερο μέρος του. Αφού λέει ότι προτίθεται να το διαγράψει, πως θα πολλαπλασιαστεί;

    Τα κόμματα ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα κόμματα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ...
    To spreadsheet το λέει ξεκάθαρα:
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Anlw41_ispSydDA1LWZPRmt6WlRPMDRZMlA4NjFUVWc&pli=1#gid=0

    Το ΚΚΕ ΜΌΝΟ με τον ΣΥΡΙΖΑ διαλύονται και φτιάχνουν ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ.

    Μετά με την "δημοκρατική αριστερά" και τον καμμένο φτιάχνουν ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΡΑ αρκεί να μην τσαντιστεί κανείς από αυτούς.

    Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας είναι αδύνατο να το σκεφτεί ο μπένι και ο σαμαράς και ως εκ τούτου το όνειρο κάθε πικραμένου θα βρει παρηγοριά.

    Βγες στην Πλατεία θα πέσουν
    Διαδήλωσε έξυπνα μπορείς
    Μην πληρώνεις το χαράτσι και καθάρισες
    Την τάδε ημερομηνία τους ρίχνουμε
    Καλά δεν πέτυχε πάμε για την δείνα ημέρα Ανεξαρτησίας
    Ξέχνα όσα σου είπαμε με τις εκλογές θα τα καταφέρεις

    Τις παραπάνω ενδεικτικές προτάσεις δεν τις είπαν πολιτικές οργανώσεις αλλά ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ εταιρίες.
    ΧΡΥΣΕΣ δουλειές οι πωλήσεις προζάκ στην Ελλάδα του Μνημονίου.

    Όποιος έχει λεφτά να τα ρίξει σε φαρμακευτικές.

    κατόπιν παρακλήσεως ακολουθεί υπογράφη(sorry δεν βρηκα άλλη)
    σ.Έλλην (με τόνους)

    ΥΓ. Ψήφος στο ΚΚΕ = ψήφος στη ΝΔ = ψήφος στο ΠΑΣΟΚ = ψήφος στη ΔημΑρ = ψήφος στο ΛάΟΣ = ψήφος στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
    TLDR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η οικονομία της Αγοράς έχει μία γλύκα, όταν βλέπεις εκείνα τα θεϊκά χαρακτηριστικά της, που δημιουργεί Γεγονός από την φήμη και οι Βεβαιότητες, όταν παρουσιάζονται και οσμίζονται, είναι χρήμα από τον ουρανό.

    Η Morgan Stanley ανακοίνωσε σύσταση πώλησης στα Ελληνικά ομόλογα κοντινής λήξης 2023, και σύσταση αγοράς για αυτά του 2043. Ονειρευόμουν ότι είμαστε στα 1931 και περίμενα πως και πως το 1936 με τους εργατικούς αγώνες του. Άντε πάλι πιο πίσω εκεί στο 1921 προπομπό της κρίσης του 1930.

    Ο χρηματιστής Πάνος το έριξε στα βιβλία και τις αναλύσεις και έχει φρέσκια γραφή ενώ ο άλλος ο Δημήτρης έφτιαξε τους «φορολογούμενους» μήπως και αρπάξει το τριαντάρι της συλλογικής αγωγής.

    Δυστυχώς για την εποχή που γράφει δεν υπήρξε καμία βεβαιότητα και τα φράγκα βγήκαν από το «στημένο παιχνίδι» όπως πάντα. Σε αυτό το σύμπλεγμα Αστικής τάξης και Πολιτικών δυσκολεύομαι να δω ποιος είναι η κότα και το αυγό άρα: η πολιτική απόφαση ένταξης έγινε ταυτόχρονα με την σπέκουλα. Το στοιχηματικό παιχνίδι με προβλέψεις και εικασίες είναι πάντα αμελητέο.
    Στο κέντρο η πρωθυπουργός παίρνει μισό εκατομμύριο και της μένει το Υπηρέτης από το Public Servant, εφόσον ένας μεσαίος διευθυντής εταιρίας της χώρας της βγάζει τέσσερα εκατομμύρια. Στην περιφέρεια ο τυχαίος υπουργός έχει 174 εκατομμύρια για μία ώρα ανάγκης και του μένει το Δημόσιο και ο υπηρέτης τον σερβίρει. Στην Ζουαζιάνδη εκεί στην Αφρική ο δικτάτορας είχε 1 δις δολάρια σε βαλίτσες μαζί με τα ξυριστικά του. Ο τύπος ήταν Κράτος εν Κράτει.

    Τα νέα ελληνικά ομόλογα με το αγγλικό δίκαιο είναι 65 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας και διαπραγματεύονται στο 18% περίπου της αξίας τους. Υπολογίζονται σε κάτω από 13 δισ. με τρέχουσες τιμές.
    Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.
    Μία Ελληνική Τράπεζα μόνο με 1 δις ξεκινά σιγά – σιγά τις αγορές και τα πηγαίνει στον ELA(όχι αυτόν που διαλύθηκε το ’95) και παίρνει μετρητά 5 φορές την αξία αγοράς τους. Λύνει το πρόβλημα ρευστότητά της και ξανα-αγοράζει διαρκώς.
    Η Τράπεζα ως Ελληνική καταφέρνει να αποδώσει 50 δις τουλάχιστον στο Ελληνικό Κράτος από την κοψοχρονιά που τα αγόρασε.
    Θα μου πεις το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
    Θα σου ότι ξεκινάει ολόιδια αλλά σταματάει στο ότι το κάνουν για το καλό της χώρας.

    σ.Έλλην (με τόνους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβαστε και το δευτερο μερος του αρθρου που μολις ανεβηκε.

    ΥΓ Ωραιο ψευδωνυμο σ.Έλλην! Αν δεν ειχε τονους, θα ηταν ακομα καλυτερο:)
    Γραφεις πολυ ενδιαφεροντα πραγματα, γραφε να μαθαινουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δείτε και το
    "Ευρώ η θηλειά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας"

    Σπύρος Λαβδιώτης, Οικονομολόγος

    http://www.2shared.com/file/508bUgxR/Euro_H_thilia_sto_laimo_tis_el.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aν και δεν ξέρω από οικονομικά,νομίζω οτι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα,και έχει δίκιο ο Παναγιώτου.Και βέβαια είμαι σίγουρη οτι αν δεν γίνει κάτι να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση τα πράγματα θα χειροτερέψουν,και τα βαμπίρ της 'κραταιάς" Ευρώπης θα ζητούν να πιούν κι άλλο αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sunshine, κι εγω σαν εσενα, δε ξερω πολλα, ομως ο καθεις μπορει να καταλαβει, διαβαζοντας απο δω κι απο κει, τι εχει παιχτει στην οικονομια, και ποιοι επωφελουνται, μονιμως και διαρκως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή