Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΖΟΜΠΙ ΩΣ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ (Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΑΡΚΑ ΝΟΣΤΙΜΕΥΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΣ)





  Ο ανθρωπος ερμηνευει ακαταπαυστα. Ερμηνευει για να αντιληφθει τα πραγματα, διοτι η ερμηνεια προηγειται της αντιληψης: Αυτο που αντιμετωπιζουμε μπροστα μας, νιωθουμε την αναγκη να το ενταξουμε σε κουτακια που ηδη υπαρχουν στο μυαλο μας, σε πλαισια, σε κανονες, σε νορμες που εχουμε σχηματοποιησει απο την εμπειρια μας. Οταν η πραγματικοτητα (δηλαδη αυτο που βλεπουμε), συμφωνει με αυτο που ηδη ξερουμε, τοτε εκκρινεται και η αναλογη ντοπαμινη, προκαλωντας αισθηματα ευφοριας...ειναι οταν επιβεβαιωνομαστε σε κατι, και η χαρα του οτι ηδη το ξεραμε ειναι μεγαλη.
Στην αντιθετη περιπτωση, απλα αυτο που συμβαινει, απωθειται.
 Ωραιο ειναι να νομιζουμε οτι διδασκομαστε απο τα λαθη μας, ομως η αληθεια ειναι οτι σπανια γινεται αυτο. Συνηθως, δε μπορουμε να μαθουμε τιποτα περισσοτερο απο αυτο που ηδη γνωριζαμε..

Αλλα τα υπολοιπα, σε αλλη αναρτηση.


Ολα αυτα γραφτηκαν ως μια εισαγωγη για μια μικρη αναλυση που θελω να κανω πανω στις ταινιες τρομου. Συγκεκριμενα, για ενα παρακλαδι τους, τις ταινιες οπου πρωταγωνιστες ειναι τα Ζομπι, νεκροζωντανοι δηλαδη που δεν εχουν σχεση με τους "γοητευτικους" Βρυκολακες, αντιθετως, ειναι μουχλιασμενοι, σαπιοι, αιμοδιψη τερατα που κατασπαραζουν ο,τι σε ανθρωπο τυχει να βρουνε στον δρομο τους.

Γενικα, οι ταινιες τρομου, εχουν φανατικο κοινο για τον εξης πιστευω λογο: Επειδη προσφερουν ενα διωρο θεαμα που εκτος του οτι σε καθηλωνει με τους γρηγορους ρυθμους δρασης, σου παρεχει επιπλεον μια αποδραση απο τη πραγματικοτητα και τους πραγματικους κινδυνους της.
Οι ταινιες τρομου δεν ειναι..τρομακτικες. Δεν τις βλεπουμε για να τρομαξουμε, τις βλεπουμε για να κανουμε ενα διαλλειμμα απο τον πραγματικο τρομο. Τις βλεπουμε για να οριοθετησουμε τον εχθρο σε δρακουλες, ζομπι, λυκανθρωπους, δαιμονες, η ακομα και σε παρανοικους δολοφονους κατα συρροη, σε πραγματα που δεν υπαρχουν η και να υπαρχουν,
τουλαχιστον πιστευουμε οτι κατα 99% δε προκειται να συναντησουμε:)
Κ ειναι καθησυχαστικος αυτος ο τρομος απεναντι σε εναν ανυπαρκτο εχθρο.
Κι αυτη η τελετουργια εξορκισμου του ανυπαρκτου εχθρου-φοβου, απομακρυνει απο το μυαλο μας τους υπαρκτους εχθρους και φοβους.
Μια ταινια για εναν ναρκομανη που υποφερει, πχ το REQUIEM FOR A DREAM ειναι απειρως τρομακτικοτερη. Τρομακτικοτερη μπορει να ειναι και μια ταινια για ενα ζευγαρι μεσηλικων που χωριζει και καλειται να αντιμετωπισει πια τον κοσμο ο καθενας χωριστα, διχως τη προστατευτικη αγκαλια. Ποσο μαλλον οταν ο ενας πεθαινει, πχ στο ABOUT SCHMIDT, με το Νικολσον.
Η μια ταινια ακομα πιο ρεαλιστικη, που δειχνει τα υπαρκτα προβληματα ενος απολυμενου απο τη δουλεια του, και τη ντροπη που νιωθει απεναντι στην οικογενεια του, οπως το ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ.

Οι φανατικοι θαυμαστες ομως των ταινιων τρομου δε βλεπουν το Σινεμα ως ενα θεαμα στο οποιο συμμετεχουν και θελουν να προβληματιστουνε για οσα ηδη προβληματιζονται. Περισσοτερο το βλεπουν ως μια διωρη διαφυγη απο τη πραγματικοτητα, μια καποιου ειδους αλλοκοτη διασκεδαση, αλλοκοτη για οσους αντιπαθουν τις ταινιες τρομου, φυσιολογικοτατη για εκεινους.

Ενα παρακλαδι των ταινιων τρομου, ειναι και οι ταινιες με ζομπι.



Ο γκουρου και δημιουργος αυτων των ταινιων, ειναι ο Τζωρτζ Ρομερο. Στη κλασσικη ταινια του, THE NIGHT OF THE LIVING DEAD, ανθρωποφαγα ζομπι πολιορκουν τους κατοικους ενος σπιτιου,
και η καταληξη ειναι να τους κανουν ολους μια χαψια. Ο εκκεντρικος σκηνοθετης Ρομερο δεν επαψε να σκηνοθετει ταινιες αποκλειστικα με ζομπι, νομιζω οτι ειναι η μονιμη θεματολογια των ταινιων του!
ΤHE DAWN OF THE DEAD, THE DAY OF THE DEAD, LAND OF THE DEAD
(Μικρη διορθωση:Ψαχνοντας στο IMDB, ανακαλυψα οτι ο Ρομερο εχει σκηνοθετησει και ταινιες που δεν αφορουν Ζομπι, οπως το αρκετα καλο DARK HALF, βασισμενο σε μυθιστορημα του Στηβεν Κινγκ. Παρολα αυτα, οι περισσοτερες ταινιες του ακολουθουν την ιδια θεματικη και ακομα κι αυτες που δεν αφορουν ζομπι, παλι ταινιες τρομου ειναι)

Η υπαρξη των ζομπι οφειλεται -σε καποιες ταινιες- στη μολυνση του περιβαλλοντος και στο δηλητηριο που χυνουμε καθημερινα πανω στη Μητερα-Γη
(NIGHT OF THE LIVING DEAD, THE CRAZIES)
Περαν των οικολογικων ανησυχιων, συνηθως τα Ζομπι δεν ειναι παρα εκφανσεις του Κακου, πλασματα που γεννηθηκαν απο τις σκοτεινες Αβυσσους του Κακου, κι απειλουν να εξολοθρευσουν την ανθρωποτητα (πχ το πολυ καλο REC, η το DYLLAN DOG)
Αλλες φορες η παρουσια τους ειναι ανεξηγητη, απλα πεφτει η πρωτη δαγκωματια και μετα αρχιζει το σοου! Παντως, σε ολες ανεξαιρετως τις ταινιες, ακολουθειται σχεδον το ιδιο μοτιβο:
Η μολυνση μεταδιδεται αμεσα απο το δαγκωμα. Μοιαζει με τη λυσσα, ενα ζομπι σε δαγκωνει και μετα δεν υπαρχει γυρισμος. Ο,τι και να γινει, η κατασταση ειναι μη-αναστρεψιμη: Συντομα θα ψαχνεις κι εσυ για ανθρωπινη σαρκα. Εκτος να πεσουν πανω σου πολλα και σε κατασπαραξουν ολοσχερως, κατι που σαφως μοιαζει προτιμοτερο απο τη μετατροπη σου σε ενα καννιβαλικο πλασμα που εχει απωλεσει πληρως καθε τι ανθρωπινο πανω του, καθε ανθρωπινη υποσταση που πριν ειχε.
Απαξ και τα δοντια του χωθουν στη σαρκα σου, δεν υπαρχει διαφυγη.




Συνδεοντας λοιπον τη πρωτη φαινομενικα ασχετη παραγραφο με το θεμα των Ζομπι, εχω να πω οτι η μοναδικη ερμηνεια που ερχεται στο μυαλο μου, ειναι η εξης αλληγορια:
Κι αυτη η αλληγορια δεν ειναι τοσο η προφανης, η μετατροπη μας δηλαδη σε ενα ZOMBIE NATION,
υπνωτισμενα ζομπι  που χειραγωγουνται εχοντας απωλεσει πληρως την ενεργητικοτητα και τη πρωτοβουλια. Ζωντανοι νεκροι που δε σκεφτομαστε, που δεν αντιδρουμε, που δεν ανατρεπουμε
αυτη τη σαπια σαπιλα του Καθεστωτος, πιο σαπια κι απο τη νεκρη μας σαρκα.
Η αλληγορια ειναι αλλη. Ειναι η φτωχεια που μεταδιδεται ακαριαια κι οχι η λυσσα.
Ειναι η φτωχεια αυτη που μας καταδικαζει στον αλληλοκαννιβαλισμο, η εξαθλιωση,
η ραγδαια προλεταριοποιηση των πρωην μικροαστων και μεσαιων στρωματων που νομιζαν οτι ειχαν εξασφαλισει μια αξιοπρεπη η και μια πλουσια ζωη και τωρα βλεπουν τα σπιτικα και τις γειτονιες τους να μετατρεπονται σε σκηνικα βγαλμενα απο τις φρικτοτερες ταινιες τρομου.
Αλλα αυτο που μας μολυνε, αυτο που θα μας μετατρεψει σε αιμοδιψη τερατα που θα στραφουνε ο ενας στη σαρκα του αλλου για να τραφουνε,
δεν ειναι-προς το παρον- τουλαχιστον μια οικολογικη καταστροφη.
Δεν ειναι ουτε η οργη του Θεου
(Η τουλαχιστον, αυτο ειναι κατι που θα απεκλειαν οι μη θρησκευομενοι)

Ειναι η ανεξελεγκτη ταση του Κεφαλαιου να θρεφεται απο ζωντανη σαρκα, απο τον ιδρωτα και το αιμα των εργαζομενων, να τους καταπινει μεσα στην αχνιστη χοανη του Κερδους του,
κι οταν ξεμενει απο σαρκες ζωντανων εργατων, αρχιζει να τρωει τις δικες του,
ενας Ουροβορος Οφις, που κατασπαραζει στη λυσσα τα ιδια τα κομματια του εαυτου του
(ασθενεστεροι καπιταλιστες)
και μετα αντε παλι απο την αρχη
ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΖΟΜΠΙ: ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ

Ειναι λοιπον η φτωχεια που μεταδιδεται οχι μονο με το δαγκωμα
(Εδω μπορει να γινει και ο συμβολισμος οτι η φτωχεια θα μας αναγκασει στο τελος να τρωμε ο ενας τον αλλον), αλλα με τον αερα, με το νερο ,με την αναπνοη μας, με τα παντα
διοτι οταν αρχιζει η υφεση στην οικονομια και μαγαζια αρχιζουν να κλεινουν το ενα μετα το αλλο, τοτε παυουν να καταναλωνουν εκεινοι που μπορουν να επενδυσουν, ενω οι υπολοιποι παυουν να καταναλωνουν επειδη δε μπορουν. Και η παραγωγη τελειωνει, και ο τρομος αρχιζει, και μπαινει η Οικονομια μας σε ενα σπιραλ θανατου οπως ειχε προφητεψει πριν εναμιση περιπου χρονο, ο μεγας φιλελληνας και συνδαιτημονας του Καθεστωτος Πασοκ, Τζωρτζ Σορος.



ZOMBIE NATION που ελεγε και το παλιο τραγουδακι, ενα εθνος αποτελουμενο απο Ζομπι, που θα τρωει ο ενας τον αλλον, μεχρι να μη μεινει ανθρωπινη αξιοπρεπεια και υποσταση πουθενα.
Γιατι, τελικα, ακομα και στις ταινιες, τα πραγματικα θυματα ειναι τα ιδια τα ζομπι.
Δυστυχισμενες υπαρξεις που εχασαν καθε τι ανθρωπινο μεσα τους και περιφερονται αθλιοτερα κι απο ζωα στους δρομους των πρωην μεγαλουπολεων-νυν παραγκουπολεων
(Υστερα απο την ενσκηψασα καταστροφη), ψαχνοντας απεγνωσμενα για τροφη, ανικανα να επιτελεσουν ακομα και τις στοιχειωδεις ανθρωπινες λειτουργιες, λυσσασμενοι ο ενας απο τον αλλον
και ολοι μαζι να σερνουν το χορο της Καταστροφης,
εναν χορο που δε ξεκινησαν οι ιδιοι,
αλλα οι ιδιοι ειναι ανικανοι να σταματησουν,
ενα χορο Καταστροφης αλλα περισσοτερο, Αυτοκαταστροφης.

Κλεινω την αναρτηση με λιγα λογια για τη ταινια του Ρομερο, LAND OF THE DEAD,
μια αναφορα η οποια ελπιζω να δεσει λιγο περισσοτερο την αναρτηση.
Σε αυτη τη ταινια, η Καταστροφη εχει ηδη ερθει και τα Ζομπις (Φτωχεια) εχουν "κυριευσει" τον πλανητη. Αυτοι που καταφεραν να επιβιωσουν, δημιουργησαν μια Πολη-Οχυρο, εχοντας στησει μια περιμετρο η οποια τους προστατευει απο τα Ζομπι που απεγνωσμενα θελουν να εισβαλλουν μεσα εκει για να "τραφουν"
Σε αυτη τη Πολη, κανει κουμαντο ο Ντενις Χοπερ, που υποδυεται εναν μεγιστανα- Αφεντικο, που ουσιαστικα του ανηκει η Πολη, του ανηκουν τα παντα μεσα σε αυτην. Οι ανθρωποι μεσα εκει ουσιααστικα ειναι δουλοι του, ομως ειναι κατι που αποδεχονται αδιαμαρτυρητα, γιατι τουλαχιστον εκει παραμενουν "προστατευμενοι" απο τα αιμοδιψη Ζομπι.
Η απελπισια ομως κανει τα Ζομπι (εδω ειναι περισσοτερο ανθρωπινα απο ποτε, μαλιστα εχουν καταφερει και μια υποτυπωδη "αυτοργανωση"!)
να βρουν τελικα τροπους να εισβαλλουν στη Πολη. μια Πολη που αδιαφορει για το Χαος που υπαρχει απεξω και νομιζει οτι μπορει να προστατευτει -απο την Απελπισια που βασιλευει εκει εξω-
με συρματοπλεγματα και τειχη.
Και αυτοι που νομιζαν οτι τους προστατευουν τα συνορα και οι ντοπιου πλουτοκρατες-εξουσιαστες, ανακαλυπτουν με τον πλεον επωδυνο τροπο οτι ενας ειναι ο Θεος, τουλαχιστον στο υλικο Συμπαν
και αυτον καποτε θα προσκυνησουμε ολοι θελοντας και μη..
..κι αυτος ο Θεος λεγεται Αναγκη..
(Φανερες εδω οι αναφορες και οι επιρροες απο τη ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
του Εντγκαρ Αλαν Ποε.)







Ισως δυστυχως κι αυτη να ειναι η μοναδικη ελπιδα, και λεω δυστυχως γιατι δε πιστευω στο Χαος αλλα στη συντεταγμενη Ανατροπη.

Ισως δηλαδη η μονη ελπιδα να ειναι το Χαος και η  Καταστροφη.
Να μη μεινει τιποτα ορθιο απο αυτη τη σαπια σαπιλα.
Να κατασπαραξουμε ο ενας τον αλλον, και ολοι μαζι τους πρωτεργατες της Σαπιλας,
και υστερα απο τα συντριμμια να φτιαξουμε τον κοσμο ξανα απο την Αρχη.
Το ιδανικοτερο εδω βεβαια θα ηταν να αποφυγουμε το πρωτο σκελος, δηλαδη το "ο ενας τον αλλον"
μακαρι δηλαδη, αλλα δεν το πολυβλεπω.
Φοβαμαι δηλαδη πως οταν "μολυνθουμε" απο τη φτωχεια και την εξαθλιωση,
η "ανθρωπινη σαρκα" -σε ενα μεταφορικο προς το παρον επιπεδο-
θα μας φαινεται νοστιμοτερη..

29 σχόλια:

  1. celin είναι πάρα πολύ ωραία η αντιπαράθεση που κάνεις ανάμεσα στην ταινία και στη σημερινή πραγματικότητα.Και νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο.Κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα για να προκύψει μετά κάτι νέο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mα νομιζω...Οτι αν ο Θεος...Εισακουσει τις προσευχες σου[...] Και μας..Βαλει να αποφυγουμε..Αυτο το σκελος..!!
    Θα ειναι..πρωτη φορα στην ιστορια..Που θα γινει κατι τετοιο...!!

    Δυστυχως, η συγκρουση...μεταξυ Καπιταλιστων και...κοσμου...Ειναι αναποφευκτη...!!
    Οπως και η τελικη εκβαση της μαχης..!!

    Γι αυτο και μερικοι μεγαλοκαπιταλιστες..
    Ηδη λαικιζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος και πετυχημένος παραλληλισμός!
    Διαβάζοντας την ανάρτησή σου μου ήλθε στο νου το: Τhey live του John Carpenter (ελληνικός τίτλος: Ζουν ανάμεσά μας)

    http://www.imdb.com/title/tt0096256/

    Aυτοί που "ζουν ανάμεσά μας" είναι οι κυβερνώντες, που ενώ εξωτερικά παραμένουν ίδιοι, μέσα σε μια διετία έχουν αλλάξει συμπεριφορά και φαντάζομαι ότι αν βρω τα κατάλληλα γυαλιά θα τους δω σαν alien.

    Για δούλεψέ το λίγο. Σου πετάω μπαλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Manny πιστευει ακραδαντα οτι οι περισσοτερες ταινιες για ζομπι παραπληροφορουν, ως προς τα αιτια του zombie apocalypse, αλλα και ως προς τους τροπους αντιμετωπισης!

    Ειναι σιγουρο πλεον οτι για τα Ζομπι ευθυνεται ο ιος Solanum..και ως ιος αντιμετωπιζεται μονον με εμβολιο ή ανοσια (το πρωτο δεν εχει βρεθει, το δευτερο δεν υφισταται).

    Ο master Ρομερο τα εχει πει ολα στο dawn of the dead
    http://www.imdb.com/title/tt0077402/

    τα ζομπι ειναι μια πολυ επιτυχημενη αλληγορια για την υπερκαταναλωτικη (no pun intended) κοινωνια -αναμεσα σε αλλα πραγματα.

    Ο Manny ειναι προετοιμασμενος..εχει μελετησει το zombie survival guide, εχει σε ετοιμοτητα το βαλιτσακι πορειας και ειναι γενικα ετοιμος να μεταφερθει σε ασφαλες μερος.

    (Παντως, οι βρυκολακες εγιναν γοητευτικοι λογω twillight..δες αυτο να δεν το εχεις δει ηδη

    http://www.imdb.com/title/tt0389722/

    who's charming, eh?)

    Manny Calavera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί ο Μάννυ μιλά σε τρίτο πρόσωπο;
    Γαμώ τις καινοτομίες βέβαια, μα η απορία παραμένει :)

    Και για ν ακολουθήσω, ο mbiker υιοθετεί μια άποψη που είχε διαβάσει κάπου, πως οι προφητικές, μελλοντολογικές, αλληγορικές και άλλες που σηματοδοτούν το μέλλον, μάλλον δεν είναι τυχαίο γεγονός.
    Η άποψη αυτή υποστηρίζει πως εντέχνως αφελώς, μα πλήν σαφώς, το σύστημα μας προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι, έτσι όμως, ώστε να γίνεται κάπως μια κάποια προετοιμασία, μην μας έρθει και κατακούτελα και αντιδράσουμε.
    Κάτι σαν τους θανάτους που από θάνατοι μετά τις συχνές επαναλήψεις, γίνονται απλά στατιστικές και νούμερα-τα τροχαία φερ ειπείν.
    Μ άλλα λόγια, κάντους να διασκεδάζουν με τον επερχόμενο χειμώνα, να τους γίνει τρόπον τινά καθημερινότητα, ώστε υποσυνείδητα νάχουν μερικώς αποδεχτεί τις μαλακίες που τους ετοιμάζουμε.
    Ο mbiker έχει πεισθεί πλήρως για το σατανικό του πράγματος!

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεξιός Προβοκάτορας18 Αυγούστου 2011 στις 4:59 μ.μ.

    Είναι η πείνα που οδηγεί τα ζόμπι στην κατανάλωση ανθρώπινης σάρκας; Το κάνουν για να ικανοποιούσουν κάποια βιολογική ανάγκη; Για να μεταβολίσουν την τροφή σε ενέργεια όπως απαιτούν οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος;

    Μάλλον όχι!

    Τα ζόμπι αυτό που θέλουν κατά βάση είναι να αφαιρέσουν την ζωή από τους ζωντανούς. Να τους κάνουν και αυτούς ζόμπι. Να τους ενσωματώσουν δηλαδή στον δικό τους τρόπο ζωής στην δική τους "κοινωνία". Διότι η "κοινωνία" των ζόμπι είναι ομογενής και δεν σηκώνει και πολλές πολλές διαφορετικότητες.

    Εκεί πιστεύω βρίσκεται και ένα μεγάλο μέρος τις γοητείας των ζόμπι. Οι θεατές δεν ταυτίζονται μόνο με τα θύματα και τους πολέμιους τους αλλά και με τα ίδια. Αναγνωρίζουν σε αυτά ένα κομμάτι του δικού τους εαυτού και του συνόλου στο οποίο ανήκουν. Διότι τα ζόμπι είναι τα πιο ανθρώπινα τέρατα των σύγχρονων μυθολογιών.

    Βέβαια από την άλλη κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι η κοινωνία των ζόμπι και μια κοινωνία σχετικής ισοτιμίας. Μια κοινωνία αταξική που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα μέλη της. Μια κοινωνία που έχει απαρνηθεί κάθε μορφή εξουσία και κοινωνικής οργάνωσης. Μια κοινωνία ατόμων που το μόνο που τα ενώνει είναι η ικανοποίηση των ατομικών τους ορμών. Η τέλος πάντων ότι είναι μια κοινωνία που την χαρακτηρίζει οτιδήποτε αντίθετο με το δικό του τρόπο σκέψης.

    Αυτή είναι μια δικιά μου προσωπική ανάγνωση του μύθου. Δεν σημαίνει ότι άλλες αναγνώσεις είναι λάθος. Εξάλλου ο ίδιος ο μύθος από μόνος του είναι τόσο ανοιχτός που χωράει πολλές ερμηνείες.

    Και φυσικά celin αφου το θέμα έχει και το κινηματογραφικό του ενδιαφέρων δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρω και κάποιες ταινίες :).

    Λοιπόν οι τρείς πιο αγαπημένες μου ταινίες με ζόμπι.
    1) The Return of the Living Dead (1985)
    http://www.imdb.com/title/tt0089907/
    Απίστευτο soundtrack. Η σκηνή με το Burn the Flames έχει μείνει βαθιά τυπωμένη στην συνείδηση μου.
    2) Braindead (1992)
    http://www.imdb.com/title/tt0103873/
    Η αποκορύφωση του splatter.
    Ίσως η πιο αιματοβαμμένη ταινία που έγινε ποτέ.
    3) Shaun of the Dead (2004)
    http://www.imdb.com/title/tt0365748/
    Αρκετά κοντά στην θεώρηση του post. Αν και στο τέλος ο καπιταλισμός μάλλον κερδίζει :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sunshine, ειτε ετσι θα γινουν, ειτε θα εξακολουθησουμε να σαπιζουμε παθητικα, μην εχοντας καν τη "γενναιοτητα" να γινουμε ζομπι, κι αρχισουμε να μαραζωνουμε-κατι σα καθημερινη αυτοκτονια- διχως να περασει καν απτο μυαλο μας η σκεψη για αντισταση.
    Ενταξει, υπαρχει και το θετικο σεναριο της συντεταγμενης ανατροπης, οσο μακρινο κι αν ειναι, ας το εχουμε στο μυαλο μας για να μη ξεπεσουμε οριστικα στην απελπισια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαχαιρη, οι μεγαλοκαπιταλιστες που λαικιζουν ευκολα μπορουν να παρουν πολλους με το μερος τους, δυστυχως...με οσους μη-κομμουνιστες μιλαω, ελαχιστοι ειναι αυτοι που περναει απο το μυαλο τους η ιδεα οτι πισω απο ολη ατη τη κριση και το τελμα, βρισκονται οι πλουτοκρατες...μονο για τους τραπεζιτες μιλανε, λες και τα καθαρματα οι βιομηχανοι κ οι εφοπλιστες ειναι καλοι κι αγιοι..

    Δε θελω να γινομαι κυνικος η κακος, αλλα καπου καπου σκεφτομαι οτι καλα κανουν οι μεγαλοκαπιταλιστες και μας πινουν το αιμα.
    Οταν το ιδιο το αρνακι σου προτεινει τον λαιμο του, θα εισαι κ χαζος αν δε το σφαξεις απο τη στιγμη που καθε μερα για αυτους ειναι ΠΑΣΧΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. SPIRAL, οντως εδωσες καλη ιδεα!Ο σκελετος της αναρτησης του THEY LIVE, μολις φτιαχτηκε, αλλα καπου δισταζω να τη γραψω γιατι θα μου βγει παρα πολυ βιαιη και πρεπει να προσεχουμε τα λογια μας με τα πουτανακια του Καθεστωτος Πασοκ που τριγυρνουνε απο δω κι απο κει..
    Κ θα ειναι βιαιη γιατι ,οπως και στο εργο, οι τυποι αυτοι εχουν απωλεσει την ανθρωπινη τους υποασταση με τα τοσα εγκληματα εναντιον του λαου. Επομενως, ο λαος καθολου δε πρεπει να τους λυπηθει, ειδικα καποιους που εχουν χασει και την ανθρωπινη τους υποστασταση κι οπως λες, αν τους κοιταξεις με τα "καταλληλα γυαλια"
    θα δεις πραγματα που θα τρομαξεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μανυ, ολη τη "ζημια" την εκανε ο Κοπολα και το dracula του, εκει ο Ολντμαν εδειξε τη σκοτεινη ερωτιαρικη πλευρα των βρυκολακων, το twilight απλα τους αποτελειωσε!
    Οντως πολυ καλο το 30 days of night!Aλλα θελει πολλα ακομα τετοια για να αποκαταστησουν τη φημη τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο celin καθολου δε διαφωνει με αυτο που λες mbiker! ολα τα σεναρια ανοιχτα ειναι, τιποτα δεν αποκλειεται, για οποιον εχει διαβασει τον ΜΑΥΡΟ ΚΥΚΝΟ του Ταλεμπ, δεν υπαρχει τιποτα το πραγματικα απροσμενο σε αυτον τον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεξιε Προβοκατοτα,
    προβοκατσια detected!An καταλαβα καλα, παρομοιασες τη κοινωνια των ζομπι με τη κομμουνιστικη, αταξικη κοινωνια;;Η μηπως ειμαι πολυ καχυποπτος με σενα λογω της δηλωμενης πολιτικης σου ταυτοτητας;)

    Ας αφησουμε ομως τα πολιτικα κι ας μιλησουμε σοβαρα για το καιριο θεμα της αναρτησης, τα Ζομπι:)
    Δε νομιζω οτι τα ζομπι διακατεχονται απο εκδικητικοτητα απεναντι στους ανθρωπους.
    Απλα, πεινανε συνεχως. Ο εγκεφαλος τους λειτουργει υποτυπωδως και το μονο κεντρο που εχει παραμεινει αθικτο ειναι αυτο της πεινας.

    Κι εννοειται οτι η αταξικη κοινωνια καμια σχεση δεν εχει με αυτο που λες εδω
    "Μια κοινωνία ατόμων που το μόνο που τα ενώνει είναι η ικανοποίηση των ατομικών τους ορμών.

    -Ειναι το ακριβως αντιθετο!Ειναι μια κοινωνια που θετει το συλλογικο πανω απο το ατομικο,η κοινωνια των ζομπι που περιγραφεις εσυ οπου τα ζομπι στρεφονται αποκλειστικα στην ικανοποιηση των ατομικων τους ορμων, ειναι, βουαλα,
    η σημερινη καπιταλιστικη κοινωνια!

    Απο τις ταινιες σου, εχω δει το shaun of the dead, κ μου αρεσε πολυ.
    Τωρα για τη καταληξη που λες..οι καιροι αλλαζουν!

    Να αναφερω εδω και τη πολυ καλη ταινια του Ντανυ Μπουλ, 28 μερες ΜΕΤΑ. Σε αφιερωμα για ταινιες ζομπι, δε μπορει να λειπει.
    Οπως και μια πολυ καλη που ειδα προσφατα, το stakeland.
    H την αρκετα καλη προσπαθεια, αν και πολυ αμερικανια, τη σειρα WALKING DEAD.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πω οτι ειναι πολυ επιτυχημενος ο παραλληλισμος στην αναρτηση σου (γτ επικεντρωθηκα στα ζομπι γμτ sorry) και να συνεχισω ακαθεκτη : ]]]]

    Χα εχει ενα δικιο ο mbiker, αλλα οχι τοσο για τις ζομποταινιες, οσο για αλλες. Υπαρχουν πολυ χαρακτηριστικα παραδειγματα τα οποια μου διαφευγουν αυτη τη στιγμη : ]]]]]

    Να σου προτεινω και εγω το braindead (τη μοναδικη σοβαρη ταινια του Peter Jackson)..
    To 28 μερες μετα δεν ειναι ζομποταινια ακριβως (O Manny ειναι zombie purist : ]]]] θελει τα ζομπι να κινουνται αργαααα οπως αρμοζει σε πτωματα σε προχωρημενη αποσυνθεση των οποιων δεν λειτουργουν σχεδον ολα τα συστηματα, συμπεριλαμβανομενου του πεπτικου, του κυκλοφορικου, του αναπνευστικου κτλ κτλ), αλλα ειναι σχετικη φυσικα και ειναι πολυ καλη!

    Και φυσικα το walking dead Γ@@@@!! Οκτωβρη ο 2ος κυκλος.

    (remember Celin, always aim for the head
    : ]]]]])

    Manny

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το Μάννυ ανήκει σε κοπέλα!
    Σόρυ Μάννυ, δεν τόχα καταλάβει και σου απευθύνθηκα σε αρσενικό γένος...

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεξιός Προβοκάτορας18 Αυγούστου 2011 στις 9:41 μ.μ.

    Μα celin δεν πρέπει να είσαι τόσο καχύποπτος απέναντι μου. Περισσότερο πρέπει να είσαι. Δεν παρομοίασα απλά την κοινωνία των ζόμπι με μια κομουνιστική κοινωνία αλλά είπα ότι δυνάμει μπορεί να γίνει (ή και να είναι) κοινωνία ζόμπι, οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο. Τουλάχιστον στα μάτια των ιδεολογικών (και άλλων) αντιπάλων του.

    Θα συμφωνήσω με τον/την Manny Calavera (εδώ τώρα μπερδεύτηκα. Εκτός τώρα αν υπάρχει διχασμός. Ο Manny Calavera, όπως είναι γνωστό είναι "άρρεν" / η γράφουσα είναι "θήλυ") δεν νοείται ζόμπι να τρέχει σαν cheetah που έχει σνιφάρει όλη την κόκα του Tony Montana.

    ΥΓ1 Το The Return of the Living Dead είναι εδώ πιο γνωστό με τον ελληνικό του τίτλο. Τα Ζόμπι Δεν Είναι Χορτοφάγα.
    ΥΓ2 Αφού είχαμε και ελληνικές ταινίες με ζόμπι ήρθε και ο καιρός να έχουμε και την πρώτη "σοσιαλιστική" ζομποταινία. ΙΔΟΥ.
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uaUIvY3BVQc#!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και κάποια σημασία έχει στα σίγουρα η τάση τελευταία τα ζόμπι να κινούνται (αργά ΄γρήγορα δεν λέει κάτι) σε ένα post apocalyptic σκηνικό όπου όσοι επιζήσανε βάζουν μπρος το restart του κόσμου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ celin:
    ...δισταζω να τη γραψω γιατι θα μου βγει παρα πολυ βιαιη και πρεπει να προσεχουμε τα λογια μας με τα πουτανακια του Καθεστωτος Πασοκ που τριγυρνουνε απο δω κι απο κει. ...

    Επειδή είμαι εδώ για να δίνω ιδέες, μπορείς να τροποποιήσεις το "ύφος" του blog κάπως έτσι:

    http://ipefthinos.wordpress.com/

    E, δεν γίνεται, κάνουν πλάκα με τον τρόπο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεξιός Προβοκάτορας19 Αυγούστου 2011 στις 3:38 μ.μ.

    @spiral architect

    "Επειδή είμαι εδώ για να δίνω ιδέες, μπορείς να τροποποιήσεις το "ύφος" του blog κάπως έτσι:

    http://ipefthinos.wordpress.com/"

    Επιτέλους και μια φωνή υπευθυνότητας στη ελληνική blogοσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Δεξιός Προβοκάτορας:
    ... όπως την παλεύει καθένας!
    Άλλοι με τον Πάσχο, άλλοι με τη Τζούλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Δεξιός Προβοκάτορας:
    (επίσης)
    1. Βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ.
    2. Σκεφτόμαστε το μέλλον των παιδιών μας περισσότερο από το δικό μας.
    3. Εγκαταλείπουμε οριστικά τις συνθήκες διαφθοράς που ενδεχομένως μας βόλευαν μέχρι σήμερα.
    4. Τώρα είναι η ευκαιρία να κάνουμε πράξη όσα φωνάζουμε στις πλατείες, αλλά η επόμενη μέρα θα’ναι δύσκολη. Υπομένουμε, αλλά επιμένουμε.
    5. Φέρνουμε τον διπλανό μας στο ίδιο στρατόπεδο μ’εμάς ή τολμούμε να πάμε εμείς στο δικό του. Ενώνουμε τις φωνές μας.
    6. Ξεχνάμε, έστω για λίγο, τί ψήφιζε ο γείτονας μας.
    7. Απομονώνουμε τους προβοκάτορες και δεν «τσιμπάμε» στις προκλήσεις τους.
    8. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας στο λόγο και τις πράξεις μας.
    9. Δε λαϊκίζουμε και δε λακίζουμε.
    10. Δεν παραιτούμαστε, παραμένουμε ενωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Manny, ειδα το walking dead σε δυο δοσεις, ανα τρια επεισοδια, θα το περιμενω τν Οκτωβρη κι εγω αλλα οχι με τοσο μεγαλη ανυπομονησια
    (Μεγαλυτερη ανυπομονησια εχω για τον νεο Ντεξτερ!)

    υγ τα ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ τα εχεις δει απο Τζακσον;Νot bad, not bad!
    Επισης μου αρεσει η ιεροσυλη απαξιωση σoυ για τα lord of the rings! Δε συμφωνω, αλλα γουσταρω τις ιεροσυλιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεξιε Προβοκατορα,
    στη προσπαθεια μου να ειμαι οσο δυνατον λιγοτερο απολυτος μπορω, οφειλω να ομολογησω πως μπορει η σημερινη καπιταλιστικη κοινωνια να ειναι εν δυναμει
    -τι εν δυναμει, οσονουπω-
    ζομποκοινωνια, αλλα δεν εχεις αδικο οταν λες το ιδιο ενδεχομενο και για μια κομμουνιστικη.
    Αν και με διαφορετικο τροπο.
    Στη κομμουνιστικη, δηλαδη στη σοσιαλιστικη, γιατι ο κομμουνισμος ειναι ο προορισμος και ο σοσιαλισμος η μεταβαση,
    το προβλημα δε θα ειναι ο αλληλοσπαραγμος, αλλα ο εφησυχασμος και η νοοτροπια του "ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ"

    Ετσι, διχως και τον κινητηριο μοχλο του ιδιωτικου κερδους, ευκολα μπορουμε να μετατραπουμε σε υπνωτισμενα ζομπι διχως δημιουργικοτητα που το μονο που θα μας απασχολει θα ειναι να ειμαστε τυπικοι στις υποχρεωσεις μας, ενα κρατος δημοσιων υπαλληλων που θα ταλαιπωρει και θα αδιαφορει ο ενας για τον αλλον.

    Χρειαζεται προσοχη και φυσικα ακαταπαυστα ελεγχος των οσων αποφασιζουν. Χρειαζεται ενας πολυ μεγαλος βαθμος κινητικοτητας και στοχοπροσηλωσης αλλα και συμμετοχης στα κοινα μεσω επιτροπων,
    αλλιως ολων των ειδων οι κοινωνιες γινονται ζομποκοινωνιες.

    Γιατι η καπιταλιστικη κοινωνια μπορει να λειτουργησει και με αδιαφορους ανενεργους πολιτες, μια χαρα λειτουργει αυτη εδω, μια χαρα εννοειται προς οφελος της πλουτοκρατιας.
    Ενω, η κομμουνιστικη κοινωνια, με ανενεργους κ αδιαφορους πολιτες, ευκολα θα βραχυκυκλωσει και δε θα μπορεσει να λειτουργησει ουτε καν προς οφελος των λιγων..για αυτο και καταρρεουν πλην ελαχιστων εξαιρεσεων.

    Η κομμουνιστη κοινωνια προυποθετει την αυτουπερβαση. Για αυτο και παραμενει σχεδον ανεφικτη.
    Αλλα για αυτο το σχεδον ελπιζουμε, ειδικα οταν αυτ το σχεδον φανταζει ως μονοδρομος, υστερα απο την αναποφευκτη καταληξη παγκοσμιως του καπιταλισμου, οπως τον γνωριζαμε
    (Αν και ο φοβος για επικινδυνα Υβριδια που συγκεντρωνουν τις χειροτερες πλευρες των Συστηματων, οπως πχ η Κινα, ειναι πολυ μεγαλος)

    ΥΓ Που τη βρηκες βρε θηριο αυτη τη ταινια;Κουβανεζικη ζομποταινια;;Γαματη φαινεται παντως!

    ΥΓ2 Σιγα την υπευθυνοτητα του Υπευθυνου, ενα ειναι το πραγματικα υπευθυνο μπλογκ
    http://pasokhtefra.blogspot.com/
    Ante, κι αυτο εδω
    http://yperpasok.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 507
    ισως τελικα μονο αυτο μας σωζει, το restart δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. spiral σοβαρα, που τα βρισκεις ολα αυτα τα διαμαντια της μπλογκοσφαιρας;;
    Να κανω μια προβλεψη; Απο Σεπτεμβρη θα ξεφυτρωνουν σα μανιταρια παντου

    Και, αντιγραφοντας απο τη Βικιπαιδεια

    "Τα μανιτάρια μπορεί να δημιουργούν αρμονικές συμβιωτικές σχέσεις αλληλοβοήθειας (μυκόρριζα), να αποτελούν παράσιτο ζωντανών ή ετοιμοθάνατων δέντρων και φυτών, ή να είναι σαπρόφυτα που τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη την οποία αποσυνθέτουν παίζοντας το δικό τους σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα. Είναι ετερότροφοι, μη φωτοσυνθετικοί οργανισμοί. Τα μανιτάρια χαρακτηρίζονται από την απότομη ανάπτυξη και εμφάνισή τους, εξ ού και η έκφραση "φύτρωσε σαν μανιτάρι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεξιός Προβοκάτορας19 Αυγούστου 2011 στις 8:47 μ.μ.

    @spiral architect
    "Άλλοι με τον Πάσχο, άλλοι με τη Τζούλια!"
    Πράγματι έτσι είναι. Διχασμός. Πόσο πιο ενδιαφέρων θα είχε όμως αν το Πνεύμα συναντούσε την Τέχνη; Πάσχος και Τζούλια μαζί. Σε μια ταινία ίσως. Με ζόμπι. Πόσους νέους ορίζοντες θα άνοιγε...
    @celin
    http://pasokhtefra.blogspot.com/
    Πολύ ενδιαφέρων και αυτό. Αν και με τα κρεματόρια (που ξεκινάνε ήδη με τον Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη) θα έχουμε και ΠΑΣΟΚ και τέφρα όπως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεξιός Προβοκάτορας19 Αυγούστου 2011 στις 9:49 μ.μ.

    celin
    Μεγάλη συζήτηση αυτή για τα προβλήματα της μετάβασης στον Κομμουνισμό. Βέβαια έχουμε βάση για αυτήν. Τέτοιου είδους "μεταβάσεις" έχουν επιχειρηθεί όποτε έχουμε ιστορικά παραδείγματα.
    Και ο δικός τους μονόδρομος της αυτοκαταστροφής δεν ήταν μια θεωρητική υπόθεση αλλά μια ιστορική πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν μου επιτρέπετε να διακόψω τη συζήτηση για τη μετάβαση στον κομμουνισμό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον spiral και τον Προβοκάτορα για τη συμβολή τους στη διάδοση των υπεύθυνων ιδεών και να σας υπενθυμίσω ότι είναι μονόδρομος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεξιε Προβοκατορα, μεγαλη συζητηση οντως και δε θελω να την αποφυγω, εχω τονους επιχειρηματων, μια αλλη στιγμη ομως, γιατι βαριεμαι τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Υπευθυνε, αν οι νεοφιλελευθερες ιδεες του ΓΑΠ ειναι μονοδρομος, τη βαψαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή