Κυριακή 10 Απριλίου 2011

10 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Το "πρεπει" ειναι σχετικο, απλα σημερα θεωρω οτι η Γνωση ειναι πιο απαραιτητη απο ποτε. Οσα περισσοτερα γνωριζουμε,τοσο ελαχιστοποιειται η πιθανοτητα να πεσουμε θυματα εκμεταλλευσης,χειραγωγησης κ εξαπατησης. Κ αν σκεφτουμε οτι στο -οχι κ τοσο μακρινο-παρελθον αυτο εχει συμβει,τοτε η Γνωση καθισταται ακομα πιο απαραιτητη.

1)ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ       της Ναομι Κλαιν

Δε χρειαζεται να γραψω τιποτα εδω,οσοι λιγοι δεν το εχουν διαβασει,οπωσδηποτε να τρεξουν να το αγορασουν.
Σε αυτη την   ετικετα
θα βρειτε να διαβασετε αποσπασματα απο το βιβλιο.


2)Η ΤΡΑΠΕΖΑ   ΠΩΣ Η GOLDMAN-SACHS ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ    του Μαρκ Ροσε

Εδω
ενα αποσπασμα απο το βραβευθεν βιβλιο του Ροσε. Μια πολυ καλη οψη στα αδυτα αυτου του επενδυτικου κολοσσου που κρυβεται πισω απο τα πιο απιθανα πραγματα, απο την εισοδο μας στο Ευρω μεχρι τη πετρελαιοκηλιδα της BP..Ο Ροσε βεβαια εστιαζει στις δραστηριοτητες της GS αποφευγοντας τη συνολικοτερη κριτικη στο καπιταλιστικο συστημα που ολοενα κ βρυκολακιαζει. Επομενως,η θεωρηση ειναι μονοπλευρη,αλλωστε ειναι αστειο να ισχυριστουμε οτι υπαρχουν "καλες" κ "κακες" τραπεζες επενδυσεων,βρυκολακες ειναι ολοι τους. Απλα,για αυτον που τωρα ριζοσπαστικοποιειται, ειναι μια καλη αρχη.


3)ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ
(Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ)
                                                 του Πετρου Παπακωνσταντινου.


Εδω
ενα αποσπασμα απο το εξαιρετικο βιβλιο του Παπακωνσταντινου,που αποδομει εξοχα τον συγχρονο ολοκληρωτικο καπιταλισμο. Οποιος διαβασε Κλαιν,οποιος γενικα θελει να καταλαβει γιατι ο καπιταλισμος πρεπει να εκλειψει
(αλλιως θα εκλειψουμε εμεις),
μπορει να αρχισει κ απο εδω. Δεν εχω τιποτα αρνητικο να του προσαψω.


4)Η ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ   του  Αλαιν Ντε Μποτον

Εδω
ενα αποσπασμα απο το βιβλιο. Ο Ντε Μποτον καταφερνει να μιλησει απλα κ κατανοητα, κ το βιβλιο αυτο αποτελει μια πολυ καλη εισαγωγη για οσους επιθυμουν να μαθουν λιγα πραγματα για μεγαλους φιλοσοφους, οπως τον Σωκρατη, τον Μονταινι, τον Σοπενχαουερ, τον Σενεκα, το Νιτσε.
Η παρηγορια της Φιλοσοφιας για την χαμηλη δημοτικοτητα, για την ερωτικη απογοητευση, για την ανικανοτητα, για τα βασανα. Ο γνωστης της Φιλοσοφιας θα το θεωρησει ισως βιβλιο οχι ιδιαιτερα υψηλων αξιωσεων, εμεις οι υπολοιποι θα το απολαυσουμε και θα διαπιστωσουμε οτι η Φιλοσοφια, οταν προσπαθει να ειναι απλη κ κατανοητη,μπορει να γινει ακομα κ ψυχαγωγικη, ενω, ειτε ετσι ειτε αλλιως, ειναι παντα πολυτιμη.


5)Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ Κ ΕΡΗΜΙΑ  του Χρηστου Μαλεβιτση

Εδω τα πραγματα δυσκολευουν! Το βιβλιο ειναι δυσκολο κ βαρυ, ομως πως αλλιως θα μπορουσε να ειναι ενα βιβλιο το οποιο προσπαθει να αναλυσει τη φιλοσοφια -αν κ ο ιδιος δεν ηθελε να τον αποκαλουν φιλοσοφο- του Χαιντεγκερ; Ο Μαλεβιτσης ομως καταφερνει κατι πολυ δυσκολο, να κανει τη φιλοσοφια του Χαιντεγκερ πενηνταρακια για τους αδαεις, η τουλαχιστον να το προσπαθησει πολυ ικανοποιητικα.
Ερριμενοι στον κοσμο, προσπαθουμε να καταλαβουμε το Νοημα του Ειναι. Ναι,μεχρι εκει μπορουμε να φτασουμε, αλλα μονο κ μονο οτι καταφερνουμε να διατυπωσουμε αυτο το ερωτημα, αυτο ειναι ισως το υψηλοτερο πνευματικο σκαλοπατι στο οποιο μπορουμε να ανεβουμε.
Περα απο τη χαιντεγκεριανη αναλυση,το βιβλιο αποτελειται κ απο ενα δοκιμιο,απο τη λογοτεχνια του Καφκα,μεχρι το Ντοστογιεφσκυ κ τον Κιρκεγκωρ.


6)ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΚΑΝ    του Μισελ Ντετι

Εχω μια εμμονη με το εργο του ψυχαναλυτη Ζακ Λακαν. Οποιος δεν διακατεχεται απο παρομοια εμμονη,ας περασει στο επομενο. Εδω πανως ο Ντετι,καταφερνει, κ αυτος με τη σειρα του, να μιλησει οσο δυνατον περισσοτερο απλα κ κατανοητα.


7)Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΤΣΕ    του   Μαικλ-Αλεν Γκιλεσπι

Εδω
ενα αποσπασμα απο το συγκλονιστικο βιβλιο του Γκιλεσπι.
Ντεκαρτ, Φιχτε, Γκαιτε, Τουργκενιεφ,Νιτσε,Νετσαγεφ, Σπενχαουερ,
Πολιτικη,Φιλοσοφια,Λογοτεχνια, Εξεγερση,Μηδενισμος, ενα απιστευτο ταξιδι που μας προσφερει ο καθηγητης πολιτικων επιστημων Γκιλεσπι,
ενα βιβλιο που δε θελεις να τελειωσει.
Το βιβλιο ειναι δυσκολο κ απαιτει τη συγκεντρωση κ τη προσοχη του αναγνωστη, αλλα δε ναρκισσευεται ουτε βερμπαλιζει. Στη τελικη,αυτο ειναι το ανωτερο βιβλιο φιλοσοφιας, αυτο που δεν απλοποιει τα παντα για να γινει κατανοητο σε ολους,αλλα ταυτοχρονα σεβεται τον αναγνωστη που δεν εχει χρονο να μαθει τι εστι Φιλοσοφια,και δεν του πουλαει μουρη με ακατανοητες εννοιες κ λεκτικους ακροβατισμους.


8)Ο ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ   του  Λυκ Μποσι.

Να κ ενα βιβλιο για τη παραλια! Για το τραμ,το μετρο,κ οπουδηποτε αλλου προαιρεισθε! Ενα αστυνομικο θριλερ με πρωταγωνιστη τον... Φρουντ,ο οποιος χρησιμοποιει τη Ψυχαναλυση για να λυσει μια υποθεση,ως αλλος Ηρακλης Πουαρω! Δε χρειαζεται να εχεις τη παραμικρη γνωση φρουδικης ψυχαναλυσης για να το απολαυσεις, απλα πρεπει να ξερεις οτι τρωγεται γρηγορα μεν αλλα κ χωνευεται γρηγορα! Παντως,ειναι ο,τι πρεπει για μια αρχη στον Φρουντ,
που ξερεις, ισως μετα να θες να ασχοληθεις.


9)ΤΑ ΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΛΝΤΟΡ     του Λωτρεαμον

Εισαι κατω απο 25(οχι απαραιτητο αυτο) κ σου αρεσει ο Ποε,ο Μπωντλαιρ, ο Ρεμπω, ο Βερλαιν κ γενικοτερα ο,τι σε παρακμιακο-"καταραμενο" συγγραφεα κυκλοφορει; Ε,τοτε, μπορεις να ριξεις μια ματια εδω. Κατι σα καταραμενη ποιηση,σα δοκιμιο,σαν ασκηση υφους,σαν εναν Ντεηβιντ Λυντς του 1870,σαν εφιαλτης,σα παραληρημα,σαν εγωπαθεια κ εξαρση μεγαλειου.
Ο Ιζιντορ Ντυκας,αυτοαποκαλεσθεις κ  Κομης Λωτρεαμον, εγραψε αυτο το βιβλιο στα 19 του και..εξαφανιζολ! Αυτο ηταν,γεια σας κ καλα να περνατε! Η δυναμη και ο ναρκισσμος της νιοτης, η αλαζονικη αισθηση οτι μπορουμε να προκαλουμε τον θανατο γιατι θα ζησουμε για παντα κ επομενως, μπορουμε να μιλησουμε για τα παντα.


10)  Εδω δε προτεινω βιβλιο αλλα καπoιον συγκεκριμενα.Προτεινω τον Καρλ Μαρξ.Οποιοδηποτε βιβλιο του.Αυτο που διαβαζω εγω ειναι παμπαλαιο κ δε κυκλοφορει στο εμποριο-ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ- ,επομενως δε μπορω να το προτεινω. Παντως, δε χρειαζεται να εισαι αριστερος για να θες να διαβασεις καποιον που, τοσα χρονια πριν, συνελαβε την ουσια κ την αληθεια του καπιταλισμου,με απιστευτη διαυγεια κ ευκρινεια.
Νομιζω οτι ολοι πρεπει να διαβασουμε Μαρξ, οκ, δε μιλαει για τα χρηματιστηριακα παραγωγα, δε μιλαει για τα CDS  κ για τα hedge funds,η τη Goldman-Sachs,
ομως η κατανοηση του εργου του Μαρξ προυποθετει τη κατανοηση της αναγκαιοτητας του τελους αυτου του σαρκοβορου οικονομικου συστηματος, που οσο κατασπαραζει ανθρωπους, τοσο πειναει περισσοτερο.Και η ελευθερια,ειτε το θελουμε ειτε οχι, δεν ειναι παρα αυτη η γνωση.
Η γνωση της αναγκαιοτητας.
Δε ξερω αν ο κομμουνισμος πρεπει να ειναι το αυριο, ξερω σιγουρα οτι ο καπιταλισμος πρεπει επειγοντως να γινει χθες.
Χθες.




27 σχόλια:

  1. Φιλε μου η τελευταια σου φραση γινεται καθε μερα που περνα,αναγκη.Ας γινει και συνθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά κανεις και προτεινεις Βιβλια..
    Ναχαμε και αναγνωστες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H λεηλασια του μυαλου των νεων κυριως ανθρωπων...
    Απο την επικυριαρχια της εικονας...[τηλεοραση]
    Τον εχει κανει "τεμπελη" στο να φανταζεται εικονες, και να κοινωνει σκεψεις, οπως απαιτει η αναγνωση βιβλιων...
    Δεν υπαρχουν αναγνωστες...Γιατι καπιοι προσπαθησαν οργανωμενα, πανω σ αυτον τον στοχο...

    Ας προσπαθησουμε, αντιθετα εμεις στα παιδια μας,
    Στους γυρω μας...Οργανωμενα, οπως οι...αλλοι...
    Να πετυχουμε τον αντιθετο στοχο...
    Να θελουν οι νεοι...
    Οχι να δεχονται την εικονα...
    Αλλα να "φτιαχνουν" ο καθ ενας, τη δικη του εικονα...
    Διαβαζοντας, ενα βιβλιο...!!!

    Εγω νομιζω, φιλοι μου...
    Οτι και αισθηματικα βιπερ να διαβαζει καποιος...
    Ειναι μια καλη αρχη...
    Και μυθιστορηματα φαντασιας, και αστυνομικα...
    Και οτιδηποτε...
    Ο αναγνωστης...Μονος του θα "ανεβει" επιπεδο...
    Ο ΜΗ αναγνωστης, ομως...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημερα celin!

    Πολυ καλα κι αυτα που προτεινεις, αλλα ξεχασες μαλλον να προτεινεις εργα ποιητων οπως του Βαρναλη, Ριτσου, Εμπειρικου και πολλων αλλων προοδευτικων ποιητων και συγγραφεων που σημαδεψαν το χαρακτηρα και τη ταξικη συνειδηση της χωρας, οταν καποτε υπηρχε κατι τετοιο.
    Σημερα αναζητειται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω προτεινω ανεπιφυλακτα το "ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ" του γερασιμου κακλαμανη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ανθρωποι που διαβαζουν σημερα βιβλια δεν ειναι απαραιτητως λιγοτεροι απο αλλες εποχες..εγω πιστευω οτι ισχυει ακριβως το αντιθετο..Πριν ας πουμε 200 χρονια στην (για πχ στην βικτωριανη εποχη με την οποια εχω μια οχι και πολυ healthy obsession) τα βιβλια απευθυνονταν κυριως σε μια ελιτ (λογω του μεγαλου κοστους παραγωγης τους-βλεπε μικρη διαδωση της τυπγραφιας και των μεγαλων ποσοστων αναλφαβιτισμου) οπως επισης λογω του γεγονοτος οτι τα μυθιστορηματα θεωρουνταν γυναικειο σπορ..(σε αντιθεση με την πιο macho ενασχοληση με τα πολιτικα, το κυνηγι, το fistfight κτλ)

    καινοτομοι συγγραφεις (οπως ο πολυαγαπημενος μου Καρολος-οχι ο μαρξ, ο ντικενς ντε : ]) αλλα και ο Δουμας πατερας βοηθησαν πολυ στο να γινουν τα βιβλια προσιτα στο κοινο με την δημοσιευση ολων των εργων τους σε συνεχειες (σε εφημεριδες και περιοδικα εναντι χαμηλου- aka προσιτου αντιτιμου).

    Σημερα λοιπον (αν κοιταξει κανεις και τις πωλησεις) τα βιβλια τοσο στην χαρτινη οσο και στην Digital μορφη τους (βλεπε διαφορα e-books και τα αντιστοιχα gadgets που δεν ειναι ακομα ιδιαιτερα δημογιλη στην χωρα μας) δεν πανε και ασχημα..το θεμα για μενα ειναι πιο πολυ οχι αν ο κοσμος διαβαζει..αλλα τι διαβαζει.

    Δεν ειμαι ελιτιστρια (το αντιθετο) και καταλαβαινω οτι ενα ατομο μπορει να διαβαζει για διαφορους λογους (αναχωριτισμο, ενημερωση, διακεδαση κτλ) όπως επίσης καταλαβαινω οτι το τι ειναι καλο ειναι αρκετα σχετικο, αλλα πιο πολυ προσωπικα με προβληματιζει οχι τοσο το γιατι ειναι δημοφιλη βιβλια οπως το twillight (καθε εποχη εχει τα αντιστοιχα trash τα οποια εξαφανιζονται μετα απο μια γενια αναγνωστων, το πολυ) αλλα το γιατι δεν προωθουνται περισσοτερο τα ομολογουμενως καλα βιβλια..και δω καπου καταληγω στο συμπερασμα (απο προσωπικη εμπειρια κυριως) οτι η ζημια γινεται απο νωρις (απο το σχολειο δηλαδη). Δεν ξερω τη κατασταση επικρατει (μιας και πανε χρονια) αλλα ο τροπος που διδασκομασταν τα κειμενα (και η μηδενικη περεταιρω επαφη με τα βιβλια) δεν μπορει να κανει ενα παιδι να τα αγαπησει..ειδικα όταν πλεον υπαρχουν τοσοι πολλοι πολυχρωμοι αντιπερισπασμοι (ie video games)

    Επισης το "Και μυθιστορηματα φαντασιας, και αστυνομικα...
    Και οτιδηποτε..." προηγουμενου χρηστη πολυ με πληγωσε..υπονοει αραγε οτι ειναι κατωτερα ειδη?

    Παρακινουμενη απο αλλη λιστα σου αρχιζω το "κουρδιστο πουλι"- το οποι ειναι καθισμενο στο ραφι μου κανα χρονο τωρα..
    Τεσπα sorry για το μεγαλο ποστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. meh sorry gia ta typos kai ta orthografika, elpizw na mhn yparxei grammar police : ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαι σε μία φάση που δεν μπορώ να διαβάσω. Περισσότερο κινούμαι στην άποψη. διασταύρωση κι επικαιρότητα, παρά στο φιλοσοφικό τμήμα της. Ωστόσο, κρατώ το link της ανάρτησης για το καλοκαίρι (σαν ελαφρό διάβασμα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑdeGia,εχεις δικιο.Γιατι αν δε γινει συνθημα,τη βαψαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοσφερατε,thanks κ για την αναδημοσιευση,εγω θα προτεινω ακαθεκτος,οποιος θελει,ας προχωρησει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαχαιρη,φοβαμαι οτι οι σημερινοι νεοι,οι ακομα πιο νεωτεροι εκει γυρω στα 15 με 20,θα ειναι η πιο ευκολως χειραγωγησιμη γενια που εχει περασει.Οχι μονο επειδη δε διαβαζουν.Τα βλεπω στο δρομο κ ξερεις τι βλεπω;Ενα αδειο βλεμμα.
    Τωρα,θα ακουστω κακος,αλλα αντικρυζω παρα πολλα χαζα παιδια στον δρομο.
    Κ εμεις οι τριανταρηδες δεν ειμαστε τιποτα φαροι ευφυιας κ πνευματικοτητας,για κλωτσιες ειμαστε κ εμεις,απλα ανησυχω οτι βαδιζουμε προς το χαζοτερο.

    Κ οπως ειπα,δεν ειναι μονο θεμα αναγνωσης βιβλιων.Κ εγω βιβλια διαβαζα απο μικρος,αλλα το 2000 κ το 2004 εμπιστευθηκα τον Καραμανλη,επομενως,ημουν κ εγω ενας de facto ηλιθιος.
    Εχει προχωρησει πολυ η Τεχνη της Εξαπατησης κ της Χειραγωγησης.Οι εικονες,που λες.

    Τελοσπαντων,ξεφυγα απτο θεμα.Συμφωνω οτι πρεπει να διαβαζουμε,κ ας ειναι ο,τι να ναι.Μεγαλωνοντας,θα γινεται η στροφη προς ωφελιμοτερα αναγνωσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. συμφωνω κι΄γω μ΄αυτους που υποστηριζουν οτι οι ελληνες δεν διαβαζουν ,ομως ρε παιδια το ερωτημα
    ειναι πως δικαιολογειται τοση πληθωρα εκδοτικων οικων και τοσα πολλα λεφτα που τζιραρονται στον χωρο του βιβλιου με ενα κοινο που δεν διαβαζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου elva!Τωρα,θα διαφωνησεις σιγουρα με αυτο που θα πω,αλλα αυτη ειναι η γνωμη μου:Δε μου αρεσει η στρατευμενη ποιηση.Η Ποιηση μου αρεσει μονο οταν διαπραγματευεται τον ερωτα,τον θανατο κ την απογνωση,η οταν γινεται Φιλοσοφια οπως η ποιηση του Ελιοτ,η οταν γεννα το δικο της ποιητικο συμμπαν,οπως στον cummings.
    Ακομα κ τον Ριτσο,τον προτιμω στις προσωοικες στιγμες,σε ποιηματα οπως Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ
    (αν θυμαμαι καλα το ονομα του ποιηματος)

    Στη Ποιηση ειμαι τελειως Ουαιλντ-ικος,η Τεχνη για τη Τεχνη!Διχως βεβαια να παραγνωριζω την αξια της στρατευμενης ποιησης,η την εμπνευση που πρισφερουν τον λαο κ τον δονουν,τα πολιτικα ποιηματα εκεινων που αναφερεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. GIORGOS,σε ευχαριστω για τη προταση του βιβλιου του Κακλαμανη.Ριξε μια ματια στο σχολιο της manny cavalera,συμφωνω με οσα γραφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μanny C,
    καλα τα λες!Να γραφεις οσα θελεις,εδω εγω εκτιμω περισσοτερο τα μακροσκελη σχολια απο τα λακωνικα!
    Ο Μαχαιρης αγαπαει τα βιβλια επιστημονικης φαντασιας,
    αλλα κ εγω,δε γεννηθηκα διαβαζοντας φιλοσοφια κ δοκιμια!Εχω διαβασει τονους Στηβεν Κινγκ κ Κλαιβ Μπαρκερ,Λαβκραφτ κ Αρθουρ Μαχεν.Κ μικροτερος,θυμαμαι οτι ο ο Κομης Μοντεχριστος ηταν ενα απο τα αγαπημενα μου βιβλια!

    ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΥΛΙ ειναι τελειως sui generis πεεριπτωση,πολυ μουρλο κ ξεχωριστο αναγνωσμα,διαβαζεται πολυ γρηγορα κ ταυτοχρονα σε συνεπαιρνει κ σε κανει να αναρωτιεσαι,
    μα που το παει ο Μουρακαμι;!
    Πρεπει να ξερεις οτι εδω ισχυει το "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ"
    Ελπιζω να αξιζει τον κοπο,για μενα παντως αξιζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δειμε,ελαφρα μονο τα 4 κ 8,τα υπολοιπα ειναι λιγο δυσπεπτα!Κρατα τα,νομιζω οτι θα σου αρεσουν τα περισσοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έρχομαι να συμφωνήσω με την Elva.. Πως είναι δυνατόν να μη σε αγγίξει η 'στρατευμένη' ποίηση; Πως να μην κάνει π.χ. ο Μπρέχτ να καταλαγιάσει ο πόνος στην ψυχή σου.. Προσωπικά διαβάζοντας τέτοιου είδους ποίηση, αισθάνομαι παρηγοριά και πόθο, και ευγνωμοσύνη και χαίρομαι που υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι! Σήμερα σπανίζουν όσο ποτέ! Η δύναμη της ποίησης είναι τεράστια. Μπορεί μέσα σε λίγες γραμμές να σου μεταδώσει μηνύματα και νοήματα που άλλοι παλεύουν να γράψουν σε 500 σελίδες..

    Θα μπορούσα πολλά να σου παραθέσω.., να σε κάνω να αλλάξεις γνώμη :)

    Ως προς τον Χαίντεγκερ.. Εφέτος παρακολούθησα τις διαλέξεις του Στέλιου Ράμφου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.. ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου. Γιατί πρόκειται για έναν φιλόσοφο που χρειάζεται (κατά την γνώμη μου) καθοδήγηση για να μπορέσει κάποιος να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης του. Κ ο Στ. Ράμφος ήταν ο ιδανικότερος δάσκαλος.

    Επίσης, όντως ελάχιστοι διαβάζουν.. Και ναι τα νέα παιδιά είναι σαν αποχαυνωμένα.. Πως αλλιώς με αυτή την παιδεία..
    {(..και οι 30αρηδες νέοι είναι :) }

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. roadartist,εχω τρελα με τη Ποιηση,αλλωστε κ εγω ο ιδιος γραφω,αν ψαξεις στις ετικετες κατω δεξια,εχω αναρτησει εδω καμια 40αρια ποιηματα μου!
    Δεν αμφισβητω επ'ουδενι την αξια της στρατευμενης ποιησης,πως θα μπορουσα αλλωστε να κανω κατι τετοιο,θα ημουν ανακολουθος με τα υπολοιπα που γραφω!Απλα,προτιμω η στρατευμενη τεχνη-προτροπη σε εξεγερση-ταξικη αφυπνιση κ συνειδητοποιηση,
    να γινεται σε πεζο λογο.
    Ειναι θεμα φορμας,ισως κ ουσιας,
    ευκολοτερα μπορει να σε αφυπνισει ενα κειμενο πχ του Σαρτρ,του Ζιζεκ,της Κλαιν,του Μαρξ η του Πετρου Παπακωνσταντινου,
    παρα ενα ποιημα,το οποιο,σαν ποιημα υπακουει σε αλλους κανονες κ αλλες στοχευσεις,
    περισσοτερο δηλαδη σε ρεμβασμα η ονειροποληση,παρα σε αφυπνιση.

    Δε ξερω αν γινομαι κατανοητος,φοβαμαι οτι τα λεω λιγο μπερδεμενα!Γνωμη μου ειναι αυτη,οι περισσοτεροι φιλοι εδω,αν οχι ολοι,πιστευω οτι θα διαφωνησουν με μενα κ θα συμφωνησουν με σενα.

    Δηλαδη,οσα λεω δε προκυπτουν απαραιτητα απο καποια εξιδανικευση της ποιησης κ θελησης να μεινει ανεγγιχτη απο κοινωνικοπολιτικα μηνυματα περιοριζομενη μονο στην Αισθητικη.
    Μπορει να προκυπτουν κ απο το ακριβως αντιθετο,να θεωρω δηλαδη τη Ποιηση ανικανη να σου μεταδωσει κατι αλλο περαν του Εφημερου.

    Ειλικρινα δε μπορω να σου απαντησω με περισσοτερη σαφηνεια!

    Οσον αφορα τον Χαιντεγκερ,σε ζηλευω,ειμαι βεβαιος οτι οι διαλεξεις θα ηταν συγκλονιστικες.
    Παντως κ ο Μαλεβιτσης τα λεει πολυ ωραια,οπως κ αλλο ενα βιβλιο για τον Χαιντεγκερ που εχω διαβασει αλλα δε θυμαμαι τον τιτλο
    (δανεικο κ αγυριστο απο καποιον παλιο γνωστο),
    μιας Ελληνιδας Καθηγητριας Φιλοσοφιας,Τερεζας ..δε θυμαμαι επωνυμο.

    Οντως ειμαστε αποχαυνωμενοι,κ δε βγαζω την ουρα μου απεξω,οι πραξεις της εως τωρα ζωης μου δε δειχνουν κατι διαφορετικο.
    Απλα να πω ακομα,υπερασπιζομενος κ λιγο τη νεολαια,οτι καλειται να πληρωσει για σφαλματα αλλων.Ειτε χαζοι ειτε εξυπνοι,δε ρημαξαν τη χωρα εκεινοι.Αλλα οι παλιοτερες γενιες,που ειτε τα εκαναν σκατα ειτε δε πηραν χαμπαρι τους αχρηστους απατεωνες δωσιλογους που τα εκαναν σκατα ενω αυτοι τους χειροκροτουσαν η σταθηκαν ανικανοι για να τους εμποδισουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΣΕΛΙΝ ΑΛΑΝΙ!!

    ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ

    2)Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΩΣ Η GOLDMAN-SACHS ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ του Μαρκ Ροσε

    ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΣΟΝΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΚΑΝΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ;

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Θερσιτη!
    Ο Μαρκ Ροσε,βασικα,δεν θα σου πει εσενα ειδικα κατι που δε ξερεις.Η προταση εδω απευθυνεται κυριως στους πρωην ψηφοφορους του ΝΔΠΑΣΟΚ,ετσι σαν ενα πρωτο βημα προς τη ριζοσπαστικοποιηση τους κ τον απεγκλωβισμο της εμπιστοσυνης τους στο παγκοσμιο οικονομικο-πολιτικο συστημα.
    Για αρχη καλο ειναι,αλλωστε υπαρχουν αρκετοι που δεν ειχαν χαμπαρι μεχρι τωρα οτι οι Κυβερνησεις εχουν παψει να κανουν κουμαντο στις χωρες τους.
    Αλλα για τιποτα παραπανω.

    Απο Μαρξ δε προτεινα κατι συγκεκριμενο,προτεινα τα παντα σε οποιον δεν ειχε ιδεα μεχρι τωρα για το τι λεει.
    Αν εννοεις τις ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ,αυτο φιλε ειναι ενα παλιο βιβλιο του 1961,
    απο την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΣΣΔ,ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
    Δε παιζεται το βιβλιο,τρομερα ενδιαφερον,ασε που ειναι κ πανσπανιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από τα προτεινόμενα βιβλία το πιθανότερο να διαβάσω είναι Ο ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Τα υπόλοιπα μου θυμίζουν εξεταστική στο Πανεπιστήμιο απαπαπαπα. Είναι αρρώστια που έχω από τα παλιά χρόνια.
    Το ίδιο παθαίνω και με τα μουσεία απαπαπαπα. Μου θυμίζουν τις σχολικές εκδρομές. Δεν επισκέπτομαι μουσεία ποτέ (ή σχεδόν ποτέ)
    Ευτυχώς που τα διαβάζεις εσύ και κάτι μαθαίνουμε και εμείς.
    Θέλω το βιβλίο που διαβάζω να με ταξιδεύει στη δική του πραγματικότητα.

    LOLA

    ΥΓ ερώτηση κρίσεως : πότε προλαβαίνεις να διαβάζεις, να ακούς μουσική, να βλέπεις ταινίες, να ενημερώνεσαι, να βρίσκεσαι με τους φίλους σου και την κοπέλα σου και να δουλεύεις. Πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Lola,και το 4 θα σου αρεσει,ειναι ευκολοδιαβαστο κ δε χρειαζεται να εχεις 100% συγκεντρωση να το καταλαβεις,κ αυτο διαβαζεται στη παραλια ανετα.

    Οσον αφορα την ερωτηση σου,προφανως και αναλογα την εποχη,καποια παραμεριζονται για καποια αλλα.Δυσκολες οι ισορροπιες.Παντως τα βιβλια τα διαβαζω παρα πολυ γρηγορα,επομενως δε μου παιρνουν κ τοσο χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα celin.Ωραία η ανάρτηση σου.Και από τα βιβλία που προτείνεις θα προσπαθήσω να διαβάσω μερικά.Λακάν έχω διαβάσει.Είναι η αδυναμία μου.
    Από κάποια βιβλία που διαβασα τελευταία ,έχω να σας προτείνω το'η εγκληματική ιστορία του Χριστιανισμού' του Karlheinz Deschner,και 'η μεγάλη περιπέτεια του Μαρξισμού' του Βασίλη Ραφαηλίδη,και το 'η μικρή ιστορία του κόσμου' του Ε.Η.GOMBRICH,και τέλος ΄'τα ψιλά γράμματα της ιστορίας'του Θεόδωρου Παναγοπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. sunshine,σε ευχαριστω για τις προτασεις,ειδικα Ραφαηλιδη πρεπει καποτε να διαβασω,εχω ακουσει πολυ καλα λογια για αυτον.
    Διαβαζεις Λακαν;Χαιρομαι για αυτο που λες!Μεγαλη αδυναμια αλλα κ πολυ δυσκολος ο ατιμος!Λοιπον,λεω να ανεβασω μια αναρτηση για τον Λακαν,ερμηνευοντας τον παντα με το δικο μου πρισμα,το οποιο μπορει κ να απεχει απο αυτο που πραγματικα εννοουσε.

    Πολυ καλο βιβλιο για τον Λακαν,ειναι το ομωνυμο του Σλαβοι Ζιζεκ.Οπως κ αυτο του Σταυρακακη,Ο ΛΑΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
    Η αυτο του Μπρους Φινκ,το ΚΛΙΝΙΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΑΚΑΝΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ,αν κ αυτο απευθυνεται κυριως σε αναλυτες,
    παρολα αυτα,ειναι πολυ ενδιαφερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μόλις πήρα το "ο Φρουντ στο Μανχάτταν".

    Καλό φαίνεται! Καλο μου διάβασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλο διαβασμα Παυλο,απλα να ξερεις πως ειναι αυτο ακριβως που περιεγραψα!Αν δεν εχεις μεγαλε απαιτησεις κ απλα θες να περασεις ευχαριστα τον χρονο σου,μαθαινοντας κ κατι ψιλα για τη Φρουδικη Ψυχαναλυση,
    τοτε μια χαρα θα περασεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα άσματα του Μαλντορόρ είναι ο σωστός τίτλος για το 9
    no offence

    ΑπάντησηΔιαγραφή