Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΑΚΟΜΑ 5 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Υστερα απο αυτες εδω τις βιβλιοπροτασεις (34 βιβλια)
http://celinathens.blogspot.com/2010/07/34.html
να προτεινω κ αυτα εδω τα πεντε βιβλια
για το υπολοιπο του καλοκαιριου!

1)ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
(επιμελεια Πανος Καραγιωργος)

Το βιβλιο ειναι αυτο ακριβως που λεει ο τιτλος του,ενα πανοραμα στη Βρετανικη Ποιηση,αρχιζοντας με αποσπασματα απο το επικο ποιημα BEOWULF του 725 μ.Χ
Κ φτανει μεχρι τις μερες μας,με ποιηματα του Φιλιπ Λαρκιν κ του Σεημους Χηνυ..
Γεητς,Ντυλαν,Τομας,Σελλευ.Οσκαρ Ουαιλντ.Κητς.Λορδος Τεννυσον,
δε χρειαζεται να παραθεσω αλλους ποιητες για να συγκινησω τους λατρεις της ποιησης.
Αλλα κ οσοι θελουν να ερθουν σε μια πρωτη επαφη με τη ποιηση,αυτο το βιβλιο(ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΜΑΣ ΕΛΙΟΤ)ειναι ενδεδειγμενο.


2)ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ    του Χαντερ.Σ.Τομσον

Το βιβλιο που μεταφερθηκε στον κινηματογραφο απο τον Τερι Γκιλιαμ,με πρωταγωνιστες τους Τζονυ Ντεπ κ Μπενισιο Ντελ Τορο....1972,το Αμερικανικο ονειρο μολις εχει γινει σταχτη,τα ονειρα των παιδιων των λουλουδιων για εναν καλυτερο κοσμο πνιγηκαν στο lsd,
κ μια οδοιπορια στο Λας Βεγκας,ενας δημοσιογραφος κ ενας δικηγορος "φλερταρουν με τη καταστροφη",προσπαθωντας να αναβιωσουν τα νεκρα ονειρα μιας γενιας που ηξερε τι ηθελε αλλα δεν ηξερε πως να το πετυχει.
Βιβλιο "σπινταρισμενο" που περιγραφει -διχως να ωραιοποιει-την εποχη των early 70's.Μαυρο χιουμορ,κυνισμος κ η περιφημη "γκοντζο" δημοσιογραφια του Τομσον.


3)O ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ     του  Μικ Κουπερ

Μη σας τρομαζει ο τιτλος!Ειναι λιγοτερο δυσβατο απο οτι φαινεται.Για οποιον ενδιαφερεται για μια συναρπαστικη περιηγηση στις 6 βασικες υπαρξιακες προσεγγισεις αυτου του κλαδου της ψυχολογιας.Παρουσιαζονται εδω οι προσεγγισεις των binswanger,boss,frankl,laing,may,yalom,van deurzen,spinelli.Με τροπο οσο γινεται περισσοτερο ευληπτο σε ολους.Ενταξει,δεν ειναι κ για τη παραλια!Αλλα κ εμεις οι αδαεις περι την υπαρξιακη ψυχοθεραπεια,δε θα δυσκολευτουμε παρα πολυ στην αναγνωση του.

4)Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ         του Κομπο Αμπε

Στο λινκ που παραθετω παραπανω,ενα απο τα 34 προτεινομενα βιβλια ειναι του Ιαπωνεζου Χαρουκι Μουρακαμι.Η γραφη ομως του Μουρακαμι ειναι δυτικοτροπη.Για οποιον θελει να ερθει σε επαφη με οριτζιναλ Γιαπωνεζικη Λογοτεχνια,αυτο εδω ειναι μια πολυ καλη αρχη!Το 1966,ο Αμπε συνεργαστηκε με τον σπουδαιο σκηνοθετη Χιροσι Τεσιγκαχαρα,κ το μετεφεραν στη μικρη οθονη.
Το βιβλιο περιγραφει εναν παραξενο εφιαλτη που περναει καποιος συλλεκτης εντομων,σε ενα μικρο παραθαλασσιο χωριο στους αμμολοφους,οταν "παγιδευεται" σε ενα σπιτι βυθισμενο στην αμμο,με μια αινιγματικη γυναικα.....Κλειστοφοβικο οσο δε παει,γραφη που θα φανει αλλοκοτη σε εμας τους Δυτικους,καθως η αμμος,βασικος πρωταγωνιστης αυτου του βιβλιου,γεμιζει τις σελιδες κ το βλεμμα....Λιγοτερο δυσαναγνωστο απο οτι φαινεται,θα αποζημιωσει τους απαιτητικους αναγνωστες


5)Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΠΕΝΑΟΥΕΡ     του Ιρβιν Γιαλομ

Να κ ενα βιβλιο για τη παραλια!Ευκολοδιαβαστο,απλο,κατανοητο κ ενδιαφερον.Ενταξει,σα λογοτεχνης ο Γιαλομ ειναι μετριος.Κ η λογοτεχνια εδω του Γιαλομ,μετρια παραμενει,οπως κ στο "ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ"...Αλλα αν βγαλουμε το καλοκαιρι με Κομπο Αμπε,ποιηση κ υπαρξιακη ψυχοθεραπεια,θα λαλησουμε(κ εμενα για να ειμαι ειλικρινης,δε με βλεπω κ πολυ καλα!!)
Για αυτο προτεινω κ αυτο το βιβλιο του Γιαλομ,στο οποιο,παραλληλα με την ιστορια ενος γιατρου κ του γκρουπ ψυχοθεραπειας του,παρακολουθουμε να εκτυλισσεται κ μια περιληψη του εργου του Αρθουρου Σοπεναουερ,ενος Γερμανου φιλοσοφου,ο οποιος εγραφε σε γλωσσα που καταλαβαινουμε ολοι.

13 σχόλια:

  1. Αυτο το τελευταίο βιβλίο του Γιάλομ,καντο δώρο στην cynical!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. !!!Kατι μου λεει πως δε θα ξετρελαινοταν με την ιδεα να διαβασει Γιαλομ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιστεύεις ότι δεν έχω διαβάσει κανένα;

    Γενικά ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τη λογοτεχνία. Ακόμη και στα θεωρούμενα κλασσικά έχω τεράστιες ελλείψεις. Δεν έχω διαβάσει ούτε μισή σελίδα Τζακ Κέρουακ για παράδειγμα.

    Πάντως το απόλυτο βιβλίο για να αυτοκτονήσεις στην παραλία είναι το ΕΤΣΙ ΜΙΛΗΣΕΝ Ο ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ. Είναι σαν το MILLION DOLLAR BABY-αν δεν το διαβάσεις στη σωστή διάθεση και κλίμα θα σε πάρει από κάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλως ηλθες W.
    Δε τρεχει τιποτα που δε πολυασχολεισαι με τη Λογοτεχνια,αλλωστε ολα αυτα που μπορει κανεις να αποκομισει απο ενα βιβλιο,τα αποκομιζει αν θελει κ απο αλλου,
    καποια βιβλια σιγουρα ειναι ικανα μεχρι κ καλυτερο ανθρωπο να σε κανουν!αλλα αυτα δεν ειναι πολλα.
    Ενα απο αυτα τα βιβλιο πιστευω οτι ειναι το βιβλιο στο οποιο αναφερεσαι.
    Κ για να ειμαι ειλικρινης,δεν το θεωρω κ τοσο καταθλιπτικο οσο λες!(Εκτος αν εχω παθει ηδη καταθλιψη κ δεν το εχω καταλαβει!)

    Αντιθετως,το μηνυμα του ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ μου φανηκε πολυ ελπιδοφορο.Τωρα αν με ρωτησεις να σου πω τι περιγραφει το βιβλιο,δε θυμαμαι Χριστο,γιατι το χω διαβασει πριν πολλα χρονια.Αλλα νομιζω οτι μου ειχε αφησει μια θετικη αισθηση.
    Παντως δεν υπαρχει "σωστη αναγνωση" καποιου βιβλιου,
    καθε αισθηση που αποκομιζει ο καθενας,σεβαστη.

    ΥΓ Ενω η ταινια που αναφερεις ειναι σιγουρα κοψοφλεβιτικη!κ αριστουργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γειά σου,celin,
    η γυναίκα της άμμου: αριστούργημα, είδα και την ταινία.
    μου αρέσει πολύ και η Γιόκο Ογκάουα και το φετινό από τις εκδόσεις αγρα πάντα, "ο αγαπημενος μαθηματικός τύπος του καθηγητή".
    από Μουρακάμι είχα διαβάσει το νορβηγικό δάσος και φτάνει, από δε γιάλομ τον καημένο νίτσε που έκλαψε και φτάνει επίσης.
    λ.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα Λ.Κ!
    Συμφωνω απολυτως για τη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ,κ για το βιβλιο κ για τη ταινια.Την Οκαγκουα δε τη γνωριζω,αλλα τωρα θα την εχω υποψη μου.
    Σε διαβεβαιω οτι το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΥΛΙ του Μουρακαμι,που ειχα προτεινει στη προηγουμενη λιστα βιβλιοπροτασεων,δεν εχει καμια σχεση με το ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ,ειναι πολυ ανωτερο,τοσο που δυσκολευεσαι να πιστεψεις οτι αυτα τα δυο γραφτηκαν απο τον ιδιο συγγραφεα.
    Σαν βιβλιο που απευθυνεται στο ευρυ αναγνωστικο κοινο,το ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ειναι ενα πετυχημενο εμπορικα αλλα μετριο λογοτεχνικα βιβλιο,
    το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΥΛΙ ομως ειναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!

    Για Γιαλομ παντως,δε θα προσπαθησω να σε πεισω να ξανασχοληθεις,κ εγω νομιζω οτι η ζωη ειναι μικρη για να διαβασουμε παραπανω απο ενα βιβλιο του!
    (παντως εγω εφτασα στα 3 για να πω φτανει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οκ, θα πάρω το κουρδιστό πουλί και θα σου πω.
    (εν τω μεταξύ απολαυστική η κυρία τζοτζόλα και οι μόγληδες!)κάπου διάβασα ότι είναι παιδί διαφόρων που δεν θυμάμαι, αλλά και του Χρύσανθου Λαζαρίδη!!!
    λ.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε μπορεις να πεις,ε?εξοχη κ αρκουντως αποκαλυπτικη της σκεψης της νεας Νεας δημοκρατιας!!
    (το νεα Νεα Δημοκρατια,δεν το λεω εγω,το χει πει ετσι ο ιδιος ο Σαμαρας!βερμπαλισμοι,σολοικισμοι,ο καλος ο-λεκτικος-μυλος ολα τα αλεθει!
    Συγχωρεσε την αγνοια μου για το ποιος ειναι ο αξιοτιμος κυριος Λαζαριδης,να υποθεσω οτι εχει καποια σχεση με το Δικτυο 21???!!δεν εχω ιδιαιτερη γνωση επι του θεματος!

    ΥΓ Ξεφυλλισε απλως καποια μερα στο βιβλιοπωλειο το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΥΛΙ,κ νομιζω οτι θα συμφωνησεις.Αν σε απογοητευσει,δεκτη πασα κριτικη για τις προτασεις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εκτός από δίκτυο 21, και ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος κάποτε ο κύριος Χρύσανθος, και ΚΣ της ΕΦΕΕ.
    λ.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. celin μήπως ξέρεις που μπορώ να βρώ το βιβλίο του φόβος και παράνοια στο Λάς Βέγας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντιφασιστα γιατρε,
    το ειχα αγορασει πριν 3-4 χρονια, απο το βιβλιοπωλειο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, Γραβιας, κοντα στα Εξαρχεια. Φοβαμαι οτι παιζει και να εχει εξαντληθει. Αν μενεις Αθηνα, πηγαινε μια βολτα απο το κεντρο, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, αν δε το βρεις εκει, μονο κατα τυχη θα το βρεις σε κανα βιβλιοπωλειο της γειτονιας, δυστυχως..

    ΥΓ Πρωτο σχολιο σου νομιζω εδω, καλως ηρθες! Γαμω τα αβαταρ εχεις, ωραιος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορούμε ρε φίλε σε παρακαλώ να το βγάλουμε Φωτοτυπίες γιατί δεν το βρίσκω πουθενά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορούμε ρε φίλε σε παρακαλώ να το βγάλουμε Φωτοτυπίες γιατί δεν το βρίσκω πουθενά

    ΑπάντησηΔιαγραφή