Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (PEAK OIL) ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.





Aκομα ενα αποσπασμα απο το βιβλιο του Κρις Χαρμαν, "Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΖΟΜΠΙ"
σε μεταφραση του Λεανδρου Μπολαρη, 2009.
Το αποσπασμα αναφερεται στη κορυφωση πετρελαιου (peak oil) και το θεμα που διαπραγματευεται ειναι πολυ σοβαρο: Το συνολο της παραγωγης και της καταναλωσης ειναι βασισμενο στο πετρελαιο.
Μετα το νερο, ειναι το σημαντικοτερο αγαθο για την Ανθρωποτητα , τα παντα για να φτιαχτουν και να μετακινηθουν  θελουν πετρελαιο.
(Δυστυχημα αποτελει το οτι ισχυουν τα παραπανω διοτι η ανεξελεγκτη εξαρτηση μας απο αυτο, διχως να καταπιαστουμε και με αλλες ενεργειακες πηγες, θα σημανει την οικολογικη καταστροφη..και το κακο εδω δεν ειναι μονο οτι οι παγκοσμιοι πετρελαιαδες εξαγοραζουν τις κυβερνησεις για να μη προχωρησουν στις ερευνες και στην εξαπλωση αλλων ενεργειακων πηγων, πχ αιολικων κλπ...
το ακομα χειροτερο ειναι οτι το πετρελαιο τελειωνει γρηγοροτερα απο οτι νομιζουμε...)
(Και η εξαντληση του πετρελαιου ειναι ο λογος για οσα βλεπουμε να διαδραματιζονται στη Λιβυη, τη Συρια και τη Μεση Ανατολη..αλλα για αυτα, θα χρειαστω αλλη αναρτηση )


"Παραδοξως, ενα αλλο οικολογικο οριο που συναντα ο καπιταλισμος ειναι ο αυξανομενος φοβος οτι η κυρια πηγη εκπομπων αεριων του θερμοκηπιου, δηλαδη το πετρελαιο, ισως εξαντλειται. Η εννοια της
"κορυφωσης πετρελαιου" [peak oil] αντιμετωπιζεται ολο και πιο σοβαρα. Δηλαδη η εκτιμηση
οτι βρισκομαστε μπροστα στο σημειο οπου η παραγωγη του πετρελαιου δεν θα μπορει να αυξανεται
με τους ρυθμους που απαιτουνται για την καλυψη των αυξανομενων αναγκων γι' αυτο.

Το ζητημα εγινε για πρωτη φορα ευρεως γνωστο το 1998, οταν το περιοδικο Scientific American
δημοσιευσε ενα αρθρο το οποιο υποστηριζε οτι στα δεκα επομενα χρονια η παραγωγη πετρελαιου
θα φτασει στο ανωτατο σημειο της. Απο τοτε, εχουν δημοσιευτει ανασκευες και κοντρα ανασκευες αυτης της εκτιμησης, οπου μια σειρα οικονομολογοι και γεωλογοι εχουν διατυπωσει πολυ διαφορετικα μεταξυ τους σεναρια για το τι συμβαινει με τα αποθεματα και τη δυνητικη παραγωγη του πετρελαιου.
Σε ενα σημαντικο βαθμο τα επιχειρηματα που διατυπωνονται αντανακλουν διαφορερετικα συμφεροντα.
Oι γιγαντιες πετρελαικες εταιρειες τεινουν να υπερεκτιμουν τα μακροπροθεσμα αποθεματα που διαθετουν, γιατι αυτο ενισχυει τις τιμες των μετοχων τους. Τα στοιχεια που παρουσιαζουν αυτες οι εταιρειες ερχονται κατοπιν να τα αμφισβητησουν αυτοι που ανησυχουν για τις μακροπροθεσμες ενεργειακες αναγκες των κεφαλαιων που εχουν τη βαση τους στα διαφορα εθνικα κρατη, αλλα και
αυτοι που ασκουν διαφορες "σκανδαλοθηρικες" κριτικες του συστηματος. Επισης, υπαρχει σημαντικη δυσκολια στην αποσαφηνιση των πραγματικων δεδομενων, μιας και οι μεγαλες πετρελαιοπαραγωγικες χωρες αποκρυπτουν την πραγματικη εκταση των αποθεματων τους, οσο παζαρευουν μεταξυ τους
 στον OEPC και με τις πετρελαικες εταιρειες. Οπως επισημαινει μια επικριτικη εκθεση:

Ενα μεγαλο ερωτημα που ακομα περιμενει απαντηση, ειναι η κατασταση της παραγωγης πετρελαιου στο Βασιλειο της Σαουδικης Αραβιας. Το πιθανοτερο ειναι οτι αυτη η απαντηση θα καθορισει και τη χρονικη στιγμη που θα εκδηλωθει η κορυφωση πετρελαιου...λογω της μυστικοτητας που περιβαλλει την παραγωγη πετρελαιου στο Βασιλειο.
(Εnergy watch group, "crude oil supply outlook", October 2007, Ewg-Series No 3/2007)

Oμως, μεσα απ'αυτη την αντιπαραθεση ειναι δυνατο να καταληξουμε σε δυο σαφη συμπερασματα.
Πρωτον, η κορυφωση του πετρελαιου ειναι πιθανο να εκδηλωθει μεσα στο επομενο τεταρτο του αιωνα, ισως και μεσα σε χρονια και οχι δεκαετιες, επιβαλλοντας τη στηριξη σε αλλες πηγες ενεργειας.
Ο Διεθνης Οργανισμος Ενεργειας (International Energy Agency), ο κλαδος ενεργειας του ΟΟΣΑ,
που για πολυ καιρι απερριπτε την επιχειρηματολογια για την κορυφωση πετρελαιου, τωρα παραδεχεται οτι στα επομενα χρονια θα βρεθουμε αντιμετωποι με μια "επικειμενη 'πετρελαικη ασφυξια'".
Η Διευθυνση Ενεργειακης Πληροφορησης (Εnergy Information Administration) του Υπουργειου
Ενεργειας των ΗΠΑ, τον Ιουλη του 2000 συμπερανε οτι η "συμβατικη παγκοσμια παραγωγη
πετρελαιου μπορει να αυξηθει για μια η δυο δεκαετιες πριν αρχισει να μειωνεται". Ομως, ο Τζον
Μπελαμι Φοστερ επισημαινει οτι  "Η ιδια η αναλυση ωστοσο...δειχνει οτι η παγκοσμια κορυφωση πετρελαιου μπορει να εκδηλωθει ακομα και το 2021".

Επι της ουσιας, οποιο σετ στoιχειων και να αποδεχτει καποιος, ειναι σαφες οτι η τυφλη αυτοεπεκταση
του κεφαλαιου ειναι κοντα στο να εξαντλησει την πιο σημαντικη γι'αυτο πρωτη υλη, εκεινη στην
οποια βασιζεται σχεδον το συνολο της παραγωγης και της καταναλωσης. Η κορυφωση πετρελαιου
 δεν σημαινει αμεση εξαφανιση του: θα συνεχισει να ειναι διαθεσιμο για πολλες δεκαετιες, ομως,
το κοστος του θα αυξανεται και οι συγκρουσεις για το ποιος θα παιρνει μεγαλυτερο και ποιος μικροτερο τμημα του θα εντεινονται.

Ασχετως με το χρονο εκδηλωσης της κορυφωσης του πετρελαιου, στο "εδω και τωρα" τα κρατη ανησυχουν για τη μελλοντικη τους "ενεργειακη ασφαλεια". Επανειλημμενες επισημες εκθεσεις στις ΗΠΑ εχουν εκφρασει τετοιεε ανησυχιες, με πρωτη τη διαβοητη εκθεση για την Εθνικη Ενεργειακη Πολιτικη του Μαη 2001, που την επεξεργαστηκε μια ειδικη ομαδα με επικεφαλης τον τοτε αντιπροεδρο Ντικ Τσεινι. Χωρις να αναφερεται στην κορυφωση πετρελαιου, η εκθεση διατυπωνε ανησυχιες για τον εγγυημενο πετρελαικο ανεφοδιασμο των ΗΠΑ και παρακινουσε "να γινει προτεραιοτητα της εμπορικης και εξωτερικης μας πολιτικης η ενεργειακη ασφαλεια".
Το Φλεβαρη του 2007 μια Εκθεση του Γενικου Λογιστηριου των ΗΠΑ "υποστηριζε οτι σχεδον ολες οι μελετες εχουν δειξει πως η κορυφωση πετρελαιου θα εκδηλωθει καποια στιγμη πριν το 2040 και οτι οι ομοσπονδιακες αρχες των ΗΠΑ δεν εχουν ακομα αρχισει να ασχολουνται με το ζητημα της προετοιμασιας του εθνους για την αντιμετωπιση αυτης της επερχομενης εκτακτης αναγκης"

Οπως ο ορος "αμυνα", ετσι κι ο ορος "ασφαλεια", οταν χρησνιμοποιειται απο κυβερνησεις μπορει να
εχει διπλο νοημα Μπορει να σημαινει την προστασια των ενεργειακων εισροων για οικιακη η
βιομηχανικη καταναλωση. Μπορει να σημαινει ομως την υλοποιηση πολιτικων που επιτρεπουν την ασκηση μεγαλυτερων πιεσεων σε αλλα κρατη. Για παραδειγμα, ο ελεγχος της ροης του πετρελαιου
της Μεσης Ανατολης, ενας απο τους σκοπους της εισβολης των ΗΠΑ στο Ιρακ το 2003,
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ: ΟΧΙ "ΕΝΑΣ" ΑΛΛΑ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ)
αφορουσε περισσοτερο τον ελεγχο του ανεφοδιασμου σε πετρελαιο πιθανων περιφερειακων ανταγωνιστων της αμερικανικης ηγεμονιας, παρα την εξασφαλιση του εφοδιασμου των ιδιων των
ΗΠΑ σε πετρελαιο. Απο την περιοχη της Μεσης Ανατολης προερχεται μολις το 1/8 του εφοδιασμου
των ΗΠΑ σε πετρελαιο (σε συγκριση με τα 3/8 που προερχονται απο τον Καναδα, το Μεξικο και την
Βενεζουελα). Οι ΗΠΑ προσπαθουν να διασφαλισουν τη λειτουργια δικων τους στρατιωτικων βασεων
και την υπαρξη πιστων συμμαχων στις διαδρομες των πετρελαιαγωγων και των οδων ανεφοδιασμων
σε πετρελαιο. Ετσι εξηγειται, παραδειγματος χαριν, η εντονη αντιδραση τους στην επιδειξη δυναμης
της Ρωσιας κατα τη διαρκεια του πολεμου Γεωργιας και Νεας Οσετιας το καλοκαιρι του 2008.
Ενας κοσμος που πλησιαζει την "κορυφωση πετρελαιου" ειναι αναγκαστικα ενας κοσμος εντεινομενων
 συγκρουσεων αναμεσα στα κρατη και μεσα στο εσωτερικο των κρατων, οπως ακριβως ειναι κι
ο κοσμος της κλιματικης αλλαγης.

Υπαρχει μια αναποφευκτη αλληλεπιδραση αναμεσα στα δυο. Καποιοι μπορει να θεωρουν οτι η
κορυφωση πετρελαιου και οι υψηλοτερες τιμες που θα σημανει, θα λειτουργησουν ως αντιβαρο στην
κλιματικη αλλαγη. Ισως, πραγματι να εκδηλωθει μια καθοδικη ταση στην καταναλωση του πετρελαιου
οπως συνεβη για παραδειγμα με την καταναλωση βενζινης μετα την εκτοξευση των πετρελαικων
τιμων στα μεσα του 2008. Ομως, δεν υπαρχει καμια αυτοματη ακυρωση των συνεπειων της μιας τασης
απο τις συνεπειες της αλλης. Η κορυφωση του πετρελαιου μπορει να σημαινει επιπεδα καταναλωσης
πετρελαιου τοσο υψηλα οσο και τα σημερινα επι δεκαετιες, με αποτελεσμα τη συγκεντρωση αεριων του θερμοκηπιου στην ατμοσφαιρα. Στο μεταξυ, οι φοβοι για την ενεργειακη ασφαλεια, οδηγουν σε μια
ενταση των ερευνων για τον εντοπισμο και αλλων κοιτασματων πετρελαιου, την εξαπλωση της χρησης
του καρβουνου, που ειναι υπευθυνο οσο και το πετρελαιο για τις εκπομπες στην ατμοσφαιρα,
οπως και στην αυξηση της χρησης σιτηρων η φυτικων ελαιων για την παραγωγη αιθανολης και
βιοντιζελ που χρησιμοποιουνται ως καυσιμα στις μετακινησεις και που μπορει να αυξησουν περισσοτερο τις εκπομπες αεριων του θερμοκηπιου."




18 σχόλια:

  1. Τεράστιο θέμα –έτσι για να επανερχόμαστε και λίγο στον κόσμο –όπως αυτός είναι.

    «Το τέλος των κομμουνιστικών καθεστώτων σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Ο πόλεμος του κόλπου σηματοδοτεί την απαρχή μιας άλλης… Το ένα σηματοδοτεί την ιστορία των απατημένων ελπίδων. Το άλλο, των φόβων που δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί…

    Ο Σαντάμ Χουσείν έπιασε το νόημα της κατάρρευσης του φιλελεύθερου οστράκου. Κατάλαβε ότι η ‘’εθνική ανάπτυξη’’ ήταν ένα δόλωμα, κάτι απίθανο ακόμα και για τα πλούσια πετρέλαιο κράτη όπως το Ιράκ. Αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει την παγκόσμια ιεραρχία δύναμης περνούσε μέσα από την οικοδόμηση ισχυρών στρατιωτικών καθεστώτων στο Νότο. Είδε τον εαυτό του σαν τον Μπίσμαρκ ενός παναραβικού κράτους. »[βλέπε Τουρκία, όχι τόσο Ιράν].

    Immanuel Wallertein

    Έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος πως εάν αποφάσιζε –που δεν θα αποφασίσει- να έκανε μια απόβαση στην άλλη πλευρά του κόλπου το Ιράν θα κατείχε περίπου τα μισά αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη; - Saudi Arabia, Kuwait, United Arab Emirates, Qatar και από δίπλα το Ιράκ.

    Και βέβαια το Ιράν θα είναι ‘’κακό’’ –και δεν μπορώ να ακούω μπούρδες για αντισημιτισμούς’ όλα τα μουσουλμανικά κράτη τα ίδια λένε’ και ο Σαντάμ τα ίδια έλεγε.
    Ξεκάθαρη Real politik (που λέει και ο Wallertein) είναι αυτά –τα άλλα είναι για μονόπαντους ηθικολόγους που ετοιμάζουν το έδαφος για επέμβαση ‘’των δυνάμεων της ελευθερίας και τη δημοκρατίας’’, δηλ. της κεφαλαικρατίας.. Και όλα αυτά άσχετα με το τι είναι το καθεστώς στο Ιράν. Δεν χρειάστηκα αυτή την παράμετρο για την υπόθεση μου -για να παραφράσω τον Γαλίλαίο που τον έλεγαν διάβολο, ανήθικό…

    Από την Γεωργία περνά ο αγωγός πετρελαίου-φυσικού αερίου Μπακού-Τζειχάν που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κύπρου, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Τα πλοία που θα φεύγουν από εκεί θα περνάν από το –περίφημο- οικόπεδο 12 στο οποίο θα εξορύξει πετρέλαια η Κύπρος σε συνεργασία με το Ισραήλ.

    http://4.bp.blogspot.com/-Ir-jMRHiPFo/TmQIYbikYxI/AAAAAAAABVc/QBC0n0or9jc/s1600/Botas_Baku-Tiflis-Ceyhan_Ham_Petrol_Boru_Hatti.jpg

    Συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια…
    Όσο για τις εκπομπες αεριων του θερμοκηπιου, μη φοβάσαι ο οίκος Gucci θα μας πείσει πως είναι της μόδας να φοράμε αντιασφυξιογόνες μάσκες και οριμένοι –που θα αυτοαποκαλούνται- προοδευτικοί πως είναι παρωχημένο να ζούμε ακόμα στην επιφάνεια της γης (και ν’ αφήνουμε τόσο ανεκμετάλλευτό ορυκτό πλούτο!!! Έχουμε και μια Πρόοδο!!! να επιτελέσουμε) και να σνομπάρουμε τα ιδανικά, καθαρά και αποστειρωμένα περιβάλλοντα όπως αυτό του μετρό για παρωχημένους λόγους που τους επικαλλούνται μόνο βάρβαροι και μη έλλογοι πρωτόγονοι άνθρωποι των χυδαίων και ποταπών ενστίκτων –όπως ο η ζεστασιά του Ήλιου ή το αεράκι της θάλασσας…

    Η φύση –όχι μεταφυσικά- τι σου λέει με τα σκουπίδια; (έννοια την οποία όχι μόνο δεν είχαν όλοι οι πολιτισμοί, αλλά σε τεράστιο βαθμό είναι προιόν της βιομηχανικής επανάστασης).
    Δεν κάνεις σωστό μετασχηματισμό της ύλης! Είναι λογικό καλέ μου δυτικέ μόλις μετασχηματίζεται μια μορφή ύλης-ενέργειας σε μια άλλη να έχεις κάποια απώλεια επείδη είσαι πολύ βλάξ και δεν έχεις χρησιμοποιησει τα σωστά υλικά, ΑΛΛΑ ΕΣΥ δεν μετασχηματίζεις μια μορφή ενέργειας σε μια άλλη!

    Αέναη συσσώρευση (μια μεταφυσική ανθρώπινη μπούρδα), κέρδος, εύθεία ανωδική εσχατολογική πορεία –την οποία ονομάζουμε Πρόοδο…

    Αέναος μετασχηματισμός, ανανέωση, κύκλος.
    Η φύση από μόνη της σε ωθει στο κύκλο –και αμά θες μην πας’ κυρίαρχε –της φύσης… χα,χα- καβαλημένε νεωτερικέ άνθρωπε.

    Αυτά για αρχή.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.γ: τον όρο ''Φύση'' τον χρησιμοποιώ επίτηδες έντονα διότι ήταν η νέα μεταφυσική κατασκευή της νεωτερικότητας μαζί με τον Άνθρωπο (με κεφαλαίο Α).
    Όποτε μπορείς απλά να σκέφτεσαι ο πλανήτης Γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρη σε ευχαριστω για το σχολιο. Ξερω οτι το peak oil ειναι τεραστιο θεμα, αλλα δε ξερω σχεδον τιποτα για αυτο. Ο,τιδηποτε αλλο γνωριζεις (λινκς κλπ) θα σε παρακαλουσα να ενημερωσεις εδω
    (Κι οποιος θελει, ενημερωνεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς τα πάντα γίνονται για το κέρδος σ αυτό τον κόσμο.Ετσι ήταν,έτσι είναι,και έτσι θα είναι δυστυχώς αυτός ο σκατόκοσμος.Και όπου υπάρχουν κερδοφόρα αποθέματα,υπάρχει και πόλεμος για να τα αποκτήσουν οι δυνατότεροι.Δυστυχώς επικρατεί στον κόσμο μας το δίκιο του ισχυροτέρου,ο νόμος της ζούγκλας δηλαδη.
    Και το χειρότερο όλων είναι η απληστία του ανθρώπου.Γιατί αν δεν υπήρχε αυτή,δεν θα υπήρχαν και τόσα δεινά........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη που παρεμβαίνω...
    sunshine δεν σε γνωρίζω και ελπίζω να μην παρεξηγηθείς που σου απευθύνομαι.
    Κάνουν οι άνθρωποι τα πάντα για το κέρδος;... και τι το κάνουν αυτό το κέρδος;...
    Μου φαίνεται πως έχεις πέσει σε μια παγίδα που λέει πως το κέρδος είναι ο σκοπός της συσσώρευσης του κεφαλαίου, όπως και η συσσώρευση του κεφαλαίου είναι ο σκοπός του κέρδους.
    Καταλαβαίνεις ότι
    η κυκλικη λογική δουλευει επειδή
    η κυκλικη λογική δουλευει...
    Αν επικρατεί στον κόσμο μας το δίκαιο του ισχυροτέρου δεν επικρατεί επειδή οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για το κέρδος' αυή είναι νεωτερική αφήγηση των Άγγλο-ωφελιμιστών
    Στα ιδεολογικά στηρίγματα αυτής της παραμυθίας περί της αέναης συσσώρευσης ανήκει και η περίφημη ''πρόοδος'' -και έχει τις ευθύνες και αυτό που αποκαλείται ''αριστερά''.
    Κάνεις ανθρωπολογία του κέρδους...
    Τα δύο προηγούμενα σε συνδιασμό με την άποψη Ο άνθρωπος είναι εμπόρευμα στηρίζουν όλοι την νεωτερική οικονομίστικη μεταφυσική που κρύβεται κάτω από μια αντιμεταφυσική οικονομιστικη γλώσσα και είναι όχι απλά ψευδή, αλλά λογικά σφάλματα, δεν μιλώ για μια «κακή» ηθική που πρέπει να αντικατασταθεί για να έρθει μια «καλή» ηθική, αλλά για μη συμβατικές πραγματικότητες.

    Και για να στο πω απλά.
    Η ύπαρξη των εκκλησιών δεν αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού.
    Η ύπαρξη των εκκλησιών την αποδεικνύει ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ στην ύπαρξη του Θεού.
    Και για να στηρίξουν αυτή τη πίστη -που φέρει τα συμφέροντα τους- οι άνθρωποι δημιουργούν και θεσμούς. Αυτό συμβαίνει και στην οικονομία.

    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημητρη, συμφωνω οτι ο ανθρωπος δεν πρεπει να ειναι εμπορευμα, αλλα εμαθε να βλεπει ως εμπορευμα τον εαυτο του και τους αλλους.
    Και να μην εισαι ελεφαντας, αν νομιζεις οτι εισαι ελεφαντας, θα φερεσαι σαν ελεφαντας και σιγα σιγα σαν ελεφαντα θα σε αντιμετωπιζουν και οι αλλοι.

    Αλλα δε καταλαβα τη διαφωνια σου με τη σανσαιν.
    Αν δε γινονται ολα για το κερδος, τοτε γιατι γινονται; Δεν ειναι αληθεια οτι η συσσωρευση κεφαλαιου ειναι ο λογος που γινονται οσα γινονται, απο τις οικονομικες σφαγες μεχρι τους πολεμους;
    Δε νομιζω οτι ειναι η αποκτηση ισχυος, η μονομανια, ο ναρκισσισμος η κατι αλλο, αυτα ειναι παρελκομενα του πρωταρχικου αιτιου το οποιο δεν ειναι παρα η λυσσα οσων εχου πολλα λεφτα, για να αποκτησουν περισσοτερα.

    Και κοντα σε αυτους, ολοι σχεδον οι υπολοιποι, που μιμουνται κι αντανακλουν τα κυριαρχα προτυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ''συμφωνω οτι ο ανθρωπος δεν πρεπει να ειναι εμπορευμα, αλλα εμαθε να βλεπει ως εμπορευμα τον εαυτο του και τους αλλους.
    Και να μην εισαι ελεφαντας, αν νομιζεις οτι εισαι ελεφαντας, θα φερεσαι σαν ελεφαντας και σιγα σιγα σαν ελεφαντα θα σε αντιμετωπιζουν και οι αλλοι.''

    Και πάλι αυτό δεν σημαίνει πως ΕΙΣΑΙ -δεν μιλώ για το αν ΠΡΕΠΕΙ να είσαι (Ον και Δεον, πραγματικοτητα και ευσεβης πόθος) Καί ούτε σημαίνει -εφόσον δεν το αποδέχεσαι κιόλας- πως πρέπει όλοι οι πόλεμοι, οι σφαγές, οι γενοκτονίες σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, σε όλες τις εποχές ως πρώτη αιτία έχουν την Ελεφαντίαση ;-) τη ’’συσσώρευση κεφαλαίου΄΄; (μου το έκανες και πρώτο αίτιο, δηλαδή Θεό;-)

    Θυμάμαι την πρώτη φορά που επικοινωνήσαμε. Μήπως ξανά ενώ ξέρεις ότι ο άνθρωπος δεν είναι εμπόρευμα σκέφτεσαι ως να είναι; Ή μήπως είναι επειδή το λένε οι άλλοι;...
    Ακους και tea party -που άκουγα μικρότερος- και σε συμπαθώ...

    Το να λέμε ότι δεν πρέπει να είναι ο άνθρωπος εμπόρευμα αλλά να τον υπολογίζουμε ως τέτοιο είναι ανώφελο. Είμαστε απλά καλοί και μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχα το βράδυ... Είναι απλό όπως είχε πει και ο Κορνήλιος Καστοριάδης:
    Το κάρβουνο δεν απεργεί, ούτε έχει πονοκέφαλο ή αδιαθεσία.
    Η θεωρία είναι λάθος και για αυτό (όχι μόνο γι αυτό) φτιάχνουμε θεσμούς που διαιωνίζουν ορισμένα συμφέροντα -σκέψου την εκκλησία πόσο έκανε πραγματικότητα τον Θεό και το σημαντικότερο -γιατί ΠΑΝΤΑ το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ είναι- !!!πως οργάνωσε την κοινωνία!!! γύρω από αυτή τη ‘’πραγματικότητα‘’. Αυτό το λέμε ΗΘΙΚΗ. Και το τι έκαναν οι άνθρωποι ήταν πολύ πραγματικό-υλικό-απτό!

    ''Κανένα ανθρώπινο κίνητρο δεν είναι οικονομικό'' είχε πει κάποιος κύριος και συμφωνώ απόλυτα -όπως και ο Πολάνυι, όπως και όλοι οι άνθρωποι σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις εποχές εκτός από τη θεωρία που βλέπει την οικονομία κάτι σαν -''οντολογικό''- χαρακτηριστικό του ανθρώπινού είδους. Τον αγγλοσαξωνικό φιλελεύθερο οικονομισμό -στον οποίον άσκησε κριτική ο Μαρξ, αλλά ο αρνητικός καθορισμός εξακόλουθει να είναι καθορισμός (ολυμπιακός, αντι-ολυμπιακός)'
    Όλες οι κοινωνίες είχαν αγορά εντός τους, δεν ήταν όμως κοινωνίες ΤΗΣ αγοράς -η οποία θα είναι το μέσο για να ενοποιηθεί ο πλανήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντιγράφω από Πολάνυι:

    ‘’η ιδιαιτερότητα του πολιτισμού, την κατάρρευση του οποίου ζήσαμε, έγκειται ακριβώς στο ότι στηριζόταν σε οικονομικά θεμέλια. Και άλλες κοινωνίες και πολιτισμοί επηρεάστηκαν από το υλικό πλαίσιο ύπαρξής τους -αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό όλης της ανθρώπινης ιστορίας, ουσιαστικά της ίδιας της ζωής, θρησκευτικής ή μη, υλικής ή πνευματικής. Όλοι οι τύποι κοινωνιών επηρεάζονται από οικονομικούς παράγοντες.
    Ο 19ος αιώνας ήταν, όμως, οικονομικός κατά έναν διαφορετικό και ξεχωριστό τρόπο, επειδή στηρίχθηκε σε ένα ΚΙΝΗΤΡΟ !!!που δεν είχε αναγνωρισθεί ή εκτιμηθεί προηγουμένως στην ανθρώπινη ιστορία και σίγουρα, δεν είχε ποτέ πριν εδραιωθεί ως δικαίωση της δράσης και συμπεριφοράς στην καθημερινή ζωή!!!: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. Η !!!αυτορυθμιζόμενη αγορά!!! προήλθε αποκλειστικά από αυτήν την αρχή.
    Ο μηχανισμός που τέθηκε σε λειτουργία από το κίνητρο του κέρδους συγκρίνεται στην αποτελεσματικότητα του μόνο με την πιο βίαιη έξαρση θρησκευτικού πάθους στην ανθρώπινη ιστορία.’’ ΔΕΝ ήταν πάντα ούτε καν κυρίαρχο και νομιμοποιημένο... και μετά αναφέρει κάτι πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τον ρόλο που έπαιξε η Αγγλία σε όλο αυτό.

    Δηλαδή πριν 2739 χρόνια στο -σήμερα ονομαζόμενο- Τατζικιστάν οι άνθρωποι σκότωναν ανθρώπους για τη συσσώρευση κεφαλαίου;

    Ξαναρωτώ (όχι επιτακτικά, απλά έτσι γράφω) τα λεφτά -και το κέρδος- οι άνθρωποι τι τα κάνουν;
    Δηλαδή ''οντολογικό'' συστατικό του ανθρώπου, στην ανθρώπινη φύση του να το πω έτσι είναι η εννοιολογική κατασκευή ‘’κεφάλαιο’’;...
    Συγγνώμη παιδιά αλλά η οικονομικοποιήση της κοινωνικής θεωρίας (όλο και περισσότεροι οικονομικοί όροι να χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν ανθρωπολογικά δεδομένα) είναι σύγχρονο φαινόμενο.
    κατ ουσίαν αποδεχόμαστε τον homo oeconomicus (από την ανάποδη) όταν σκεφτόμαστε έτσι και ας λέμε ότι είναι κακός...

    Όταν δεν συμφωνεί η θεωρία με τα γεγονότα, τότε αλίμονο στα γεγονότα είχε πει ο Αινσταιν.
    Όταν δεν συμφωνεί η θεωρία με τον άνθρωπο, τότε αλίμονο στον άνθρωπο θα πω εγώ.

    Υ.γ συγγνωμη για τα κεφαλαία αλλά δεν ξέρω πως να κάνω έμφαση.
    Τα έσχατα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν έτσι.

    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιο ορθα η θεωρία δεν είναι -ακριβώς ή μόνο- λάθος, είναι και ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ όσο και εαν την κρύβουν κάτω από μια αντιμεταφυσικη οικονομική γλώσσα.

    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημητρη, μολις ανεβασα μια μακροσκελεστατη απαντηση και δεν εχω κουραγιο να σου απαντησω:)
    Θα επανελθω ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είναι ανάγκη να απαντήσεις εάν δεν βρίσκεις χρόνο -γενικότερα μιλώ. No problem που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι' τώρα που είπα Άγγλοι, σε αυτούς αναφέρεται η ανάρτηση όσο αφορά τον ιδεοψυχαναγκαστικο;... χιούμορ, χιούμορ με αιχμές...;-)

    Υ.γ: Σαν τη πανουκλα το Μεσαιωνα, ''μόλυνε'' μια κοσμοθέαση τον πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μήν ανησυχείς Δημήτρη,δεν παρεξηγούμαι,ίσα-ίσα χαίρομαι να γίνεται διάλογος,και να υπάρχουν διαφωνίες.Ουσιαστικά δεν διαφωνώ μαζί σου,ομως δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτή.Σ ε όλο τον κόσμο βλέπουν τον άνθρωπο σαν εμπόρευμα.Εγω κι εσύ μπορεί όχι,όμως οι εξουσιαστες αυτού του κόσμου,ναι.Σκοπός τους μοναδικός είναι να εκμεταλλευτούν τον άνθρωπο μέχρι να πιούν το αίμα και το μεδούλι του,και δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει.
    Λέγοντας αυτά δεν υποβαθμίζω την οντότητα του ανθρώπου,ούτε και πιστεύω οτι το νόημα της ζωής είναι το χρήμα.Ομως δυστυχώς αυτό συμβαίνει στον κόσμο μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να είσαι βέβαιη sunshine, πως τα λόγια που γράφω δεν ωραιοποιούν καταστάσεις...
    Μιλούν για μια πραγματικότητα πολύ χειρότερη από αυτή που περιγράφεις. Όπως και να 'χει.
    Να 'σαι καλά, χάρηκα.

    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεξιός Προβοκάτορας16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:23 μ.μ.

    celin
    μιας και ζητάς πηγές για το peak oil θα σου ξαναπροτείνω να δεις την ταινία Collapse (2009) που αναφέρεται (και) σε αυτό.
    Imdb: http://www.imdb.com/title/tt1503769/
    Η σελίδα του Michael Ruppert στον οποίο αναφέρεται το ντοκιμαντέρ σχετική με το θέμα
    http://www.fromthewilderness.com/
    και παρακάτω μια συνέντευξη στον Max Keiser
    http://www.youtube.com/watch?v=W7Sizf638QI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΔΠ
    Σε ευχαριστω, τα ψαχνω πολυ κατι τετοια ντοκυμανταιρ. Μηπως εχεις καμια διευθυνση για να δουμε το collapse με Ελληνικους υποτιτλους; Εψαξα σε κατι σαιτ τωρα αλλα δυστυχως, πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεξιός Προβοκάτορας18 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:29 π.μ.

    Δεσ εδώ

    http://www.opensubtitles.org/el/search/sublanguageid-ell/idmovie-52404

    η ταινία είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο για την θεματολογία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή