Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΟΙ 2 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΡΕΥΜΑ (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)

Θα προσπαθησω να εξηγησω,με οση περισσοτερη ψυχροτητα και απαθεια γινεται,τους 2 λογους για τους οποιους η Αριστερα αδυνατει να γινει πλειοψηφικο ρευμα.Βεβαια,το οτι δεν εχει καταφερει κατι τετοιο ως τωρα,δε μπορω να πω οτι συγκαταλεγεται και στα αρνητικα της:κοιταξτε τη πλειοψηφια τι εχει ψηφισει,πως φερεται,πως αντιδρα σε οσα συμβαινουν και πως τα αναλυει.
Ε,δεν ειναι και για να τη παιρνεις στα σοβαρα.
Ειναι η ιδια πλειοψηφια που εφαγε το παραμυθι του Αντρεα Παπανδρεου και του Κωστα Μητσοτακη,που θεωρησε τον Σημιτη σοβαρο εκσυγχρονιστη,που ψηφισε 2 φορες τον Κωστα Καραμανλη,που εδωσε την εξουσια στον Γιωργο και την επαναβεβαιωσε-μεσω οικονομικης και πολιτικης θυελλης και καταστροφης-ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Ειναι η ιδια πλειοψηφια που εδωσε την εξουσια στον Αδολφο Χιτλερ,στον Τζωρτζ Μπους,στον Μπερλουσκονι,στη Θατσερ και στιν Ρεηγκαν,
πρεπει να εναι καποιος πολυ χαμηλου επιπεδου για να εχει εμπιστοσυνη στη πλειοψηφια και στον σοφο λαο,ολα τα κατορθωματα,οι προοδοι,οι απελευθερωσεις απο τυραννικα καθεστωτα,οι επιστημονικες-τεχνολογικες εξελιξεις,η μαγεια της Τεχνης,
ολα αυτα εχουν επιτευχθει απο φωτισμενες μειοψηφιες,αυτες ειναι που θα φερουν το Αυριο.

Αν ομως δεχτουμε οτι μονο στις εκλογες μπορουμε να αλλαξουμε τα πραγματα
(και οσο περνα ο καιρος,τοσο κι εγω προσχωρω στην αντιθετη αποψη)
τοτε μονο η πλειοψηφια ειναι αυτη που μπορει να αλλαξει τα πραγματα.Και για αυτο,οφειλουμε να ασχοληθουμε με τις διαθεσεις της,να αναρωτηθουμε αν μεσα στις τοσες μπουρδες που εκστομιζει,καποιες αντιδρασεις της ειναι δικαιολογημενες.

Γιατι η πλειοψηφια ακομα και τωρα λοιπον,δεν εμπιστευεται την Αριστερα;
Για μενα,2 ειναι οι λογοι.Το μεταναστευτικο και οι δημοσιοι υπαλληλοι.
Υπαρχουν κι αλλες αιτιες,οπως οι οικογενειακες καταβολες η η προνομιακη οικονομικη κατασταση,
αλλα αυτες ειναι περιφερειακες και δευτερευουσες αιτιες.
Ειναι μια αληθεια που πρεπει να αντιμετωπισουμε,η πολυ μεγαλη πλειοψηφια μισει τους μεταναστες,ακομα κ αυτους που εχουν νομιμοποιηθει,
οπως μισει και τους δημοσιους υπαλληλοους,για διαφορετικους λογους.
Και θεωρει οτι η Αριστερα στεκεται αρωγος-μεγας συμπαραστατης-ευεργετης,και των 2.
Ταυτιζοντας λοιπον την Αριστερα με μεταναστες και Δ.Υ,αυτοματως κατατασσει και τους αριστερους στους δεκτες του μισους του.
Η λεξη μισος δεν ειναι υπερβολικη.Ισως μπορει και να αντικατασταθει με τις λεξεις αντιπαθεια,απεχθεια,αποστροφη,φθονο,αλλα η ουσια δεν αλλαζει.

Θα ξεκινησω με τους μεταναστες.Καθε λιγο και λιγακι,στις δημοσιες συζητησεις,η Αριστερα απολογειται για τη μεταναστευση,για τη χαμηλη εγκληματικοτητα που οφειλεται κυριως στους μεταναστες,για την υποβαθμιση της ζωης σε πολλες γειτονιες της Αθηνας,για το παραεμποριο που καταστρεφει τους Ελληνες εμπορους,για τα ναρκωτικα που διακινουν αλλοδαποι κτλ
Σε ολες τις συζητησεις που ακουω,αυτο συμβαινει.Και ειναι δεδομενο οτι το πασοκικο Καθεστως θα εκμεταλλευτει αυτη τη κυριαρχη αντιληψη για να αποπροσανατολιζει τη δημοσια συζητηση,το ειδαμε και με τα γεγονοτα στη Νομικη.
Εγω αν ημουν πολιτικος της Αριστερας και παρευρισκομουν σε μια τετοια συζητηση,
θα προσπαθουσα να τιναξω στον αερα αυτο το κλιμα που εχει παγιωθει,μιλωντας ρηξικελευθα.
Θα ελεγα οτι δεν τους εφερε η Αριστερα αυτους τους ανθρωπους εδω.Δε φυλαει η Αριστερα τα συνορα.Δε συνεννοειται η Αριστερα με τους λαθρεμπορους.
87% των Ελληνων,συμφωνα με τη προ εβδομαδων ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
,θελει να φυγουν ολοι οι λαθρομεταναστες και 70% να μην τους αποδοθει ιθαγενεια,δικαιωμα ψηφου.
Εγω θα ελεγα οχι μονο οι λαθρομεταναστες,αλλα και οι νομιμοι.
Διωξτε τους ολους.
Βεβαια,θα συνοδευα τα επιχειρηματα μου και με τα εξης επιχειρηματα που διαβασα
εδω
γιατι κανεις δε λεει τι καταστροφη θα ηταν για την Ελλαδα και για το τραπεζικο συστημα αν αυριο οι ξενοι ελεγαν "ΦΕΥΓΟΥΜΕ",αν απεσυραν τα 25-30 δις ευρω δεδουλευμενα τους και επεστρεφαν στις χωρες τους.
Αλλα,δε πειραζει,θα τους ελεγα,θελω να συμμετεχω στο γενικευμενο κλιμα παραφροσυνης:Διωξτε τους.Τι με εγκαλειτε εμενα;Δεν ασκω εξουσια εγω,σαν αριστερος.Αλλος αποφασισιζει για τα επιβεβλημενα δραστικα μετρα,δηλαδη η εκαστοτε Κυβερνηση.

Και υστερα απο αυτο,θα αναλογιζομουν μηπως τελικα μας δουλευουν ολους ψιλο γαζι.Μηπως εκμεταλλευονται το θολωμενο μυαλο μας και τις ιδεοληψιες μας.
Πριν λιγες μερες μετεφερα ενα αποσπασμα απο το βιβλιο των Hardt-Negri,ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ,
το εξης

"Kαποιες σημαντικες μακροοικονομικες συνεπειες προκυπτουν απο τη νεα κινητικοτητα που εφαρμοστηκε στο παγκοσμιο πειθαρχικο παραδειγμα του κεφαλαιου.Η κινητικοτητα των πληθυσμων καθιστα διαρκως δυσκολοτερη την ανεξαρτητη διαχειριση των εθνικων αγορων(ιδιως των εθνικων αγορων εργασιας).Το καταλληλο πεδιο για την εφαρμογη του κεφαλαιοκρατικου βελεγχου δεν περιχαρασσεται πλεον απο εθνικα συνορα η απο τα παραδοσιακα διεθνη στεγανα.Οι εργατες που εγκαταλειπουν τον Τριτο Κοσμο και αναζητουν εργασια η πλουτισμο στον Πρωτο συμβαλλουν στην υπονομευση των οριων που χωριζουν τους δυο αυτους κοσμους.Στην πραγματικοτητα ο Τριτος Κοσμος δεν εξαφανιζεται κατα τη διαρκεια ενοποιησης της παγκοσμιας αγορας,αλλα εισβαλλει στον Πρωτο,εγκαθισταται στην καρδια του ως γκετο,παραγκουπολη,favela,αεναως παραγομενος και αναπαραγομενος.Ο Πρωτος κοσμος,με τη σειρα του,μεταφερεται στον Τριτο υπο μορφη χρηματιστηριων και τραπεζων,υπερεθνικων εταιρειων και ψυχρων ουρανοξυστων χρηματος και προσταγματος.Η οικονομικη γεωγραφια και η πολιτικη γεωγραφια αποσταθεροποιουνται,με αποτελεσμα τα συνορα μεταξυ των διαφορων ζωνων να καθιστανται ρευστα και μεταβλητα.Κατα συνεπεια,η παγκοσμια αγορα τεινει να ειναι το μοναδικο συνεκτικο πεδιο για την αποτελεσματικη εφαρμογη της κεφαλαιοκρατικης διαχειρισης και του κεφαλαιοκρατικου προσταγματος."




O Tριτος κοσμος λοιπον εισβαλλει στον Πρωτο,γκετο και φαβελες ξεφυτρωνουν παντου στις μεγαλουπολεις της Δυσης σα μανιταρια.Η παγκοσμιοποιηση θελει ανεμποδιστες τις ροες ανθρωπων και κεφαλαιων,ο συγχρονος ανθρωπος δε πρεπει να εχει ριζες,πατριδα,δεσμους με τη πατρικη γη του.Πρεπει να ερχονται Πακιστανοι εδω,να πηγαινουν Ελληνες επιστημονες στο εξωτερικο,παντου μοντερνοι γκασταρμπειτερ,παντου το ιδιο αισθημα οτι χρωστας στη νεα σου πατριδα και πρεπει να σε εκμεταλλευονται σα σκυλι για να ξεπληρωσεις την οφειλη που εχεις απεναντι τους.
Παντου μεταναστες να δουλευουν ανασφαλιστοι και επιπλεον να νιωθουν υποχρεωμενοι απεναντι στους εργοδοτες τους για το κομματι ψωμι που τρωνε,η εκμεταλλευση αλλαζει προσωπο και γινεται ευεργεσια.
Στο συγχρονο ανασφαλες εργασιακο περιβαλλον,ο εργαζομενος σκυβει ευκολοτερα το κεφαλι,οταν βρισκεται σε ξενη χωρα.Οταν δεν εχει ριζες και λυγαει στον ανεμο της ξενιτιας.Ειναι ο παραδεισος των αφεντικων-εκμεταλλευτων,θεσμοποιημενη σχεδον μαυρη εργασια διχως ενσημα και περιττες ασφαλειες,ανθρωποι που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα και ειναι προθυμοι να χαμηλωσουν τα μεροκαματα κανοντας ετσι μεγαλη ζημια στους ντοπιους εργαζομενους.


Με τελικο αποτελεσμα τον διχασμο και τον αποπροσανατολισμο.Οι ξενοι μας παιρνουν τις δουλειες,οι ξενοι μας καταστρεφουν με το παρεμποριο,οι ξενοι φτηναινουν το μεροκαματο,οι ξενοι μας κλεβουν και μας υποβαθμιζουν τις συνοικιες.
Εννοω ,Τον αποπροσανατολισμο για τον πρωταρχικο υπαιτιο της εξαθλιωσης ολων,Ελληνων και ξενων.Γιατι τα παραπανω,μπορει να ειναι αποπροσανατολιστικα,αλλα δεν ειναι ψεμμα:Εν μερει,τουλαχιστον,αληθευουν.
Εγω που εχω αμεση επαφη με τον Αγιο Παντελεημονα και τη Βικτωρια,γνωριζω καλα οτι τα παραπανω δεν ειναι ακροδεξια προπαγανδα.
Ειναι αληθινα.Η παρουσια ολων αυτων των ανθρωπων δημιουργει τα γκετο,και τα γκετο δημιουργουν την εξαθλιωση για ολους.
Νομιζω οτι η απαντηση στη νεοφιλελευθερη και εξυπηρετουσα τα συμφεροντα των ελιτ,παγκοσμιοποιηση,μπορει να ειναι μονο η ενισχυση των δεσμων μεταξυ των ανθρωπων και η αισθηση του συνανηκειν.Οι ριζες σε μια πατριδα,η συλλογικοτητα και η αλληλεγγυη.
Θα πρεπει,οσοι βρισκομαστε εδω να αντιληφθουμε οτι ενας ειναι ο εχθρος,και αυτος ειναι ο νεοφιλελευθερος φασισμος,η Τοκογλυφικη Διεθνης. (και οι ντοπιοι εντολοδοχοι του)
Αλλα,ολα αυτα για να επιτευχθουν,χρειαζεται ενα consensus,μεταξυ των λαικων μαζων.Πρεπει οπωσδηποτε να συμφωνησουμε σε καποια πραγματα,αλλιως θα παρασυρομαστε παντα απο τη νεοφιλελευθερη-καθεστωτικη προπαγανδα και το μισος μεταξυ μας θα διχαζει,και θα αδυνατιζει τους δεσμους.

Συγκεκριμενα:θα πρεπει ολοι να συμφωνησουμε οτι αυτη τη στιγμη η Ελλαδα δεν αντεχει να ταισει ολα αυτα τα εκατομμυρια των εξαθλιωμενων.Επομενως,επιβαλλεται να δειξει ανυπακοη απεναντι ατο Δουβλινο 2 και να αφησει  οσους θελουν να πανε προς Ευρωπη,να φυγουν διχως εμποδια.
(Βεβαια,ποιος θα δειξει ανυπακοη;ο Δωσιλογος και ο προσκυνημενος;Δε γινονται αυτα,αλλα δε μιλαω για το πολιτικα ζητουμενο,μιλαω για το κοινωνικα ζητουμενο,μιλαω για τη Συμφωνια που πρεπει να επελθει μεταξυ των πολιτων ωστε να καταφερουμε επιτελους να συμφωνησουμε στα βασικα)
Επιπλεον,οσοι βρισκονται χρονια εδω και εχουν δημιουργησει οικογενειες,
αποδοση πληρους νομιμοποιησης,και εξομοιωση των πολιτικων και λοιπων δικαιωματων με εκεινα του Ελληνα πολιτη.
Πρεπει να γινουν Ελληνες πολιτες,να νιωσουν οτι η νεα τους πατριδα τους καλωσοριζει
(μιλαω για τους χρονια εγκατεστημενους εδω)
Και αν αγαπησουν τη νεα τους πατριδα,τοτε θα εχουν να προσφερουν παρα πολλα σε αυτην.
Ολοι θεωρουμε μεγαλο προβλημα την υπογεννητικοτητα και τα ασφαλιστικα ταμεια..οι μεταναστες μπορουν να βοηθησουν εδω.
Αρκει να θεσπιστουν (αλλα και να επιβαλλονται)πολυ υψηλες ποινες για τους εργοδοτες που τους χρησιμοποιουν σα μαυρη,ανασφαλιστη εργασια.Ετσι,δε θα υπαρχει μαυρη εργασια,ετσι το μεροκαματατο δε θα διαφερει.Κ αυτο ισως τελικα ζημιωσει τους ιδιους τους ξενους,αλλωστε τον ξενο,στο βενζιναδικο,τον παιρνεις γιατι ειναι φτηνος και δε θελει ενσημα,αλλιως γιατι να μη παρεις εναν Ελληνα.
Αλλα,δε μας ενδιαφερει αυτο.Ουτε οτι μπορει,με τη καταργηση της μαυρης εργασιας,πολλοι να επιστρεψουν στις πατριδες τους.Ισως αυτο να ειναι και ενα ζητουμενο.Προεχει η καταργηση της μαυρης εργασιας.


Επισης:ασφαλη φυλαξη των συνορων.Το προβλημα με τον Παπουτσειο φραχτη,δεν ειναι τοσο η συμβολικη του βαρβαροτητα,αλλα η αναποτελεσματικοτητα του:Σιγα μην εμποδισει τον οποιονδηποτε να μπει.Και οποιος δε το καταλαβαινει αυτο,οποιος ζηταει ανοιχτα συνορα και εισροη ολων των μεταναστευτικων ροων στη χωρα ανεμποδιστα,ειτε παιζει ως προβοκατορας το παιχνιδι της Ακροδεξιας και του Καθεστωτος,ειτε ειναι ηλιθιος.
Οπως και να εχει,ειναι επικινδυνος.Αν υπηρχε μια τεραστια πορτα που κλειδωνει τα συνορα,εγω ο ιδιος θα κλειδωνα και μετα θα πεταγα το κλειδι για να μη το βρει κανεις.Δε αντεχεται αλλη εισαγομενη δυστυχια.Το μονο που θα πετυχει,θα ειναι η διαιωνιση του Καθεστωτος.
Αλλα,αυτη η τεραστια πορτα και το κλειδι δεν υπαρχουν.Οσο θα διαλυονται οι χωρες απο τη φτωχεια,αλλο τοσο οι ανθρωποι θα αναζητουν τη μοιρα τους αλλου.
(Καλως η κακως,δε ξερω.Πιστευω πως οταν η χωρα σου δοκιμαζεται,πρεπει να μενεις εκει και να παλεψεις για ενα καλυτερο αυριο.).\
Οσο καλα κ αν φυλας τα συνορα,η αναγκη ειναι το ισχυροτερο οπλο και δε νικιεται.
Επομενως,γυρναμε στο Δουβλινο 2.Οπως θα ερχονται οι ροες,στρεψτε τις αλλου.


Και κατι για το λουμπεν προλεταριατο:ριξτε μια ματια εδω
Το εχω ξαναπροτεινει,ειναι μια αναρτηση απο το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.Ο ιδιος ο Μαρξ αλλα και ο Λενιν,μιλανε για τους λουμπεν προλεταριους,οι οποιοι οχι μονο δε βοηθανε στην επικρατηση του κομμουνισμου,αντιθετως ειναι δυναμει ταγματα εφοδου των ελιτ.Ειναι εξαθλιωμενες μαζες οι οποιες αδυνατουν να ενωθουν με τους ντοπιους εργατες,αρνουνται την οποιαδηποτε συλλογικοτητα και δε ειναι καν εργατες αλλα λουμπεν,δηλαδη μικροκακοποιοι η και μεγαλοεγκληματιες.
Εδω δεν εχω ακουσει ποτε την Αριστερα να κανει αυτη τη μαρξιστικη διακριση μεταξυ μεταναστη-εργατη και λουμπεν προλεταριου.
Ο πρωτος θελει ενισχυση και συμπαρασταση,
ο δευτερος θελει απελαση.
Πρεπει να αναδειχτουν οι διαφορες τους,γιατι η μεγαλη πλειοψηφια οταν ακουει την Αριστερα να υπερασπιζεται αδιακριτα τους μεταναστες,θεωρει οτι υπερασπιζεται και τους λουμπεν.Οι οποιοι λουμπεν,εχοντας αποκτησει εγκληματικη -φυγοπονη-επικινδυνη συνειδηση,ειναι κινουμενες βομβες,οχι μονο για τους γειτονες τους,Ελληνες και ξενους,αλλα και για την ιδια τη Κομμουνιστικη Υποθεση.
Αυτοι ειναι που ανεβαζουν τα ποσοστα στης Χρυσης Αυγης,αλλα και την καθετοποιημενη ακροδεξια αντιληψη σε ολες τις κοινωνικες και πολιτικες διαστρωματωσεις.
Η Αριστερα οφειλει να μιλησει για αυτους.Και να τους καταδικασει,πλαι στους κεφαλαιοκρατες.
Δεν ειναι πολλοι οι λουμπεν κακοποιοι.Αλλα,κανουν μεγαλη ζημια.


ΥΓ Περιττο να γραψω οτι οι απεργοι πεινας της Υπατιας πρεπει να δικαιωθουν.Οι ανθρωποι ειναι χρονια εργατες εδω και τα αιτηματα τους ειναι δικαιοτατα.Ενταξει,η μεγαλη πλειοψηφια προφανως και θα διαφωνησει με αυτο,αλλα θα ηθελα να δω τα μουτρα τους,οταν υπαρξει ο πρωτος νεκρος απο επιπλοκες στην υγεια του.Το κριμα και το αδικο θα το σερνουν για παντα μεσα τους,κι αυτοι ηθικοι αυτουργοι της αυριανης θανατωσης ειναι,μαζι με το κρατος.


ΥΓ2 Δε προλαβαινω να γραψω για τους δημοσιους υπαλληλους,γιατι μου βγηκε ιδιαιτερα μακροσκελης η αναρτηση.Αυριο λοιπον,το δευτερο μερος.


ΥΓ 3 Ενα ενδιαφερον αρθρο με το οποιο συμφωνω,ειναι του OMADEON,
ΕΔΩ



UPDATE
Και
εδω
μια προταση μπας κ δικαιωθουν οι ανθρωποι πριν θρηνησουμε νεκρο.

64 σχόλια:

  1. Έχω διαφωνήσει στο παρελθόν μαζί σου πολλές φορές. Θα διαφωνήσω άλλη μια.

    Καταρχήν για τον τίτλο της ανάρτησης και το περιεχόμενο που θετεις, να αναφέρω ότι οι μετανάστες και οι Δ.Υ. είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, αλλά δεν είναι τα μόνα που διαμορφώνουν συνείδηση στον κόσμο. Τρεις δεκαετίες τώρα, η αστική τάξη με πολύ έντεχνο και κολπατζίδικο τρόπο έχει καταφέρει να "πλανέψει" τον εργατόκοσμο. Λύνωντας προβλήματα δεκαετιών που αφορούσαν ζητήματα μετάβασης σε ένα ευρύτερο αστικοδημοκρατικό πλαίσιο (τα οποία δεν μπορούσαν να αναβάλλονται, ακόμα και για τους αστούς), που εκρεμούσαν από τον εμφύλιο αν θέλεις, χτίζοντας ένα στοιχειώδες κοινωνικό κράτος και βελτιώνοντας τους όρους εργασίας (π.χ.τη δεκαετία του 80) ξεκίνησε μια χειραγώγηση των Ελλήνων άνευ προηγουμενου. Με μικρά διαλείμματα "δεξιάς", η κοινωνική συμμαχία που δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα άρχισε να παίρνει πίσω όσα έδωσε και αλλά ήδη είχε κερδίσει εντυπώσεις: ΝΑΤΟ, ΕΟΚ, Ε.Ε., "Ισχυρή Ελλάδα", Ευρώ, Ολυμπιάδα έδεσαν πολύ καλά στο άρμα της αστικής τάξης τις αυταπάτες του κόσμου και τον παρέσυραν στον γκρεμό. Δουλεύτηκαν χρόνια οι συνειδήσεις των Ελλήνων στο ρουσφέτι, το βόλεμα, το βύσμα, την ατομική λύση, τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό, τα δάνεια που δίδοταν απλόχερα μέχρι...να σκάσει η φούσκα με αφορμή την κρίση και να φανεί η άβυσσος κάτω από το χαλί που τραβιοταν κάτω από τα πόδια μας.

    Αυτά έκανε η αστική τάξη. Τη δουλειά της. Το κοινωνικό της συμβόλαιο που πάντα στα ψιλά του γράμματα έχει τους ίδιους όρους: καμια εγγύηση για την προσωρινή περίοδο ¨ειρήνης" και τα παίρνω όλα πίσω και άλλα τόσα όποτε γουστάρω.

    Η Αριστερά; Πιστεύω ότι σήμερα έχει τις καλύτερες θέσεις της μετά την μεταπολίτευση. Όλοι τους. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες.

    Πιο πριν όμως; Τα τελευταία 30 χρόνια; Ας μην τα θυμόμαστε: "πραγματική αλλαγή", "άθροισμα δημοκρατικών δυνάμεων", περεστρόικα και υποστήριξη σε οτιδήποτε σάπιο αναδυόταν από τα εκμεταλλευτικά καθεστώτα του ανατολικού μπλοκ, "κάθαρση" και Οικουμενική, μέχρι προτεινως είχαμε και την ξεφτίλα της υποστήριξης της συνθήκης του Μααστριχτ και της Ε.Ε., ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Αν προσθέσεις και το θεμελιακό σόκ της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, ΛΔΓ και των υπόλοιπων χωρών και την μαύρη περίοδο θριαμβολογίας του καπιταλισμού καταλαβαίνεις ότι (κατα τη γνώμη μου) οι ιστορικοί αυτοί λόγοι που εδράζονται σε υποκειμενικούς και αντικειμενικούς παράγοντες μας έχουν φέρει στη θέση που βρισκόμαστε.

    Αναφέρω τα παραπάνω τελείως τηλεγραφικά(όσο μπόρεσα). Για τους μετανάστες, τι να πω; Και πάλι δεν συμφωνώ μαζί σου, αλλά θα επανέλθω λίγο αργότερα...

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΒΛΟΣΚ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΠΟΛΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΠΙΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΝΑ ΥΠΟΝΝΟΟΥΜΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΚΕ.

    ΣΑΝ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 23Η ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΓΣΣΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ.

    ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ.

    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ΠΙΣΤΑ.

    ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΕΞΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΥΡΙΑΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΑΓΚΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΣΙΜΗΣΕΙ.

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΛΙΓΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΣΕΛΙΝ.

    Ο Π[ΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟΣ. ΓΑΙΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΑΧΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΤΣΙ ΟΣΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΒΡΗΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΝΙΩΘΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΟΙ ΔΗΜΟΣΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.

    ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΦΙΛΕ ΣΕΛΙΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ.

    ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΜΙΛΗΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΜΠΕΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΦΙΛΕ ΣΕΛΙΝ. ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΑ ΕΦΟΔΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ.

    ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑ ΙΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ, Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ. ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑ ΙΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΙΟ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΗΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΝΝΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΗ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΚΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

    ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΛΙΕΤΟΥΡΓΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΣΙ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΤΙΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ. ΑΔΥΝΑΤΟ. ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΨΕΥΔΩΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΙΨΕΜΜΑ ΚΑΘΩΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗΣ ΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΣΤΟ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟ.

    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

    ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΙΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑ ΙΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΝΑ ΕΚΕΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ - ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΑΜΒΙΣΒΗΤΟΥΝ;

    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.

    ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΙΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΜΑΣ.

    ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 5 - 6 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μια διαφωνια
    ''μεταναστη-εργατη και λουμπεν προλεταριου.
    Ο πρωτος θελει ενισχυση και συμπαρασταση,
    ο δευτερος θελει απελαση.''

    εινα;ι σαν να θεωρεις ως αυτονοητοοτι οι λουμπενειναι ξενοι .. Ομως ειναι τοιςπασι κατανοητο οι λουμπεν στυοιχειο δηλαδή αληταραδες τραμπουκοι εγκληματες ειναι η κοινωνική βαση του φασισμου που εχει ως κεντρικο συνθημα ''εξω οι ξενοι ''
    και αυτο ηταν το νοημα του Λουμπεν ανεκαθεν στην αριστερα : Δεν αναφεροταν σε ξενους αλλά στους αλητηριους της ακρας δεξιας , παρακρατικους κλπ
    Λουμπεν π.χ ηταν οι δολοφονοι του λαμπρακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προτου αρχισω να απανταω,μια επισημανση:ημουν σιγουρος οτι θα υπαρξουν διαφωνιες σε αυτη την αναρτηση.Στα αιτια που δε πειθει η Αριστερα,σιγουρα μπορει να προστεθουν πολλα απο αυτα που γραφτηκαν εδω,
    αλλα σε οσα αναφερω για το μεταναστευτικο,ειμαι απολυτος:θεωρω οτι η πρεπουσα σταση της Αριστερας ειναι αυτη που προτεινω,και οποιαδηποτε αλλη σταση ,το μονο που πετυχαινει ειναι να ριχνει νερο στο μυλο της καθαροαιμης ακροδεξιας(γαλαζιας και μαυρης)
    αλλα και της νεοφιλελευθερης ακροδεξιας του πασοκ.
    Ξερω ποσο γελοιο και επηρμενο ακουγεται αυτο,αλλα εχοντας ως αποκλειστικο στοχο την αταξικη κοινωνια,θεωρω οτι βοηθαω με αυτα που λεω προς αυτη την κατευθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξεκιναω αναποδα στη σειρα,με το Νοσφερατο.
    Δεκτη πασα διαφωνια,αλλα εισαι λαθος εδω,καμια σχεση δεν εχει το λουμπεν με αυτα που λες.
    Ριξε μια ματια εδω,λεει ενδιαφεροντα πραγματα
    http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/01/blog-post_5369.html

    Σου παραθετω καποια αποσπασματα απο οσα λεει ο ciaoant1

    "Σε ένα άλλο ποστ μας, είχαμε δει τη μεγάλη-αλλά-μισοξεχασμένη διάκριση που έκανε ο Μαρξ ανάμεσα στους εργάτες ("προλεταριάτο") και τους διάφορους ζητιάνους, μικροκακοποιούς, κτλ ("λουμπέν προλεταράτο"), δείχνοντας ότι μόνο οι πρώτοι είναι ικανοί για επανάσταση, αντίθετα οι "λουμπέν" δεν είναι. Αυτά ίσως σε κάποιους να μη λένε τίποτα, ωστόσο στο κομμάτι εκείνο της αριστεράς που αυτοπροσδιορίζεται ως "μαρξιστικό", θα έπρεπε να να λένε κάτι:


    Η λέξη «λούμπεν προλεταριάτο» (γνωστό και ως υποπρολεταριάτο ή κουρελοπρολεταριάτο) προέρχεται ετυμολογικά από τη γερμανική λέξη Lumpen (κουρέλια) και δηλώνει τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας ή έσχατης κοινωνικής εξαθλίωσης1. Το λούμπεν προλεταριάτο αντιστοιχεί προς την κατώτερη κάτω τάξη του εξαμερούς ταξινομικού σχήματος του αμερικανού κοινωνιολόγου Λ. Ουώρνερ2.

    Ο όρος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τον Μαρξ στο βιβλίο του «Ταξικοί αγώνες στη Γαλλία» (1848), όπου διακρίνει εφτά κοινωνικές τάξεις και στρώματα3: την αστική τάξη, τη βιομηχανική αστική τάξη, την εμπορική αστική τάξη, τους μικροαστούς, τους αγρότες, το προλεταριάτο και τέλος το λούμπευπρολεταριάτο4.

    Επίσης στο βιβλίο του «Η 18 Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» περιγράφει αναλυτικά τα στοιχεία που συναποτελούν το λούμπεν προλεταριάτο. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Πλάι στα διεφθαρμένα και τυχοδιωχτικά αποβράσματα της αστικής τάξης, βρίσκονταν αλήτες, απολυμένοι φαντάροι, πρώην κατάδικοι, δραπέτες των κάτεργων, απατεώνες, τσαρλατάνοι, λατζαρόνι, κλεφτοπορτοφολάδες, ταχυδαχτυλουργοί, χαρτοπαίκτες, προαγωγοί, μπορδελιάρηδες, χαμάληδες, γραφιάδες, λατερνατζήδες, ρακοσυλλέκτες, πλανόδιοι τροχιστές, γανωτζήδες και ζητιάνοι»5.
    Παρακάτω χαρακτηρίζεται το λούμπεν προλεταριάτο ως «το απόβρασμα, το κατακάθι, το ξάφρισμα απ' όλες τις τάξεις, εκείνη η ακαθόριστη ή ξεχαρβαλωμένη μάζα που οι Γάλλοι ονομάζουν La Boheme (μποέμ)». Όμως ο Μαρξ δεν αρκείται στην εκτενή και διεισδυτική κριτική του γαλλικού λούμπεν προλεταριάτου, το οποίο στρατολογούσε τότε ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης.

    Ας δούμε τώρα πόσο ωραία ο Μαρξ εξηγούσε ότι οι 'λουμπέν προλετάριοι" ξεπέφτουν λόγω της άγριας επίθεσης του καπιταλισμού εναντίον σε αυτό το σημείο έσχατης εξαθλίωσης, και ας σκεφτούμε το πως πολλοί από τους μετανάστες που βλέπουμε σήμερα είναι όντως εργάτες, που πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά πολλοί άλλοι ΔΕΝ είναι, καθώς ως ζητιάνοι/μικροκακοποιοί, κτλ είναι "λουμπέν", και ΟΧΙ εργάτες:


    Στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου»6 αναλύει διεξοδικά την ιστορική διαδικασία του χωρισμού του παραγωγού από τα μέσα παραγωγής, του χωρισμού της εργασίας από τις εξωτερικές συνθήκες εργασίας και τέλος τη μεταμόρφωση του παραγωγού σε μισθωτό εργάτη. Το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον πρώιμο καπιταλισμό συνοδεύτηκε από το ξερίζωμα των φτωχών αγροτών από τα χωριά τους και τη βίαιη μετακίνηση τους στα αστικά κέντρα, όπου θα επάνδρωναν τις μανιφακτούρες και κύρια τις βιομηχανίες υφαντουργίας. Παρατηρείται κοντολογίς μια απότομη μετάβαση από την κατάσταση του μικροϊδιοκτήτη φτωχού καλλιεργητή στην κατάσταση του ανειδίκευτου μισθωτού προλετάριου, που αναζητούσε εναγωνίως εργασία. Όπως ήταν φυσικό τα περιπλανώμενα αυτά πλήθη των προλετάριων δεν ήταν μπορετό να απορροφηθούν άμεσα στη νεοσχηματιζόμενη βιομηχανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (συνεχεια απο το προηγοτμενο σχολιο προς Νοσφερατο,το αποσπασμα απο εδω
    http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/01/blog-post_5369.html )

    Ένα μεγάλο ποσοστό αποτελούσε τον εφεδρικό στρατό εργασίας, ενώ άλλοι - κάτω από την πίεση της ανεργίας και της πείνας - κατάντησαν κλέφτες, ληστές, απατεώνες και ζητιάνοι. Όμως αυτή τους η επιλογή δεν έγινε «με τη θέληση τους», αλλά κάτω από τις πιέσεις μιας σκληρής πραγματικότητας, δηλαδή των εκμεταλλευτικών παραγωγικών σχέσεων της μισθωτής δουλείας. Κοντολογίς η ένταξη μεγάλου μέρους του προλεταριάτου σ' αυτό που ονομάζεται «λούμπεν προλεταριάτο» δεν επήλθε ως «υποκειμενική» ενσυνείδητη επιλογή (όπως π.χ. η ελληνική περίπτωση των ρεμπετών), αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα ενός αντικειμενικού προτσές βίαιης προλεταριοποίησης της αγροτιάς στη διαδικασία μορφοποίησης του πρώιμου καπιταλισμού, που ήρθε ν' αντικαταστήσει τον φεουδαρχικό δεσποτισμό.



    Έτσι και οι πρόσφυγες από Αφγανιστάν, Ιράκ και άλλα τέτοια μέρη έρχονται λόγω των ιμπεριαλιστών επιθέσεων, και αδυνατούν όμως να ενωθούν με τους ντόπιους εργάτες, διότι πολλοί εξ αυτών...δεν είναι εργάτες. Έχουν τσαλαπατηθεί τόσο πολύ, που πλέον είναι "λουμπέν".

    Ο καπιταλισμός νομοτελειακά έχει ανάγκη από ένα απόθεμα εργαζομένων δίχως απασχόληση. Αυτή ακριβώς η περιοδική απασχόληση δημιουργεί τον εφεδρικό στρατό εργασίας και αναπόφευκτα μια εξαθλίωση περιστασιακή (για τα μεμονωμένα άτομα) και διαρκή (για την εργατική τάξη). Πρόκειται για μια εξαθλίωση δίχως όρια, που μπορεί να φτάσει μέχρι το θάνατο από πείνα. Άλλωστε «η αστυνομία θα αγρυπνά, ώστε (ο εργάτης) να πεθάνει της πείνας μ' ένα τρόπο ήσυχο, καθόλου προσβλητικό για την αστική τάξη».
    Οι άνεργες προλεταριακές μάζες επιδίδονται σε κάθε είδους δραστηριότητες (ακόμα και στη ζητιανιά ή τις κλοπές) προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

    Η ζητιανιά παίρνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι άνθρωποι περιφέρονται στους δρόμους μεμψιμοιρώντας ή ζητούν ελεημοσύνη βγάζοντας ένα μικρό λόγο. Οι ζητιάνοι των εργατικών συνοικιών ζουν με ό,τι τους προσφέρουν οι άλλοι εργάτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μια ολόκληρη οικογένεια «εγκαθίσταται σιωπηλά στην άκρη ενός πολυσύχναστου δρόμου», προκειμένου να συγκινήσουν τους περαστικούς9.

    Κι όλα αυτά στα πλαίσια μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον κοινωνικό πόλεμο, τον πόλεμο όλων εναντίον όλων. Οι «οχληροί αυτοί άνθρωποι» στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωση βρίσκουν αναπόδραστα διέξοδο στην κλεψιά, τη λεηλασία, το έγκλημα. Η περιφρόνηση προς την κοινωνική τάξη και τους αστικούς θεσμούς, που εγκαθίδρυσαν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, γεννά με τη σειρά της τον αλκοολισμό, την πορνεία και τελικά την περιθωριοποίηση. Μ' αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό μέρος του βιομηχανικού προλεταριάτου εγγίζει τις παρυφές του λούμπεν προλεταριάτου, του κοινωνικού περιθωρίου. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι αλητηριοι παρακρατικοι,ειτε της παλιας χουντο-δεξιας,ειτε των σημερινων αμερικανοπροσκυνημενων,δεν εχουν λοιπον καμια σχεση με τον μαρξιστικο ορισμο του λουμπεν προλεταριατου,βασικα ειναι κατι πολυ χειροτερο απο αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα,

    Δε θα μπω στη "διαμάχη" περί Λούμπεν κλπ, αλλά θα πω αυτό που λέμε τόσο καιρο και από τις δικές μας αναρτήσεις.

    Το 80% του ελληνικού λαού (γιατί για αυτόν μιλάμε εδω) είναι υπερβολικα χαμηλού επιπέδου. Δε ξέρω πόσοι πιστεύετε ότι θα έρθουν ή δυνητικά θα μπορούσαν να έρθιουν στην αριστερά ή στον αναρχικό χώρο, αλλά όσο περνάει το παραμύθι για όλα τα υπόλοιπα, θα περνάει πολύ εύκολα και για την πολιτική στάση.

    Κάντε ένα γκάλοπ για την περιπτωση των νεκρών μπάτσων, χθες.

    Το 80% περίπου των ερωτηθέντων, θα σας απαντήσει 3 πολύ κλασσικά πράγματα.

    Οι μπάτσοι είναι παιδιά του λαού, παίρνουν 1.000 ευρώ και για ποιο λόγο δε κάνει η Αριστερά ένα συλλαλητηριο.

    Ποιοι μιλούν; Οι λούμπεν γλείφτες κώλων, οι σκύβοντες το σκατοκέφαλο τους στις διαταγές των αφεντικών τους, οι ρουφιάνοι των συναδέλφων τους.

    Αυτοί μιλούν! Η υποκρισία στο απέραντό της μεγαλείο. Ναι αλλά ειναι trendy!

    Οπότε, ή εμείς ή κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θερσιτη,

    1)Για τους δημοσιους υπαλληλους,επιτρεψε μου να μη σου απαντησω εδω,θα κανω εκτενη αναρτηση αυριο η μεθαυριο

    2)Οι μεταναστες και βεβαια δεν ειναι εχθρος ουτε για την Ελλαδα,ουτε για το ΚΚΕ,αντιθετως,οπως λες,ειναι και φυσικος συμμαχος γιατι ειναι εργατια.Το λουμπεν προλεταριατο ομως και βεβαια ειναι εχθρος για τους πολιτες,οπως εχθρος ειναι ο οποιοσδηποτε κακοποιος που μπαινει στο σπιτι ενος φτωχου και τον κλεβει,
    απο τον Παπακων/νου και τον ΓΑΠ,μεχρι τον διαρρηκτη στον Αγιο Παντελεημονα.Προς Θεου,δεν τους εξομοιωνω.
    Αλλα θα πρεπει να γινει ξεκαθαρο στους πολιτες που ζουνε σε υποβαθμισμενες συνοικιες και τους ρημαζουν οι ξενες και ελληνικες συμμοριες,οτι η Αριστερα στεκεται στο πλαι τους και απαιτει να καθαρισουν οι γειτονιες τους απο την εγκληματικη δραστηριοτητα,και απο το οργανωμενο εγκλημα αλλα και απο τη χαμηλη εγκληματικοτητα.

    Εγω και εσυ το ξερουμε οτι ο εχθρος ειναι το Κεφαλαιο.Αλλα για τον φτωχο,ο αμεσος εχθρος ειναι αυτος που τον κλεβει στον δρομο.Δε μπορουμε να επαναλαμβανουμε ολο τα ιδια κ τα ιδια.Θελουμε να μιλησουμε στη καρδια του μικροαστου;
    Αν θελουμε,νομιζω οτι το μπορουμε.

    3)ΤΟ ΚΚΕ ξελαρρυγγιαζεται για το Δουβλινο 2.
    Συμφωνω απολυτως εδω.Εμενα με καλυπτει σε μεγαλο βαθμο η σταση του ΚΚΕ.

    4)σΥΜΦΩΝΩ μαζι σου και για τις δικες σου αιτιες.Βεβαια,παιζει μεγαλο ρολο η εκπαιδευση και το παπαδαριο.Θα επιμεινω ομως στις δικες μου ως κυριες,γιατι σημερα ο κοσμος,δειχνει να ξεφευγει και απο οσα του μαθαν στο σχολειο και κυριως αποτο παπαδαριο,νομιζω οτι ελαχιστοι δινουν σημασια σε παραφρονες υποκριτες κοιλαραδες παπαδες.

    5)Καλα κανεις και μου ζητας να ορισω τι εννοω αριστερα.Εγω λοιπον εχω καταληξει στο συμπερασμα οτι η Αριστερα ειτε θα ειναι κομμουνιστικη,ειτε θα ειναι κατι αλλο,ας ονομαστει σοσιαλδημοκρατια.Αλλα,δε θελω να αποκλεισω απο τη συζητηση οσους θεωρουν οτι η Αριστερα δε πρεπει να ζηταει την επιστροφη στον κομμουνισμο.Λαθος τους θεωρω,γιατι το να ζηταει την επιστροφη στον Κευνς η να ψαχνει τον "καπιταλισμο με ανθρωοινο προσωπο",
    αυτο ειναι πιο ματαιο και απο το να ψαχνεις τη χαμενη Ατλαντιδα.
    Ισως ειναι και αποπροσανατολιστικο.
    Αλλα και παλι,οι συριζαιοι κ η μη κομμουνιστογενης Αριστερα,σε εισαγωγικα η οχι,ειναι κ αυτοι φυσικοι μας συμμαχοι,
    εγω τουλαχιστον ετσι τους βλεπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πειρατη,μεσα μου το ψιλοξερω οτι ολη αυτη η συζητηση μαλλον ειναι περι ονου σκιας.
    Το 80% που λες εσυ,ειναι πιθανοτερο να παει με καναν Ελληνα Λεπεν,παρα να γινει συριζαιος,ανταρσυακος,κομμουνιστης η αναρχικος.
    Αν διαβασεις στην αρχη της αναρτησης,θα δεις ποσο συμμεριζομαι κι εγω τη γνωμη σου για τη πλειοψηφια,το λεω ξεκαθαρα εκει.

    Απλα,προσπαθω μπας και γινει το θαυμα.Μπας και αντιληφθουνε οι πολλοι τα ιδεολογικα και πολιτικα τους αδιεξοδα.Τωρα που μπορουμε ακομα να μιλαμε.
    Συντομα,δε θα μπορει να γινεται ουτε αυτο.

    Ερχονται συγκρουσεις,συρραξεις και αιμα.Προλαβαινουμε μεχρι τοτε να φτιαξουμε λιγο τους συσχετισμους;
    Δε ξερω αν προλαβαινουμε,παντως οφειλουμε να το προσπαθησουμε.Και να μιλησουμε ακομα και σε αυτους που δε μας γουσταρουν και δεν τους γουσταρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παυλο,διαβαζω με προσοχη ολα οσα λες και περιμενω τις διαφωνιες σου πανω στο μεταναστευτικο.Για μενα εκει,δεν υπαρχει αντιλογος,ειμαι καθετος σε οσα λεω.Με οσα λεω,νομιζω οτι βοηθαω πολυ στη ριζοσπαστικοποιηση και στην ταξικη αλληλεγγυη και αφυπνιση.

    Στα αιτια για το οτι δεν αρεσουμε,ασφαλως μπορουν να προστεθουν κ αλλα.Ομως εγω το βλεπω ξεκαθαρα,οτι τα πρωταρχικα αιτια ειναι το μικροαστικο μισος απεναντι σε αυτες τις 2 κατηγοριες.Θα ακολουθησει κ αναρτηση για τους ΔΥ,οπου κ εκει βλεπω να υπαρχουν διαφωνιες!

    Και επειδη δυστυχως πρεπει να ξεκαθαριζουμε στον γραπτο λογο και τα αυτονοητα,ελπιζω να εχει γινει ευδιακριτο οτι επουδενι και για κανεναν λογο δε συμμεριζομαι αυτο το μισος.
    Απλα προσπαθω να το καταλαβω.Να μπω στη θεση εκεινου που μισει.Και να προσπαθησω να το εκμηδενισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. celin, μπράβο για το θάρρος σου να ανοίξεις τέτοια ζητήματα πάντως έχω κι εγώ κάποιες διαφωνίες μαζί σου.
    Σχετικά με το λούμπεν προλεταριάτο πιστεύω πως ο ορισμός του έχει στην πράξη εμπλουτιστεί σε σχέση με την πρώτη μαρξιστική διατύπωση. Με την έννοια του στοιχείου της απάρνησης της τάξης. Όταν ο Μαρξ αναφερόταν στο λούμπεν στοιχείο είχε φυσικά στο νου του κάθε λογής απόβλητους που διαβίωναν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Κι ακριβώς γι'αυτό τους θεωρούσε ως ανάχωμα στην υπόθεση του κομμουνισμού. Σήμερα ίσως να έχουν λιγοστέψει σε σχέση με τότε οι απόβλητοι, έχουν όμως πολλαπλασιαστεί οι προλετάριοι που απαρνούνται την τάξη τους. Αυτή η ιδιότητα συνδιαστικά με την ελλιπέστατη παιδεία και την αποχαύνωση από την καθεστηκυία υποκουλτούρα δημιουργεί το σύγχρονο λούμπεν προλεταριάτο που είναι δυστυχώς πολυπληθέστατο. Γι'αυτό ακριβώς η καταδίκη του από την εργατική πρωτοπορία δεν μπορεί να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι δύσκολες οι ισορροπίες.
    Όσον αφορά στο μεταναστευτικό δεν μ'αρέσει η θέση σου για τον φράχτη. Συμφωνώ με τα περισσότερα που λες αλλά δεν μπορεί στο όνομα του ρεαλισμού να απαρνούμαστε το διεθνισμό και μάλιστα με κατασταλτικά οχήματα. Η λύση του μεταναστευτικού μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την καθαίρεση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι το αντίθετο.
    Α, celin μια και ψάχνεις τα αίτια της αδυναμίας της αριστεράς να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα (κι εγώ πιστεύω πως άλλα είναι τα κυριότερα) δες την τραμπούκικη και συνθηματολογική επίθεση του ανώνυμου στον pavlosk και θα βρεις έναν ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου celin.

    Το μεταναστευτικό και η οικονομική πολιτική (θέματα που συνδέονται κιόλας, όπως επισημαίνεις) είναι ίσως τα σοβαρότερα "πρακτικά" προβλήματα της Ελλάδας. Γιατί ιδεολογικά, η διαφθορά είναι το χειρότερο.

    Θεωρώ πως σε μεγάλο βαθμό η Αριστερά πλήττεται από τον ίδιο της το λόγο (που είναι ξύλινος), από το συντηρητισμό της και την απουσία ρεαλιστικών προτάσεων.

    Θα μου πεις πως π.χ. το ΚΚΕ αυτά πιστεύει. Ναι, αλλά δε μπορείς να εμπνεύσεις τον κόσμο με στείρα αντιπολίτευση και μεθόδους του παρελθόντος.

    Υ.Γ. Θα ήθελα να αναπτύξω τις σκέψεις μου πιο αναλυτικά, αλλά δεν έχω χρόνο. Θα το πράξω μάλλον αργότερα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στρατολατη,χαιρομαι που με θεωρεις θαραλλεο,αλλα σιγα μη κολωσω να πω αυτο που σκεφτομαι στο μπλογκ μου,δεν απαιτει θαρρος αυτο.Εννοειται πως εδω θα γραφω παντα ο,τι μου κατεβασει η κουτρα,και το τελευταιο πραγμα που με ενδιαφερει ειναι η αποδοχη(Στα πολιτικα θεματα,στα ποιηματα που ανεβαζω,η αληθεια ειναι οτι μου δινει χαρα το να αρεσουν)

    Τωρα.για οσα λες,αλλο πραγμα ο εργατης που απαρνιεται τη ταξη του,και αλλο ο εξαθλιωμενος λουμπεν που δε μπορει καν να προλεταριοποιηθει και να αποκτησει εργατικη συνειδηση,προτιμωντας (;) να βουταει πορτοφολια αλλων φτωχων σαν αυτον.Θεωρω επομενως τρομερα επικαιρη τη μαρξιστικη διακριση και θεωρω οτι η Αριστερα πρεπει να τη κανει,εστω και τωρα.

    Ριξε μια ματια σε ολοκληρο το αρθρο του ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ,με τα αποσπασματα που παρεθεσα μπορει να μην εγιναν απολυτως κατανοητα οσα ηθελα να πω.

    Οσον αφορα τον φραχτη,ουτε εγω τον επικροτησα.Τσαμπα λεφτα,τσαμπα προσπαθεια,σταχτη στα ματια,και επισης οταν η Εξουσια αρχιζει να σηκωνει φραχτες,συντομα ολοι θα ειμαστε καπου φυλακισμενοι.
    Επισης ειναι αναποτελεσματικος,οποιος θελει να μπει Ελλαδα,θα μπει διχως να τον σταματησει κανενας φραχτης η λιμενικος.Για αυτο και επιμενω και εγω στην ανυπακοη προς το Δουβλινο 2,ετσι ωστε οσοι ερχονται κ θελουν να πανε καπου στην Ευρωπη,να τους το επιτρεπουμε και να μη γινεται ο χαμος στη Πατρα,ελευθερα και με τα ταξιδιωτικα του εγγραφα ο καθενας να παει οπου θελει,
    τι δε σου αρεσει σε αυτο;

    Εκτος αν εννοεις οτι πρεπει να ανοιξουμε τα συνορα,να ερθει ολη η Ασια και η Αφρικη εδω επειδη η Αριστερα ειναι διεθνιστικη.Αλλα,μια τετοια αποψη ειναι εγκληματικη και το μονο που θα πετυχει,ειναι το μπετοναρισμα της ακροδεξιας στην Ελλαδα.Αν η Αριστερα θελει να δει τον Μιχαλολιακο Πρωθυπουργο,προβλημα της,
    εγω που δεν θελω να δω κατι τετοιο,οπου βρεθω και οπου σταθω,θα φωναζω και θα απαιτω καλυτερη διαφυλαξη συνορων,και συγγνωμη παιδια,αλλα δεν αντεχουμε να ταισουμε ολον τον πλανητη.

    Μακαρι ολοι οι Ελληνες να ηταν ανθρωποι μορφωμενοι,καλοψυχοι και φιλοξενοι,
    σε αυτη τη περιπτωση,τα λογια μου εδω θα ηχουσαν ακραια κ θα απομονωνονομουν σαν ξενοφοβος και κακος.Μακαρι να ειχαμε εναν καλυτερο κοσμο κ ο κυνισμος μου να ηταν απλα μια παραφωνια.Δυστυχως η ευτυχως,ο κοσμος ειναι αλλιως.Και οσο παει,ξεμακραινεται απο την Αριστερα και φασιζει επικινδυνα.

    Μαξιμαλισμοι τυπου ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ,θα τον κανουν να εκφασιστει μια ωρα αρχυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μoody,απουσια ρεαλιστικων προτασεων,εννοεις γενικα η στο μεταναστευτικο;Γενικα,ειναι μεγαλη συζητηση,κ αν θες,καλυτερα να τη κανουμε σε μια σχετικη αναρτηση.
    Οσον αφορα το μεταναστευτικο παντως,οι θεσεις του ΚΚΕ ειναι ρεαλιστικοτατες.Ανθρωποι που μενουν χρονια εδω κια εχουν κανει σπιτια κ οικογενειες,δε πρεπει να νομιμοποιηουν πληρως;Δε πρεπει να τους ενσωματωσουμε,να τους κανουμε να αποκτησουν Ελληνικη συνειδηση;Μεγαλωνουν παιδια εδω,αυτα δε πρεπει να ζουνε με τον βοβο της απελασης,πρεπει να νιωσουν ασφαλεια,να τα κανουμε να αγαπησουν αυτον τον τοπο.

    Επισης η Αριστερα μιλαει για καταργηση της μαυρης ανασφαλιστης εργασιας,και απαιτει να δοθουν ταξιδιωτκα εγγραφα στους μεταναστες,ετσι ωστε να πανε οπου θελουν,και να αδιαφορησουμε για το ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2,που μας αναγκασαν οι ευρωνταβατζηδες να υπογραψουμε και αναφερεται εκει σε επαναπροωθηση ολων των μεαναστων στην Ευρωπη,στη χωρα πρωτης προελευσης(που τυχαινελογω γεωγραφικης θεσης να ειναι συχνα η Ελλαδα)

    Εντελως αντικειμενικα,στο μεταναστευτικο δεν υπαρχουν ρεαλιστικοτερες θεσεις απο τις αριστερες θεσεις.Ολοι οι αλλοι ειναι υποκριτες και ευρωδουλοι,με αποτελεσμα το αδιεξοδο.

    Για τα αλλα ζητηματα,τον συζηταμε τον ρεαλισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα παραθεσω ενα αποσπασμα απο το βιβλιο του Πετρου Παπακων/νου,ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ,
    σχετικο κ πολυ χρησιμο για τη συζητηση.

    "Τα παλιρροικα μετανστευτικα κυματα που αναποδραστα δημιουργει η ειρηνικη η ενοπλη παγκοσμιοποιηση με τις οικονομικες και στρατιωτικες καταστροφες της,αποτελουν μια απο τις μετακινουμενες τεκτονικες πλακες που ανατρεπουν τη κοινωνικη ανθρωπογεωγραφια του πλανητη.Τα προηγουμενα μεταναστευτικα κυματα στην Αμερικη των αρχων τουτ 20αιωνα η στη Δ.εΥΡΩΠΗ το 50 κ 60,εξελισσονταν σε εποχες δυναμικης οικονομικης αναπτυξης που διψουσε για εργατικα χερια.Αντιθετα,το σημερινο μεταναστευτικο κυμα βρισκει τα μητροπολιτικα κεντρα της Δυσης σε χρονια υφεση και ενδημικη ανεργια.Ενα απο τα πιο χαρακτηριστικα φαινομενα της "νεας εποχης",που εγκαινιαστηκε με την ανοδο του νεοφιλελευθερισμου,ειναι η μαζικη μεταναστευση κεφαλαιων απο το Βορρα στο Νοτο και η αντιστροφη μετακινηση εργατικων χεριων απο το Νοτο στο Βορρα.Προκειται για τις 2 οψεις του παγκοσμιου κοινωνικου νταμπινγκ,που διευκολυνει ,βραχυπροθεσμα,τα πιο ευελικτα τμηματα του κεφαλαιου να ενισχυσουν τη κερδοφορια τους,μεταφεροντας ταυτοχρονα τον ανταγωνισμο και τους πολιτισμικους πολεμους στο εσωτερικο της εργατικης ταξης.

    Ωστοσο,σε αντιθεση με τη νεοφιλελευθερη μυθολογια,η πληρης κινητικοτητα της παγκοσμιας εργατικης δυναμης θα ισοδυναμουσε με ωρολογιακη βομβα στα θεμελια του καπιταλισμου.Ελευθερη μεταναστευση θα σημαινε πολυ γρηγορη εξισωση των ημερομισθιων και των ποσοστων κερδους του κεφαλαιου σε παγκοσμια κλιμακα,αφαιρωντας απο το κεφαλαιο μια απο τις βασικοτερες δυνατοτητες αντλησης προσθετης υπεραξιας.Επιπλεον,θα αφαιρουσε μια προσθετη πηγη κερδους στο εσωτερικο των μητροπολεων,εαν οι μισθοι και τα δικαιωματα του συνολου των μεταναστων εξισωνονταν με εκεινα της ντοπιας εργατικης ταξης.

    Ετσι,το συγχρονο αστικο κρατος,σε πεισμα της πολυπολιτισμικης ρητορειας των κυβερνησεων,ενεχει τον ρατσισμο ως δομικο πλεον στοιχειο του,πρωτιστως μεσω της μεταναστευυτικης πολιτικης.Στην πλειονοτητα τους,ακομη κ οι νομιμοι μεταναστες γινονται δεκτοι ως προσωρινοι ,υπο αυστηρα καθορισμενες προυποθεσεις,κατω απο τη δαμοκλεια σπαθη της απελασης,χωρις πολιτικα δικαιωματα και προσβαση σε βασικες κοινωνικες υπηρεσιες...............................................Παραλληλα,επιδιωκεται να τεθουν υπο ελεγχο τα μεταναστευτικα κυματα,με τειχη οπως εκεινο αναμεσα σε ΗΠΑ κ Μεξικο,οπου χανονται και θα χανονται πολυ περισσοτεροι ανθρωποι αποτι χαθηκαν στο τειχος του Βερολινου,με τα ναυτικα "τειχη" στη Μεσογειο και παρομοια κατασταλτικα μετρα.Σε αντιθεση με ,τι διακηρυσσαν,οι κυβερνωντες επιδιωκουν συνειδητα η μετανστευση να ειναι σε μεγαλο βαθμο,οχι μονο ποσοτικα ελεγχομενη αλλα και παρανομη,ωστε ο λαθρομετανστης να περιπεσει σε κατασταση κυνηγημενου ζωου και να ειναι ετοιμος να δουλεψει για ενα κομματι ψωμι,χωρις δικαιωματα.Ωστοσο,ο ελεχγος της μεταναστευσης γινεται ολοενα κ δυσκολοτερος οσο συνεχιζεται η περιθωριοποιηση ολοκληρων ηπειρων η τμηματων ηπειρων,απαιτωντας τη δημιουργια πολλων ΝΑΤΟ,που θα λειτουργουν ως η πλανητικη χωροφυλακη του ιμπεριαλισμου απεναντι στους "νεους βαρβαρους"..Παραλληλα,η κριση κοινωνικης ενταξης των μεταναστευτικων κοινοτητων δημιουργει το εδαφος για μεγαλης κλιμακας ταραχες,οπως η εξεγερση των νεων στα εργατικα-μεταναστευτικα προαστια της Γαλλιας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Celin γνωριζω τα αποσπασματα του Μαρξ που μου ποαρεθεσες .. Ο λόγος της διαφωνιας μου δεν αφορουσε τον ορισμό του λουμπεν αλλά την απο μερους σου τοποθετηση τοων Λουμεπεν μοπνο η κυριως προς ενα τμημα των μεταναστατων .. Σου ειπα κξαι επιμένω : Στην ιστορια του εργατικου - αριστερου κινηματος και του Μαρξ και στην Ελλάδα ο ρόλος των λουμπεν ειναι προς την πλευρά της ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗς .. και για την υποθεση λαμπαρακη : οι παρακρατικόι που εκτελεσαν την δολοφονια - οχι αυτοι που την οργανωσαν ηταν ΛΟΥΜΠΕΝ στοχιεια .. Δες καιτηνταινια Ζ ..
    δεν με ενδιαφερει πως το τοποθετει το Μπλογκπου ανεφερες .. Δική του ερμηνεια .. Αλλ'ά οχι της αριστεράς ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nοσφερατε,για μενα ο Μαρξ και ο Λενιν ειναι η Αριστερα.Επομενως,θεωρω οτι το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ειναι κ ενα ιστολογιο-αυθεντικος ερμηνευτης της,μιας που ειναι μαρξιστικο-λενινιστικο.


    Αλλα και παλι,θεωρω οτι δεν εχει πολυ μεγαλη σημασια αν οι παρακρατικοι δολοφονοι ειναι λουμπεν η οχι.Στο ξαναλεω,για μενα ειναι κατι πολυ χειροτερο απο λουμπεν.Ειναι το αορατο χερι του Παρακρατους,το οποιο διαμορφωνει εξελιξεις στην Ελλαδα εδω και,ποσα;60 χρονια;Η απο τη γενεση του Ελληνικου κρατους,το 1827,με τα ρωσοφιλα-αγγλοφιλα-γαλλοφιλα κομματα;Μαλλον απο τοτε...

    ΥΓ Εξακολουθω παντως να λεω οτι Αριστερα ειναι και Αγαπη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Celin, εγώ συμφωνώ με 90-95% του ποστ σου. Κάτι... μικρά μερεμέτια χρειάζεται μόνο, γενικά ΚΑΛΗ κατασκευή είναι όμως, την... αγοράζω κι όπως είναι.

    Τα "μικρά μερεμέτια" είναι η δυσκολία του να προσδιοριστεί επακριβώς ΠΟΙΟΣ είναι λούμπεν και ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ. Σε ορισμένες ομάδες μεταναστών που ζουν στην Πάτρα, όμως, αυτό είναι εμφανέστατο άμεσα και πρακτικά. ΒΛΕΠΕΙ κανείς τον νταβατζή, ή τον συστηματικό ζωοκλέφτη, ή τον έμπορο ναρκωτικών. ΔΕΝ χρειάζεται πολλή φιλοσοφία για να τον πάρει κανείς χαμπάρι, ΟΥΤΕ χώρος υπάρχει στις φυλακές γι' αυτά τα άτομα, ΟΣΕΣ δικαιολογίες ή ελαφρυντικά κι αν έχουν, πρέπει να φύγουν. ΣΚΛΗΡΟ αλλά αληθινό. Και είναι ΑΧΡΗΣΤΟΣ διυλισμός κωνώπων μετά καταπόσεως καμήλων κατά πόσον αυτό ταιριάζει ή όχι με την ΚΟΣΜΑΡΑ όπου ζει ο κάθε θεωρητικός αριστερός που αναρρωτιέται αν τόχε πει ή δεν τόχε πει ο Μαρξ κι αν είναι λούμπεν ΜΟΝΟ οι ακροδεξιοί και τ' αρχίδια του Καράμπελα...

    Το κείμενο του Πέτρου Παπακωσταντίνου που παράθεσες πάντως το βρήκα ακόμη πιο σωστό από του ciaoant1, ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει ΠΩΣ θα γίνει η διάκριση λούμπεν και μη-λούμπεν (κι εγώ μίλησα για μια πρακτική διάκριση που όμως ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις, επομένως θεωρώ το θέμα ΚΑΙ δύσκολο ΚΑΙ ανοιχτό).

    Αλλά... -στην τελική- ΟΤΑΝ δυστυχώς εμφανιστούν μερικά εκατομμύρια καινούργιοι πρόσφυγες, λόγω π.χ. μιας παγκόσμιας κρίσης πετρελαίου (που επίκειται) ΠΟΥ θα τους βάλουμε και ΠΩΣ? Φοβάμαι πως ΔΕΝ έχουμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, είναι ΑΛΥΤΟ από τη φύση του, από άποψη resources -αν μη τι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συνολικά, μιλούσα celin κι όχι συγκεκριμένα για το μεταναστευτικό.

    Συμφωνώ στο λογικό πλαίσιο που παρουσίασες, αλλά με αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τι θα γίνει; Ποιος ξέρει πόσοι είναι οι "λαθραίοι" και πως θα πολεμηθεί η μάστιγα των μεσολαβητών που εμπορεύονται ανθρώπινες ζωές (αφού τους πάρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @moody
    απλούστατα, μετά από κάποια χρόνια, και κάποιους... αλλεπάλληλους νέους λιμούς στον Τρίτο κόσμο και κάποια... εκατομμύρια αντί για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα ανακαλύψει η αριστερά ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ πρέπει να ΦΥΓΟΥΝ όσοι περισσεύουν, είτε είναι λούμπεν είτε όχι.

    ΤΕΛΟΣ. Χωνέψτε το κι ας μην κάθεται καλά στο αριστερό αντιρατσιστικό μας στομάχι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υ.Γ. Η Ευρώπη, ως... ναυαγοσωστικό σκάφος, ΟΧΙ ως φρούριο, ΚΑΠΟΙΟΥΣ μπορεί ΙΣΩΣ να σώσει. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Τα "μικρά μερεμέτια" είναι η δυσκολία του να προσδιοριστεί επακριβώς ΠΟΙΟΣ είναι λούμπεν και ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ"

    Οmadeon,συμφωνω απολυτως εδω.Ποιος θα το προσδιορισει;Ειναι εφικτο κατι τετοιο;

    Δεν εχω τωρα απαντηση για τη θεμελιωδης αυτη επισημανση σου.Μπορουμε παντως να ξεκινησουμε με τις ακραιες περιπτωσεις που αναφερεις εσυ,ολοι αυτοι που αναφερεις,νταβαδες,συμμοριες,ναρκεμποροι,ληστες,και οσους προβαινουν σε σεξουαλικες επιθεσεις.

    Δε χρειαζεται καν να πω οτι ολοι αυτοι δεν ειναι παρα ενα ΕΛΑΧΙΣΤΟ ποσοστο των μεταναστων.
    Οπως επισης θα ειναι ηλιθιος καποιος που θα θεωρησει οτι τα βαζω εδω συνολικα με τους μεταναστες.Δεν εχω κανενα προβλημα με τη πληθυσμιακη αλλοιωση,γουσταρω τη πολυχρωμια,τη διαφορετικη λαλια στη γειτονια και σεβομαι-θαυμαζω απεριοριστα τον ανθρωπο που βρηκε τη δυναμη να αφησει τη διαλυμενη χωρα του και να ξεκινησει μια καινουρια,τιμια ζωη εδω.
    Μαζι του ειμαι και τον στηριζω.

    Απλα,προσπαθω να μιλησω πρακτικα.


    Κι αν παρερμηνευτω απο ορισμενους ως "Ελληναρας",προβλημα του,ενα χρονο εδω με την ενεργο παρουσια μου στα μπλογκς εχω αφησει στιγμα και οσοι με παρακολουθουνε,γνωριζουν καλα το ποιον μου,
    για τους αλλους,i dont give a fuck.

    ΥΓ Μολις εκανα update και το νεο σου ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε Celin,
    ΕΤΣΙ είναι, ΟΠΩΣ τα συμπεραίνεις... ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    Κοίτα να δεις, ΚΑΙ εμένα, ο προσφιλής μου... εχθρός στις συζητήσεις που φέρει το απόκοσμο... ψευδώνυμο, με συκοφάντησε ΚΑΙ εμένα σαν... "ρεσαλταρισμένο" (ενώ το "Ρεσάλτο" το θεωρώ κρυπτο-ναζιστικό και τόχω επιεικώς χεσμένο -χεχε).

    Ομως θα μπούμε σύντομα σε μια περίοδο ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ακραία, που θα ακυρώσει ΠΟΛΛΕΣ θεωρητικούρες, στις οποίες αναλωνόμαστε σήμερα ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.

    Αναμένονται (ενδεικτικά) μερικές ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και μερικά ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ, από πολλούς μελετητές.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ όσοι ΚΟΙΜΑΣΤΕ.
    Μπαίνουμε στο peak oil.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Y.Γ. Στην Πάτρα ειδικά ακούω ότι το ποσοστό των "λούμπεν" είναι σε μερικές περιπτώσεις ομάδων προσφύγων ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟ ποσοστό, καθόλου αμελητέο. Γεννιέται η αναγκαιότητα, ΕΙΤΕ να βρούν τροφή και στέγη (αν δεν βρίσκουν δουλειά), ΕΙΤΕ και να ΦΥΓΟΥΝ ΠΑΝΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ όσοι... διατρέχουν κίνδυνο να ΓΙΝΟΥΝ λούμπεν, μαζί με τους υπόλοιπους που ΗΔΗ έγιναν. ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φιλε ομαντεον,να πουμε αλλη μια πικρη αληθεια;
    Πουθενα δε θα πανε οι λουμπεν.Αυτο το δωσιλογικο αλητικο καθεστως,τους θελει εδω τους λουμπεν.Για να αποπροσαναταλιζει τα πληθη και να στρεφει τη δυσαρεσκεια προς τα εκει.
    Τους οικογενειαρχες και τους εργαζομενους ειναι πιθανοτερο να διωξει.
    Τη συμφερει τη χουντα του πασοκ η λουμπεν εγκληματικοτητα,χαμηλη και οργανωμενο εγκλημα.

    Για να δυναμωνει την ντοπια ακροδεξια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Απο τη στιγμη που υπεγραψαν το Δουβλινο 2,αποδεικνυεται ξεκαθαρα οτι το παιχνιδι ειναι στημενο.
    Σα τη προσφυγη μας στο ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γαμώτο. Είχα γράψει ένα κειμενάκι και έκανα refresh και το έχασα. Καλά να πάθω. Textpad απο δω και περα...

    Στρατολάτη,

    ευχαριστώ για τη συμπαράσταση. Το πρόβλημα με την αντίληψη-πρακτική του Ανώνυμου, δεν είναι τόσο η συκοφαντική-απαξιωτική στάση απέναντι σε όποιον διαφωνεί μαζί του, αλλά η ιδεοληψία ότι μπορεί να προσπερνά σημαντικά θέματα με χαρακτηρισμούς και υβρεις. Δυστυχώς για αυτόν, αλλά και εμάς όλους, η Ιστορία δεν ξεχνιέται με χαρακτηρισμούς και άναρθρες κραυγές. Τα γεγονότα μας κυνηγούν αμείλικτα, βλοσυρά και πεισματάρικα ζητώντας εξηγήσεις και ερμηνείες. Όποιος δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί τους κακό του κεφαλιού του. Χαμένος θα είναι, γιατί η ιστορική εμπειρία (αρνητική και θετική) και η μελέτη της, μόνο κέρδος μπορούν να έχουν με τα διδάγματα και τα παραδείγματα που προσφέρουν για τους σημερινούς αγώνες που διεξάγουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Celin,

    μήπως αυτή η συζήτηση περι λούμπεν μεταναστών μας ξεγελά λίγο;

    Θέλω να πω ότι είναι άλλο με πολιτισμικά ή αισθητικά κριτήρια να κατατάσσουμε πολλούς μετανάστες στους "λούμπεν" και διαφορετικό με βάση την παραγωγική/κοινωνική τους θέση. Δηλαδή ένας μετανάστης είτε έρχεται από το Μπαγκλαντές ή απο την Αλβανία, είναι πάντα σε πολύ δυσκολότερη οικονομική κατάσταση απο εμάς. Η στέγη, η τροφή, το μεροκάμματο είναι πράγματα που έχει μάθει να τα παλεύει καθημερινά και να τα κερδίζει όχι πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα. Ένας τέτοιος εργαζόμενος είναι πιθανόν να περνά περιόδους ανεργίας ή υποαπασχόλησης, αλλά πάντα έχει μια καθημερινή σχέση αναζήτησης-πάλης για εργασία που κατα τη γνώμη μου τον "γατζώνει" πάνω στην κατηγορία της εργατικής τάξης. Η συνείδηση τους μάλιστα είναι και αρκετά προχωρημένη και αν το προσφέρουν οι συνθήκες, βοηθήσει λίγο και η αριστερά, ακόμα και κινητοποιήσεις έχουμε (π.χ.Αιγύπτιοι ψαράδες, Πακιστανοί στη Σκάλα, κ.α.). Εκτιμώ ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι "300" και οι περισσότεροι άλλωστε μετανάστες.

    Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με μια εικόνα που έχουμε π.χ. για το κέντρο της Αθήνας (βλ.Ομόνοια, και πέριξ), όπου η οπτική εικόνα παραπέμπει άμεσα στους λούμπεν προλετάριους. Είναι ωστόσο άδικο αυτό να αποδίδεται στην πλειοψηφία των μεταναστών, καθώς απο πάντα σε εκείνη την περιοχή λειτουργούσε το πρεζεμπόριο, η πορνεία και παρανομία που τώρα πλεον έχουν πολυφυλετικά χαρακτηριστικά. Φυσικά μιλάμε στη συγκεκριμένη περιοχή για μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν τα χαρακτηριστικά που αναλύει ο "Βαθυς Κόκκινος", αλλά επαναλαμβάνω δε νομίζω ότι χαρακτηρίζουν την πλειονότητα. Οι συγκεκριμένοι ωστόσο διαδραμάτισαν και ένα μικρό ρόλο στα γεγονότα του Δεκέμβρη, πραγμα που πρέπει να μας προβληματίσει για το μέλλον...

    Όσο για την απάντηση της αριστεράς, νομίζω celin οτι όσο και να θέλεις να "ακουμπήσεις" πάνω στον μέσο Έλληνα, να του μιλήσεις πιο "κατανοητα" ή "ρεαλιστικά" προβάλλωντας μια πιο υπευθυνη(;) αριστερη πρόταση χάνεις την ώρα σου και ταλαντεύεσαι σαν το εκκρεμές: τη μια λες ότι σε τηλεοπτική συζήτηση θα έλεγες "δεν τους φέραμε εμεις" ή θα έλεγες ρηξικέλευθα πράγματα(ποια;), την άλλη εξαπολύεις μυδρους εναντίον του Δουβλίνου 2 και παίρνεις μια πιο συνολική τοποθέτηση με κριτική στον ιμπεριαλισμό και το σύστημα.

    Εγώ είμαι...με τον δεύτερο εαυτό σου. Είναι συνολικότερο το θέμα και δεν θα κάτσουμε να συζητάμε για μέτρα-ασπιρίνες.

    Μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα και να μπορούν να γυρίσουν οι άνθρωποι αυτοί στις πατρίδες τους ειρηνικά και με ανθρώπινους όρους, η δουλειά της αριστεράς είναι να α) να υπερασπίζει το δικαίωμα τους στη ζωή μαχόμενη την καταστολή, τους φράχτες, τις Μανωλάδες β) να υπερασπίζεται το δικαίωμα τους στη δουλειά οργανωνοντας τους στα συνδικάτα και τα κόμματα της ενισχύοντας τον αγώνα της εργατικής τάξης σε εθνικό επίπεδο γ) να τους εξασφαλίζει δικαιώματα νομιμότητας και μετακίνησης σε άλλες "δυτικές" καπιταλιστικές χώρες για να μην συμβεί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δ) να αποκαλύπτει τα πραγματικά αίτια της μετανάστευσης που δεν είναι ταξιδάκι αναψυχής, αλλά μια κατάρα που έχει ρίξει ο καπιταλισμός στις ασθενέστερες χώρες με πολέμους και οικονομική εξαθλίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. συμφωνω με τον προλαλήσαντα ιδιως στο θεμα των ..λουμπεν
    θαθελα να πώ κιαλλα αλλά ..ασε.
    τεσπα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. καλησπερα Celin...
    λέω κι εγώ με το φτωχό μυαλό μου, αν μια μέρα η αριστερά υπέβαλε παραίτηση από τη βουλή και δρούσε εξωκοινοβουλευτικά, μήπως θα υπήρχε περίπτωση να αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύμα;
    προσωπικά θεωρώ πως οι 3οο έχουν γίνει εφιάλτης και ο Λεωνίδας έχει προδοθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Celin, με απογοήτευσες σήμερα.
    Να πω δύο πράγματα επιγραμματικά:
    1)Τις επαναστάσεις δεν τις κάνουν φωτισμένες μειοψηφείες. Την ιστορία την γράφουν οι μάζες.
    2)Οι εργάτες οποιασδήποτε εθνικότητας, ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, είναι οργανικά μέλη της ελληνικής εργατικής τάξης.
    3)Για τον οποιονδήποτε λέει "ο καθένας στην χώρα του", καλό είναι να του θυμίζουμε πως εάν γίνει αυτό, από την ελλάδα θα γύγουν μεν 500.000 ξένοι εργάτες, αλλά θα πρέπει να μπορέσουμε να αποροφήσουμε και τα 11.000.000 ελλήνων του εξωτερικού που θα διώξουν κάποιοι άλλοι. Χωράμε 22.000.000 στην χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τrash,δε σε απογοητευσα εγω.Ο Μαρξ και ο Λενιν σε απογοητευσαν γιατι λογια δικα τους μεταφερω.

    Το να στεναχωρησω καποιον στεναχωρει και εμενα,αρκει ομως να μη παρερμηνευει τα λογια μου,γιατι τοτε χαλιεμαι διπλα.

    Κανεις εδω δεν ειπε ο καθενας στη χωρα του,trash.Kai με απογοητευεις εσυ τωρα γιατι μου βαζεις λογια και δημιουργεις εντυπωσεις λες και ειμαι κανας χθεσινος.Ειπα εγω να φυγει ο εργαζομενος;Ειπα εγω ο καθενας στη χωρα του;

    Εγω καταφερθηκα εναντιον του ΛΟΥΜΠΕΝ προλεταριατου.Καταφερθηκα εναντιον των συμμοριων,των ληστων,των βιαστων και αυτων που κακοποιουν συνταξιουχους.Εναντιον αυτων που δε βρηκαν δουλειαισως να μην εψαξαν καν να βρουνε)
    και παραασιτουν κλεβοντας αλλους φτωχους.

    Τους θες εδω εσυ αυτους;
    Εγω θελω να τσακιστουνε και να φυγουν.
    Και εγω βοηθαω την Αριστερα με αυτα που λεω,κατι που δε κανεις εσυ,διαστρεβλωνοντας αυτα που λεω.

    Καλως η κακως,υπαρχει αυτη η μαρξιστικη-λενινιστικη διακριση μεταξυ μεταναστη εργαζομενου και λουμπεν.Εγω που ειμαι κ καινουρις στον χωρο θα σας τη μαθω;Επρεπε να τη ξερατε ηδη.

    Και περα απο τους λουμπεν,για πες μου,τι προτεινεις εσυ με τα συνορα;Να τα ανοιξουμε;Να ερθουν κ αλλοι εξαθλιωμενοι εδω;
    Αν θες την Ακροδεξια στο 50% δικαιωμα σου,διακιωμα μου να τη θελω οπως τωρα,κατω και αν σκουζει.



    "Οι εργάτες οποιασδήποτε εθνικότητας, ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, είναι οργανικά μέλη της ελληνικής εργατικής τάξης."

    ΠΟΙΟΣ διαφωνησε με αυτο;Τι μου το γραφεις σαν απαντηση,λες και εγω εγραψα κατι διαφορετικο;

    Φιλε,να λες οτι γουσταρεις,αλλα αν θες,προτου το γραψεις,τουλαχιστον να προσεχεις αυτο που διαβαζεις.


    "Τις επαναστάσεις δεν τις κάνουν φωτισμένες μειοψηφείες. Την ιστορία την γράφουν οι μάζες."

    Οι φωτισμενες μειοψηφιες ειναι αυτες που τραβανε τις μαζες μπροστα.Αν δεν υπηρχε ο Λενιν,ο Ροβεσπιερος και ο Δαντων,ο Τζεφερσον στην Αμερικη,αν δεν υπηρχαν ο Κολοκοτρωνης και ο Καραισκακης,ο Τσε
    αν δεν υπηρχαν τα παιδια στο Πολυτεχνειο,
    αν δεν υπηρχαν ο Λορκα και οι Ισπανοι αντιφασιστες,
    ακομα οι μαζες θα λατρευανε τους Τσαρους,τους Λουδοβικους,τους Τουρκους,τους Βρετανους,τον Φρανκο τον Σαλαζαρ και τον Μπατιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κatabran,υπαρχει αυτη η αποψη και ειναι διαδεδομενη.Οτι ο πολυς κοινοβουλευτισμος φθειρει και εκφυλιζει τα αριστερα κομματα,φερνοντας σε τριβη-συναναστροφη-επηρεασμο,με το Καθεστως.
    Ειναι και γνωμη του Αλαν Μπαντιου αυτο,του μεγαλου αριστερου φιλοσοφου.

    Καποια αληθεια σιγουρα υπαρχει σε αυτο.Και εγω το υποστηριζα παλια.Τωρα πιστευω οτι μαλλον δεν ισχυει.Τις δυναοτητες που σου δινει το Καθεστως,γιατι να μην τις εκμεταλλευτεις προς οφελος σου;Το καθε κομμα εχει οικονομικες αναγκες,χρειαζεται δυστυχως λεφτα,γιατι να αποσυρθει η Αριστερα απο την εκλογικη και τη τακτικη χρηματοδοτηση;
    Γιατι να μην ειναι στη Βουλη και να κατακεραυνωνει τους βραχιονες της τοκογλυφιας;

    Επομενως,μαλλον κλινω προς την αντιθετη αποψη.
    Αλλα,ακουω και τη δικια σου κ το σκεφτομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Παυλο,κανεις κ εσυ το ιδιο λαθος με τον trash,λες πραγματα που φαινονται οτι αντιπαρετιθενται με αυτα που λεω εγω και κοντευω να παρουσιαστω σα ξενοφοβικος εδω.Λες και εγω δε συμφωνω με αυτα που λες,λες και εγω διαφωνω στο οτι η πολυ μεγαλη πλειοψηφια των μεταναστων ειναι ανθρωποι σκληρα εργαζομενοι που εκμεταλλευονται αγριως απο τον Ελληνα-Αφεντικο.

    Τελοσπαντων,ξερεις τι γινεται;Οπως βλεπεις και στα σχολια,αν υποτεθει οτι παρουσιαζαμε 2 διαφορετικα ρευματα σκεψης,σχεδον ολοι συμπλεουν με σενα και οχι με μενα.

    Αν αλλαζαμε ακροατηριο και μας διαβαζαν ΨΤΚ,ξερεις τι θα γινοταν;Παλι με εμενα δε θα συμφωνουσε σχεδον κανενας γιατι θα με υπολαμβανε ως πολυ φιλικο με τους μεταναστες
    (οι 9 στους 10 θελουν να φυγουν ολοι)

    Εγω θα εξακολουθω να τα γραφω οπως τα σκεφτομαι,γιατι ξερω καλα οτι η Αληθεια δεν ανακαλυπτεται με μανιχαιστικους ορους και με black and white αντιληψεις.
    Δεν ισχυριζομαι οτι εχω παντου τη σωστη αποψη,
    ισχυριζομαι ομως οτι τη ψαχνω την αληθεια περισσοτερο απο τους πολλους,και μακρυα απο κουτακια.
    Και αυτο θα εξακολουθησω να κανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. υπαρχει αυτη η μαρξιστικη-λενινιστικη διακριση μεταξυ μεταναστη εργαζομενου και λουμπεν..
    -----------------------------------------------
    Ε δεν υπάρχει/ πως να το κανουμε .. για να το πω ξεκαθαρα : Δεν αφορά ΣΤΟΥς ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



    Και οι μεταναστες ειναι τοσο Λουμπεν οσο ο Γιαννης Αγιαννης που εκλεψε ενα καρβελι Ψωμι κι εκατσε 20 χρονα φυλακή ..
    ------------------
    κιαν ειναι να ονοματισουμε τους νταβατζηδες και αυτους που εδω και εικοσι χρονια διακινουν Γυναικες και ναρκωτικά στα Υψηλά κλιμακια μαλλον δεν θα βρουμε ..μεταναστες ..
    ----
    εναι ευκολο να χτυπαμε τους φωτοχοδιαβολους
    ----'
    αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    ….Θα πούμε λίγα λόγια σχετικά με την απόφαση για τον εκπατρισμό και τη μετανάστευση. Και στο ζήτημα αυτό στην επιτροπή έγινε προσπάθεια να υποστηριχθούν οι στενές συντεχνιακές απόψεις και ν’ απαγορευτεί η μετανάστευση εργατών από τις καθυστερημένες χώρες (Κίνα κλπ.) Είναι ακριβώς το ίδιο πνεύμα του αριστοκρατισμού μέσα στους προλετάριους μερικών “πολιτισμένων” χωρών, που βγάζουν ορισμένα κέρδη από την προνομιακή θέση τους και γι’ αυτό έχουν την τάση να ξεχνάνε τις απαιτήσεις της διεθνούς ταξικής αλληλεγγύης. Μέσα στο ίδιο συνέδριο δεν βρέθηκαν υπερασπιστές αυτής της συντεχνιακής και μικροαστικής στενότητας αντιλήψεων. Η απόφαση ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας.

    Γράφτηκε τέλη Αυγούστου 1907 και δημοσιεύτηκε στις 20/10/1907 στην Προλετάρι Νο 17, Άπαντα, τομ. 16 σελ.77

    η. Η αστική τάξη εξωθεί τους εργάτες του ενός έθνους ενάντια στους εργάτες του άλλου έθνους, πασχίζοντας να τους κρατά διχασμένους. Οι ταξικά συνειδητοί εργάτες, κατανοώντας ότι είναι αναπόφευκτο και προοδευτικό το σπάσιμο όλων των εθνικών φραγμών που βάζει ο καπιταλισμός, προσπαθούν να βοηθήσουν τη διαφώτιση και την οργάνωση των συντρόφων τους εργατών που προέρχονται από τις καθυστερημένες χώρες.

    «Ζα Πράντου», αρ. φυλ. 22, 29 Οκτωβρίου 1913, Άπαντα τομ. 24, σελ 90-93

    …Προς τον γραμματέα

    του Συνδέσμου Σοσιαλιστικής προπαγάνδας

    … Στον αγώνας για τον αληθινό διεθνισμό και ενάντια στον “ντζιγκο-σοσιαλισμό” εμείς επισημαίνουμε πάντα στον τύπο μας το ρόλο των οπορτουνιστών ηγετών του Σ.Κ. της Αμερικής που είναι υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης των κινέζων και ιαπώνων εργατών (ιδιαίτερα μετά το Συνέδριο της Στουτγάρδης του 2907 και παρά τις αποφάσεις του). Έχουμε τη γνώμη ότι δεν μπορεί να είναι κανείς διεθνιστής και ταυτόχρονα αν είναι υπέρ αυτών των περιορισμών. Υποστηρίζουμε ότι αν οι αμερικάνοι σοσιαλιστές και ιδιαίτερα οι άγγλοι σοσιαλιστές που ανήκουν σ’ ένα έθνος το οποίο κυβερνά και καταπιέζει άλλα έθνη, δεν είναι ενάντια σε οποιουσδήποτε περιορισμούς της μετανάστευσης και ενάντια στην κατοχή αποικιών, αν δεν υποστηρίζουν την πλήρη ανεξαρτησία των αποικιών, αυτοί οι σοσιαλιστές είναι στην πραγματικότητα “ντζιγκο”…

    Γράφτηκε ανάμεσα στις 31/10 και 9/11 1915, Άπαντα τομ.27, σελ. 76
    ------------------------
    ΠΗΓΗ :
    http://erodotos.wordpress.com/2011/03/04/lenin-metanastes/


    ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο λΕΝΙΝ..πουθενα δεν λεει διωξτε τους ..λουμπεν μεταναστες και κρατηστε τους ..καλους
    ----------------------------------
    οσονουπω θα σου στειλω και το τι ειπε πραγματικά ο Μαρξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. μαρξ για μεταναστες
    http://nosferatos.blogspot.com/2010/01/blog-post_7678.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Celin, αρχικά ύπηρξε μία παρεξήγηση για την οποία προφανώς ευθήνομαι και εγώ. Κάποια πράγματα δεν υπονοησα πως τα εννοείς εσύ, απλά τα σχολίασα θεωρόντας έυκολη την παρερμηνεία τους από κάποιον άλλον, έτσι όπως ήταν διατυπωμένα. Εάν δεν είμουν εξαρχής καλοπροαίρετος απέναντι σου, δεν θα σχολίαζα εδώ.
    -Και εγώ τα λόγια του Μαρξ και του Λένιν μεταφέρω.
    -Μπαίνει ένα ερώτημα σε σχέση με το λούμπεν, (και δεν μιλάω φυσικά για ακραίες ποινικές καταστάσεις).
    Το πόσο εύκολο είναι ειδικά στις μέρες μας να περάσει ένας εργάτης (έλληνας ή ξένος αδιάφορο) μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ανεργίας στο κουρελοπρολεταριάτο, και πως αυτό (το κουρελοπρολεταριάτο δηλαδή) σε περιόδους κρίσης όπως αυτή, αλληλοτροφοδοτείται συνεχώς με την εργατική τάξη, είναι ένα ζήτημα που νομίζω πως δεν προβλημάτισε αρκετά τους περισσότερους από τους συνομιλητές μας. Π.χ. εγώ έχω πάνω από δύο χρόνια να κάνω μια σταθερή δουλειά με ένσημα, και δεν έχω εξαθλιωθεί, χάρη στην οικογενειακή και κοινωνική αλληλεγγύη που έχουμε ευτυχώς διατηρήσει, σαν «υποανάπτυκτοι βαλκάνιοι». Τι είμαι; Εργάτης ή λούμπεν; Εγώ εργάτης λέω, αλλά είναι αυτονόητο για όλους αυτό;
    Και εάν δεν είμουν έλληνας αλλά ξένος, τι επιλογές θα είχα;
    -Οπως δεν διαχωρίζω τους έλληνες από τους ξένους εργάτες, έτσι δεν διαχωρίζω και τους έλληνες από τους ξένους εγκληματίες. Η αντιμετώπιση, δεν μπορεί παρά να είναι κοινή και στις δύο περιπτώσεις. Εσύ δίνεις την εντύπωση να το κάνεις (τον διαχωρισμό). Αν το λάθος είναι δικό μου, πιθανόν να το κάνει και άλλος, για αυτό και το αναφέρω.
    -Στο πρακτικό ζήτημα του τι να γίνει συμφωνούμε απόλυτα: Ανυπακοή στο Δουβλίνο2.
    ...και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που γεννά την εξαθλίωση στις πατρίδες τους, θα πρόσθετα....
    Και έχω και μια πιο ριξικέλευθη πρόταση, για να τους τρελλάνουμε όλους:
    Χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε όλους, ούτως ώστε να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα σε όποια χώρα της ΕΕ θέλουν! Πόσοι πιστεύει κάποιος πως θα κάτσουν στην Ελλάδα;
    -Το ζήτημα αστυνόμευσης είναι δίκοπο μαχαίρι. Από την μία αποξενώνεσαι από κάποια λαϊκά μικροαστικά κομμάτια τα οποία προλεταριοποιούνται (εάν δεν εξαθλιώνονται κιόλας) με ραγδαίους ρυθμούς, από την άλλη δεν μπορείς και να υποστηρίξεις πολιτικα την ισχυροποίηση κατασταλτικών μηχανισμών, οι οποίοι γνωρίζεις πως αύριο θα πέσουν στο κεφάλι σου (τα παραδείγματα άπειρα). Νομίζω πως το δεύτερο είναι πιο σημαντικό πρόβλημα από το πρώτο.
    -Για το θέμα του κ(υ)νοβούλιου που μπήκε από άλλον συνομιλητή, νομίζω πως ο Λένιν ήταν ξεκάθαρος: «ακόμη και το σταύλο του αστικού κοινοβούλιου θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να προωθήσουμε τις απόψεις μας». Δεν έχουμε τόσα μέσα στα χέρια μας ώστε να έχουμε την πολυτέλεια και να διαλέγουμε ποια θα χρησιμοποιήσουμε, αρκεί βέβαια να μην τα φετιχοποιούμε. Ο κοινοβουλευτικός φετιχισμός για μένα τουλάχιστον, είναι εξίσου επικύνδινος με τον φετιχισμό της βίας.
    -Στο τέλος του σεντονιού μα ω και μία κουβέντα πάνω στον αρχικό προβληματισμό του ποστ. Αυτήν την στιγμή ο δικομματισμός δεν παίρνει ούτε το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ολη η προπαγάνδα του συστήματος τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν πια να εμνπεύσει τον κόσμο μαζί του (ξέρει πως πια δεν μπορεί) αλλά να ρίξει τον κόσμο στην απόχή και το «απολιτίκ»(«όλοι ίδιοι είναι»). Δυστυχώς το έχουν καταφέρει, και αυτό νομίζω πως είναι και το μεγάλο πρόβλημα.
    -Celin, νομίζω πως εξακολουθείς να υποτιμάς την δράση των μαζών, αλλά αυτή είναι νομίζω μια άλλη και τεράστια κουβέντα για να γίνει εδώ.
    Ελπίζω κάποιες παρεξηγήσεις να λύθηκαν, και στον προβληματισμό να συνέβαλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. "εναι ευκολο να χτυπαμε τους φωτοχοδιαβολους "

    Nosferατε,ειναι απαραδεκτο αυτο που λες.Ενα χρονο εγω στη μπλογκοσφαιρα,δε χτυπησα ποτε φτωχοδιαβολους.Χτυπαω και ξεφτιλιζω τη πασοκικη μαφια,τον Παπανδρεικο δωσιλογισμο που ξεπουλησε τη χωρα,οπως και τον εθνοκαταστροφεα Καραμανλη,οπως και αποκαλυπτω τον υπουλο ρολο της Σαμαρικης Δεξιας που λειτουργει σαν εφεδρεια του Καθεστωτος.

    Αποκαλυπτω επισης τον βρωμικο κ απανθρωπο χαρακτηρα της νεοφιλελευθερης χουντας,η οποια εχει εξαπλωθει σα γαγγραινα πανω στο σωμα του πλανητη.Μια νεοφιλελευθερη χουντα,της οποια ο ΓΑΠ ειναι περιφερειακος βραχιονας.

    Αυτα κανω εγω εδω ενα χρονο.Δεν εχω δει και πολλους να κανουν το ιδιο




    Αν θες να κατηγορησεις αυτους που τα βαζουν με τους φτωχοδιαβολους,να πας να τα βαλεις με τους fuhrer Παπουτση,Ραγκουση και Νταλαρα,που θελουν να δουνε νεκρους καδολοφονησουν τους απεργους Πεινας στην Υπατια.

    Ευκολο ειναι να χτυπαμε αλλους μπλογκερ,δυσκολο ειναι να χτυπαμε φαινεται τους δολοφονους Παπουτση,Ραγκουση,ΓΑΠ και Αννα Νταλαρα.Για σενα το λεω αυτο.


    Οσον αφορα τα υπολοιπα,ειπα ο,τι ειχα να πω και τελος.Οι αποψεις καταγραφηκαν,τα λογια του Μαρξ και του Λενιν εγω τα μετεφερα σωστα,ο καθενας ας κρινει.

    Παρακαλω μονο να μη ξαναδω διαστρεβλωση και παραποιηση των λογων μου.Γενικα το λεω αυτο.
    Γιατι θα χαλασουμε τις καρδιες μας και δε θα αφησω κανεναν να δημιουργει εντυπωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τrash,ναι,με το τελευταιο σου σχολιο λυθηκαν καποιες παρεξηγησεις και δεν εχω πολλα να σου απαντησω,καταγραφω την αποψη σου για Ελληνικη υπηκοοτητα,ναι,γιατι οχι;Ετσι,θα χτυπουσαμε το Δουβλιο 2 στη πραξη και κανεις Ευρωπαιος δε θα μπορουσε να πει και τιποτα!

    Να πω οτι δεν εχω κανενα προβλημα με τον εξαθλιωμενο ανθρωπο που ηρθε απεξω,πως θα μπορουσα να εχω προβλημα,θα ημουν ενα απανθρωπο παλιοτομαρο αν ειχα προβλημα μαζι του.Το προβλημα μου ειναι με τους -λιγους-αυτους που τρομοκρατουνε αλλους εξαθλιωμενους ανθρωπους,Ελληνες η ξενους.
    Δε δικαιουσαι να μπαινεις στο σπιτι του συνταξιουχου,να τον ληστευεις και να τον κακοποιεις,σε οποια κατασταση κ αν εισαι.

    Δε θα ελεγα ποτε να απελασουμε εναν ανθρωπο μονο και μονο επειδη ειναι ..εξαθλιωμενος και αβοηθητος,δε θα μπορουσα ποτε να πω κατι τετοιο.

    Παντως,επιμενω στην αυστηρη φυλαξη των συνορων.Υπαρχει προβλημα περιορισμενων πορων και ειναι αληθεια οτι δε χωραμε δυστυχως πολλους ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. και μια διευκρινιση προς τον Ομαντεον που ειπε :

    Κοίτα να δεις, ΚΑΙ εμένα, ο προσφιλής μου... εχθρός στις συζητήσεις που φέρει το απόκοσμο... ψευδώνυμο, με συκοφάντησε ΚΑΙ εμένα σαν... "ρεσαλταρισμένο" (ενώ το "Ρεσάλτο" το θεωρώ κρυπτο-ναζιστικό και τόχω επιεικώς χεσμένο -χεχε).
    --------------------
    Κοιτα Ομαντεον: Δεν νθμαι να σε αποκαλεσα "ρεσαλταρισμένο"ή ''σαλαταρισμ΄νο '' αλλά και να ειναι ετσι οπως τα λές ΣΟΥ ΔΗΛΏΝΩ ξεκαθαρα οτι επ 'ουτδενι σε συσχετισα ποτέ με το ..Ρεσαλτο .. Αν θες να στο υπογραψω κιολας : ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΠΑΔΟ Η ΜΕΛΟΣ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ..ΡΕΣΑΛΤΟ

    ευχαριστημένος φιλε;

    υ.γ παρεξηγησες οπως και τοτε με το τσιπραζεν ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ενδιαφερουσα σιγουρα η αναρτηση, αλλά μηπως φταιει και η αριστερα σε κατι;
    Γιατι αυτο που γραφεις στον τιτλο δε συμβαινει τωρα στην Ελλαδα, αλλά σχεδον παντα.
    Ενω εσυ προσπαθεις να το εξηγησεις με απαντησεις που αφορουν στο σημερα.

    Ή μηπως η αριστερα τελικα δεν θελει να γινει πλειοψηφικο ρευμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αντωνη,σχετικα αμεσα αναφερω και τις ευθυνες της Αριστερας.Θεωρω απλα οτι οι ευθυνες ειναι κυριως στο επικοινωνιακο περιτυλιγμα,οχι στην ουσια.
    Θα μιλησω για το ΚΚΕ,για τα υπολοιπα κομματα ας μιλησουν οι φιλοι που τα ψηφιζουν.
    Το ΚΚΕ ποτε δεν ειπε ανοιχτε τα συνορα να ερθουν 5-6 εκατομμυρια,ουτε αγνοησε το υπαρκτο προβλημα της εγκληματικοτητας.
    Ειπε το απλο κ ουσιωδες:Ανυπακοη στο Δουβλινο 2.

    Δεν υπαρχει κατι αλλο να γινει.Ταξιδιωτικα εγγραφα σε ολους οσους θελουν να κινηθουν προς τη Ευρωπη.

    Το ΚΚΕ επισης καταφερθηκε εναντιον του φραχτη,μιλωντας για τα συμφεροντα που κρυβονται απο πισω.

    Επισης,κατηγορησε το ΔΙΚΤΥΟ για την αστοχη κινηση να παει τους μεταναστες στη Νομικη και να συμβαλλει στο κλιμα αποπροσανατολισμου της κοινης γνωμης,
    και οχι μονο αυτο,αλλα και σαν κινηση,καθολου δε βοηθησε τα αιτηματα αυτων των ανθρωπων.

    Και τωρα που τα πραγματα εχουν φτασει στο απροχωρητο,βγηκε και ζητησε αμεση δικαιωση αυτων τω ανθρωπων που δουλευουν χρονια εδω και δε ζητανε κατι που δε δικαιουνται.

    Δεν εχω επομενως να ασκησω κριτικη στις θεσεις του ΚΚΕ.Απλα να ξεκαθαρισει οτι στεκεται πλαι στον μεταναστη-εργαζομενο
    (η στον μεταναστη-ανεργο)
    κ οχι σε αυτον που στηνει συμμοριες και ληστευει-κακοποιει-εκφοβιζει τις γειτονιες.

    Προφανως κ αυτο ειναι αυτονοητο,κ ομως,υπαρχουν παρα πολλοι στις υποβαθμισμενες γειτονιες δεν το εχουν καταλαβει.Και νιωθουν οτι η Αριστερα τους εχει εγκαταλειψει.

    ΥΓ Οσον αφορα το τελευταιο σου ερωτημα,σηκωνει ξεχωριοστη αναρτηση!Εχω καταληξει στο συμπερασμα οτι αυτο που υπονοεις,δεν ισχυει.Τουλαχιστον για το ΚΚΕ.Επειτα απο πολυ σκεψη κ αμφιταλαντευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. σου ειπα και το ξαναλέω: Βρες μου καποιο σημειο στον Μαρξ και Λενιν που να ζητά απελαση των ...λουμπεν μεταναστων και θα παραδεχτώ οτι εχεις δικιο .. Οσο για το χοντρο υποννουμενο

    '' Ευκολο ειναι να χτυπαμε αλλους μπλογκερ,δυσκολο ειναι να χτυπαμε φαινεται τους δολοφονους Παπουτση,Ραγκουση,ΓΑΠ και Αννα Νταλαρα.Για σενα το λεω αυτο.'' στο επιστρεφω ... Αρκετα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ερχεσαι στο μπλογκ μου κ αφηνεις υπονοουμενα ρατσισμου και ξενοφοβιας και μετα θιγεσαι κ λες αρκετα;Τι αρκετα;Αυτα ειναι αρκετα;Αυτα δεν ειναι τιποτα για καποιον που ερχεται να μου πει οτι εγω "χτυπαω τους φτωχοδιαβολους"
    Τρεμω απτα νευρα μου αυτη τη στιγμη,δε γουσταρω διαλογο με καποιον που τολμησε να ξεστομισει κατι τετοιο.Οτι εγω χτυπαω αυτους τους ανθρωπους.Οτι ειμαι τοσο ανανδρος και ακαρδος ωστε να χτυπαω τον αδυναμο,τον φτωχοδιαβολο.

    Αυτα ειναι τα αθλια υπονοουμενα αυτης της αθλιας προτασης,οχι τα δικα μου.

    Εχω δεχτει ολην αυτη τη κριτικη,και καλως τη δεχομαι απτη στιγμη που εκτιθεμαι με τα γραπτα μου
    αλλα δε θα δεχτω διαστρεβλωσεις του λογου μου και τετοια αθλια υπονοουμενα.

    Εγω θα πω το αρκετα.Καλη συνεχεια κ το εννοω,αλλα με ανθρωπο που αφηνει τετοια υπονοουμενα,δε θελω να ξαναμιλησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ουτε κι εγω . εσυ αφησες ενα αδιανοητο υποννοουμενο εναντιον μου .. .

    Τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ασε μας ρε Νοσφεράτε που "άφησε ένα αδιανότητο υπονοούμενο εναντιον σου". ΑΧΑΡΙΣΤΕ βλάκα που σε... ΑΝΕΧΕΤΑΙ (ενώ ΟΥΤΕ εγώ δεν σου την πέφτω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ρε Celin,
    ρίχτου κάνα μπινελίκι του μαλάκα που σε συκοφαντεί και ζητάει ΚΑΙ ρέστα από πάνω.

    "οποιος κλάνει ελεύθερα, κλάνει και σωστά"
    -Ρήγας Βρωμαίος!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Υ.Γ.2 ΣΙΓΑ ρε Νοσφεράτε, που... δεν με είπες και"ρεσαλταρισμένο". Πάρε κάνα χάπι... τόνωσης της ΑΔΥΝΑΤΗΣ μνήμης σου (γιατί περί αυτού πρόκειται, αποκλείεται να λες ψέματα, σε ΕΜΑΘΑ πια)... και.. άμα πιω το δεύτερο καφέ θα χώσω ΚΑΙ λινκ στο επίμαχο σχόλιό ΣΟΥ.

    Σάμπως ρε βλάκα σε κατονόμασε κανείς? Εγώ το είπα ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ για "μυημένους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Fun facts για τις πλειοψηφίες!
    Χίτλερ: Στις τελευταίες δημοκρατικές εκλογές πήρε 33.1%
    Μπούς: Στην πρώτη του εκλογή ως πρόεδρος ήταν μειοψηφία με 47.9% έναντι 48.4% του Γκορ
    Θάτσερ: Το καλύτερο ποσοστό της ψήφου που πήρε ποτέ ηταν το 43.9% το 1979
    Σίλβιο: Καλύτερη επίδοση ever το 37.4%
    Ρήγκαν: Το 1980 πήρε 50.7%

    Απο όλους δηλαδή ο μόνος που πράγματι ήταν επιλογή της πλειοψηφίας ήταν ο Ρήγκαν. Χωρίς να λάβουμε υπ'όψη πως καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας του τουλάχιστον το ένα από τα 2 κοινοβούλια είχε Δημοκρατική πλειοψηφία.

    Ταυτόχρονα, μπορώ πρόχειρα να θυμηθώ "φωτισμένες μειοψηφίες" όπως πχ τη χούντα του 67, τον Πινοσέτ του 73, τον Λένιν του 17 τα κατορθώματα των οποίων ας πούμε δεν αντιμετωπίζονται πάντα θετικά και η δημοκρατικότητα των καθεστώτων στα οποία οδήγησαν είναι, ας πούμε, αμφιλεγόμενη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. omadeon,τον ειδα τον τυπο στο μπλογκ σου,ερχομαι σε λιγο απο εκει να του δωσω κ εγω καποιες απαντησεις γιατι μας τα λεει λιγο περιεργα.
    Δεν υπαρχει υπερεθνικη ελιτ,ουτε διεθνεις τοκογλυφοι-καρχαριες,αποκυηματα της φαντασιας μας ειναι ολα αυτα που βιωνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. "Fun facts για τις πλειοψηφίες!"

    Αχ,καλε,ευθυμησαμε παλι!

    Αuslaender,σε καλωσοριζω!
    Εξομοιωνεις τον Λενιν με τον Πινοσετ,κατ'επεκταση,εξομοιωνεις και τον Αλιεντε με τον Τσαρο!Μην το αμφισβητησεις γιατι αυτη ακριβως ειναι η λογικη του επιχειρηματος σου.

    Οπως ο αιμοσταγης Πινοσετ εριξε τον δημοκρατικα εκλεγμενο Αλιεντε,ετσι κ ο "κακος" Λενιν εριξε τον "δημοκρατικα εκλεγμενο" Τσαρο.
    Αδερφε,μπορεις και καλυτερα,αυτη η σαθρη εξομοιωση ακυρωνει ολο το σχολιο σου.
    Εκτος αν ησουν λατρης των τσαρικων καθεστωτων και σε χαλαει ο Λενιν,που εριξε τη τυραννια και οδηγησε τη Σοβιετικη Ενωση στο να γινει μια απο τις 2 υπερδυναμεις του πλανητη.Εκτος κ αν αμφισβητεις οτι επι Τσαρου οι Σοβιετικοι ζουσαν σαν ζητιανοι,ενω επι κομμουνισμου ειχαν 1000000 φορες ανωτερο επιπεδο διαβιωσης.
    Αλλα αποκλειεται να το λες αυτο,γιατι τετοια τερατωδη ιστορικη αγνοια,απαγορευεται.

    Ενδιαφερον εχει και οτι εμφανιζεσαι ως υπερμαχος των πλειοψηφιων.Χαιρομαι,γιατι απο τα σχολια σου,εγω μαλλον για ελιτιστα σε εκανα!
    Επομενως,θα εισαι κ εναντιον αυτης της υπερεθνικης ελιτ,που αποτελειται απο τοκογλυφους και πολυεθνικες,και αυτη τη στιγμη εχει υποσκελισει τις εθνικες κυβερνησεις(και τις πλειοψηφιες),
    επιβαλλοντας ορους δυσβασταχτους για τις πλειοψηφιες και εξασφαλιζοντας αποκλειστικα τα συμφεροντα 1000 οικογενειων παγκοσμιως.

    Για απολογητη του νεοφιλελευθερισμου,αναμφισβητητα ολη αυτη η υπορρητη επιχειρηματολογια,αποτελει προοδο:)

    ΥΓ Οχι,η μεγαλη πλειοψηφια των Γερμανων δεν υποστηριζε τον Χιτλερ,
    οχι,η μεγαλη πλειοψηφια των Ελληνων δεν ανεχοταν σιωπηλα τη χουντα,
    οχι,η μεγαλη πλειοψηφια των Αμερικανων δεν υποστηριζε ποτε τον Τζωρτζ Μπους!
    Τα φανταστηκα μαλλον ολα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ΟΜΑΝΤΕΏΝΑ :

    δεν ειπα οτι δεν σε ειπα ΡΕ ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΈΝΟ .. ειπα α) οτι δεν θυμαμαι ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΙΠΑ .. και β) σε καμμια απολύτως περιπτωση αν το ειπα δεν το συνεδεσα το ΡΕ σαλταρισμένο με το ..Ρεσαλτο ..
    ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΏς : δΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ .. και δεν πιστευω οτιεχει ή ειχες ποτε καμμια απολύτως σχεση ειτε με το Ρεσαλτο ειτε με οτι δηποτε αλλο..παρομοιο ή μη ..παρομοιο πολιτικό ή αλλον χωρο

    Αυτο σου ειπα και το επαναλαμβανω ..
    και αν σε πειραζει το Ρε το παιρνω πισω .. αν το ειπα το ειπα χαριν οικειοτητας ..

    αυτο για να αρθει η οποια παρεξηγησις ..
    και δε πειραζει που με ειπες και μαλκά .. σε εχω συνηθισει πια εξαλλλλλλου εχεις πει και πολύ χειροτερα ..
    σας αφήνω τωρα να τα πειτε διοτι αρκετα ..ασχοληθηκα
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Celin,
    Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα :)
    Εσύ συνέκρινες τον Ρήγκαν με τον Χίτλερ στο σχόλιο σου και προχώρησα σε μια ανάλογα τραβηγμένη αναλογία. Θα τολμούσα να πω πως η αναλογία Ρήγκαν-Χίτλερ είναι ανάλογη του Λένιν-Πινοσέτ. Εκτός και αν ένας πολιτικός που εφάρμοσε μια (έστω άδικη) οικονομική πολιτική είναι ανάλογος με έναν δικτάτορα υπέυθυνου για το θάνατο εκατομμυρίων. Μπορείς και καλύτερα...
    Ενδιαφέρον το ότι δεν στέκεσαι στο ότι το Σοβιετικό καθεστός (όπως και το καθεστός του Πινοσέτ και η Απριλιανή Χούντα) ήταν ανελεύθερο και καταπιεστικό αλλά εστιάζεις στην γεωπολιτική του επιτυχία και στην άνοδο του βιωτικού επιπέδου (το οποία ναι, δεν πιστεύω πως ήταν 1,000,000 φορές υψηλότερο, η ΕΣΣΔ εξακολούθησε να είναι μια χώρα με χαμηλό βιωτικό επίπεδο παρά την αναμφισβήτητη βελτίωση σε σχέση με την τραρική Ρωσσία). Οπότε απορώ γιατί είσαι εχθρικός απέναντι στην υιοθέτηση της οικονομίας της αγοράς από την Κίνα η οποία την κατέστησε 2η υπερδύναμη και αύξησε αισθητά το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του πληθυσμού - α, υποθέτω γιατί είσαι ενάντια των πλειοψηφιών.
    Και ναι, ως Κεϋνσιανός είμαι ενάντια στον κορπορατισμό και στην έλειψη ανταγωνισμού. Το γιατί συγχέεις το ένα με το άλλο ποτέ δεν το κατάλαβα.
    Τέλος, το σχόλιο μου ήταν μια απάντηση στην αντιδημοκρατική δήλωση σου πως οι φωτισμένες μειοψηφίες είναι η πηγή της προόδου και των μεγάλων αλλαγών. Το πρόβλημα είναι πως από τα παραδείγματα που διάλεξες σχεδόν κανένας δεν ήταν επιλογή της πλειοψηφίας. Η αντίθεση σου θα έπρεπε να είναι με τα πολιτικά συστήματα που δεν δίνουν ίσο λόγο σε όλες τι απόψεις (και για να μη ρωτάς πάλι, αν συμφωνώ σε κάτι με την ελληνική αριστερά είναι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής).
    Όσο για τις φωτισμένες μειοψηφίες, ιστορικά είναι φορτισμένες με τόσες αμαρτίες όσες και επιτυχίες. Η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη απο μια γκάμα κακών επιλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. AUSLAENDER,Εννοειται οτι εισαι καλοδεχουμενος εδω,μπορει να επιδιωκεις να εκθεσεις τις ιδεες μου,αλλα εκτιμω οτι δε κανεις προσωπικες επιθεσεις και ο σαρκασμος σου ειναι ευγενικος.

    1)Δεν ειμαι εναντιον των πλειοψηφιων,λαθος καταλαβες.Πιστευω οτι το οικονομικο-πολιτικο συστημα σε καθε χωρα πρεπει να ειναι αυτο που επιθυμει η πλειοψηφια.Απλα,η πλειοψηφια συνηθως ειναι παθητικη κ αδρανης.Καποιες φορες,χρειαζεται ενα σπρωξιμο απο τους λιγους.Οι οποιοι λιγοι βεβαια,πρεπει να εκφραζουν τα φανερα κ βαθυτερα αιτηματα της.
    Επομενως,ειμαι υπερ των εξεγερσεων-επαναστασεων,οταν αυτες εκφραζουν τη πλειοψηφια.
    Αν οι εξεγερσεις-επαναστασεις εκφραζουν μονο το επαναστατικο υποκειμενο,ως αλλαγη-σκυταλη της τυραννιας,τοτε ειμαι εναντιον.

    2)Η μοχθηρια του Χιτλερ ειναι ασυναγωνιστη.Ομως,πιστευω οτι μακροπροθεσμα,νεοφιλελευθεροι εγκληματιες τυπου Ρηγκαν-Θατσερ,δυναμει ειναι το ιδιο επικινδυνοι.
    Μπορει να μη καινε σε φουρνους Εβραιους και Τσιγκανους και ομοφυλοφιλους,
    ομως καινε στο φουρνο της ανεργιας,της εξαθλιωσης και της Κινεζοποιησης,πολλαπλασια τμηματα πληθυσμων.Και επειδη ενδυονται δημοκρατικο μανδυα,τα περιθωρια αντιστασης γινονται δυσκολοτερα.

    Γνωριζεις διαφορες Οργουελ και Χαξλευ;Τις δυστοπιες που περιγραφουν;Η Χαξλευκη τυραννια ειναι πιο επικινδυνη απο την Οργουελιανη.Μια φανερη χουντα κινει κ διεγειρει αισθηματα ανατροπης,ενω η Χαξλευκη,ειναι πιο υπουλη,και σε αποσυντονιζει.

    Το γεγονος οτι τωρα νομιζουμε οτι κανουν κουμαντο οι εκλεγμενες κυβερνησεις,ενω ουσιαστικα κανουν κουμαντο οι αγορες,υπνωτιζει τον λαο,θυμιζοντας το παραδειγμα του βατραχου.
    Το χεις ακουστα;Αν πεταξεις ενα βατραχο στο καυτο νερο,θα πηδηξει κ θα γλυτωσει.
    Αν πεταξεις τον ιδιο βατραχο σε χλιαρο νερο,ανεβαζοντας τη θερμοκρασια σταδιακα,θα μπερδευτει,και θα γινει βραστος διχως να αντιδρασει.

    3)Κευνσιανος;Ποιος,εσυ;Με οσα λες,για Φριντμανικο σε εκοψα!Να ξερεις οτι ο Φριντμαν,περισσοτερο κ απο τον κομμουνισμο,μισουσε τους Κευνσιανους.Εσεις ησασταν ο εχθρος του.Το κευνσιανο κρατος εχουν στοχαστρο οι απολογητες της νεοφιλελευθερης χουντας.Κανονικα,εσυ θα επρεπε να μισεις τη νεοφιλελευθερια,πολυ περισσοτερο απο τον συγκεντρωτισμο,γιατι αυτοι ειναι που διαστρεβλωσαν τη δημοκρατια.

    4)κ ΜΙΑ; μου μιλαμε για δημοκρατια,σε παραπεμπω στην αριστοτελικη διακριση.Οταν η δημοκρατια εξελισσεται σε οχλοκρατια,τοτε ειναι το ιδιο βλαβερη με τη τυραννια.Αλλα το συστημα της αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας,δε λεγεται δημοκρατια.Ειναι απλα μια μορφη αριστοκρατιας.
    Η αριστοκρατια,οταν οι αριστοι κυβερνουν με γνωμονα τα συμφεροντα του λαου,μπορει να αποβει καλη για τον λαο.
    Οταν ομως κυβερνουν με γνωμονα τα συμφεροντα των ιδιων,τοτε εκφυλιζεται σε ολιγαρχια.
    Ακριβως αυτο που ζουμε τωρα.
    Ελπιζω να μην αμφισβητεις κ αυτο,γιατι μετα πιστεψω οτι δεν εισαι παρα μια περσονα του!

    (Το οτι η αντιπροσωπευτικη δημοκρατια ειναι αριστοκρατια,δεντο διαβασα ουτε απο τον Λενιν ουτε απο τον Μαρξ.Το διαβασα απο το βιβλιο του καρα-αστου συνταγματολογου Αντωνη Παντελη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. celin αυτό το παράδειγμα με το βάτραχο που έφερες μ άρεσε πάρα πολύ.Με δυό κουβέντες τα είπες όλα.
    Ετσι ακριβώς έχουν τα πράγματα,και συμφωνώ απόλυτα μαζι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Eιναι υπαρκτο αυτο το πειραμα και οντως δρα ως αριστη αλληγορια,αποτυπωνοντας τη πραγματικοτητα των νομων της φυσης στη κοινωνικη ζωη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ΑUSLAENDER,
    η παρακατω προταση
    "Ελπιζω να μην αμφισβητεις κ αυτο,γιατι μετα πιστεψω οτι δεν εισαι παρα μια περσονα του!"

    η οποια προφανως δε βγαζει νοημα,ειναι η εξης:ελπιζω να μην αμφισβητεις κ αυτο γιατι μετα θα πιστεψω οτι δεν εισαι παρα μια περσονα του ΑΦ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Celin,

    Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, προς στιγμήν ανησύχησα πως είμαι περσόνα το εξ' αποδώ :)

    Κατα τα άλλα, το επιστημονικό πείραμα του βατράχου είναι γνωστό αλλά ούτε τη σύγκριση Χίτλερ - Ρήγκαν δικαιώνει ούτε καν βλέπω τον Ρήγκαν και Θάτσερ σαν κατσαρόλες που αύξαναν σιγά σιγά το θερμοκρασία . O Ρήγκαν πχ απέλυσε τις πρώτες μέρες της προεδρίας του 11,345 απεργούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η Θάτσερ είχε το κλείσιμο των ανθρακορυχείων και τη μεγάλη απεργία που ακολούθησε. Δεν σχολιάζω θετικά ή αρνητικά αυτές τις κινήσεις αλλά ήταν ένα σοκ, όχι μια αργή μετάβαση. Οι πολιτικές αυτών των δύο ήταν ξεκάθαρες από την αρχή με συγκεκριμένα αποτελέσματα (όπως ήταν και του Χίτλερ). Όμως παρά το ότι έχουν περάσει 30 χρόνια, παρά το ότι πολλά μπορούν να λεχθούν πως δεν βοήθησαν στην άνοδο του εισοδήματος της πλειοψηφίας του πληθυσμού, οι επιπτώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τη δολοφονία εκατομμυρίων Εβραίων μέσα σε μια 5ετία. Λυπάμαι, αλλα θα συμφωνήσω με τον Godwin πως η αντιστοιχία με τους Ναζί αδυνατίζει ένα επιχείρημα.

    Για τις δε πλειοψηφίες ας γράψω την άποψη μου. Δεν θεωρώ πως σε μια κοινωνία υπάρχουν πλειοψηφικές ομάδες, υπάρχουν πλειοψηφικές απόψεις σε ορισμένα θέματα. Χοντροκομμένο παράδειγμα, η πλειοψηφία των Ελλήνων ίσως να επιθυμεί την απέλαση των περισσότερων μεταναστών, όπως και η Χρυσή Αυγή. Αυτό δε συνεπάγεται αυτόματα πως θέλουν και να δομήσουμε μια μιλιταριστική κοινωνία για να προετοιμαστούμε για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τους Τούρκους.
    Το παραπάνω οδηγεί στα ακόλουθα αδιέξοδα τις φωτισμένες ή μη μειοψηφίες:
    1)Σπάνια εκφράζουν όλες τις σημαντικές πλειοψηφικές απόψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταφεύγουν στην καταπίεση προκειμένου να επιβάλλουν όλες τις απόψεις.
    2)Ακόμα και οταν τις εκφράζουν (πχ Κάστρο στην περίπτωση του Μπατίστα) λόγω του μη δημοκρατικού και μαζικού τρόπου έλευσης τους στην εξουσία καταλήγουν να επιβάλουν πολλές μειοψηφικές απόψεις και λόγω της αίσθησης ηθικής υπεροχής που έχουν και της έλλειψης θεσμών για τον έλεγχο και την ανατροπή τους γίνονται αρτηριοσκληρωτικές ελίτ προσανατολισμένες στην αναπαραγωγή και παραμονή τους στην εξουσία.
    Αυτά και σόρυ αν καταχράστηκα τον χώρο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή