Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΕΧΩ ΕΝΑ ΦΙΛΟ

Προχθες εγραφα για καποιους φιλους-γνωστους μου.Ας συνεχισω λοιπον,με εναν ακομα.

Eχω ενα φιλο.
Λατρευει τη μουσικη,μια απο τις αγαπημενες του ενασχολησεις ειναι η ακροαση ενος καινουριου cd,συνοδευομενη απο καφε,τσιγαρο κ εφημεριδα.
Αλλα δε γουσταρει να πηγαινει σε συναυλιες,τον χαλαει η κοσμοσυρροη κ το στριμωξιδι.Περιττο να πω οτι δε πιστευει στη μεθεξη των συναυλιων,θελει να ακουει τα αγαπημενα του τραγουδια
μονος.
Λατρευει τις ταινιες.Αν τον ρωτησεις,θα σου αραδιασει εκατονταδες νοματαιους,
σκηνοθετες,ηθοποιους,σεναριογραφους,ποτε γυριστηκαν,σινεκριτικη κτλ
Αλλα δε γουσταρει να πηγαινει στον κινηματογραφο.Τον εκνευριζει ο ηχος του κινητου,τα νατσος που μασουλαει ο διπλανος του,οι αγενεις,το διαλειμμα.
Θεωρει ιεροτελεστια τη παρακολουθηση μιας καλης ταινιας.Κ οταν παρακολουθει,δε θελει να αποσπαται."ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΜΟΝΟΣ"Μου επαναλαμβανει συνεχως.

Θελει να τρωει μονος.Οχι επειδη,
"ΟΠΟΙΟΣ ΤΡΩΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ,ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ",
οπως λεει κ ο ποιητης Παναγιωτοπουλος.
Απλα ετσι,διχως λογο.Υποπτευομαι οτι χαλιεται που ολοι οι κανονικοι υπολοιποι ανθρωποι,οταν τρωνε μαζι,ανταλλασσουν κ 2-3 κουβεντες.Ο συγκεκριμενος μαλλον δε θελει να μιλαει οταν τρωει.

Το πιθανοτερο ειναι να πιστεψετε οτι ειναι ενας μονοχνωτος,αντικοινωνικος μισανθρωπος.Κ ομως,καμια σχεση δεν εχει η εικονα που πιθανον να εχετε σχηματισει για αυτον,
με τη πραγματικοτητα.Ο,τι προβλημα κ αν εχουμε,σε αυτον καταφευγουμε για να μας πει τη γνωμη του.Κ εχει να μας πει παντα μια σωστη αποψη.
Οχι επειδη ειναι ευφυεστερος απο εμας.Αλλα γιατι νοιαζεται.Σε ακουει.Συμπασχει.
Κ οποιος πραγματικα ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ για το προβλημα σου,συνηθως θα σου βρει μια λυση.Για αυτο αποτυγχανουν οι ψυχιατροι κ ψυχολογοι να σε βοηθησουν.Γιατι δε νοιαζονται.
(Ενσυναισθηση το λεει αυτο ο Ιρβιν Γιαλομ,που μαλλον θα συμφωνει με τη παραπανω αποψη)

Επισης,δεν ειναι μιζερος.Εχει πλακα.Ειναι ευχαριστος τυπος.Ο,τι πρεπει για να σε συνοδευσει σε μια βραδυνη εξοδο.
Κ δε ζηλευει.Χαιρεται με τη χαρα σου.Ουτε θα μπει στις γνωστες αντρικες ανταγωνιστικες διαδικασιες.Μαλλον μεσα του,θα τα εχει βρει με τον εαυτο του κ τι ειναι.
Απλα δε μπορω να καταληξω αν η ελλειψη ζηλιας οφειλεται σε μια στερεωμενη πεποιθηση ανωτεροτητας,η σε μια αισθηση κατωτεροτητας που ο ιδιος την εχει αποδεχτει πια πληρως.

Καποτε επινε πολυ.Λες κ τα ποτηρια που του σερβιρανε,ηταν συνεχως τρυπια.Καποιοι ανησυχησαμε παρατηρωντας τα κατορθωματα του.Εχετε δει πως γυαλιζει το ματι του μεθυσμενου?ε,εκεινου γυαλιζε διπλα.
Τωρα εχει μηνες να βαλει ποτο στο στομα του.Σε συνδυασμο με το οτι δε τον βλεπουμε κ συχνα,μας εχει μπει στο νου μια φρικτη υποψια,οτι ολο αυτο το ποτο δεν ηταν δειγμα αλκοολισμου,αλλα ηταν ο τροπος του να συνυπαρχει
οχι τοσο με εμας,αλλα με τον κοσμο γυρω του.Λες κ μονο οταν μεθουσε,εβρισκε τον κοσμο εναν ενδιαφεροντα τοπο,εβρισκε καποια λογια να πει.
Τωρα σιωπη.Κ ενα βλεμμα πιο ηρεμο απο ποτε.Συμβιβασμενο σιγουρα,αλλα με τι?με τον κοσμο που ηθελε να αλλαξει αλλα δε μπορει να τον αλλαξει?με τη ζωη?η με τη προσωπικη του ηττα?

Λες κ μεσα του υπαρχουν 2 καθρεπτες,βαλμενοι ο ενας απεναντι στον αλλον,με μοναδικο σκοπο τους να αναπαραγουν στο διηνεκες την εικονα του απεναντι καθρεπτη.Δηλαδη,το κενο.
2 καθρεπτες,2 ειδωλα,διχως τιποτα να παραμορφωνει,να αναστατωνει,να συγκινει,
καμια πληγη να αιμορραγει,πως να αιμορραγησει αλλωστε κατι
οταν η επιφανεια του ειναι ενα αψυχο γυαλι?
κ αυτη εικονα των ειδωλων,να συντονιζεται με τους χτυπους της καρδιας που θαρρεις να λιγοστευουν,αυτοανακυκλουμενη,αυτοαναπαραγομενη,μια εικονα που παυει σιγα σιγα να ειναι καρδιοχτυπι,
ξενυχτι,
ζωσα πληγη.

Εχω ενα φιλο.Καποιες φορες,μου φαινεται οτι δεν ειναι φιλος αλλα εχθρος.Κ τοτε τρεμω,
οχι γιατι φοβαμαι μηπως με βλαψει,
αλλα αν στην εποχη που ζουμε,
η φιλια κ η εχθρα παυουν να εχουν σημαντικες διαφορες,
τοτε ολα γινονται ενα,κ οι διαβαθμισεις θα πεθανουν,κ εμεις θα παψουμε να ξεχωριζουμε,να καταλαβαινουμε,να καταλαβαινομαστε,να αγαπουμε η να μισουμε.
Κ θα μεινει μια αδιαφορια που θα αναπαραγεται στο διηνεκες.
Σα 2 καθρεπτες βαλμενοι ο ενας απεναντι στον αλλον.

13 σχόλια:

  1. Τελικα το ´πες και το ´κανες, φιλε celin!
    Aλλη μια ενδιαφερουσα αναρτηση σου! Διαπιστωνω οτι και εσυ ...'τρωγεσαι' με αναλυσεις χαρακτηρων, κατι (ή μαλλον καποια που ξερω καλα) μου θυμιζει... ;)
    Eπι του θεματος εχω να σου πω οτι ο φιλος που αναφερεις ειναι πολυ ενδιαφερουσα περιπτωση και θα τον προτιμουσα απο πολλους αλλους που δειχνουν ''νορμαλ'' και δεν ειναι. Καποιοι περνανε φασεις και μαθαινουν, αλλοι παλι δεν μαθαινουν ποτε ο τι και να περασουν. Το οτι 'απορριπτει' καποια πραγματα ειναι ισως ενας τροπος να καταλαβει καλυτερα τον εαυτο του και δεν το θεωρω αναγκαστικα κακο, αρκει να ανακαλυπτει κανεις πραγματα μεσα απο τετοιες διαδικασιες...Το οτι ομως ενας φιλος μπορει ευκολα να αποδειχθει εχθρος ειναι πιστευω μια παραλλαγη μεσα στο παιχνιδι των σχεσεων και μια πιθανοτητα που μπορει να συμβει σε πολλες περιπτωσεις και μου θυμιζει λιγο ενα συμβιωτικο παιχνιδι οπως στο 'Persona', του αγαπητου και σε σενα πιστευω, Bergman.

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Celin γεια σου και σένα Elva. Ενδιαφέρουσα η περίπτωση που περιγράφεις.Κάπου έχει κάποιες ασάφειες.Για παράδειγμα ο φίλος σου δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα ήθελε να αλλάξει τον κόσμο.Περιγράφεις έναν απομονωμένο άτομο που είναι διατεθειμένο να συμπαρασταθεί στα προβλήματα των φίλων του,αλλά τίποτε παραπάνω.Αρα λοιπόν δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι "συμβιβάστηκε με τον κόσμο που ήθελε να τον αλλάξει αλλά δεν μπορεί"Μήπως,αναρωτιέσαι, μήπως συμβιβάστηκε με την ζωή; Αλλά μ΄αυτήν μοιάζει να ήταν από πάντα συμβιβασμένος, μιας και ενώ δεν του άρεσε,το περιγράφεις, επέλεγε την μοναξιά,το περιγράφεις πολύ γλαφυρά,ενώ λοιπόν δεν του άρεσε ο κόσμος, δεν μοιάζει να έκανε τίποτε ούτε για να τον ερμηνεύσει, πολύ περισσότερο για να τον αλλάξει.Άρα αναγκαστικά πρέπει να καταλήξουμε στην τελευταία εκδοχή.Η προσωπική του ήττα.
    Από που να προκύπτει η προσωπική του ήττα λοιπόν; Για να δούμε, πια ήταν τα όνειρά του, ποιες ήταν οι επιδιώξεις του,ποιοι ήταν οι φόβοι του, οι ενοχές του, οι ανασφάλειές του.Αυτόν στον οποίο τρέχατε να του πείτε τα προβλήματά σας και σας άκουγε, σας έλεγε την γνώμη του προκειμένου να σας δώσει διέξοδο, τον άκουσε κανείς σας,τι ξέρετε γι΄αυτόν εκτός από το φαίνεσθαι; Τα δεδομένα που μας δίνεις δεν βοηθούν και δεν ενισχύουν τις φοβίες σου σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση,χωρίς να σημαίνει ότι οι επισημάνσεις σου σχετικά με την
    άμβλυνση των συναισθημάτων, τον κίνδυνο της απομόνωσης, δεν είναι πραγματικές και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει και να ανησυχούμε αλλά κυρίως να μην το αφήσουμε να μας συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. elva καλησπερα!
    σε ευχαριστω που θεωρεις την αναρτηση ενδιαφερουσα.Τελευταια οι αναρτησεις μου κινουνται σε πιο "προσωπικα" πλαισια,δεν ξερω ποσο θα κρατησει,πιθανως η επομενη να αφιερωθει παλι στα αρχιλαμογια τους πολιτικους.
    Αλλα,καταλαβαινεις,δε προσχεδιαζονται αυτα,εγω(οπως ειμαι σιγουρος κ εσυ κ η bedlam)γραφουμε αυθορμητα,ο,τι μας κατεβει στο νου εκεινη την ωρα,οποτε,μπορει κ να το συνεχισω με τα διηγηματο-ποιηματακια.

    Γιατι,κατι σα διηγηματακι,ειναι η αναρτηση.
    Κ για να ακριβολογω,ολη η αναρτηση ειναι οι τελευταιες 2 παραγραφοι,
    οι υπολοιπες ειναι απλως εισαγωγικες.

    Χαιρομαι πολυ που βρισκεις το προσωπο που περιγραφω ενδιαφερουσα περιπτωση!Παντως δεν ειναι ακριβως φιλος μου,ουτε ακριβως πλασμα της φαντασιας,μολονοτι διηγηματακι.
    Απλα ηταν κατι που ηθελα να περιγραψω!

    υγ απο αναλυσεις αλλο τιποτα!ειμαι καλος σε αυτο!
    Χαιρετω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα black bedlam!
    Eιλικρινα χαιρομαι πολυ που εμβαθυνεις,γιατι αυτο σημαινει οτι δινεις προσοχη σε οσα διαβαζεις,κ ειναι τιμη του καθενος,εκεινοι που τον διαβαζουν,να εμβαθυνουν οσο εσυ.
    Πολυ ψαγμενες οι επισημανσεις σου,ναι,η περιγραφη του προσωπου αυτου ειναι γεματη ασαφειες κ ελλειπτικη.
    Επιτηδες.
    Γιατι,οπως ειπα κ στην elva,η αναρτηση ειναι διηγηματακι,οποτε ο σκοπος δεν ηταν να τον περιγραψω,σκοπος μου ηταν να γραψω κατι που θα κρατουσε τη προσοχη του αναγνωστη
    κ θα του επιφυλασσε ενα απροσμενο,σχεδον "ποιητικο" φιναλε
    απροσμενο,γιατι το υφος των 2 τελευταιων παραγραφων με το υφος των υπολοιπων δεν εχει καμια σχεση.

    Τωρα,απο τη στιγμη που επαναλαμβανω οτι η αναρτηση ειναι ενα διηγηματακι,
    καποιος μπορει να σκεφτει,
    "τελικα,το προσωπο αυτο ειναι υπαρκτο η οχι?"
    Θα απαντησω,οπως απαντησα στην elva,

    !"Παντως δεν ειναι ακριβως φιλος μου,ουτε ακριβως πλασμα της φαντασιας,μολονοτι διηγηματακι.
    Απλα ηταν κατι που ηθελα να περιγραψω!"

    YΓ Υπαρκτος η οχι παντως,ελπιζω φιλη bb να κανεις λαθος στο ζητημα της προσωπικης του ηττας.Ελπιζω,γιατι ειναι καλο παιδι,κ δεν υπαρχουν πολλα καλα παιδια σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλέ μου Celin,
    δεν ξέρω αν κάποιες αναρτήσεις είναι "σημαδιακές" αλλά είχα και γω ένα φίλο και σήμερα τον έχασα...
    Δε σου απαντώ από το δικό μου μπλογκ. Δεν έχω κουράγιο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λενα,τι να πω,πραγματικα λυπαμαι πολυ για αυτο που μου λες,κουραγιο στους δικους του ανθρωπους,στην οικογενεια του,σε σενα.Κριμα.
    Καλο(οσο καλο μπορει να γινει ενα τετοιο,οπως το σημερινο)βραδυ,κουραγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαιρετω κι εγώ με συμπαθεια ... ωραια θέμα και επικαιρο..

    ''η φιλια κ η εχθρα παυουν να εχουν σημαντικες διαφορες,
    τοτε ολα γινονται ενα,κ οι διαβαθμισεις θα πεθανουν,κ εμεις θα παψουμε να ξεχωριζουμε,να καταλαβαινουμε,να καταλαβαινομαστε,να αγαπουμε η να μισουμε.
    Κ θα μεινει μια αδιαφορια που θα αναπαραγεται στο διηνεκες.
    Σα 2 καθρεπτες βαλμενοι ο ενας απεναντι στον αλλον. ''

    πραγματι...
    Φυσικά ειναι πιο ευκολο να παθιαζομαστε για κατι αφηρημένο
    πρά για τον συγκεριμμένο φίλο ..
    διαβασες το Ρυστή αγάπη του Μπαουμαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. welcome back,νοσφερατε!!
    οχι γαμωτο,δεν διαβασα ακομα τον Μπαουμαν,
    αλλα τι να πρωτοπρολαβω??διαβασα Ζιζεκ(ΒΙΑ),Γιαλομ(ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ),Γκυσταβ Λε Μπον(Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ),κατι βιβλια του ΒΗΜΑΤΟΣ ,παναγιωτης Κανελλοπουλος,Ιστορια του Ευρωπαικου Πνευματος,
    τι να πρωτοπρολαβω κ εγω??!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα!

    Ρε Celin,

    "αλλα τι να πρωτοπρολαβω??διαβασα Ζιζεκ(ΒΙΑ),Γιαλομ(ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ),Γκυσταβ Λε Μπον(Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ),κατι βιβλια του ΒΗΜΑΤΟΣ ,παναγιωτης Κανελλοπουλος,Ιστορια του Ευρωπαικου Πνευματος"

    Πότε τα πρόλαβες όλα αυτά?

    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή με πέταξε ξαναποστάρω!

    Προσπαθώ εδώ και 4 μήνες να διαβάσω μερικά από τα νέα που προσέθεσα στη βιβλιοθήκη και δεν έχω καταφέρει όυτε τον πρόλογο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου πειρατη!!
    σκεψου οτι ουτε διακοπες εχω παει(κ δε ξερω αν θα παω)ουτε για μπανια πηγαινω!οποτε,τα βραδια που δε βλεπω τη δικια μου η καποιον φιλο,πλακωνομαι στην αναγνωση.καλοκαιρι ειναι,μπορω να αραξω ενα απογευμα κ να διαβαζω κατι μεχρι αργα το βραδυ.Ασε που διαβαζω γρηγορα οταν το βιβλιο προσφερεται,
    εκτος αν μιλαμε για κανα Ζιζεκ η Μπαντιου η τιποτα δυσκολους,οποτε εκει θελουν το χρονο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ),Γκυσταβ Λε Μπον(Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ)

    τι το ηθελες αυτο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε,πως αλλιως θα μαθω να χειραγωγω τις μαζες οταν γινω πολιτικος??!
    αστειευομαι,δε θελω να γινω πολιτικος,κ απο τη στιγμη που δε μπορω να "χειραγωγησω" ουτε τον εαυτο μου,δεν το βλεπω ευκολα να χειραγωγησω οποιονδηποτε αλλον.

    Παντως το βιβλιο ειναι καλο,οχι τιποτα μνημειωδες,αλλα καλο.Δεν ειναι τυχαιο οτι επηρεασε κ τον Φρουν κ στο βιβλιο του "ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ Κ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ",αναφερει ολοκληρα αποσπασματα απο το βιβλιο του Λε Μπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή