Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΔΙΑΒΟΗΤΑ "ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ" (Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ-ΒΑΜΠΙΡ)

Aποσπασμα απο το βιβλιο του Πετρου Παπακωνσταντινου,"ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ",εκδοσεις:Λιβανη,2008.Για να δουμε μεχρι που μπορει να φτασει η καπιταλιστικη αποκτηνωση.Αν θυμαμαι καλα,στο ζητημα ειχε αναφερθει κ ο Μαικλ Μουρ,στο ντοκυμανταιρ του "ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ,ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ"

"Ακομη και η ασθενεια εξελισσεται σε καταναλωτικο προιον,που πρεπει να επινοηθει,να κατασκευαστει και να πουληθει.Πριν απο τρεις δεκαετιες,ο τοτε διευθυντης της φαρμακευτικης εταιρειας Merck,Χενρι Γκαντσντεν,εκμυστηρευοταν στο περιοδικο Fortune οτι αισθανοταν απελπισια οταν σκεφτοταν οτι τα προιοντα του προοριζονταν μονο για τους ασθενεις.Το οραμα του ηταν να κανει τη Merck ενα ειδος Wrigley,εταιρειας που παρηγαγε τσιχλες,επινοωντας φαρμακα που θα προοριζονταν και για την αγορα των ..υγιων!

Δεν ηταν ο μονος.Η συγχρονη φαρμακευτικη βιομηχανια εκμεταλλευεται και μεγεθυνει τους πιο μυχιους φοβους και ανασφαλειες μας για να βρουν "παραγωγικη" διεξοδο τα πλεοναζοντα κεφαλαια της.Μικροπροβληματα αναγορευονται σε σοβαρες παθησεις,αυτο που μεχρι χθες θεωρουνταν φυσικο φαινομενο στον κυκλο της ζωης,οπως και οποιαδηποτε παρεκκλιση απο το ιδεατο σωμα,ανακηρυσσεται ασθενεια,που πρεπει να καταπολεμηθει με το καταλληλο φαρμακο.Ο μαθητης που απλως δεν ειναι καταλληλος για μπασκετμπολιστας πρεπει να παρει αυξητικη ορμονη.Ο ενηλικος που εχει μια καποια συστολη στους τροπους του πασχει απο " συνδρομο κοινωνικου αγχους" και η γυναικα που νιωθει μια καποια ενταση καθως πλησιαζει την κλιμακτηριο,"συνδρομο εμμηνοπαυσικης δυσφοριας".

Οι ακραια ανταγωνιστικες κοινωνιες,οπου τα καθε ειδους αγχη και ανασφαλειες παιρνουν ενδημικο χαρακτηρα οδηγωντας σε καθολικο υποχονδριασμο,αντιπροσωπευουν τα ιδεατα Ελ Ντοραντο.Το τυπικο παραδειγμα ειναι,βεβαια,οι ΗΠΑ οι οποιες,με λιγοτερο απο το 5% του παγκοσμιου πληθυσμου,αντιπροσωπευουν το 50% των φαρμακευτικων συνταγων.Περα απο την τεραστια κοινωνικη σπαταλη,το φαινομενο αυτο καταληγει να  να μετατρεψει πραγματικα τους υγιεις σε αρρωστους:Τα αγχολυτικα αυξανουν τις τασεις αυτοκτονιας στους εφηβους,τα φαρμακα για την καθυστερηση της εμμηνοπαυσης πολλαπλασιαζουν τις πιθανοτητες προσβολης απο καρκινο του μαστου και διαφορες ορμονες μεγεθυνουν τον κινδυνο καρδιακων επεισοδιων.

Η πιο ακραια εκδηλωση αυτης της τασης ειναι τα διαβοητα "Συμβολαια Θανατου" (Death Bonds),που τροφοδοτησαν το βασικο αφιερωμα του περιοδικου Business Week,στις 30 Ιουλιου 2007.Προκειται για μια ολοκκληρη βιομηχανια που κερδοσκοπει κυριολεκτικα πανω στο θανατο και περιλαμβανει γιγαντες της παγκοσμιας οικονομιας,οπως η Ντοιτσε Μπανκ,η Μεριλ Λυντς,κ.α.Τα εν λογω συμβολαια,που πλασαρονται με τον πιο ευηχο τιτλο "ασφαλειες διευθετησεις της ζωης" (life-settlement-backed security),απευθυνονται στους μη προνομιουχους που εχουν κανει συμβολαια ιδιωτικης ασφαλισης (μονο στις ΗΠΑ ανερχονται σε 90 εκατομμυρια),τα οποια σε καποια στιγμη της ζωης τους δεν μπορουν να συνεχισουν να πληρωνουν,η,λογω καποιας εκτακτης αναγκης (απολυση,προβληματα υγειας),θελουν να εξαργυρωσουν σε ρευστο.Ερχονται λοιπον οι μεγαλοκαρχαριες και τους εξαγοραζουν το συμβολαιο και πληρωνουν στι εξης για λογαριασμο τους τις μηνιαιες καταβολες,περιμενοντας να πεθανουν για να εισπραξουν την αποζημιωση.Προφανως,οσο πιο γρηγορα εκπνευσει ο ασφαλιζομενος,τοσο μεγαλυτερο θα ειναι το κερδος του μεγαλοκαρχαρια.Διολου περιεργο,που οι μεγαλοι χρηματοπιστωτικοι ομιλοι επιστρατευουν καθε ειδους ειδικους (γιατρους,στατιστικολογους,ντετεκτιβ κ.α) για να εντοπισουν τις πιο ευαλωτες κατηγοριες πληθυσμου,με το μικροτερο προσδοκιμο επιβιωσης (και το μεγαλυτερο προσδοκιμο κερδους).Το επομενο βημα,θα ειναι να διευκολυνεται,με καποιο τροπο,η εξοδος των "πελατων" απο το ματαιο αυτο κοσμο.

Ο Μαρξ μιλουσε ηδη για τον καπιταλισμο-βαμπιρ,απο μια πιο θεωρητικη οπτικη γωνια,αναφεροντας οτι αναπαραγεται υποτασσοντας και θυσιαζοντας διαρκως τη ζωντανη εργασια στο βωμο της νεκρης (μηχανες).Στην εποχη μας,η θεωρητικη μεταφορα του Μαρξ γινεται χειροπιαστη πραγματικοτητα,που αναβλυζει απο παρα πολλες πλευρες στην επιφανεια της κοινωνικης ζωης ενος κανιβαλικου καπιταλισμου,ο οποιος εξασφαλιζει τη μακροημερευση μονο χαρη στη συτηματικη υπονομευση των δυο πηγων κοινωνικου πλουτου,του εργαζομενου ανθρωπου και της Φυσης."


17 σχόλια:

  1. Ως συνήθως καταπληκτικός ο λόγος σου. Για το περιεχόμενο δε, συμφωνώ απόλυτα. Το μόνο που μετράει στον καπιταλισμό είναι το χρηματικό κέρδος. ΟΛΑ τα υπολοιπα υπάρχουν, δημιουργούνται ή καταστρέφονται μόνο σε συνάρτηση με το χρηματικό κέρδος.

    Τί να πω. Ζούμε στο τέλος (?) της ανθρώπινης προϊστορίας όπου μας κυβερνάνε ψυχάκηδες και κολυμπάμε (και πνιγόμαστε) μέσα στην δικιά τους ψύχωση. Άντε να ξημερώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το..επομενο σταδιο..Ποιο ειναι Σελιν..;;;
    Οτι θα..πληρωνεις καποιον, για να σε..σκοτωσει...
    Και να μοιραστουν οι συγκενεις σου μαζι του...Το ασφαλιστηριο..;;
    Αν ειναι..Να κανω κι εγω ενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλως ηλθες irotical!
    Σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια αλλα δυστυχως(!) εδω θα πρεπει να σε διορθωσω:το κειμενο,οπως το λεω και στην αρχη,δεν ειναι δικο μου,αλλα του Πετρου Παπακωνσταντινου.Συμφωνω παντως μαζι σου οτι ο λογος του ειναι καταπληκτικος,και το συγκεκριμενο αυτο βιβλιο εξαιρετικο,θα ανεβασω και αλλες αναρτησεις απο εκει.

    Αν δε κοπει αποτομα κ βιαια αυτη η νεοφιλελευθερη γαγγραινα απτο σωμα της Ευρωπης,τη βαψαμε.

    ΥΓ Εριξα μια ματια και στο μπλογκ σου,πολυ ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαχαιρη,ουτε καν αυτο που λες δε μπορει να γινει,αν καταλαβα καλα αυτα τα συμβολαια θανατου.
    Γιατι,τα λεφτα απτο ασφαλιστηριο δεν τα εισπραττουν οι συγγενεις του αποθανοντος,αλλα οι Ντοιτσε Μπανκ κτλ,οι οποιοι,σαν αλλοι Σαυλοκ,σε επιασαν στην αναγκη κ ουσιαστικα σου εξαγορασαν την ασφαλεια ζωης,μετατρεποντας τη σε συμβολαιο θανατου.

    Καπιταλισμος.Πιο φασιστες κ απτους φασιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λολα,φρικη.Δεν υπαρχει αυτο το πραγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φιλαράκι μου να τα εκατοστήσει το μπλόγκ! χρόνια του (σου-σας) πολλά!

    γ.ν. κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eννοεις δηλαδη...
    Οτι περα απο την..Ιδια την ασφαλιστικη, η οποια στα πεντε χρονια, σου εξαγοραζει η ιδια το συμβολαιο σου..
    Η και σου δινει και δανειο...Ενεχυριαζοντας τις παροχες του συμβολαιου...
    Ερχεται και η τραπεζα, και σου δινει λεφτα, για την..εξαγορα...
    Η μηπως και ΙΔΙΩΤΕΣ μπορουν..;;
    Γιατι αν μπηκαν στο χορο και ιδιωτες...
    Τοτε να βγαλουμε απο τη φυλακη, τους εγκληματιες
    Και να μπουμε εμεις...
    Μπας και γλυτωσει καννας ασφαλισμενος...
    Αφου..νομιμοποιησαμε την..Ευθανασια...πλεον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαχαιρη,για γιγαντες της παγκοσμιας οικονομιας γραφει ο Π.Π,οποτε πιθανον να μπαινουν κ ιδιωτες στο παιχνιδι,οπως και να χει παντως,εχεις δικιο,νομιζω οτι ηρθε η ωρα που νομιμοποιουνται ακομα κ οι χειροτεροι εγκληματιες.
    Εδω κανουν κουμαντο οι μαφιοζοι του ΔΝΤ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. για τις "φάρμες ανθρώπων" σε ζούγκλες της άπω ανατολής έχεις ακούσει; για ψάχτο...

    γ.ν.κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιωργο,οχι,δεν εχω ιδεα.Θα το ψαξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με τα ΄θέματα υγείας είμαι κι εγώ πολύ ευαισθητοποιημένη και συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτησή σου.
    Δυστυχώς παίζονται πολλά παιχνίδια εις βάρος μας,μια και μας θεωρούν αναλώσιμους και πειραματόζωα.
    Εκτός απ τα συμβόλαια θανάτου που αναφέρεις,που είναι φρικιαστικά μην ξεχνάς τα πειράματα φαρμάκων σε ανυποψιαστους ανθρώπους,τις πυρηνικές δοκιμές με χιλιάδες αθώα θύματα,τις φαρμακευτικές εταιριες μαζί με τους συνεργάτες τους (γιατροί),που φορτώνουν με χιλιάδες άχρηστα πράγματα τους ασθενείς,ή τους υγιεις που "βαφτίζουν" ασθενείς.
    Τι να πρωτογράψω.Υπάρχουν τόσα πολλα......
    Η ουσία είναι ότι δεν νοιάζεται κανείς για μας,και το μόνο που θέλουν ειναι να μας χρησιμοποιήσουν με τον χειρότερο τρόπο για να κερδδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πριν απο λιγες ώρες μ ενημερωσε μια φίλη για κάτι βιντεάκια στοYOUTUBE με τιτλο codex Alimentariu ,με σκοπό οι πολυεθνικές να προχωρήσουν στη μείωση του πληθυσμου.Είδα μερικά και είναι σοκαριστικά.
    Δείτε τα και πείτε μου τη γνώμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. sunshine,βρηκα κ ειδα το πρωτο μερος με ελληνικους υποτιτλους,θα δω αργοτερα και τα υπολοιπα 4 μερη και θα γραψω τη γνωμη μου αφου κανω μια μικρη διαδικτυακη ερευνα.Σε ευχαριστω παντως για τη πληροφορια,ακουγεται πολυ ενδιαφερον και πολυ ανατριχιαστικο.

    Αυτην την αναρτηση την εχεις διαβασει;
    2012,ΜΙΑ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ

    Γραφω εκει ακριβως το ιδιο πραγμα,διχως να εχω υποψη μου τον codex alimentarious,γραφω οτι καποια κεντρα εχουν αποφασισει την εξοντωση του 80% του πληθυσμου της γης.Τωρα αν ακουγεται αυτο υπερολικο κ συνωμοσιολογικο,τι να πω,μακαρι να υπερβαλλουμε.

    Οπως και να χει,αυτοι πρεπει να φοβουνται εμας,οχι εμεις αυτους.
    Θα επανελθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. celin ειδα σήμερα και άλλα βιντεάκια και φρίκαρα.
    Κι εδώ είναι που με πιάνει η απαισιοδοξία μου.
    Απ τη στιγμή που ψηφίζουν τους νόμους,και επιτρέπουν κάποια πράγματα χωρίς να το γνωρίζουμε,δυστυχώς η μπάλλα χάθηκε.
    Το ξέρεις ότι ήδη η ΚΕLLOGS χρησιμοποιεί μεταλλαγμένο καλαμπόκι χωρίς να το γνωρίζουμε;
    Το ξεφτέρι-πουλημένο τομάρι-ΓΑΠενέκρινε την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων πατάτας οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις.Που σημαίνει καρκίνο.
    Τι μπορώ λοιπόν να κάνω εγώ αγαπημένε μου φίλε όταν αγοράσω τον σπόρο,τον καλλιεργήσω στον κήπο μου,και φάω αυτές τις νόστιμες πατατούλες που νομίζω κιόλας ότι είναι δικές μου χωρίς φυτοφάρμακα φρέσκες και λαχταριστές;
    Γι αυτό σου λέω.Είμαστε τελείως απροστάτευτοι και έρμαια των βρωμερών σκοπών τους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι μπορουμε να κανουμε;
    Δυσκολο αυτο το ερωτημα.Προς το παρον,το μονο που μπορω να πω ειναι να προσπαθησουμε να πεισουμε ο ενας τον αλλον για την αναγκαιοτητα του να πεσει αυτη η Κυβερνηση,η οποια ειναι απιστευτα επικινδυνη ποικιλοτροπως.
    Να μοιραζομαστε τη γνωση που αποκταμε.
    Να θυμωνουμε ολο κ περισσοτερο.
    Κ οταν θα πεφτουμε ψυχολογικα,να θυμομαστε οτι ειμαστε πολλοι και μας ενωνει η ιδια μοιρα.

    Αυτα τα λιγα και τετριμμενα για αρχη.Και συνεχιζουμε.

    ΥΓ Το θεμα του codex alimentarius δε θα το αγνοησω.Στις επομενες μερες θα το ψαξω κ αλλο κ θα κανω ειδικη αναρτηση.Στο παραπανω λινκ,υπαρχει η ομιλια της γυναικας αυτης,με ελληνικους υποτιτλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή