ΕΔΩ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
απο το βιβλιο του Παναγιωτου.
Οποιος δεν το εχει διαβασει, ας ξεκινησει απο εκει για να εχει τη πληρη εικονα.
Επιπλεον, ο μηχανισμος αυτος ρυθμιζεται απο μια νομοθεσια που εξασφαλιζει τους δανειστες των τραπεζων εναντι των Ελληνων καταθετων τους σε οποιαδηποτε περιπτωση αδυναμιας η καθυστερησης αποπληρωμης τους, και ετσι το δευτερο ερωτημα ειναι πως προστατευονται οι καταθετες των τραπεζων, δηλαδη οι Ελληνες πολιτες, αν επαληθευτει ενα τετοιο ενδεχομενο.
Η νομοθεσια περι εκδοσης καλυμμενων ομολογων αποτελεσε το πρωτο βημα στη διαδικασια οριστικης εξασφαλισης των δανειστων απο το ενδεχομενο αδυναμιας πληρωμης τους απο την ελληνικη πλευρα (εν προκειμενω τις ελληνικες τραπεζες ), δημιουργωντας
ενα μηχανισμο υποθηκευσης της ελληνικης ιδιωτικης περιουσιας
και εξασφαλιζοντας νομικα το δικαιωμα των δανειστων να εχουν πληρη εποπτεια της εικονας των δανειοληπτριων τραπεζων και ελεγχο στην "πισινα" των περιουσιακων στοιχειων που τους καλυπταν.
Το δευτερο και σημαντικοτερο βημα για τους δανειστες της Ελλαδας ηταν η εξασφαλιση τους απο το ενδεχομενο αδυναμιας πληρωμης τους απο το ελληνικο κρατος, μεσω της ψηφισης μιας αντιστοιχης με αυτης των καλυμμενων ομολογων νομοθεσιας.
Πρωτο εμποδιο στο στοχο των δανειστων ηταν η παντελης ελλειψη οποιουδηποτε νομικου ερεθισματος για την ψηφιση μιας νομοθεσιας απο την ελληνικη πλευρα που να τους καλυπτει σε περιπτωση ελληνικης πτωχευσης, παρεχοντας τους εμπραγματες ασφαλειες εναντι της ελληνικης δημοσιας περιουσιας για τα δανεια τους αλλα και τον πληρη ελεγχο της ελληνικης οικονομιας ωστε να εξασφαλισθει οτι θα ληφθουν ολα τα απαραιτητα μετρα για την αποπληρωμη των δανειων.
Γινεται ευκολα αντιληπτο πως αν ετιθετο ενα τετοιο θεμα υπο φυσιολογικες συνθηκες, θα προκαλουσε ανευ προηγουμενου αντιδρασεις, τοσο πολιτικες οσο και λαικες.
Το δευτερο εμποδιο στο στοχο των δανειστων προεκυπτε απο τρια ιδιαιτερα χαρακτηριστικα που ειχε το δημοσιο χρεος της Ελλαδας:
α) Ηταν ιδιαιτερα συγκεντρωμενο (80-90%) σε ευρωπαικες τραπεζες, κυριως γαλλικες, γερμανικες, ελβετικες και βρετανικες, και ετσι απειλουσε με κριση το ευρωπαικο τραπεζικο συστημα και συναμα τα ασφαλιστικα και συνταξιοδοτικα ταμεια των παραπανω κρατων σε περιπτωση αδυναμιας αποπληρωμης του.
β)Το 90% του ελληνικου χρεους διεποταν απο το ελληνικο δικαιο με τροπο τετοιο που εδινε στην Ελλαδα το δικαιωμα σε οποιαδηποτε χρονικη στιγμη να προβει σε αλλαγη της νομοθεσιας και να υποχρεωσει τους δανειστες της να συμμετεχουν σε μια εθελοντικη αναδιαρθρωση του, κατι πολυ θετικο για την Ελλαδα αλλα οχι για τους δανειστες.
γ) Το 100% του ελληνικου χρεους ηταν απαλλαγμενο απο εμπραγματες ασφαλειες και ετσι οι δανειστες ηταν 100% μη εξασφαλισμενοι σε περιπτωση αδυναμιας αποπληρωμης του η πτωχευσης του ελληνικου κρατους.
Η λυση στα παραπανω προβληματα ηρθε με την "ελληνικη κριση", η οποια, περα απ'ολα τα δωρα που εφερε σε Ευρωπη και ΗΠΑ (για τα οποια ειχαν γινει πολλες προβλεψεις σε παλαιοτερες αναλυσεις μου και πια αποτελουν επιβεβαιωμενα γεγονοτα), οδηγησε την Ελλαδα στην υπογραφη της Συμβασης Δανειακης Διευκολυνσης με χωρες της ΕΕ και στο διακανονισμο Χρηματοδοτησης Αμεσης Ετοιμοτητας του ΔΝΤ , δημιουργωντας την πολυποθητη νομοθεσια που εξασφαλισε τα εξης:
α)Την απαλλαγη των ευρωπακων τραπεζων απο το "τοξικο" ελληνικο χρεος και τη μεταφορα του σε χωρες της ΕΕ, στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα, απ'οπου θα γινει η διαχειριση του.
β) Την αλλαγη του δικαιου που διεπει το χρεος απο το ελληνικο στο αγγλικο, καταργωντας ενα μοναδικο πλεονεκτημα της Ελλαδας.
γ) Την επιβαρυνση του ελληνικου χρεους με εμπραγματες ασφαλειες επι του ελληνικου δημοσιου, ακυρωνοντας το δευτερο εξαιρετικο πλεονεκτημα της Ελλαδας.
δ) Την εποπτεια και τον ελεγχο της ελληνικης οικονομιας και την υποχρεωση της Ελλαδας να υπακουει στις υποδειξεις των δανειστων της, ωστε να εξασφαλιστει στο μεγιστο δυνατο βαθμο η αποπληρωμη των δανειων της προς αυτους.
Συμπερασματικα, η νομοθεσια περι καλυμμενων ομολογων και οι οροι που εγιναν αποδεκτοι απο την Ελλαδα και περιερχονται στο λεγομενο "Μνημονιο" ολοκληρωσαν τη νομικη πλευρα της εξασφαλισης των δανειστων των ελληνικων τραπεζων και των δανειστων του ελληνικου κρατους απο το ενδεχομενο αδυναμιας πληρωμης τους απο τις πρωτες η το δευτερο
και ανοιξαν το δρομο για μια ελεγχομενη πτωχευση την οποια βιωνουμε ηδη απο τις αρχες του 2010 και θα συνεχισουμε να βιωνουμε για τα επομενα χρονια, με τις προβλεψεις μεγαλων οικονομικων κεντρων του εξωτερικου οπως το CERP να τοποθετουν την παραταση αυτης της καταστασης, με τη μια η την αλλη μορφη, τουλαχιστον μεχρι το 2020.
Στη διαρκεια αυτης της δεκαετιας, η χωρα θα εξακολουθησει να προχωρα στο τουνελ μιας ανευ ορων οικονομικης παραδοσης στους δανειστες της, υποθηκευοντας την ιδιωτικη και δημοσια περιουσια της και κανοντας τα παντα προκειμενου να εξασφαλισει τα συμφεροντα τους, ελπιζοντας οτι ετσι, μετα την οικονομικη και κοινωνικη καταστροφη, θα ερθει η ωρα της ληψης του αντιδωρου για οσα δεινα θα εχει υποφερει, μονο για να καταλαβει τελικα οτι το τιμημα που πληρωσε ηταν εξαιρετικα υψηλο.
Αυτα γραφει στο πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικο για τη κριση βιβλιο του ο Πανος Παναγιωτου, ο οποιος ουτε κομμουνιστης φαινεται ουτε καν αριστερος, χρηματιστηριακος τεχνικος αναλυτης ειναι ο ανθρωπος, δηλαδη "τεχνοκρατης" και των "αγορων".
Σε πολλους αυτα ειναι γνωστα, αλλωστε το αρθρο γραφτηκε περσυ τον Οκτωβρη.
Ομως, για τους υπολοιπους ειναι χρησιμο κ επωφελες να μαθουν πχ για τα καλυμμενα ομολογα, για την ανυπολογιστη καταστροφη που δυνανται να φερουν,
κ να θυμηθουν βεβαια οτι τη παραδοση και την ολοκληρωτικη υποταγη της χωρας στους τοκογλυφους καπιταλιστες-δανειστες, μπορει να την ολοκληρωσε ο ΓΑΠ, ομως ξεκινησε πολλα χρονια πισω.
Ηταν μια αλυσιδα γεγονοτων που μας εφεραν εδω..
περα απο τον αρχιεγκληματια του 81, ο νομος για τα καλυμμενα ομολογα ψηφιστηκε επι Σημιτη και συμπληρωθηκε επι Καραμανλη, οπως αναφερεται και στο πρωτο μερος του αρθρου.
Τα παραμυθια για "περιορισμενη εθνικη κυριαρχια" ειναι για μικρα παιδια κι αφελεις,
η αληθεια ειναι οτι η εθνικη κυριαρχια εχει πληρως απωλεσθει και απο οτι φαινεται, ουτε καν αυτο, διοτι ειναι ενα φαντασμα κ μυθος που λεμε στους εαυτους μας,
...εθνικη κυριαρχια δεν υπηρξε ποτε.
Αν εθνικη κυριαρχια ειναι η ταξικη εκμεταλλευση απο ντοπιους καπιταλιστες, τοτε μαλλον δε πρεπει να ανησυχουμε και πολυ που τη "χασαμε", ολα τα γουρουνια εχουν την ιδια μουρη και απο οτι δειχνει, τα ντοπια ειναι πολυ χειροτερα.
Το προταγμα για εθνικη κυριαρχια ειναι αρρηκτα συνδεδεμενο με τον απεγκλωβισμο απο τη νεοφιλελευθερη-καπιταλιστικη χουντα των αγορων, του ΔΝΤ και της ΕΕ,
αυτα τα δυο πανε πακετο, το ενα ειναι προυποθεση του αλλου.
Εθνικη κυριαρχια ειναι η ταξικη συνειδητοποιηση-αφυπνιση
(Εκτος αν ειστε βιομηχανοεφοπλιστοτραπεζιτοπλουτοκρατες)
, κ ολα αυτα ειναι ενα αλμα στο κενο
ενα αλμα πιστης με τη Κιρκεγκωριανη Ορολογια, το οποιο πρεπει να κανουμε για να απαλλαγουμε απο τη γαλαζοπρασινη συμμορια.
Η καταληξη μπορει να ειναι να γκρεμοτσακιστουμε, αλλα διχως αυτο το αλμα πιστης, το γκρεμοτσακισμα ειναι βεβαιο, διχως το μπορει.
ΥΓ Ωραια θεματα ειχαμε σημερα, αποποινικοποιηση και αρση της ανωνυμιας στο διαδικτυο.
Πρωταγωνιστης και στα δυο ο ιδιος Υπουργος, πιστο μελος της καθεστωτικης συμμοριας που λυμαινεται τον τοπο.
Τα λεμε αυριο.
Η ουσία είναι celin ότι τα κοπρόσκυλα πέτυχαν τα σκοπό τους και μας έβαλαν κάτω από τη σκέπη της οικονομικής χούντας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να ξεφύγουμε -όσο κι αν αγωνιστούμε-το βλέπω πρακτικά δύσκολο,γιατί η χούντα είναι οικονομική.Και όταν υπάρχει χρ΄ημα στη μέση,τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα....
Αν ποτε εξελιχθει ο ανθρωπος, θα φτασει σε ενα σημειο που θα καταργησει και το χρημα το ιδιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα για να εξελιχθει, θα πρεπει πρωτα να το εχει καταργησει! Ειναι λαβυρινθος το πραγμα..
EIXA ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES (!!!) --ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ- ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΦΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.... Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΟΥΤΡΑ Η ΜΑΦΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΡΕΑΣ
LOLA
Κι εννοειται, Λολα, οτι δεν το εκαναν απο βλακεια, το εκαναν εν πληρει συνειδησει τα σιχαματα, οι προδοτες οι τουρκοσποροι.
ΑπάντησηΔιαγραφή